Οι λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να λιποθυμήσει. Η λιποθυμία είναι ένα άσχημο συναίσθημα που ένας άνθρωπος χάνει για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά τις αισθήσεις του. Η λιποθυμία, συμβαίνει και στα παιδιά. Μάλιστα πολλοί γονείς έχουν γίνει μάρτυρες όταν το παιδί τους λιποθυμά και τρομοκρατήθηκαν πολύ.
Την μία μέρα μπορεί το παιδί να είναι μια χαρά και η υγεία του να δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση. Την επόμενη μέρα για άγνωστους λόγους νιώθει μια αδιαθεσία και καταλήγει να λιποθυμά. Η λιποθυμία είναι ένα τρομακτικό συναίσθημα γι’ αυτόν που την βιώνει ή γι’ αυτόν που θα την δει.
Δείτε ακόμα Η προειδοποίηση μιας μαμάς για κάτι που κάνουν όλα τα παιδιά – Ένα κείμενο που πρέπει να διαβαστεί
Πολλές φορές μάλιστα μια λιποθυμία μπορεί να είναι σύμπτωμα για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όσων αφορά τα παιδιά όμως, οι λόγοι που μπορεί να τα κάνουν να λιποθυμήσουν δεν είναι και τόσο σοβαροί. Πρέπει όμως να τους ξέρουμε για να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και να μην αγχωθούμε αν τύχει και στο δικό μας παιδί. Διαβάστε παρακάτω:
Οι λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να λιποθυμήσει: αφυδάτωση
Όταν ένα άτομο αφυδατώνεται η αρτηριακή του πίεση πέφτει σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην λιποθυμία. Τα παιδιά, συνήθως το Καλοκαίρι αφυδατώνονται πολύ εύκολα. Ο λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ιδρώνουν πολύ και ξεχνούν να πιουν νερό.
Οι λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να λιποθυμήσει: πεσμένο σάκχαρο
Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέσουν σημαντικά μπορεί να οδηγηθεί το άτομο σε λιποθυμία. Τι μπορεί όμως να κάνει τον οργανισμό ενός παιδιού, να ρίξει το σάκχαρό του; Συνήθως τα παιδιά ξεχνούν να φάνε, ή δεν έχουν όρεξη να φάνε ή τρώνε τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας.
Αυτό, ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το παιδί μπορεί να λιποθυμήσει. Είναι πολύ σημαντικό οπότε, τα παιδιά να μην ξεχνούν να κάνουν γεύματα και τα γεύματα που κάνουν να είναι υγιεινά. Βέβαια. αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιέζουμε το παιδί σε καθημερινή βάση να τρώει.
Αν ένα παιδί μία φορά στο τόσο δεν πεινάει, μπορούμε να το αφήσουμε να μην φάει πολύ . Βέβαια μέχρι το τέλος της μέρες πρέπει να έχει φάει κάτι υγιεινό αλλά όχι σε τόσο μεγάλη ποσότητα αν δεν έχει όρεξη. Μπορεί να είναι παιδί αλλά είναι και άνθρωπος και όπως κι εμείς έτσι κι αυτά μερικές μέρες του μήνα, δεν έχουν όρεξη.
Οι λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να λιποθυμήσει: η υπερβολική ζέστη
Κατά την περίοδο του Καλοκαιριού και ειδικά τις περιόδους καύσωνα, η υπερβολική ζέστη μπορεί να κάνει ενήλικες και παιδιά να λιποθυμήσουν. Πρέπει λοιπόν να βεβαιωθείτε και να εξασφαλίσετε, ότι το παιδί πρέπει να είναι πάντα σε σκιερό και δροσερό μέρος. Επίσης πρέπει να καταναλώνει πολλά υγρά.
Οι λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να λιποθυμήσει: η υπερένταση
Στις ταινίες και στις τηλεοπτικές σειρές έχουμε δει πολλές σκηνές με ανθρώπους που μαθαίνοντας ένα νέο που τους ξαφνιάζει πολύ, τους τρομάζει πολύ ή τους χαροποιεί πολύ, λιποθυμούν. Αυτές οι σκηνές είναι άκρως αληθοφανείς. αφού συμβαίνει και στην πραγματικότητα.
Και οι ενήλικοι και τα παιδιά, όταν μαθαίνουν κάτι που τους ενθουσιάζει ή τους τρομάζει πολύ η αντίδρασή τους, μπορεί να είναι τόσο έντονη που να φτάσουν σε σημείο να ζαλιστούν. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί αυτή η ζαλάδα να καταλήξει και σε λιποθυμία.
Αν το παιδί τρομάξει ή ενθουσιαστεί πολύ λοιπόν και δείξει ότι ζαλίζεται, πρέπει να το βοηθήσετε να χαλαρώσει. Όταν η αναπνοή του επανέλθει στα φυσιολογικά, ο οργανισμός του θα ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι φυσιολογικά και οι ζαλάδες θα του περάσουν.
Οι λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να λιποθυμήσει: η έλλειψη σιδήρου
Υπάρχουν παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο μέσα από την διατροφή τους. Επίσης, υπάρχουν παιδιά που καταναλώνουν πολύ παραπάνω αγελαδινό γάλα από αυτό που χρειάζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σίδηρο τους να πέσει.
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδες, κόπωση ακόμη και λιποθυμία. Η διατροφή των παιδιών λοιπόν πρέπει να είναι προσεγμένη και με βάση τις συμβουλές των παιδιάτρων.
Οι πρώτες βοήθειες που κάνουμε σε ένα παιδί αν λιποθυμήσει
Σε μια λιποθυμία υπάρχουν πρώτες βοήθειες που μπορούμε να εφαρμόσουμε, έτσι ώστε το παιδί να βρει πιο γρήγορα τις αισθήσεις του. Να θυμάστε ότι μετά από μία λιποθυμία, το παιδί πάντα ανακτά τις αισθήσεις του είτε του παρέχουμε πρώτες βοήθειες είτε όχι. Αυτό ισχύει και για τους ενηλίκους.
Παρόλα αυτά, η γνώση πάνω στις πρώτες βοήθειες, θα βοηθήσει το παιδί να επανέλθει πιο γρήγορα. Αν ένα παιδί λιποθυμήσει λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω:
– Γονατίζουμε στο πάτωμα πλάι στο βρέφος/παιδί, ενώ αυτό βρίσκεται ξαπλωμένο ανάσκελα. Στην συνέχεια, τοποθετούμε το χέρι που βρίσκεται πιο κοντά σε εμάς σε γωνία 90 μοιρών, με το χέρι να κοιτά προς τα επάνω. Τοποθετούμε το άλλο χέρι κάτω από το μάγουλο, με την παλάμη να ακουμπά στο πάτωμα
– Λυγίζουμε το γόνατο που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά από τη δική μας, με το πέλμα να ακουμπά στο πάτωμα, και στη συνέχεια τραβάμε το γόνατο προς το μέρος μας. Με αργές κινήσεις, γυρίζουμε το σώμα στο πλάι προς το μέρος μας.
Το επάνω χέρι στηρίζει το κεφάλι, ενώ το κάτω χέρι σταματά το σώμα στην κατάλληλη θέση, ώστε το βρέφος/παιδί να μη γυρίσει μπρούμυτα. Σπρώχνουμε ελαφρώς το κεφάλι προς τα πίσω ώστε να ανοίξει η αναπνευστική οδός. Τέλος, ελέγξτε ότι δεν μπλοκάρει την αναπνευστική οδό κάποιο ξένο σώμα (π.χ. φαγητό)
Photo cover via: onmed.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr