Κάθε σωστός γονιός, προσπαθεί να κάνει ο,τι καλύτερο μπορεί για την σωματική και ψυχική υγειά του παιδιού. Στην καθημερινότητα μας, χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες φράσεις, όταν απευθυνόμαστε στο παιδί. Πολλές φορές θεωρούμε, ότι οι φράσεις που χρησιμοποιούμε είναι οι πιο σωστές, ενώ άλλες φορές τις λέμε ασυναίσθητα.
Υπάρχουν λοιπόν μερικές φράσεις, που ενώ είναι πολύ διαδεδομένες και σαν γονείς, οι περισσότεροι τις έχουμε χρησιμοποιήσει, κρύβουν κινδύνους. Κινδύνους, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία του παιδιού, την ζωή του σαν ενήλικα αλλά και την σχέση που θα χτίσουμε μαζί του.
Αποφασίσαμε λοιπόν να συγκεντρώσουμε αυτές τις φράσεις και να σας τις δείξουμε παρακάτω. Φυσικά, θα παρουσιάσουμε και τις εναλλακτικές φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιείτε, έτσι ώστε να μεγαλώσετε ακόμη πιο ευτυχισμένα και ολοκληρωμένα παιδιά! Διαβάστε παρακάτω:
Αποφύγετε: “Είμαι τόσο περήφανη για εσένα” ή “Υπέροχη δουλειά!” .
Δοκιμάστε: “Πρέπει να είσαι τόσο περήφανος/η για την δουλειά σου!” ή “Το έκανες τόσο γρήγορα!” .
Η πρώτη φράση φαίνεται ακίνδυνη όμως δεν είναι. Όταν οι γονείς επαινούν διαρκώς τα παιδιά τους – ακόμη κι αν κάνουν κάτι αυτονόητο, όπως το να φάνε εύκολα το φαγητό τους ή να πλύνουν το πρόσωπό τους το πρωί – τότε ο έπαινος χάνει την αξία του.
Έτσι, καλό θα ήταν να το επαινείτε όταν πραγματικά νιώθετε ότι πρέπει να το κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθετε στο παιδί, να κάνει την αυτοκριτική του και να μη φοβηθεί να αναγνωρίζει τα λάθη του. Επίσης, δε θα διαμορφώσει υπεροπτικές τάσεις.
Φράσεις που χρησιμοποιούμε και άθελά μας, μπορεί να βλάψουν το παιδί
Αποφύγετε: “Περίμενε μέχρι να επιστρέψει ο μπαμπάς στο σπίτι” .
Δοκιμάστε: “Μην το ξανά κάνετε αυτό. Με ενοχλεί διότι…” .
Όταν λέτε την πρώτη φράση «αναβάλλετε» τις συνέπειες της λανθασμένης συμπεριφοράς του παιδιού σας και οι πιθανότητες είναι, όταν ο άλλος γονέας επιστρέψει στο σπίτι, το παιδί να έχει ξεχάσει τι συνέβη. Επιπλέον, δεν πρέπει να κάνουμε το παιδί να φοβάται περισσότερο τον έναν γονιό από τον άλλον.
Με αυτόν τον τρόπο, ο σύντροφος σας γίνεται ο “κακός αστυνομικός” της υπόθεσης ενώ η δική σας επιβλητικότητα μέσα στο σπίτι, μειώνεται! Καλύτερα θα ήταν, να αναλαμβάνει την επίπληξη του παιδιού, οποιοσδήποτε γονέας βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στο σπίτι.
Τα λάθος πράγματα που λέμε στα παιδιά και πως επηρεάζουν την ψυχολογία τους
Αποφύγετε: “Πως ήταν η μέρα σου;”
Δοκιμάστε: “Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή μέσα στη μέρα σου;”
Η ερώτηση “πως ήταν η μέρα σου” στην πραγματικότητα είναι μια αρκετά αόριστη πρόταση, που μπορεί να απαντηθεί με δυο λέξεις: μια χαρά. Αν θέλετε πραγματικά να μάθετε για την μέρα του παιδιού σας, θα πρέπει να του κάνετε πιο συγκεκριμενες ερωτήσεις, έτσι ώστε να ανοίξετε συζήτηση.
Αποφύγετε: “Αν δεν τελειώσεις το φαγητό σου, δεν έχει γλυκό”
Δοκιμάστε: ” Πρώτα θα φάμε τη σούπα και μετά θα έχουμε και το γλυκό”
Λέγοντας την πρώτη φράση αυξάνετε την αξία της απόλαυσης και μειώνετε τη χαρά από το ίδιο το γεύμα. Προσπαθήστε να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι και τα δυο φαγητά είναι εξίσου νόστιμα, απλά τρώγονται με συγκεκριμένη σειρά.
Αποφύγετε: “Βιάσου!”
Δοκιμάστε: “Ας βιάσουμε.” ή “Ας δούμε ποιος θα φορέσει πρώτος τα παπούτσια του;”
Όταν πιέζετε το παιδί σας να κάνει τα πράγματα γρηγορότερα, αυξάνετε το άγχος του και το κάνετε να φοβάται ότι θα αργήσει ή θα χάσει κάτι. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τη φράση με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί σας να αισθάνεται ότι είστε και οι δύο στην ίδια ομάδα.
