Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου στους εφήβους. Τί πρέπει να προσέξουμε και ποια είναι τα ανησυχητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.
Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να έχουν ευχάριστη γεύση για τους περισσότερους και να είναι σαν αναψυκτικά, αλλά φαίνεται πως έχουν συγκεκριμένη χρήση και πρέπει να προσέχουμε πολύ τη συχνότητα, που τα καταναλώνουμε.
Εκτός του ότι είναι γεμάτα θερμίδες, είναι στην ουσία ποτά που προτιμούν οι αθλητές για να μπορούν να γυμνάζονται και να προπονούνται περισσότερες ώρες. Μπορεί πλέον ο καθένας μας να πίνει κι από ένα ενεργειακό ποτό μέσα στην εβδομάδα, αλλά μας βλάπτει.
Πόσο μάλλον τους εφήβους, που η κατανάλωση ενεργειακών ποτών, έχει γίνει και λίγο μόδα. Μία νέα έρευνα αποδεικνύει ότι η αυξημένη κατανάλωση ενεργειακών ποτών στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές ύπνου στους εφήβους. Διαβάστε παρακάτω:
Ψυχοθεραπεία στην εφηβεία: Τα οφέλη που έχει στον ψυχισμό του παιδιού θέτουν βάσεις για την ενήλικη ζωή
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργειακά ποτέ περιέχουν κατά μέσο όρο 150 mg καφεΐνης ανά λίτρο. Επίσης έχουν αρκετή ζάχαρη, βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα σε διαφορετικές ποσότητες, σύμφωνα με τους ερευνητές που τα ανέλυσαν.
Υπάρχουν για να τονώνουν το σώμα αλλά και την διαύγεια και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει οριακά τάση ανάμεσα σε εφήβους και φοιτητές. Αν και υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι διαταράσσουν την ποιότητα του ύπνου, δεν είναι σαφές ακόμα ποιες πτυχές του ύπνου διαταράσσονται λιγότερο ή περισσότερο.
Photo via: efiveia.gr
Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφορές ανάλογα και το φύλο. Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτές τις παραμέτρους, οι ειδικοί βασίστηκαν σε δεδομένα για 53.266 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 35 ετών στη μελέτη για την υγεία και την ευημερία των φοιτητών (μελέτη SHOT22), μεγάλη εθνική έρευνα για φοιτητές και σπουδαστές στη Νορβηγία.
Γονείς προσοχή: Η υπερβολική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δημιουργούν προβλήματα ακοής
Οι φοιτητές λοιπόν ρωτήθηκαν πόσο συχνά καταναλώνουν ενεργειακά ποτά. Οι φοιτητές έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα στο “καθημερινά, εβδομαδιαία, μία φορά, 2-3 φορές, 4-6 φορές, μηνιαία και σπάνια/ποτέ. Επίσης κλήθηκαν να απαντήσουν για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να ένιωθαν στον ύπνο.
Για παράδειγμα πότε πήγαιναν για ύπνο μετά την κατανάλωση του ενεργειακού ποτού, πότε ξυπνούσαν, πόση ώρα χρειάζονταν για να τους πάρει ο ύπνος κλπ. Η ποιότητα του ύπνου υπολογίστηκε στη συνέχεια από τις συνολικές νυχτερινές ώρες ύπνου σε σχέση με το χρόνο που πέρασαν στο κρεβάτι.
Photo via: ethnos.gr
Η αϋπνία ορίστηκε ως η δυσκολία να κοιμηθούν και να παραμείνουν σε κατάσταση ύπνου και η πρόωρη αφύπνιση τουλάχιστον τρεις νύχτες της εβδομάδας, καθώς και η υπνηλία και η κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας για τουλάχιστον τρεις ημέρες της εβδομάδας, επί τουλάχιστον τρεις μήνες.
Piercing στην εφηβεία: Σκουλαρίκι σε μύτη, αυτιά, γλώσσα – Κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές
Οι απαντήσεις έδειξαν σαφείς διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τα πρότυπα κατανάλωσης ενεργειακών ποτών. Για παράδειγμα, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες να αναφέρουν ότι κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια ενεργειακά ποτά: 50% έναντι 40%.
Από εκείνες που δήλωσαν ότι έπιναν τέτοια ποτά, το 5,5% των γυναικών δήλωσαν ότι τα έπιναν 4-6 φορές την εβδομάδα και λίγο πάνω από το 3% ανέφεραν καθημερινή κατανάλωση. Τα ποσοστά για τους άνδρες ήταν 8% και 5%, αντίστοιχα.
Υπήρξε όμως σαφής συσχέτιση δόσης-απόκρισης και για τα δύο φύλα μεταξύ της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και λιγότερων ωρών ύπνου. Δηλαδή, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που ανέφεραν καθημερινή κατανάλωση, κοιμόντουσαν περίπου μισή ώρα λιγότερο από εκείνους που ανέφεραν μόνο περιστασιακή ή καθόλου κατανάλωση.
Πως θα βοηθήσουμε το παιδί να επιλέξει το μελλοντικό του επάγγελμα αν δυσκολεύεται να αποφασίσει;
Επίσης παρόμοια συμπεράσματα βγήκαν και για την πρόωρη αφύπνιση και για το ότι χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να τους πάρει ο ύπνος. Η αυξημένη κατανάλωση συνδέθηκε με το ότι οι έφηβοι ξυπνούσαν συχνά μέσα στο βράδυ.
Επίσης η αϋπνία ήταν πιο συχνή μεταξύ των γυναικών όσο και των αντρών που ανέφεραν καθημερινή κατανάλωση, από ότι εκείνον που έπιναν ενεργειακά ποτέ καθόλου ή σπάνια.
Photo via: mama365.gr
Συνολικά, η υψηλότερη κατανάλωση ενεργειακών ποτών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ύπνου σε όλες τις πτυχές που μελετήθηκαν, με τις ισχυρότερες συσχετίσεις να αφορούν τη διάρκεια του ύπνου.
Οι έφηβοι πλέον δεν έχουν στόχους – Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε
Σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι δεν κατανάλωναν καθόλου ή μόνο περιστασιακά ενεργειακά ποτά, οι άνδρες που ανέφεραν καθημερινή κατανάλωση είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να δηλώσουν ότι κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες/νύχτα, ενώ οι γυναίκες είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες.
Αλλά ακόμη και εκείνοι που ανέφεραν ότι κατανάλωναν ένα ενεργειακό ποτό μόλις 1-3 φορές το μήνα εξακολουθούσαν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ύπνου.
Οι ερευνητές καταλήγουν: «Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και των διαφόρων παραμέτρων ύπνου.
Παιδικά Χειμερινά Παπούτσια – Πώς να Επιλέξετε το Καλύτερο Μοντέλο;
Ο εντοπισμός τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για προβλήματα ύπνου μεταξύ φοιτητών και σπουδαστών είναι ζωτικής σημασίας και τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η συχνότητα της κατανάλωσης θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό στόχο για παρεμβάσεις». Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Το μωρό της Αφροδίτης είναι του Χρήστου
- Ιφιγένεια Τζόλα : Βαρύ πένθος για τη Βασιλική από τη «Γη της Ελιάς»
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Κλείνει ο φάκελος της Ειρήνης Μουρτζούκου – Καθαρές οι τοξικολογικές του Παναγιωτάκη
- Μαζική ανάκληση σε παρτίδες γάλακτος