Νέα έρευνα: Τα βρέφη που τρέφονται από μπιμπερό καταπίνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά. Όλα τα βρέφη τρέφονται από μπιμπερό. Ακόμη κι αυτά που θήλασαν, από ένα σημείο και μετά ξεκίνησαν να τρέφονται από το μπιμπερό. Άλλωστε το νερό τους τα βρέφη μας, το καταναλώνουν και αυτό από το μπιμπερό.
Οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν τα γυάλινα μπιμπερό για την διατροφή των παιδιών τους. Ξέρουμε ότι το πλαστικό δεν είναι και το πιο υγιεινό μέσο για να πίνουν νερό ή άλλα υγρά ακόμη και οι μεγάλοι. Πόσο μάλλον τα βρέφη. Παρόλα αυτά αυτό που έδειξε η νέα έρευνα δεν το περιμέναμε.
Δείτε ακόμα Δυσφαγία στα βρέφη: Τί είναι & πως την αντιμετωπίζουμε;
Νέα έρευνα λοιπόν έδειξε ότι τα βρέφη που πίνουν από μπιμπερό καταπίνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά κομμάτια. Τι λέει ακριβώς αυτή η έρευνα και τι μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας; Διαβάστε παρακάτω:
Σύμφωνα με την νέα έρευνα τα μπιμπερό που περιέχουν πολυπροπυλένιο συχνά απελευθερώνουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού κατά την προετοιμασία του βρεφικού γάλατος. Οι επιστήμονες από την Ιρλανδία τονίζουν την ανάγκη να μελετηθούν παραπάνω οι πιθανές επιπτώσεις, που μπορεί να έχει αυτό το γεγονός στην ανθρώπινη υγεία.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές του Κολεγίου Τρίνιτι στο Δουβλίνο, οι οποίοι έκαναν και την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επιστήμης των τροφίμων Nature Food, μελέτησαν δέκα διαφορετικά είδη μπιμπερό. Τα είδη αυτά αποτελούν την πλειονότητα των σχετικών προϊόντων στην διεθνή αγορά.
Αυτά τα μπιμπερό λοιπόν είτε ήταν φτιαγμένα από πολυπροπυλένιο είτε περιείχαν τμήματα από αυτό το υλικό. Επίσης οι επιστήμονες βρήκαν, ότι κατά την προετοιμασία του βρεφικού γάλατος, τα μπιμπερό αυτά απελευθερώνουν μικροπλαστικά σε ποσότητα που κυμαίνεται από 13 έως 16,2 εκατομμύρια σωματίδια ανά λίτρο.
Η ποσότητα των σωματιδίων διαφέρει ανάλογα το μέγεθος του μπιμπερό. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ανά λίτρο απελευθερώνονται τρισεκατομμύρια μικρότερο νανοπλαστικά. Η ποσότητα αυτή λοιπόν είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εκτιμήθηκε στη μέση ετήσια κατανάλωση μικροπλαστικών της τάξης των 100.000 σωματιδίων για τους ενήλικες.
Τα μπιμπερό λοιπόν συνέχιζαν να απελευθερώνουν μικροπλαστικά για τρεις εβδομάδες όπου και κράτησε η μελέτη. Η ποσότητα των μικροπλαστικών διέφερε επίσης ανάλογα με την θερμοκρασία της φόρμουλας ή του νερού για αποστείρωση του μπιμπερό.
Δηλαδή, όσο πιο ζεστό ήταν το υγρό τόσο περισσότερο αυξανόταν η ποσότητα των μικροπλαστικών σωματιδίων. Για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία αυξάνει από τους 25 στους 95 βαθμούς Κελσίου, η ποσότητα των μικροπλαστικών αυξάνεται από τα 0,6 στα 55 εκατομμύρια σωματίδια ανά λίτρο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λοιπόν συμβουλεύει την αποστείρωση του μπιμπερό σε βραστό νερό και την ανάμιξη της φόρμουλα με ζεστό νερό σε ελάχιστη θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ποσότητα των βακτηρίων.
