Οι 10 δεξιότητες επιβίωσης που κάθε γονιός πρέπει να διδάξει στο παιδί του. Αχρείαστες να είναι
Κανένας γονιός δεν θέλει να σκέφτεται την άσχημη εκδοχή για το παιδί του. Σίγουρα όλοι θέλουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας μακριά από κινδύνους. Επίσης όλοι σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί πότε κάτι κακό στο δικό μας παιδί. Αυτό όμως δυστυχώς δεν είναι δεδομένο.
Αν θέλουμε πραγματικά να κρατήσουμε τα παιδιά μας μακριά από κάθε κίνδυνο τότε θα πρέπει να τους μάθουμε μερικούς βασικούς κανόνες επιβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουμε ότι το παιδί ακόμη και στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του, θα μπορεί να αντεπεξέλθει.
Είναι χρήσιμο και πολύ ωραίο να ξέρει ένα παιδί πως να αντιμετώπιση μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης σίγουρα θα του ανεβάσει την αυτοπεποίθηση και τον δυναμισμό του. Και επειδή πολλά γίνονται είναι καλό να γνωρίζουν τα βασικά. Διαβάστε παρακάτω:
δεξιότητες επιβίωσης : Πως να σώζει τον εαυτό του από πνιγμό!
Όταν βρισκόμαστε στο νερό και αισθανόμαστε ότι χάνουμε τον έλεγχο, το ένστικτο μας, μας λέει να χτυπήσουμε τα χέρια μας λόγω πανικού. Πρέπει όμως να διδάξετε στα παιδιά σας να πολεμούν τα ένστικτά τους όταν βρίσκονται σε κίνδυνο στο νερό. Αυτό θα μπορούσε να τους σώσει και την ζωή.
Διδάξτε τους να επιπλέουν κρατώντας την πλάτη τους ευθεία, σχηματίζοντας μια ευθεία γραμμή με τα πόδια τους και εκτελώντας μικρά λακτίσματα για να επιστρέψουν στην επιφάνεια.
Πως να ανάβουν φωτιά!
Μπορείτε να το κάνετε αυτό με τη βοήθεια μερικών σαφώς καθορισμένων βημάτων. Στην αρχή, συγκεντρώστε τα εργαλεία ασφαλείας σας, όπως ένα κουβά με νερό για να σβήσετε τελικά τη φωτιά. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να μαζέψετε ξύλο – τα ιδανικά κομμάτια έχουν μήκος 3 έως 8 ίντσες. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το ξύλο είναι στεγνό.
Στη συνέχεια, πρέπει να τοποθετήσετε το ξύλο σε μια δομή που να ελέγχει την φωτιά. Ήρθε λοιπόν η στιγμή, να τα μάθετε να ανάβουν φωτιά. Αυτό όχι μόνο μπορεί να διδάξει το παιδί σας να είναι πιο οργανωμένο, αλλά είναι επίσης και μια κρίσιμη δεξιότητα επιβίωσης σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια στιγμή στη φύση.
δεξιότητες επιβίωσης :Πως να αντιδράει σε μια επείγουσα κατάσταση!
Φυσικά, το παιδί σας δεν γίνεται να ξέρει πώς να αντιδρά σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι καλή ιδέα να του διδάξετε πώς να χειριστεί πιο μικρά ζητήματα. Μερικά από αυτά είναι πως να αντιμετωπίσει μια πληγή που αιμορραγεί.
Επίσης, να του δείξετε κόλπα να ξεφύγει από τυχόν πυρκαγιά. Να του δείξετε πως να χρησιμοποιεί τον πάγο αν χτυπήσει και τέλος, πως να ειδοποιεί την Άμεση Δράση. Για την περίπτωση της φωτιάς εφαρμόστε την τεχνική “stop, drop and roll” .
Η τεχνική “stop, drop and roll” είναι πολύ απλή – το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να σταματήσουν αυτό που κάνουν, να πέσουν στο πάτωμα, να καλύψουν τα πρόσωπά τους και να κυλήσουν με τα πόδια τους ευθεία.
Για να αντιμετωπίσετε αιμορραγικά τραύματα, διδάξετε τους να ασκήσουν πίεση στην πληγή με την παλάμη του χεριού τους για περίπου 5 λεπτά. Για να χρησιμοποιήσετε πάγο για ανακούφιση, διδάξετε τους να μην εφαρμόζουν πάγο απευθείας στο δέρμα, αλλά να το τυλίγουν σε μια πετσέτα και να μην το αφήνουν πάνω από 15-20 λεπτά.
Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμβαίνουν συνεχώς, επομένως είναι σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν αυτά τα σημαντικά κόλπα.
Να συλλέγουν νερό από την βροχή!
Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε το δικό σας σύστημα συλλογής βρόχινου νερού με diy τρόπους. Μάλιστα, μπορεί να είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα για να συμμετάσχει και το παιδί σας. Ένας εύκολος τρόπος να το κάνετε είναι να εγκαταστήσετε ένα βαρέλι βροχής.
Αυτό αποτελείται από ένα μεγάλο βαρέλι τοποθετημένο έξω από την κατοικία σας που συνδέεται με την οροφή με σωλήνες. Μην ξεχάσετε να το καλύψετε με ένα καπάκι για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά.
Να μένει ασφαλή σε περίπτωση που χαθεί!
Ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα για ένα παιδί αλλά και για έναν γονέα είναι να χαθεί το αγγελούδι του. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι πάντα καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι.
Τα πρώτα 2 πράγματα που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας είναι ο αριθμός τηλεφώνου σας και να μείνει σε ένα μέρος, ανεξάρτητα από το εάν χαθεί σε ένα δάσος ή σε μια πολυσύχναστη περιοχή.
Εάν συμβεί αυτό, το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει ότι σε αυτήν την περίπτωση, η συνομιλία με αγνώστους μπορεί πραγματικά να τους βοηθήσει. Ωστόσο, δεν πρέπει να ζητούν βοήθεια από κανέναν – μόνο από μητέρες που είναι μαζί με τα παιδιά τους.
Κατά την κατασκήνωση στο δάσος, μπορούν εύκολα να χαθούν ενώ τρέχουν και παίζουν. Εάν δεν έχουν μαζί τους νερό και φαγητό, θα πρέπει να ξέρουν να βρουν νερό πρώτα, γιατί μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο χωρίς φαγητό.
Δεν πρέπει ποτέ να πλησιάζουν κοντά σε λίμνες, ποτάμια ή άλλα υδάτινα σώματα. Αντ ‘αυτού, πρέπει να συλλέγουν δροσιά από φύλλα.
Στη συνέχεια, διδάξετε τους να μην κοιμούνται στο έδαφος. Το έδαφος είναι κρύο και μπορεί να απορροφήσει όλη τη θερμότητα από το σώμα. Δείξτε τους πώς να φτιάξουν ένα κρεβάτι από κοντινά υλικά όπως φύλλα και κλαδιά. Μόλις τελειώσει το στρώμα, χρησιμοποιούν τα ίδια υλικά για να φτιάξουν μια κουβέρτα.
Πείτε τους να μην τρώνε τίποτα. Και ακόμη και αν έχει περάσει πολύς καιρός, πρέπει να ξέρουν να μένουν μακριά από φυτά, μούρα και μανιτάρια, επειδή μπορεί να είναι δηλητηριώδη.
Για να γίνει αυτό ευκολότερο, θα πρέπει να διατηρούν πάντα μερικές ράβδους ενέργειας στην τσέπη τους που προορίζονται ειδικά για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
δεξιότητες επιβίωσης Να μείνει ασφαλή από την άγρια φύση!
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Ανάλογα με το πού ζείτε και τους τύπους των ζώων που υπάρχουν, διδάξετε στα παιδιά σας βασικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εάν έρχονται αντιμέτωποι με ένα άγριο ζώο.
Εάν το παιδιά σας βρίσκονται σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι έχει φίδια, διδάξετε του να μην πλησιάσει ποτέ ή να προσπαθήσει να τα χειριστεί, να μην βάλει ποτέ τα χέρια και τα πόδια του σε μέρη που δεν μπορούν να δουν, να μην σηκώσουν ποτέ ραβδιά ή κλαδιά ενώ κολυμπούν το ποτάμι, και να φορούν πάντα παπούτσια ή σανδάλια.
