Τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά και ίσως φοβάσαι να το αφήσεις να βγει στη γειτονιά για τα κάλαντα.. Ποιες παραμέτρους πρέπει να συνυπολογίσεις πριν αποφασίσεις;
Όσο πλησιάζουν οι γιορτινές ημέρες και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα, τα παιδιά όλων των ηλικιών μπαίνουν εύκολα στο εορταστικό κλίμα με τα στολίσματα, τα δώρα και φυσικά με την προοπτική των σχολικών διακοπών, και ίσως ήδη σας έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να βγουν στο δρόμο τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να πουν τα κάλαντα και να ενισχύσουν το χαρτζιλίκι τους . Το συγκεκριμένο έθιμο ίσως είναι κάτι που και εσείς οι ίδιοι το κάνατε ως παιδιά και σας ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις και τώρα που έχετε δικά σας παιδιά θα μπορούσαν να το ζήσουν και αυτά.
Το σημαντικό είναι, προτού πάρετε την απόφαση ως γονείς και τη συζητήσετε μαζί με τα παιδιά σας, να αξιολογήσετε ορισμένες παραμέτρους.
Σύμφωνα με την Ψυχολόγο, Νατάσα Πατεράκη, οι παράμετροι αυτές είναι:
Η ηλικία του παιδιού. Όταν το παιδί σας είναι πολύ μικρό, θα μπορούσατε να το πάτε εσείς οι ίδιοι σε συγγενείς και φίλους ώστε να εξοικειωθεί με τη διαδικασία και να διασκεδάσει. Όταν είναι σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, στις πρώτες τάξεις του δημοτικού αλλά και πιο μετά, συνήθως είναι σε θέση να κυκλοφορεί στο δρόμο, με συνοδεία, και να διαχειρίζεται καθημερινές καταστάσεις εκτός σπιτιού, θα θελήσει να πάει για κάλαντα πιο πολύ για παιχνίδι και συναναστροφή με συνομήλικους και για να έρθει να σας διηγηθεί πώς πέρασε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία. Καλό θα ήταν να υπάρχει και κάποιο μεγαλύτερο παιδί στην παρέα για περισσότερη ασφάλεια.
Η παρέα. Το πιο πιθανό είναι να σας έχει ζητήσει να πάει «να τα πει» με κάποια παρέα φίλων του είτε από το σχολείο είτε από άλλες δραστηριότητες που κάνει, άτομα τα οποία ήδη γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Αν όμως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο ζητείστε να γνωρίσετε από κοντά την παρέα του ή επικοινωνήστε με τους γονείς τους, ώστε να ξέρετε με ποιους θα βρίσκεται το παιδί σας.
Η περιοχή. Αναλόγως που κατοικείτε, σε πόλη ή σε επαρχία, υπάρχουν όρια όσον αφορά στο εύρος της απόστασης που θα κινηθεί το παιδί σας με την παρέα του. Συνήθως όταν μιλάμε για κάλαντα στην πόλη, τα παιδιά βγαίνουν στη γειτονιά που κατοικούν και έχουν φίλους και γνωστούς ή και σε κοντινές γειτονιές που γνωρίζουν και έχουν επισκεφθεί ξανά. Στην περίπτωση που κατοικείτε σε επαρχία, όσο πιο μικρό είναι το μέρος τόσο πιο πιθανό είναι τα παιδιά να πάνε σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές, καθώς θα γνωρίζουν περισσότερο κόσμο ώστε να μαζέψουν χρήματα. Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να συμφωνήσετε από πριν με το παιδί σε ποιες περιοχές θα κινηθεί, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι και επικοινωνήσει μαζί σας, να έρθετε άμεσα σε επαφή.
Η ασφάλεια. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι και το πιο σημαντικό, καθώς πλέον στις μέρες μας έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος στο δρόμο και ιδιαίτερα μικρά παιδιά που, τέτοιες μέρες, έχουν πάνω τους περισσότερα χρήματα απ’ ότι συνήθως. Αφού μιλήσετε στο παιδί για το πόσο προσεκτικό οφείλει να είναι ούτως ή άλλως, συμβουλέψτε το να προτιμήσει με την παρέα του γειτονιές που έχει ξαναπάει, που είναι πολυσύχναστες, να υπάρχει τουλάχιστον κάποιος συγγενής, φίλος ή γνωστός σε κοντινή ακτίνα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απ’ ότι συνήθως. Καλό είναι να μένουν στο κατώφλι των σπιτιών και να μην μπαίνουν μέσα ακόμα και μετά από πρόσκληση των ενοίκων, καθώς όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις τους, είναι άγνωστοι στα παιδιά.
Τα χρήματα. Ενδεχομένως το παιδί σας να έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με χρήματα εκτός από το χαρτζιλίκι που του δίνετε εσείς, και να χρειαστεί να συζητήσετε λίγο για την αξία και τη διαχείριση των χρημάτων, αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Μια σημαντική παράμετρο αποτελεί το μοίρασμα των χρημάτων στο τέλος της βόλτας, το οποίο πρέπει να είναι ισότιμο για όλους ώστε να μην αδικηθεί κανένα μέλος της παρέας. Επιπλέον, καλό θα είναι να του εξηγήσετε ότι το συγκεκριμένο παραδοσιακό έθιμο γίνεται περισσότερο για να βιώσει τη γιορτινή ατμόσφαιρα και λιγότερο για να μαζέψει χρήματα, πράγμα που όμως αποτελεί μια ευχάριστη παράμετρο !
Όσο και αν το συγκεκριμένο έθιμο στην εποχή μας και ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις φαντάζει επικίνδυνο, ας μη μεταφέρουμε αυτό το άγχος στα παιδιά. Μπορούμε μέσω του διαλόγου και με επιχειρήματα να θέσουμε τους κανόνες, με στόχο την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη και να τονίσουμε ιδιαίτερα το πόσο πρέπει να προσέχουν και να φυλάνε τα χρήματα που θα μαζέψουν. Να είναι όλη η παρέα μαζί σε όλη τη διάρκεια και σε περίπτωση ανάγκης, να μη διστάσουν να καλέσουν σε βοήθεια σε οποιονδήποτε διαθέσιμο ενήλικα. Ψυχραιμία λοιπόν και μη ξεχάσετε τα τρίγωνα για τη μουσική επένδυση !
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή