Η Μυοκαρδίτιδα σε παιδιά και εφήβους. Τι συμπτώματα έχει, ποια τα αίτια και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς και οι παιδίατροι.
Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν θα μάθουμε τα πάντα σχετικά με την μυοκαρδίτιδα σε παιδιά και εφήβους. Η μυοκαρδίτιδα είναι μία φλεγμονώδης νόσος του μυοκαρδίου η οποία σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μυοκαρδιοπάθεια ή και αιφνίδιο θάνατο.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι γονείς να ξέρουν τα πάντα γύρω από αυτό το σοβαρό πρόβλημα υγείας που μπορεί να προσβάλλει παιδιά και εφήβους. Θα μάθουμε λοιπόν ποιες είναι οι αιτίες της μυοκαρδίτιδας, ποια είναι τα συμπτώματα, ποια είναι η θεραπεία και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και οι παιδίατροι. Διαβάστε παρακάτω:
Οι αιτίες της μυοκαρδίτιδας
Η μυοκαρδίτιδα λοιπόν μπορεί να προκληθεί από μία πληθώρα μολυσματικών οργανισμών, αυτοάνοσων διαταραχών και εξωγενών παραγόντων σε ασθενείς με ανάλογη γενετική προδιάθεση. Συγκεκριμένη μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσουν ιοί όπως είναι ο εντεροϊός, ο αδενοϊός, οι παρβοϊοί, ο ιός Κοξάκι, ο ιός της γρίπης και άλλοι.
Επίσης μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκληθεί από τα βακτήρια, όπως είναι αυτά τα του στρεπτόκοκκου, του μυκοπλάσματος και άλλων, από παράσιτα και μύκητες όπως είναι το τοξόπλασμα, από χημικούς παράγοντες και δηλητήρια όπως είναι το αρσενικό και από συστηματικές φλεγμονώδους νόσους όπως είναι το Κοξάκι.
Υπάρχουν όμως και σπανιότερα αίτια. Στα περισσότερα περιστατικά η αιτία είναι άγνωστη και τα περιστατικά αυτά ταξινομούνται ως “ιδιοπαθή”. Στα παιδιά τα ιδιοπαθή περιστατικά μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 80%.
Δείτε ακόμα Παιδικά εμβόλια: Όλες οι πιθανές παρενέργειες και επιπλοκές
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στα ιδιοπαθή αυτά περιστατικά η ιογενής αιτιολογία είναι πολύ συχνά ύποπτη. Έχει προηγηθεί ιογενής λοίμωξη. Είναι βέβαια δύσκολο να αποδειχθεί στην καθημερινή κλινική πράξη, ακόμη κι αν χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένες τεχνικές και μελέτες.
Επίσης μελέτες σε ασθενείς με ιδιοπαθή διατατική μυοκαρδιοπάθεια, βρήκαν στοιχεία ιικών σωματιδίων σε δείγματα μυοκαρδιακής βιοψίας έως και στα 2/3 των ασθενών.
Πως εκδηλώνεται και ποια είναι τα συμπτώματα
Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Αυτό την καθιστά δύσκολη αρκετές φορές στην διάγνωση. Σε μερικές χρόνιες περιπτώσεις τη νόσου, τα συμπτώματα είναι πολύ πιο ήπια και η νόσος ύπουλα διαφεύγει της προσοχής. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και βλάβη στο μυοκάρδιο.
Δυστυχώς είναι δυνατό να διαφύγουν και περιπτώσεις πιο βαριάς μορφής μυοκαρδίτιδας αφού κρύβονται πίσω από συμπτώματα μίας συνηθισμένης ίωσης ή μίας συστηματικής πάθησης. Αν για παράδειγμα ένα παιδί μπορεί να έχει ιογενή μυοκαρδίτιδα, από τον ιό Κοξάκι, στην αρχή της νόσου παρουσιάζει πυρετό.
Επίσης εμφανίζει μυϊκούς πόνους και ατονία. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται και από την μυοσίτιδα μπορεί να προκαλέσει επίσης ένα τέτοιο μυοτροπικός ιός. Ο πόνος στον θώρακα μπορεί να υπάρχει. Είναι συνήθως έντονος και αρκετές φορές σημαίνει συμμετοχή και του περικαρδίου, δηλαδή μυοπερικαρδίτιδα.
Δείτε ακόμα Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο: Συμπτώματα στο παιδί
Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής έχει καλύτερη πρόγνωση. Βέβαια η αμιγής μυοκαρδίτιδα μπορεί να έχει θωρακικό πόνο ο οποίος μάλιστα μπορεί να εκδηλωθεί με εικόνα ανάλογη με αυτή που θα είχε ένας ασθενής με έμφραγμα του μυοκαρδίου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Επίσης ένα ποσοστό των ασθενών δεν εμφανίζει συμπτώματα και σημεία καρδιακής ανεπάρκειας. Τέτοια συμπτώματα είναι η δύσπνοια όταν κουραζόμαστε, τα οιδήματα και άλλα. Αυτοί οι ασθενείς αργότερα κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν μεταμόσχευση.
Τέλος σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών η μυοκαρδίτιδα θα έχει ως πρώτη εκδήλωση τον αιφνίδιο θάνατο. Στο νεκροτομείο οι ασθενείς κάτω των 30 ετών, που πέθαναν αιφνιδίως χωρίς να υπάρχει διάγνωση για καρδιακή νόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η μυοκαρδίτιδα ευθύνεται για τον θάνατο του 22% των ασθενών.
Ποια είναι η πορεία της νόσου και ποια η θεραπεία
Η πρόγνωση και η εξέλιξη της μυοκαρδίτιδας εξαρτάται και πάλι από πολλούς παράγοντες. Η βαρύτητα των κλινικών συμπτωμάτων είναι ένας από αυτούς καθώς πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν πολύ ήπια ή και καθόλου συμπτώματα κα έχουν αυτοπεριοριζόμενη νόσο και καλή ανάρρωση.
Όμως ασθενείς με βαριά συμπτώματα έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα καρδιακή ανεπάρκεια. Εξαίρεση βέβαια αποτελούν οι ασθενείς με κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα οι οποίοι επιβίωσαν παρόλο που αρχικά βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτοί οι ασθενείς συνήθως έχουν πλήρη ανάρρωση.
Επίσης και οι ασθενείς που θα παρουσιάσουν αποκατάσταση των καρδιολογικών εξετάσεων έχουν πολύ καλή ανάρρωση. Τέτοιες εξετάσεις είναι οι ΗΚΓ, TRIPLEX ΚΑΡΔΙΑΣ & ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Δείτε ακόμα Τι μπορεί να σημαίνει η λευκή γλώσσα στο παιδί
Μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι το 1-5% των ασθενών με οξεία ιογενή λοίμωξη θα έχουν κάποια μορφή μυοκαρδίτιδας. Από αυτούς το 70% θα έχει και πλήρη ίαση. Δυστυχώς για το υπόλοιπο 30% δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία.
Ανάλογα με τα συμπτώματα υπάρχουν γενικά υποστηρικτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών και της καρδιακής ανεπάρκειας. Υπάρχει ειδική θεραπεία σε κάποιες λίγες περιπτώσεις χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα.
Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς και οι παιδίατροι
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μυοκαρδίτιδα μπορεί να είναι μία αρκετά ύπουλη νόσος γι’ αυτό απαιτείται από τους γιατρούς και τους γονείς να είναι σε επαγρύπνηση. Αυτά που πρέπει να προσέξουν είναι τα παρακάτω:
- Το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα & σημεία καρδιακής νόσου κατά την πορεία της ίωσης
- Ενώ η λοίμωξη έχει παρέλθει το παιδί ή ο έφηβος εμφανίζεται νωθρό ή με ανεξήγητη δύσπνοια στην κόπωση
- Ενώ η λοίμωξη έχει παρέλθει το βρέφος σταματάει να τρώει και εμφανίζει ανεξήγητη υπνηλία ή ευερεθιστότητα
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να γίνει παιδοκαρδιολογικός έλεγχος. Επίσης παιδιά και έφηβοι με μυοκαρδίτιδα απαγορεύεται να αθλούνται για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την διάγνωση. Μετά το πέρας των 6 μηνών ο εργαστηριακός έλεγχος είναι είναι φυσιολογικός.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή