Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως νιώθει το παιδί σου όταν του φωνάζεις; Πως νιώθει λοιπόν ένα παιδί όταν του φωνάζουμε και γιατί δεν πρέπει να το κάνουμε;
Μετά από μία δύσκολη μέρα στην δουλειά ή μία αναποδιά στην καθημερινή ζωή μπορεί να γυρίσεις νευριασμένος ή νευριασμένη στο σπίτι και το παραμικρό λάθος του παιδιού να σε εκνευρίσει. Γενικότερα έχουμε αναλύσει πολλές φορές στο παρελθόν για ποιον λόγο δεν πρέπει να χτυπάμε τα παιδιά μας.
Έχουμε μιλήσει για το ότι η λέξη τιμωρία είναι αντιπαιδαγωγική και η σωστή έκφραση που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι “συνέπεια των πράξεων”. Παρόλα αυτά δεν έχουμε αναλύσει όπως θα έπρεπε τον τόνο της φωνής που πρέπει να απευθυνόμαστε σε ένα παιδί.
Δείτε ακόμα Παιδοψυχίατρος λέει: “Ζούμε το χειρότερο μοντέλο γονεϊκότητας”
Γιατί όταν φωνάζουμε σε ένα παιδί, το τρομάζουμε, του κάνουμε κακό στην ψυχολογία. Σίγουρα δεν μπορείς να μην το ξανά κάνεις, γιατί είσαι άνθρωπος και πολλές φορές ξεσπάς. Αυτό το άρθρο όμως θα σε βοηθήσει να το ελαττώσει. Διαβάστε παρακάτω πως νιώθει ένα παιδί όταν του φωνάζουμε:
Όταν φωνάζουμε σε ένα παιδί νιώθει ότι δεν το αγαπάμε
Και τα παιδιά έχουν ανασφάλειες. Όταν λοιπόν ο γονιός γυρίζει στο σπίτι του και ξεκινάει να φωνάζει στο παιδί επειδή δεν μάζεψε το πιάτο του ή δεν έχει διαβάσει ακόμη τα μαθήματά του, το παιδί νιώθει ότι δεν το αγαπάμε. Ότι δεν είμαστε σε θέση να του συγχωρέσουμε ένα μικρό λάθος και ξεκινάμε αμέσως τις φωνές.
Όταν φωνάζουμε σε ένα παιδί νιώθει ασήμαντο
Όταν απευθυνόμαστε σε ένα παιδί με φωνές φοβάται και νιώθει ότι συρρικνώνεται. Νιώθει μικρό, ανυπεράσπιστο, αδύναμο και δεν μπορεί να απευθυνθεί σε κανέναν μέσα στο σπίτι ο οποίος να μπορεί να τον βοηθήσει.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Σκοπός μας δεν είναι να τρομάξουμε το παιδί, αλλά να το βοηθήσουμε να καταλάβει το λάθος του.
Δείτε ακόμα 4 συνηθισμένοι τρόποι διαπαιδαγώγησης – Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός;
Όταν φωνάζουμε δεν μας ακούν
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αν φωνάξουν πολύ στο παιδί τους θα το κάνουν να τους δώσει την απαραίτητη προσοχή. Όμως δεν συμβαίνει έτσι. Το παιδί απλά τρομάζει και δεν δίνει σημασία σε αυτά που του λέτε. Απλά περιμένει με υπομονή να τελειώσετε έτσι ώστε να ηρεμήσει κι αυτό.
Το παιδί φοβάται
Και φυσικά το βασικότερο μειονέκτημα είναι ότι το παιδί φοβάται. Ο φόβος δεν είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να νιώθει ο κάθε άνθρωπος. Πόσο μάλλον ένα παιδί, απλά και μόνο επειδή πήρε κακό βαθμό σε ένα διαγώνισμα ή αντιμίλησε, ή δεν μάζεψε το δωμάτιό του.
Το παιδί πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει το λάθος του για να μην το επαναλάβει. Με φωνές κανένα παιδί δεν αναγνωρίζει το λάθος του. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να το τρομάζετε και την επόμενη φορά που θα κάνει κάτι “κακό” να φοβηθεί να σας το πει.
Ακόμη και όταν φωνάζουμε θέλουν την αγκαλιά μας
Το παιδί είναι σε θέση να καταλάβει ότι κάτι έκανε λάθος. Όταν λοιπόν βλέπει την μαμά ή τον μπαμπά να φωνάζουν τρομάζει, νιώθει ότι δεν το αγαπάνε οι γονείς του πια και θέλει παρηγοριά. Έτσι ακόμη κι όταν ωρύεστε, το παιδί θέλει να χωθεί στην αγκαλιά σας για να του δείξετε ότι το συγχωρείτε και ότι ακόμη το αγαπάτε.
Το μυαλό των παιδιών ταξιδεύει
Όταν υπάρχουν φωνές μέσα στο σπίτι το μυαλό των παιδιών ταξιδεύει. Δεν ακούει αυτά που του λέτε. Απλά σαν άμυνα προστασίας το μυαλό του τρέχει σε κάτι που το κάνει να νιώθει όμορφα. Στο Σαββατοκύριακο που πλησιάζει, στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού. Οι φωνές σας λοιπόν δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Τα παιδιά νομίζουν ότι κάθε σφάλμα τους θα οδηγήσει σε φωνές
Κάθε φορά που το παιδί κάνει κάποιο σφάλμα θα νομίζει ότι με την πρώτη η μαμά και ο μπαμπάς θα ξεκινήσουν τις φωνές. Έτσι το παιδί μαθαίνει να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα του λάθους στον εαυτό του και φυσικά τρομάζει να πει την αλήθεια στους γονείς του.
Έτσι, μαθαίνει να μην αναλαμβάνει τις συνέπειες των πράξεών του και να μην έχει μία ουσιαστική και χωρίς φόβο επικοινωνία με τους γονείς του. Κάτι που φυσικά το επηρεάζει και σαν ενήλικα.
Το παιδί “δένεται” μόνο με τον έναν γονιό
Όταν ο μπαμπάς φωνάζει το παιδί νιώθει άνετα με την μαμά. Και αυτό ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση. Δεν θέλετε το παιδί να μην νιώθει άνετα μαζί σας από φόβο. Σωστά;
All photos via: mama365.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Πασίγνωστη Ελληνίδα τραγουδίστρια ξυλοκοπήθηκε άγρια από την σύζυγο της κρυφής της σχέσης
- Αμαλιάδα : Η Ειρήνη προσπαθούσε να κάνει Λευκούς Γάμους με Πακιστανούς
- Γιώργος Αγγελόπουλος : Περπάτησε ξυπόλυτος 8 ολόκληρα χλμ για να πάει στην Παναγία (βίντεο)
- Άγιος Έρωτας : Δώσε μου την Χριστίνα και καθάρισες – Η Χυδαία απαίτηση του Βλάσση
- Χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια με 6 υλικά