Σύμφωνα όμως με την νέα μελέτη, οι συχνές μεταβολές στη θερμοκρασία και το μηχανικό στρες κατά το δυνατό κούνημα του μπιμπερό, μπορεί να οδηγήσουν σε απελευθέρωση μικροπλαστικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικροπλαστικά είναι στην πλειονότητα τους μικρότερα των 20 μικρομέτρων.
Όταν όλο το μπιμπερό είναι φτιαγμένο από πολυπροπυλένιο και όχι μόνο κάποια μέρη του, τότε απελευθερώνονται περισσότερα μικροπλαστικά. Η μελέτη εκτιμά επίσης ότι κατά μέσο όρο ένα βρέφος εκτίθεται σε 1,5 εκατομμύρια σωματίδια μικροπλαστικού την μέρα. Και όλα αυτά στη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών διατροφής με την χρήση μπιμπερό.
Τα βρέφη στην Ασία και την Αφρική εκτίθενται λιγότερο στα μικροπλαστικά σε αντίθεση με τα βρέφη στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Στην Ευρώπη (2,6 εκατομμύρια ανά λίτρο) και στην Βόρεια Αμερική (2,28 εκατ./λίτρο).
Και η Αυστραλία φαίνεται όμως πως κατέχει τις πρώτες θέσεις όσων αφορά τα μικροπλαστικά στα βρέφη (2,1 εκατ./λίτρο) . Η ετήσια παραγωγή πολυπροπυλένιου αποτελεί το 20% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικών. Είναι βλέπετε το ευρύτερα χρησιμοποιούμενα πλαστικά στην προετοιμασία και την αποθήκευση των τροφίμων.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες, έχουν ατελή κατανόηση για το αν και κατά πόσο επηρεάζει τοξικά την ανθρώπινη υγεία το μικροπλαστικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικροπλαστικά σωματίδια εισχωρούν στο σώμα από το στόμα και την μύτη.
Επίσης μικροπλαστικά σωματίδια υπάρχουν στα θαλασσινά, τα λαχανικά, το αλάτι, τα ποτά και τα αναψυκτικά που βρίσκονται σε πλαστική συσκευασία.
Ο καθηγητής Τζον Μπόλαντ της Σχολής Χημείας του Κολλεγίου Τρίνιτι δήλωσε:
«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, είναι να ανησυχήσουμε άνευ λόγου τους γονείς, ιδίως από τη στιγμή που δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για τις πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών στην υγεία των βρεφών.
Όμως καλούμε τις αρμόδιες αρχές να επαναξιολογήσουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την προετοιμασία του γάλατος φόρμουλα, όταν γίνεται χρήση πλαστικών μπιμπερό.
Είναι σημαντικό ότι βρήκαμε πως είναι δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος κατάποσης των μικροπλαστικών, αλλάζοντας τις πρακτικές της αποστείρωσης και της προετοιμασίας της φόρμουλα».
Οι επιστήμονες προτείνουν επίσης την αποστείρωση του μπιμπερό με βραστό νερό όταν το μπιμπερό δεν είναι πλαστικό. Επίσης η προετοιμασία του βρεφικού γάλατος καθώς επίσης και το ζεστό νερό να μην γίνονται και να μην αποθηκεύονται σε πλαστικά μπιμπερό.
Επίσης το κούνημα του μπιμπερό να μην γίνεται ακόμη κι αν αποτελείται από υψηλής ποιότητας υλικό.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr
Photo cover via: childit.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Ο Στάθης εθίζεται άσχημα και τα χάνει όλα μαζί και την Ιουλία
- Καιρός : Πότε έρχεται Αρμαγεδδών ψύχους στην Ελλάδα
- Grand Hotel : Η Κυβέλη παραδέχεται ότι σκότωσε το Γαζή σε Πέτρο και Αλίκη