Αποφύγετε: “Άφησε με μόνο!”
Δοκιμάστε: “Τι συνέβη;” ή “Δώσε μου ένα λεπτό για να τελειώσω αυτό και θα μιλήσουμε, εντάξει;”
Εάν συνεχίζετε να απομακρύνετε το παιδί σας, σύντομα θα αρχίσει να σκέφτεται ότι δεν έχει νόημα να ζητήσει βοήθεια ή συμβουλές από εσάς, επειδή είστε πάντα απασχολημένοι.
Όταν τα παιδιά δεν έχουν αρκετή υποστήριξη στην παιδική τους ηλικία, θα είναι λιγότερο πιθανό να μοιραστούν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους με τους γονείς τους όταν μεγαλώσουν. Εάν δεν μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας όλη την προσοχή σας αμέσως, ζητήστε ευγενικά να σας δώσει λίγα λεπτά για να ολοκληρώσετε τα πράγματα που κάνετε.
Αποφύγετε: “Ντροπή!”
Δοκιμάστε: “Αυτό που έκανες με ενόχλησε γιατί…”
Φράσεις που χρησιμοποιούμε και άθελά μας, μπορεί να βλάψουν το παιδί
Το παιδί σας μπορεί να είναι πολύ μικρό για να καταλάβετε τι είναι πραγματικά ντροπή. Αυτή η κενή φράση δεν δίνει στο παιδί καμία ιδέα για το γιατί το πράγμα που έκανε ήταν λάθος.
Επιπλέον, μια μελέτη έδειξε ότι η ντροπή μπορεί να κάνει μερικά παιδιά πιο επιθετικά. Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί σας τι ήταν λάθος σχετικά με τη συμπεριφορά του και πώς να το αποφύγετε στο μέλλον.
Αποφύγετε: “Μην κλαις!”
Δοκιμάστε: “Τι συνέβη;” ή “Τι σε έκανε τόσο αναστατωμένο;”
Το κλάμα είναι εντελώς φυσιολογικό, ακόμα κι αν ο λόγος που το παιδί σας κλαίει δεν φαίνεται τόσο σημαντικός για εσάς. Λέγοντας, “Μην κλαις!” μειώνετε τα συναισθήματα του παιδιού σας και μπορεί να νιώσει ότι τα συναισθήματά τους δεν είναι σημαντικά. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να προσπαθήσετε να δείξετε ότι σας ενδιαφέρει και ότι θέλετε να βοηθήσετε.
Αποφύγετε: “Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείτε!”
Δοκιμάστε: “Βλέπω ότι φοβάσαι και είμαι εδώ μαζί σου.”
Όταν ένα παιδί φοβάται, η πρώτη φράση δε θα το βοηθήσει σε τίποτα! Αντιθέτως και πάλι, το παιδί νομίζει ότι τα συναισθήματα του δεν έχουν καμία αξία. Έτσι, πρέπει να δείξετε ότι είστε μαζί του και καταλαβαινετε τα συναισθήματά του.
Αποφύγετε: “Επειδή το είπα!”
Δοκιμάστε: “Ήρθε η ώρα να κλείσεις την τηλεόραση και να αρχίσεις να κάνεις την εργασία σου.”
Φράσεις που χρησιμοποιούμε και άθελά μας, μπορεί να βλάψουν το παιδί
Η πρώτη φράση δεν δίνει στο παιδί να καταλάβει, για ποιο λόγο πρέπει να ακολουθήσει την εντολή σας. Αντιθέτως, νομίζει ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα σε αυτό το σπίτι και ότι εσείς κάνετε κουμάντο ολοκληρωτικά. Δοκιμάστε να δώσετε απλές κατανοητές οδηγίες και να εξηγήσετε εν συντομία τους λόγους πίσω από τα λόγια σας.
Αποφύγετε: ” Όταν ήμουν στην ηλικία σου, μπορούσα να το κάνω! Εσύ γιατί όχι;”
Δοκιμάστε: “Άσε με να σε βοηθήσω να μάθεις πως γίνεται”
Κάθε παιδί αναπτύσσεται διαφορετικά και η σύγκριση του παιδιού σας με τους άλλους, ακόμα κι αν είστε εσείς, δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να διδάξετε στο παιδί σας πώς να κάνει κάτι που δεν μπορεί ακόμα να κάνει.
Αποφύγετε: “Είμαι απογοητευμένος από εσένα”
Δοκιμάστε: “Αυτό που έκανες με ενόχλησε γιατί…”
Η φράση “είμαι απογοητευμένος από εσένα” σε ένα παιδί ακούγεται σαν “με απογοητεύεις” . Έτσι το παιδί νιώθει μειονεκτικά επειδή δεν καλύπτει τις προσδοκίες σας. Εξηγήστε στο παιδί το λάθος του, χωρίς να χρησιμοποιείτε εκφράσεις όπως “απογοήτευση” “με απογοητεύεις” κοκ.
All photos via brightside.me
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή