Close

Οι 4 ανησυχητικές συμπεριφορές του παιδιού όταν συναναστρέφεται με αλλά παιδιά

Οι 4 ανησυχητικές συμπεριφορές του παιδιού όταν συναναστρέφεται με αλλά παιδιά _

Υπάρχουν μερικές συμπεριφορές που εκδηλώνουν πολλά παιδιά όταν συναναστρέφονται με άλλα παιδάκια και αν τις έχει εκδηλώσει και το δικό μας, πρέπει να μας ανησυχήσει. Ποιες είναι αυτές;

Τα παιδιά από την ηλικία των 2μιση ετών και μετά, ξεκινούν να κοινωνικοποιούνται. Γι’ αυτό οι βρεφονηπιοκόμοι και οι παιδοψυχολόγοι συμβουλεύουν τους γονείς να γράφουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς ή άλλες ασχολίες από αυτή την ηλικία και μετά.

Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν πιο εύκολα. Κάτι που στα μοναχοπαίδια είναι επιτακτική ανάγκη αν θέλουμε το παιδί μας να μάθει να μοιράζεται τα παιχνίδια του, να συνεργάζεται και να γίνει κοινωνικό φτιάχνοντας εύκολα φιλίες.

Δείτε ακόμα Δεν υπάρχει ισχυρότερη διδασκαλία από το δικό μας παράδειγμα

Πριν την ηλικία των 2μιση ετών τα παιδιά δεν είναι σε θέση να κοινωνικοποιηθούν. Γι’ αυτό και στους παιδικούς σταθμούς βλέπετε παιδιά 2 ετών να παίζουν όλα μαζί σε ένα δωμάτιο αλλά ουσιαστικά το καθένα παίζει μόνο του.

Κι ενώ η κοινωνικοποίηση είναι ένστικτο για τον άνθρωπο, αφού ο άνθρωπος είναι ζώο αγέλης, μερικές φορές τα παιδιά εκδηλώνουν κάποιες ανησυχητικές συμπεριφορές κατά την προσπάθειά τους να φτιάξουν φιλίες. Ποιες είναι αυτές και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε; Διαβάστε παρακάτω: 

Το παιδί δεν παίζει με τα άλλα παιδάκια

Όπως είπαμε και στον πρόλογο η ηλικία που ένα παιδί ξεκινάει να κοινωνικοποιείται και είναι σε θέση να δημιουργήσει φιλίες με συνομήλικους είναι η ηλικία των 2μιση ετών και μετά. Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος κανόνας έχει και εξαιρέσεις.

Μην ξεχνάμε ότι το κάθε παιδί έχει την δική του προσωπικότητα και μπορεί το δικό σας παιδί να είναι πιο μοναχικό από την φύση του. Αυτή η συμπεριφορά δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσει όμως υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει πιο εύκολες φιλίες.

Καταρχάς μπορεί το παιδί σας να αγχώνετε όταν βρίσκεται σε μία ομάδα με πολλά παιδιά. Έτσι, αν θέλετε να το τεστάρετε μπορείτε να κανονίσετε με κάποια άλλη μαμά να έρθει στο σπίτι σας για καφέ και να αφήσετε τα παιδιά να παίξουν οι δυο τους. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα αποκτήσει τον πρώτο του φίλο κι έτσι θα νιώθει πιο άνετα και στο σχολείο.

Δείτε ακόμα 8 Δεξιότητες που κάθε παιδί πρέπει να μάθει για να γίνει υπεύθυνος ενήλικας

Επίσης, μπορεί το παιδί να μην έχει πρόβλημα με τον αριθμό ατόμων, απλά να του αρέσει η μοναξιά του. Σε αυτήν την περίπτωση, με ήπιο και ομαλό τρόπο προσπαθήστε σιγά σιγά να ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει φιλίες. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τα λόγια, προτείνοντάς του συχνά να παίξει με τα άλλα παιδιά.

Επίσης μπορείτε να το κάνετε και με τις πράξεις, φωνάζοντας και πάλι μία μαμά για καφέ. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε την πολύτιμη βοήθεια της βρεφονηπιοκόμου. Ζητήστε της να δώσει λίγη επιπλέον σημασία, στην κοινωνικοποίηση του παιδιού και να το ενθαρρύνει και αυτή με τον τρόπο της από το σχολείο.

