Το διαδίκτυο είναι πλέον καθημερινότητα, ειδικά στους εφήβους. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τα πράγματα που οι έφηβοι δεν πρέπει να κάνουν στα social media και στο διαδίκτυο.
Το διαδίκτυο είναι πλέον καθημερινότητα τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Από εκεί ενημερωνόμαστε για τα νέα, εκεί ψυχαγωγούμαστε και διασκεδάζουμε και φυσικά από εκεί επικοινωνούμε με δικούς μας ανθρώπους και όχι μόνο.
Κι αν οι μεγάλοι είναι οριακά εθισμένοι στο διαδίκτυο, φανταστείτε πως συμπεριφέρονται οι έφηβοι. Προσπαθούν να τραβήξουν τα βλέμματα μέσα από τα social media και το κινητό έχει γίνει επέκταση του χεριού τους.
Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν για μερικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνουν οι έφηβοι στο διαδίκτυο αν θέλουν να είναι ασφαλείς. Διαβάστε παρακάτω:
Μαμά είμαι άσχημη: Ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις ανασφάλειες μιας έφηβης
Αρχικά θα πρέπει να προειδοποιήσετε τους έφηβους ότι τα προφίλ τους στα social media πρέπει να είναι ιδιωτικά και όχι δημόσια. Έτσι, δε θα μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και φωτογραφίες τους και θα ελέγχουν περισσότερο ποιος θα μπορεί να παρακολουθεί τις δράσεις τους.
Οι γονείς επίσης θα πρέπει να δίνουν έμφαση στο περιεχόμενο που ανεβάζουν οι έφηβοι στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οτιδήποτε ανεβαίνει στο internet, μένει για πάντα στο internet και θα πρέπει να σκέφτονται δύο φορές προτού δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε.
Επίσης, θα πρέπει να ξέρουν ότι ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου είναι το ίδιο επιβλαβής με τον εκφοβισμό που μπορεί να υποστεί ένα άτομο δια ζώσης. Γι’ αυτό και οι άσχημες πλάκες μεταξύ τους, θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί ακόμη κι αν δεν έχεις κακή πρόθεση, δεν ξέρεις πως μπορεί να νιώσει ο άλλος.
Ο γιος μου δε θέλει να δώσει Πανελλήνιες και δεν ξέρω πως να τον μεταπείσω
Ειδικά όταν δεν είσαι εκεί να δεις τις αντιδράσεις του. Τέλος αυτό που πλέον θεωρείται αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν είναι για όλους, είναι ότι δεν πρέπει να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες τους με αγνώστους και να μην ανοίγουν την καρδιά τους, με κάποιον που μπορεί να είναι κάτι άλλο από αυτό που δείχνει.
Στην εφηβεία, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει η ανάγκη κάποιος να καταλάβει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του παιδιού που πολλές φορές είτε άδικα είτε δικαιολογημένα νιώθει καταπιεσμένο ή ότι κανείς δεν το καταλαβαίνει.
Και όλοι αυτοί οι επικίνδυνοι άνθρωποι εκμεταλλεύονται ακριβώς αυτό. Χειραγωγούν λοιπόν τα παιδιά λέγοντας τους ότι είναι συνομήλικοι, συμφωνώντας σε όλα μαζί τους και κάνοντας τα παιδιά να πιστεύουν ότι σε αυτούς βρήκαν αυτόν που τα καταλαβαίνει.
Συμβουλές στους γονείς για τις άβολες συζητήσεις που θα γίνουν στη προεφηβεία και την εφηβεία
Γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει από μικρή ηλικία να καταστήσουν σαφές στο παιδί με υποστηρικτικό και τρυφερό τρόπο, ότι το παιδί θα πρέπει πάντα να νιώθει ότι είναι στην ίδια “ομάδα” με τους γονείς του. Με κανένα φίλο και φυσικά με κανέναν άγνωστο.
Φυσικά και πρέπει να εμπιστεύονται τους φίλους τους, όμως θα πρέπει καταρχάς να εμπιστεύονται τους γονείς. Προσπαθήστε να κατανοήσετε περισσότερο τις ανάγκες του παιδιού σας και να μην γίνεστε καταπιεστικοί και υπερπροστατευτικοί μαζί του.
All photos via: efiveia.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τη διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.