Η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία σοβαρή ασθένεια που προσβάλει παιδιά κάτω των 16 ετών. Θα δούμε παρακάτω τα συμπτώματα, τα αίτια αλλά και την θεραπεία.
Δυστυχώς οι ασθένειες δεν διαχωρίζουν ηλικίες. Γι’ αυτό και υπάρχουν προβλήματα υγείας που προσβάλουν παιδιά, ακόμη κι αν δεν έχουν προλάβει να κάνουν καταχρήσεις ή τραγικά λάθος επιλογές για την ομαλή λειτουργεία του οργανισμού.
Η ρευματοειδής νεανική αρθρίτιδα είναι μία ασθένεια που προσβάλει παιδιά κάτω των 16 ετών. Θα δούμε παρακάτω τί είναι αναλυτικά, τα συμπτώματα, τα αίτια αλλά και την θεραπεία. Διαβάστε παρακάτω:
Τι είναι η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ο τύπος της αρθρίτιδας που εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 16 ετών. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα το οποίο σημαίνει ότι ο παιδικός οργανισμός αντιλαμβάνεται λανθασμένα τα ίδια του τα κύτταρα και τα αναγνωρίζει ως ξένα.
Προσπαθεί λοιπόν να τα καταπολεμήσει έχοντας συνέπειες στην υγεία του παιδιού. Είναι μία σπάνια νόσος που εμφανίζεται σε 1-2 ασθενείς στους 1.000. Αποτελεί μία χρόνια νόσο που μπορεί αν επηρεάσει μία ή και πολλές αρθρώσεις σε κάθε κρίση της.
Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί ένα παιδί να νοσήσει με νεανική αρθρίτιδα αλλά σαν ενήλικο μπορεί να το ξεπεράσει, χωρίς να σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες μεγαλώνοντας να αναπτύξει τυπική αρθρίτιδα.
Photo via: iatrikionline.gr
Οι μορφές που συναντάμε την νεανική αρθρίτιδα
Η νεανική αρθρίτιδα χωρίζεται σε 7 διαφορετικές κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει η συστηματική μορφή που εκδηλώνεται με πυρετό και δερματικό εξάνθημα, ενώ μπορεί να επηρεάσει κι άλλα όργανα.
Επίσης υπάρχει η ολιγοαρθρική μορφή που μπορεί να προσβάλει από 1 έως και 4 αρθρώσεις ταυτόχρονα και αποτελεί και την πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας. Υπάρχει και η επεκταθείσα ολιγοαρθρική μορφή που με την πάροδο του χρόνου επηρεάζει όλο και περισσότερες αρθώσεις.
Η πολυαρθρική οροθετική μορφή που είναι μη θεραπεύσιμη και προσβάλει συνήθως κ@ρίτσια. Δημιουργεί προβλήματα σε όλη την ζωή του παιδιού και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η πολυαρθρική οροαρνητική μορφή που είναι μία επιλεκτική μορφή αρθρίτιδας, χωρίς να ανιχνεύεται ο ρευματοειδής παράγοντας.
Χαλκιδική: Τα ύπουλά συμπτώματα της περικαρδίτιδας που προκάλεσε τον θάνατο του 8χρονου – Όσα πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Η ψωριασική μορφή που είναι μία μορφή νεανικής αρθρίτιδας που συνδυάζεται και με ψωρίαση και το σύνδρομο αρθρίτιδας – ενθεσίτιδας που είναι μία μορφή νεανικής αρθρίτιδας που συνήθως προσβάλει τα αγ@ρια και δημιουργεί πολλαπλά επώδυνα σημεία.
Photo via: infokids.cy
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι πόνος στις αρθρώσεις και κυρίως μετά τον ύπνο, πρήξιμο συνήθως σε μεγαλύτερες αρθρώσεις όπως είναι το γόνατο, η δυσκαμψία και ο περιορισμός του εύρους της κίνησης, ο πυρετός, οι πρησμένοι λεμφαδένες και εξάνθημα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Είναι πιθανό τα συμπτώματα της νεανικής αρθρίτιδας να ταλαιπωρούν κάποιο παιδί για πολλά χρόνια ή να υποχωρήσουν μετά από μερικούς μόνο μήνες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στα νεαρά άτομα, τα οποία να τα ταλαιπωρήσουν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους, όπως προβλήματα ανάπτυξης και δυσκαμψία στις αρθρώσεις.
Πως γίνεται η διάγνωση
Στα μικρά παιδιά, είναι δυσκολότερη η διάγνωση της αρθρίτιδας, σε σύγκριση με τους ενήλικες. Ο λόγος έγκειται στο ότι είναι πιθανό να πονάνε οι αρθρώσεις από άλλους λόγους, ο πιο συνηθισμένος εκ των οποίων είναι οι πόνοι ανάπτυξης.
Άλλες παθήσεις που συνδέονται με πόνο στις αρθρώσεις και εμφανίζουν συμπτώματα αντίστοιχα με εκείνα της νεανικής αρθρίτιδας, είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και σε μικρότερο βαθμό, η λευχαιμία.
Όσον αφορά στην διάγνωση της νεανικής αρθρίτιδας, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση προς την διάγνωσή της. Ωστόσο, με την βοήθεια συγκεκριμένων εξετάσεων, μπορούν να αποκλειστούν άλλα αίτια που προκαλούν την συμπτωματολογία.
Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε
Ρυθμός καθίζησης ερυθροκυττάρων (ESR) : Χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του βαθμού φλεγμονής. C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) : Χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του βαθμού φλεγμονής αλλά σε διαφορετική κλίμακα από την ESR.
Αντιπυρηνικά αντισώματα : Πρόκειται για πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η αρθρίτιδα. Ρευματοειδής παράγοντας : Αντίσωμα που βρίσκεται σε παιδιά με νεανική αρθρίτιδα.
Καθυστερημένη εφηβεία: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια
Κυκλικό κιτρινωμένο πεπτίδιο (CCP): Το CCP είναι επίσης ένα αντίσωμα που βρίσκεται σε νεαρούς ασθενείς με τον συγκεκριμένο τύπο αρθρίτιδας.
Πέρα από τις παραπάνω εξετάσεις αίματος, μπορούν να γίνουν περαιτέρω έλεγχοι με υπερηχογράφημα, ακτινογραφίες και μαγνητική απεικόνιση.
Photo via: infokids.cy
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια: Καθαρίστε ακόμη και παλιούς λεκέδες με αυτούς τους τρόπους
- Grand Hotel : Η Αγγέλα θάβει τον γιο της- Πεθαίνει στα χέρια της
- Έσπασε το νύχι: Nail Artists σας δείχνουν πως να το διορθώσετε στο σπίτι χωρίς την βοήθεια ειδικού
- Στέλιος Κρητικός :Καθηλώνει με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει- Το θετικό τεστ για καρκίνο