Τα σχολεία ξεκίνησαν και υπάρχουν μερικές παιδικές αρρώστιες που βρίσκονται σε έξαρση φέτος το Χειμώνα. Ποιες είναι αυτές και τρόποι για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας.
Τα σχολεία ξεκίνησαν και αυτό είναι ευχάριστο γεγονός για μικρούς και μεγάλους. Εντάξει, τα παιδιά μπορεί να μην απολαμβάνουν το διάβασμα, όμως σίγουρα απολαμβάνουν τους φίλους, το παιχνίδι και τις νέες εμπειρίες. Όμως μαζί με τα σχολεία ξεκίνησαν και η έξαρση των παιδικών ασθενειών.
Οι παιδικές αρρώστιες βρίσκονται για άλλη μία χρονιά σε έξαρση. Μάλιστα υπάρχουν 5 παιδικές αρρώστιες που βρίσκονται σε έξαρση και αποφασίσαμε να αναλύσουμε αυτές τις αρρώστιες. Στο τέλος θα σας δείξουμε και πως μπορείτε να προφυλάξετε τα παιδιά σας από αυτές. Διαβάστε παρακάτω:
Οι παιδικές αρρώστιες που βρίσκονται σε έξαρση: Εποχική γρίπη
Η εποχική γρίπη για άλλη μία χρονιά βρίσκεται σε έξαρση και σε αυτό οφείλεται η μετάβαση στο Φθινόπωρο και οι αλλαγές στη θερμοκρασία. Η γρίπη συνήθως κορυφώνεται τον Γενάρη και τον Φλεβάρη και γενικότερα κατά την διάρκεια του Χειμώνα.
Είναι μία ασθένεια που προσβάλλει το αναπνευστικό και εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω του βήχα, του φτερνίσματος και μέσω των σταγονιδίων γενικότερα, οπότε και μέσα από την ομιλία. Σε μερικές περιπτώσεις ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με την επαφή.
Δείτε ακόμα Το παιδί καμπουριάζει όταν σηκώνει την τσάντα; Προσοχή στην σκολίωση
Υπάρχει ετήσιος εμβολιασμός που γίνεται δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες και την αποφυγή σοβαρότερων συμπτωμάτων του ιού στα οποία μπορεί να είναι η πνευμονία και η αναπνευστική δυσχέρεια.
Οι παιδικές αρρώστιες που βρίσκονται σε έξαρση: Το κοινό κρυολόγημα
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινό κρυολόγημα μπορεί να εμφανισθεί κάθε εποχή του χρόνου. Όμως εμφανίζεται πιο συχνά το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα και κυρίως τις βροχερές περιόδους. Οι ασθενείς που προσβάλλονται από κοινό κρυολόγημα είναι περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο ανά έτος στην Αμερικής.
Όπως και με την γρίπη, η νόσος εξαπλώνεται μέσω του αναπνευστικού και της σωματικής επαφής όπως είναι η χειραψία, η αγκαλιά κλπ. Στα συμπτώματα ανήκουν το μπούκωμα και το συνάχι, ο πονόλαιμος και το φτέρνισμα.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο μέτρο που να μας προστατεύει επαρκώς. Όμως αν κάνετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αποφεύγετε να έρχεστε σε επαφή με κρούσματα τότε θα προφυλάξετε τα παιδιά σας κι εσάς. Ακόμη και ένας καλός ύπνο τονώνει το ανοσοποιητικό.
Οι παιδικές αρρώστιες που βρίσκονται σε έξαρση: Ο Νοροϊός
Ο νοροϊός αποτελεί την συνηθέστερη αιτία γαστρίτιδας αλλά και γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και μεγάλους. ΄Βρίσκεται σε έξαρση κυρίως τον Χειμώνα αλλά και το Φθινόπωρο. Η μετάδοση γίνεται μέσω μίας μολυσμένη τροφής ή με την κακή υγιεινή στην τουαλέτα και γενικά στον χώρο.
Για την πρόληψή της θα πρέπει να αποφευχθεί η παρασκευή των τροφών από το μολυσμένο άνθρωπο (έτσι λοιπόν αν η μαμά ασθενεί είναι καλύτερο να αποφύγει την προετοιμασία του φαγητού) και η σωστή υγιεινή των χεριών, των μαγειρικών σκευών και της τουαλέτας.
Οι παιδικές αρρώστιες που βρίσκονται σε έξαρση: Η οξεία ωτίτιδα
Πολλά παιδιά εμφανίζουν επεισόδια οξείας ωτίτιδας κατά τη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο, ενώ το καλοκαίρι είναι πιο συχνή η εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδας, από τις συχνές βουτιές στις θάλασσες και τις πισίνες, το χειμώνα αυξάνεται σημαντικά η επίπτωση της οξείας μέσης ωτίτιδας.
Στις περιπτώσεις αυτές είναι σημαντικό να διαφοροποιηθεί η ωτίτιδα που οφείλεται σε ιούς, από αυτή που οφείλεται σε βακτήρια, διότι στην πρώτη περίπτωση δε χρειάζεται να χορηγηθεί κάτι περισσότερο από απλά αντιπυρετικά και αναλγητικά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση αντιβίωσης.