4_ανησυχητικές συμπεριφορές_στην_κοινωνικοποίηση_του_παιδιού_

Photo via: Pinterest

Αρπάζει τα παιχνίδια από άλλα παιδιά ή δεν μοιράζεται τα δικά του

Αυτό συμβαίνει κυρίως σε παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς αδέρφια ή που τα αδέρφια τους είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά. Το παιδί λοιπόν, τον πρώτο καιρό της κοινωνικοποίησης, μερικές φορές αρνείται να μοιραστεί παιχνίδια ή δεν ξέρει τον τρόπο να ζητήσει παιχνίδια από άλλα παιδιά.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι που βοηθάει ο παιδικός σταθμός. Τα παιδιά από μικρά μαθαίνουν ότι τα παιχνίδια είναι για όλους. Ακόμη κι αν γράψατε το παιδί σας σε παιδικό σταθμό πριν την ηλικία των 2μιση ετών από ανάγκη, το παιδί σίγουρα έχει πάρει κάποια πράγματα από την μέχρι τώρα εμπειρία του εκεί.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι δεν το προτείνουμε, διότι τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία παίρνουν λιγότερα πράγματα από τους παιδικούς σταθμούς κι απλά αρρωσταίνουν κάθε μήνα. Όπως και να ‘χει αυτή η συμπεριφορά πρέπει να διορθωθεί.

Δείτε ακόμα Τα παιδιά με μεγαλύτερους γονείς έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα

Σαν γονιός λοιπόν θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας την αξία του να μοιράζετε τα παιχνίδια του. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες των πράξεων, οπότε μόνο μέσα από την συζήτηση μπορεί να καταλάβει.

Επίσης θα πρέπει το παιδί να βλέπει το δικό σας παράδειγμα. Μοιραστείτε πράγματα με την υπόλοιπη οικογένεια μπροστά του, δίνοντας έμφαση στην αξία του να μοιράζεστε. Φυσικά μιλήστε και πάλι με την βρεφονηπιοκόμο αν υπάρχει, για να ασχοληθεί με το παιδί και από το σχολείο.

4_ανησυχητικές συμπεριφορές_στην_κοινωνικοποίηση_του_παιδιού_

Photo via: mekulipress.com

Είναι επιθετικό χωρίς λόγο

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά εκδηλώνεται από παιδιά που νιώθουν ανασφάλεια και θυμό κι έτσι τον ξεσπούν στα υπόλοιπα παιδάκια. Τα παιδιά μπορεί να νιώσουν έτσι επειδή βρίσκονται σε νέο περιβάλλον όπως για παράδειγμα αλλαγή σχολείου ή επαφή με το πρώτο του σχολείο.

Όμως σαν γονιός θα πρέπει να σκεφτείτε αν στο σπίτι το παιδί βιώνει καταστάσεις που μπορεί να του έχουν δημιουργήσει θυμό ή ανασφάλεια. Σκεφτείτε μήπως λείπετε πολλές ώρες για την δουλειά ή δεν αφιερώνετε πολύ χρόνο για να παίξετε. Σκεφτείτε αν τσακώνεστε συχνά με τον άντρα σας μπροστά του κλπ.

Σε αυτήν την περίπτωση, διορθώνεται την συμπεριφορά σας μπροστά στο παιδί. Ασχολείστε περισσότερο μαζί του, παίζοντας και κάνοντας δημιουργικά πράγματα μαζί. Επίσης, του μιλάτε και το αφήνετε να σας εξηγήσει γιατί χτυπάει τα άλλα παιδιά και γιατί σκέφτεται έτσι εξηγώντας του την σωστή συμπεριφορά που θα έπρεπε να έχει.

4_ανησυχητικές συμπεριφορές_στην_κοινωνικοποίηση_του_παιδιού_

Photo via: boro.gr

Του παίρνει την σειρά στο παιχνίδι

Όπως και με τα παιχνίδια έτσι κι εδώ το παιδί ίσως ακόμη περνάει την φάση που περνάει από τον εγωκεντρισμό στην κοινωνικοποίηση και μπορεί η αλλαγή αυτή να μην είναι ομαλή. Όμως δεν πρέπει να μείνετε με σταυρωμένα τα χέρια.

Εξηγήστε το παιδί τα συναισθήματα του άλλου παιδιού κάθε φορά που το κάνει αυτό. Εξηγήστε του την αξία που έχει να σέβεται τους άλλους ανθρώπους και να γίνετε φίλος μαζί τους. Αν δεν πιάσει τίποτα από αυτά μην ανακατευτείτε. Αφήστε το παιδί να αλληλοεπιδράσει με το άλλο παιδί και να δει τα αρνητικά αποτελέσματα που έχουν τέτοιες συμπεριφορές.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.