Μία μητέρα εξηγεί τους λόγους που βάζει τα παιδιά της για ύπνο από τις 20:00 το βράδυ και αποτελεί το σύστημά της, τροφή για σκέψη.
Οι περισσότεροι γονείς, βάζουν για ύπνο τα παιδιά τους στις 10 η ώρα το βράδυ περίπου. Όσο μεγαλώνουν, τα αφήνουν να κοιμούνται και λίγο πιο αργά. Παρόλα αυτά η Becky Mansfield, μαμά τεσσάρων παιδιών, κατάφερε αυτό που εμείς προσπαθούμε καιρό και το μοιράστηκε στο blog της yourmdernfamily.com εξηγεί τους λόγους που επέλεξε κάτι άλλο.
Συγκεκριμένα, επιλέγει να βάζει τα παιδιά της για ύπνο στις 20:00 και εξηγεί τόσο τους λόγους που κάνει καλό στην υγεία τους αλλά και πως βοηθάει και τον γάμο της μητέρας να είναι πιο υγιής. Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει τη ζωή των γονιών του…
Πολλοί μας έχουν πει, ότι το να βάζουμε τα παιδιά μας για ύπνο από τις 8 το βράδυ είναι σαν… βασανιστήριο. Είναι πολύ νωρίς, λένε, και το συχνότερο σχόλιο που ακούμε είναι αυτό: “Μα καλά, ποιος βάζει το παιδί του για ύπνο από τις 8”. Εμείς! Εμείς το κάνουμε και ξέρουμε, ότι είναι νωρίς!
Τα παιδιά μας έχουν πολύ έντονο πρόγραμμα μέσα στην ημέρα. Τρέχουν, παίζουν και περνούν πολλές ώρες μαζί μας εκτός σπιτιού. Πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος της μέρας είναι πολύ πολύ κουρασμένα. Δεν κοιμούνται πια το μεσημέρι και μέχρι τις 8 το βράδυ έχουν εξουθενωθεί, ακόμα κι αν δεν το παραδέχονται
Προσπαθήσαμε να το αλλάξουμε, αλλά δεν γίνεται ούτε στις διακοπές. Την επόμενη μέρα είναι απλώς… γκρινιάρικα. Είναι πιο επιρρεπή στα νεύρα, όπως, άλλωστε και εμείς όταν είμαστε κουρασμένοι. Τα βάζω να κοιμούνται νωρίς, επειδή θέλω να χαμογελούν και να είναι δυνατά την επόμενη ημέρα!
Δείτε ακόμα Η κατανόηση της πραγματικότητας θα βοηθήσει τους εφήβους να διαχειριστούν τις άσχημες σκέψεις
Επιπλέον, μία φορά τον μήνα μένουν ξύπνια μέχρι αργά. Αυτή είναι η “Special βραδιά” τους. Μπορούν, επίσης, να διαβάζουν πριν κοιμηθούν. Ένα βιβλίο ή τις λέξεις που είχαν για ορθογραφία. Κοιμούνται, όμως, μέσα στα πρώτα 10 λεπτά, οπότε και εγώ και εκείνα καταλαβαίνουμε, πως ήταν πολύ κουρασμένα.
Αν έχουν αγώνα ή κάποια δραστηριότητα την επόμενη μέρα, μπορεί και να κοιμηθούν νωρίτερα! Ο πιο μικρός μου γιος έχει ένα θέμα με το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο και αν δεν κοιμηθεί τουλάχιστον 12 ώρες δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι.
Θέλω να είναι συγκεντρωμένος στο σχολείο του, να μπορεί να αποδόσει στις εργασίες και τις δραστηριότητές του, γι’ αυτό και πολλές φορές πηγαίνει για ύπνο ακόμα πιο νωρίς.
Δείτε ακόμα Ως παιδί πλήρωσα για όλα τα παιδικά μου λάθη σαν να ήμουν ενήλικος
Δεν λέω, ότι αυτή η τακτική θα λειτουργήσει για όλους. Ο σύζυγός μου και εγώ εργαζόμαστε από το σπίτι, έτσι αυτό μας εξυπηρετεί πολύ. Δύο από τα παιδιά μας μένουν μαζί μας στο σπίτι και δύο φεύγουν για το σχολείο και γυρίζουν γύρω στις 4 στο σπίτι. Οπότε έχουμε πολύ χρόνο για να περάσουμε μαζί τους. Αν και αυτό δεν συμβαίνει κάθε βράδυ.
Συνήθως, κάποιο από τα παιδιά μας θα έχει κάποια δραστηριότητα μέχρι τις 8, οπότε και η ώρα του ύπνου μεταφέρεται ή ο αρχικός τόπος ύπνου μετατοπίζεται, αφού τα πιο μικρά παιδιά μας κοιμούνται στο αυτοκίνητο την ώρα της μεταφοράς των μεγαλύτερων αδερφών τους από τη μία δραστηριότητα στην άλλη ή στο σπίτι.
Και, ξανατονίζω, αυτή η τακτική μπορεί να μην λειτουργήσει για όλους. Μας έχει βολέψει και ταιριάζει στα παιδιά μας. Σε συνδυασμό μάλιστα με μια πιο ισορροπημένη διατροφή η διαφορά στα παιδιά μας είναι μεγάλη.
Δείτε ακόμα Sittervising: Γιατί οι νέοι γονείς αφήνουν τα παιδιά να παίζουν τελείως μόνα τους;
Και εκτός από αυτό βοήθησε πολύ και τον γάμο μας. Ακόμα και αν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο όταν εργαζόμαστε, δεν έχουμε χρόνο για τους δυο μας. Επομένως, όταν τα παιδιά κοιμούνται από νωρίς είμαστε όλοι ευχαριστημένοι…
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.