Παραμείνετε ήρεμοι και θετικοί
Διδάξετε στα παιδιά σας να παραμείνουν ήρεμοι όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε μια τεχνική «βαθιάς αναπνοής», παίρνοντας βαθιες, αργές αναπνοές από την κοιλιά.
Για να το κάνετε με παιχνιδιάρικο τρόπο, μια εξαιρετική τεχνική είναι να κάνετε τα παιδιά να φυσούν φυσαλίδες. Αυτή η δραστηριότητα τους αναγκάζει να πάρουν μεγάλες, βαθιές αναπνοές για να φυσήξουν προσεκτικά και να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες φυσαλίδες, γι ‘αυτό είναι χρήσιμο σε αυτήν την περίπτωση.
Στη ζωή, στον πανικό οι δύσκολες καταστάσεις γενικά οδηγούν σε αρνητικό αποτέλεσμα, οπότε η διδασκαλία των παιδιών να παραμείνουν ήρεμοι θα τα βοηθήσει στο μέλλον.
δεξιότητες επιβίωσης Να φοράει καλά ρούχα σε άσχημο καιρό!
Πριν ξεκινήσετε μια περιπέτεια, όπως η πεζοπορία, για παράδειγμα, ζητήστε από τα παιδιά σας να διαλέξουν τα δικά τους ρούχα. Στη συνέχεια, αξιολογήστε τι επέλεξαν, ρωτήστε τους γιατί επέλεξαν αυτά τα συγκεκριμένα κομμάτια και διορθώστε τα εάν είναι απαραίτητο.
Επίσης, μην ξεχάσετε να τους διδάξετε να συσκευάζουν αντηλιακό ή εντομοαπωθητικό, ανάλογα με την κατάσταση. Καθώς συνηθίζουν να το κάνουν αυτό ως παιδιά, θα γίνει καλή συνήθεια.
Μάθετε δεξιότητες αυτοάμυνας
Σήμερα, στον χαοτικό κόσμο στον οποίο ζούμε, η ασφάλεια είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές μας. Έτσι, για να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται πιο ασφαλές, καθώς και πιο σίγουρο, συνιστάται να εγγράψετε το παιδί σας σε βασικές τάξεις αυτοάμυνας. Ταυτόχρονα, αυτό θα τους επιτρέψει επίσης να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
δεξιότητες επιβίωσης Να ξέρουν να κάνουν σήμα κινδύνου
Πάντα βάζετε μια σφυρίχτρα στο λαιμό του παιδιού σας όταν πηγαίνετε στο δάσος, κάμπινγκ κ.λπ. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για ένα παιδί να δώσει σήμα για βοήθεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας ότι αυτό δεν είναι παιχνίδι και ότι δεν πρέπει να το χρησιμοποιεί χωρίς να έχει νόμιμο λόγο.
Η κραυγή για βοήθεια θα τους εξαντλήσει γρηγορότερα. Διδάξετε τους να φυσήξουν 3 φορές, περιμένετε λίγο και μετά ξανά 3 φορές. Πρέπει να επαναλάβουν αυτό το μοτίβο μέχρι να βρεθούν.
Η περίοδος αναμονής είναι σημαντική γιατί εάν σφυρίζουν συνεχώς, κανείς δεν θα μπορεί να ακούσει εσάς ή άλλους ανθρώπους να φωνάζουν και να αναζητούν το παιδί.
All photos via: brightside.me
Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Λευτέρης Σουλτάτος : Η συγκλονιστική εξομολόγηση για το εγκεφαλικό που υπέστη-“Έκατσα εφτά μέρες στην εντατική”
- Γυναίκα έμεινε έγκυος σε ηλικία 76 ετών και Θα γεννήσει τον Ιούλιο
- Βασίλης Καλογήρου : Μάρτυρας αποκαλύπτει πως τον είδε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και του μίλησε
- Η ιδανική θερμοκρασία για το σπίτι τον Χειμώνα για να μην πιάσει μούχλα και για να μην κρυώνουμε
- Πότε ξεκινούν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και την Α΄ δημοτικού για το σχολικό έτος 2025-2026