Οι παιδικές αρρώστιες που βρίσκονται σε έξαρση: Η βρογχιολίτιδα
Η βρογχιολίτιδα αποτελεί λοίμωξη των πνευμόνων που προσβάλει κυρίως τα βρέφη. Σχεδόν πάντα οφείλεται στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Στους ενήλικες και τα παιδιά η λοίμωξη από τον ιό οδηγεί σε ένα απλό κρυολόγημα με συμπτώματα που σπάνια διαφέρουν από αυτά του κοινού κρυολογήματος.
Η μετάδοση του ιού όμως στα βρέφη συνοδεύεται από βαρύτερα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής δυσχέρειας (δυσκολία στην αναπνοή).
Όταν η δυσκολία αυτή γίνει πιο έντονη, μπορεί κανείς εύκολα να παρατηρήσει τις εργώδεις κινήσεις στο θώρακα (στήθος) και το λαιμό του βρέφους, ενώ σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί κυάνωση γύρω από το στόμα και τα ακροδάκτυλα.
Δείτε ακόμα Αφθώδης στοματίτιδα στα παιδιά: Τί συμπτώματα έχει και πώς θεραπεύεται;
Οι γονείς θα πρέπει να επαγρυπνούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και εάν το μωράκι εμφανίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, η σε περιπτώσεις που ο πυρετός συνοδεύεται από έντονη αδιαθεσία ή όταν δεν περνάει μετά από 3 ημέρες θα πρέπει να ενημερώνουν τον παιδίατρό τους καθώς το παιδί μπορεί να χρειάζεται να νοσηλευτεί για να αντιμετωπισθεί η νόσος.
ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ
Όπως φαίνεται και από τη λέξη μιλάμε για μια λοίμωξη που εντοπίζεται στον φάρυγγα και στην μύτη. Είναι η πιο συχνή πάθηση του χειμώνα και η αιτία είναι εκατοντάδες ιοί που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον που συγχρωτίζονται πολλά άτομα. Οι ιοί αυτοί είναι άκρως μεταδοτικοί και το παιδί εμφανίζει βήχα, καταρροή απο την μύτη, φτερνίζεται, τρίβει την μύτη του και μερικές φορές μπορεί να έχει και πυρετό. Η διάρκεια της ρινοφαρυγγίτιδας κυμαίνεται απο 3 έως και 15 μέρες. Συνήθως, δεν χρειάζεται ειδική αγωγή, εκτός απο ρινοπλύσεις και ζεστά ροφήματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να υπάρξει επιπλοκή και με δεύτερη λοίμωξη και τότε να χρειασθούν φάρμακα.
ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ
Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσεις τα συμπτώματα αν το παιδί σου περάσει λαρυγγίτιδα. Πρόκειται για θορυβώδη και ανησυχητικά συμπτώματα, διότι το παιδί βήχει επίμονα και δεν μπορεί να αναπνεύσει. Η έναρξη είναι αιφνίδια και συνήθως μέσα στην νύχτα απο τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί. Οφείλεται σε ιούς, οι οποίοι προκαλούν σπασμό του λάρυγγα και το παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει. Χρειάζεται άμεση θεραπεία με οξυγόνο και κορτιζόνη και σε δύσκολες περιπτώσεις και νοσηλεία σε νοσοκομείο.
ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ
Εμφανίζεται με πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και ψηλό πυρετό. Οι αμυγδαλές είναι πεισμένος και πιθανόν έχουν πύον. Οφείλεται συνήθως στον στρεπτόκοκκο, αλλά και σε πολλά άλλα βακτήρια και ιούς.
Η αντιμετώπιση γίνεται με αντιπυρετικά και αντιβίωση σε περίπτωση που οφείλεται σε βακτήριο. Αν το παιδί παθαίνει πάνω απο πέντε αμυγδαλίτιδα τον χρόνο, τότε αρχίζουμε να συζητάμε μήπως θα ήταν καλύτερα να γινόταν χειρουργική αφαίρεση.
Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά;
Τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε υγιεινά για να έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό. Όσπρια και λαχανικά καθώς και φρούτα αλλά και φυσικοί χυμοί θα ενισχύσουν πολύ τον οργανισμό τους. Επίσης πριν από κάθε γεύμα θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους και μέσα στην μέρα να έχουν αντισηπτικό τζελ ή αντισηπτικά μαντηλάκια μαζί τους.
All photos via: onmed.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται ρίγανη – Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για δηλητηρίαση
- Grand Hotel : Ο Νικόλας καταστρέφει τον Ιορδάνη
- Η καλύτερη συνταγή για ατομικές τυρόπιτες για το 2025
- Άση Μπήλιου : Αντιπαραθέσεις χωρίς τέλος για 4 ζώδια την εβδομάδα 20/01/2025 – 26/01/2025
- Καθάρισμα αυλής : Πλήρης οδηγός για να καθαρίσετε την αυλή