Κάθε φορά που τα παιδιά βγαίνουν να παίξουν έξω από το σπίτι, οι γονείς αισθάνονται την ανάγκη να τα προστατέψουν. Ενστικτωδώς τους λένε να είναι προσεκτικά. Οι γονείς το κάνουν αυτό προκειμένου τα παιδιά να προσέξουν και να μην τραυματιστούν. Είναι μια αντανακλαστική αντίδραση το να λένε στα παιδιά να “προσέχουν” όταν πρόκειται να παίξουν. Όταν κάνουν ποδήλατο με τους φίλους τους, οι γονείς τους λένε να είναι “προσεκτικοί.” Όταν τρέχουν γύρω από την αυλή, ανεβαίνουν σε δέντρα, χρησιμοποιούν κοφτερά εργαλεία κατά τη διάρκεια κατασκευών. Το ένστικτο των γονέων τους λέει να τους πούνε να “προσέχουν και πάλι”.
Οι γονείς είναι προστάτες. Προκειμένου να αποτρέψουν κάποιο τραυματισμό στα παιδιά τους, οι γονείς προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την προληπτική γλώσσα για να κρατήσουν την ασφάλεια των παιδιών τους. Το πρόβλημα είναι ότι η φράση “να είσαι προσεκτικός” είναι τόσο ασαφής και χρησιμοποιείται συνέχεια κάνοντας τα παιδιά να έχουν πλέον ανοσία σε αυτή.
Η λέξη “πρόσεχε” στα παιδιά έχει γίνει συνήθεια.
Δεδομένου ότι τα παιδιά είναι πολύ μικρά, είναι εγγενής υποχρέωση των γονέων να τα παρακολουθούν και να τα κρατούν ασφαλή. Αλλά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, απαιτούν λίγο περισσότερη ελευθερία. Οι γονείς δεν μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν κάθε κίνηση τους. Δεδομένου ότι η επίβλεψη γίνεται λιγότερο κυρίαρχη, οι γονείς βρίσκουν άλλους τρόπους για να τα προστατέψουν.
Μερικοί γονείς λένε στα παιδιά τους να προσέχουν με εναλλακτικούς τρόπους.. Μπορούν να πουν στα παιδιά τους να περπατούν αντί να τρέχουν στο δρόμο. Πάντα να κοιτάτε και από τις δυο πλευρές. Να περιμένουν μέχρι ένα αυτοκίνητο να περάσει και μην προσπαθήσουν να το προσπεράσουν..
Άλλοι γονείς όμως χρησιμοποιούν τη συντόμευση “πρόσεχε” στα παιδιά τους, χωρίς να τους λένε κάτι περισσότερο.
Δείτε ακόμη: Γονείς ΠΡΟΣΟΧΗ: 8χρονος έχασε την όρασή του από ένα Παιχνίδι που ΟΛΟΙ έχουμε αγοράσει στα Παιδιά μας!
Υπάρχει ένας λόγος που οι γονείς συνήθως λένε στα παιδιά τους να είναι προσεκτικά. Από τότε που ήμασταν μικροί, αυτό μας έλεγαν και οι δικοί μας γονείς. Μοιάζει με τον φυσιολογικό τρόπο προειδοποίησης των παιδιών . Στο σπίτι, οι γονείς σας θα σας έλεγαν πάντα να “είστε προσεκτικοί” όταν κολυμπούσατε στην πισίνα ή αν θέλατε να παίξετε έξω με τους φίλους σας. Οι δάσκαλοι σας σας έλεγαν να “προσέχετε” όταν βγαίνατε έξω για διάλειμμα
Φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό. Η φράση αυτή περνάει από γενιά σε γενιά με πολύ καλές προθέσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνήθως λέμε στα παιδιά να είναι προσεκτικά όταν ασχολούνται ενδεχομένως με επικίνδυνες δραστηριότητες.
Αλλά η προληπτική γλώσσα, όπως το “προσέξτε”, είναι χρήσιμη μόνο όταν εξηγείται με ακρίβεια. Ο απλός όρος «να είσαι προσεκτικός» δεν πρόκειται να πιάσει αν το λέτε έτσι απλά.
“Το να είστε προσεκτικοί” σημαίνει τόσα και δεν σημαίνει τίποτα.
Η φράση έχει τόση σημασία, και έχει καταστεί άνευ σημασίας. Χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή οδηγίες, τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι πρέπει να προσέχουν. Πρέπει να τους δοθεί μια εξήγηση για το τι πρέπει να προσέξουν και γιατί. Τι θα συμβεί αν δεν περπατάω με προσοχή;
Χωρίς ακριβείς εξηγήσεις, τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τα πάντα ως απειλή. Το ασαφές, “να είσαι προσεκτικός” θα μπορούσε να μεταφραστεί να είναι προσεκτικός με όλα γύρω του. Όλα είναι επικίνδυνα. Με την εμφύτευση αυτής της αξίας από νεαρή ηλικία, μπορεί ένα παιδί να μεγαλώσει πιστεύοντας ότι τίποτα γύρω του δεν είναι ασφαλές.
Χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή οδηγίες, τα παιδιά δεν γνωρίζουν τι πρέπει να προσέχουν
Μπορεί να κάνει τα παιδιά να γίνουν παρανοϊκά και αδύναμα. Δεν θα θέλουν να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες λόγω της επικείμενης πιθανότητας τραυματισμού. Δεν θα επιχειρήσουν να κάνουν πράγματα που δεν αισθάνονται άνετα με αυτά, επειδή είναι πάρα πολύ τρομακτικό για αυτά.
Το να παίζεις με ασφάλεια σημαίνει το να παρακολουθείς το παιχνίδι από την άκρη.
Τα παιδιά πρέπει να έχουν την ελευθερία να κάνουν μερικά λάθη μόνα τους και να μάθουν από αυτά. Αν τα κάνετε να πιστεύουν ότι τίποτα δεν είναι ασφαλές, θα πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξουν και να επιβιώσουν είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος με όλα τα δυνατά μέσα.
Ενώ η ασφάλεια είναι σημαντική, αυτή η αποφυγή κινδύνου μπορεί να αποβεί επιζήμια για την ανάπτυξή τους. Όταν προσπαθούν μόνο να κρατήσουν τον εαυτό τους “ασφαλή”, μπορούν να χάσουν πολλές σημαντικές ευκαιρίες στη ζωή τους.
Προσέχοντας πάντα, τα παιδιά θα μεγαλώσουν μόνο συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που γνωρίζουν ότι είναι απόλυτα βέβαιοι ότι δεν περικλείουν κάποιο κίνδυνο. Αλλά στη πραγματικότητα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Υπάρχει πάντα κάποιος κίνδυνος έστω και μικρός ακόμη και αν το παιδί είναι προσεκτικό.
Προκειμένου να προχωρήσει κάποιος σε αυτή τη ζωή, πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους. Οι ευκαιρίες είναι βασικά συνώνυμες με τους κινδύνους. Υπάρχει μια πιθανότητα μια ευκαιρία να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αλλά υπάρχει και μια πιθανότητα να τα έχει. Αν κάποιος είναι “πολύ προσεκτικός ” θα αναγκαστεί να προσπεράσει τις ευκαιρίες. Και αυτό μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία του. Η επιτυχία δεν ήρθε ποτέ σε εκείνους που ήταν πολύ φοβισμένοι για να την κυνηγήσουν.
Δείτε ακόμη: O μεγαλύτερος φόβος μιας μαμάς
Εάν τα παιδιά μεγαλώνουν για να φοβούνται πάντα το άγνωστο και ποτέ δεν παίρνουν το ρίσκο, μπορεί να είναι καταδικασμένα να οδηγηθούν σε μια μέτρια ζωή. Δεν θα έχουν ποτέ τη φιλοδοξία να αγωνιστούν για κάτι καλύτερο. Αντ ‘αυτού θα περάσουν τη ζωή τους ελπίζοντας να ήταν περισσότερο αποφασιστικοί, και νιώθοντας λύπηση για τις ευκαιρίες που δε κυνήγησαν.
”Μην προειδοποιείτε.”
Αφήστε τα παιδιά να γνωρίζουν ότι πρέπει να προχωρούν με προσοχή, αλλά μην τα κάνετε να φοβούνται να πέσουν. Πρέπει να ξέρουν το πώς θα σηκωθούν, να σκουπιστούν και να προχωρήσουν.
Όταν τους υπενθυμίζετε να είναι προσεκτικοί, να είστε πιο συγκεκριμένοι. Εξηγήστε την κατάσταση και τι ακριβώς πρέπει να προσέξουν. Μην τους δώσετε μια αόριστη και ασαφή αίσθηση κινδύνου. Πείτε τους γιατί η δραστηριότητα είναι επικίνδυνη, χωρίς να περιορίζετε τις επιλογές τους. Ακόμα επιτρέψτε τους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες. Επιτρέψτε τους να ανακαλύψουν τα όρια από μόνοι τους και να αναπτύξουν τη δική τους αίσθηση προσοχής.
Δείτε ακόμη: Μαμάδες μας λένε τι έκαναν και τα παιδιά τους εξελίχθηκαν σε σωστοί άνδρες
Όπως γνωρίζετε σε αυτό το σημείο, η φράση “να είστε προσεκτικοί” είναι απλά πολύ ασαφή.
Δεν υπάρχει τίποτα λανθασμένο με τη φράση του “να είστε προσεκτικοί” όταν οι προθέσεις σας είναι ξεκάθαρες. Αλλά τα παιδιά χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες. Πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να προσέχουν και τι μπορεί να συμβεί αν δεν το κάνουν..
Δείτε πως θα μπορούσατε να δώσετε στα παιδιά σας μια εξήγηση:
Λέξεις με περισσότερο νόημα
- Δώσε προσοχή σε αυτό που κάνεις.
- Έχε το νου σου στους άλλους ανθρώπους και κράτησε αποστάσεις.
- Επικοινώνησε με τους άλλους. Να είσαι σίγουρος οτι διασκεδάζουν
- Παρακαλώ μετακινηθείτε αργά και προσεκτικά κοντά στο….
- Αυτή η πέτρα φαίνεται βαριά, μπορείς να τα καταφέρεις;
- Κοίταξε γύρω σου πριν πετάξεις πράγματα!
- * Το να σκαρφαλώνεις * Το αισθάνεσαι ασφαλές;
- Να είσαι πάντα σίγουρος ότι έχεις χώρο πριν τρέξεις.
- Μην τρέχεις κοντά στην άκρη της πισίνας.
- Πρόσεχε τους φίλους σου, ίσως να μην είναι προσεκτικοί
- Εάν πέσει το παιχνίδι σου στο δρόμο, καλέσε έναν ενήλικα.
- Πες το στους φίλους σου αν δεν σου αρέσει το πώς παίζουν.
- Δώσε προσοχή όταν σκαρφαλώνεις κάπου, ώστε να μην γλιστρήσεις
- Με το πάσο σου.
Δεν πρόκειται να σας ακούσουν πάντα. Μερικά μαθήματα πρέπει να τα μάθουν από μόνα τους. Δώστε τους την ελευθερία να το κάνουν αυτό. Τα άτομα που είναι πρόθυμα να πάρουν το ρίσκο είναι εκείνα που αγωνίζονται για την επιτυχία αργότερα στη ζωή.
Πηγή: lifehack.orgΕιδήσεις σήμερα
- Χρήστος Μάστορας : H ταινία Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο λόγος που ανακάλυψε πως έχει ΔΕΠΥ
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Grand hotel : Ο Ρήγας κλέβει το μωρό της Ελένης για να μπορέσει να την εκδικηθεί
- Η Γη της Ελιάς : Τελικά όντως θέλει να τους εκδικηθεί – Η Αριάδνη βλέπει τον Κουράκο να κοιτά με λατρεία την Ιουλία