Είτε μας αρέσει είτε όχι η καθημερινότητα μας είναι άμεση συνδεδεμένη με τα χρήματα. Με τα χρήματα καταφέρνουμε να επιβιώνουμε, να πηγαίνουμε ταξίδια, να καλύπτουμε οποιαδήποτε ανάγκη μας.
Μπορεί να θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι το χρήμα δεν είναι το παν και ότι σίγουρα δεν πρέπει να χάσουμε την ηθική μας για να το κερδίσουμε, όμως πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, να διαχειρίζονται τα χρήματα που θα φτάσουν στα χέρια τους στο μέλλον.
Δείτε ακόμα 5 λόγοι που οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από το άγχος
Με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε σίγουροι ότι ακόμη και όταν φύγουμε από την ζωή τα παιδιά μας θα είναι σε θέση να επιβιώσουν και να είναι οικονομικά εξασφαλισμένοι. Κι αν είναι οικονομικά εξασφαλισμένοι τότε η ζωή τους θα είναι πιο εύκολη.
Με ποιον τρόπο μπορούμε όμως να διδάξουμε στα παιδιά τα χρήματα και την αξία τους, ανάλογα την ηλικία; Ένας οικονομολόγος μας εξηγεί αναλυτικά τους τρόπους ανάλογα τις ηλικιακές φάσεις που διανύουν τα παιδιά. Διαβάστε παρακάτω:
Ηλικία 2 με 3
Ο γιατρός Dorothy Singer λέει ότι τα παιδιά μεταξύ 2 και 3 ετών δεν καταλαβαίνουν την αξία των χρημάτων, αλλά μπορούν να αρχίσουν να το κάνουν μαθαίνοντας τα ονόματα των νομισμάτων. Ένα από τα παιχνίδια μπορείτε να παίξετε λέγεται «ταυτοποίηση».
Το παιδί σας μπορεί να δει διαφορετικά νομίσματα, να εξετάσει τα χρώματα και τα σχήματά τους και στη συνέχεια, να τα ταιριάξει με την κατάλληλη εικόνα που απεικονίζει το κάθε νόμισμα. Θα πρέπει παράλληλα να λέει τα ονόματα των νομισμάτων.
Αν παίζετε με κέρματα θα πρέπει να ελέγχετε το παιδί σας στενά, διότι δεν έχουν συμβεί λίγα ατυχήματα με παιδιά που έβαλαν στο στόμα τους μικρά αντικείμενα και πνίγηκαν.
Μπορείτε επίσης να παίξετε το κλασικό παιχνίδι του supermarket. Βάλτε μερικά προϊόντα σε έναν αυτοσχέδιο πάγκο και μάθετε στο παιδί σας την αξία των αγορών μέσα από το παιχνίδι. Εκείνο μπορεί να σας πουλάει ένα κουτί δημητριακά κι εσείς να το αγοράζετε με άλλα τρόφιμα ή κέρματα.
Ηλικία 4 με 5
Όταν πάτε supermarket βάλτε το παιδί να κρατάει τα κουπόνια ή να προσέχει τα ψώνια. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσει ότι παίρνει κι αυτό μέρος στις αγορές της οικογενείας.
Ένας άλλος τρόπος να διδάξετε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας για τα χρήματα είναι να δημιουργήσετε ένα φανταστικό εστιατόριο στο σπίτι. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να προετοιμάσετε το παιδί σας για μελλοντικά δείπνα στον πραγματικό κόσμο και να εξηγήσετε μερικά βασικά πράγματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Μερικά από αυτά είναι οι τρόποι που θα πρέπει να έχει σε ένα τραπέζι. Υπενθυμίστε στο παιδί σας μετά το δείπνο ότι πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψεύτικα χρήματα γι’ αυτόν τον σκοπό.
Το παιδί σας πρέπει επίσης να μάθει τη σημασία της αναμονής. Είναι μια κρίσιμη ικανότητα για εξοικονόμηση και δαπάνη. Δεν χρειάζεται να εξηγήσετε τα πράγματα με μεγάλη λεπτομέρεια. Απλώς ξεκινήστε με την αναμονή στη σειρά και πείτε ότι είναι μέρος της ζωής όταν θέλετε να πάρετε κάτι που σας αρέσει.
Ηλικία 6 με 8
Αφού λάβει το χαρτζιλίκι του, το παιδί θα πρέπει να μάθει πώς να αποταμιεύει τα χρήματά του. Μπορείτε να του δώσετε κουμπαράδες ή βάζα για να συλλέγει τα χρήματά του. Μπορεί να έχει διαφορετικούς κουμπαράδες οι οποίοι θα έχουν μέσα χρήματα για διαφορετικούς σκοπούς.
Μπορείτε επίσης να ανοίξετε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου για το παιδί σας και να του εξηγήσετε πόσο ωραίο είναι να έχετε τακτικές καταθέσεις και πώς η τράπεζα βοηθάει τους ανθρώπους να αποταμιεύουν χρήματα με ασφάλεια. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε ένα μουσείο που θα αφορά την εξέλιξη του νομίσματος.
Ηλικία 9 με 12
Όταν το παιδί σας είναι 9 ετών, μπορείτε να αρχίσετε να διαβάζετε ετικέτες τιμών και να συγκρίνετε τα προϊόντα μεταξύ τους. Όταν επιλέγετε ένα προϊόν, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε στα κριτήρια και την ποιότητα του προϊόντος που επιλέξατε να αγοράσετε.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα ρολό χαρτιού τουαλέτας από μία μάρκα για μια εβδομάδα και, στη συνέχεια, να μεταβείτε σε άλλη μάρκα την επόμενη εβδομάδα. Συζητήστε τις διαφορές με το παιδί σας και επιλέξτε μαζί ποια μάρκα θα αγοράζετε από εδώ και στο εξής.
Ηλικία 13 με 15
Οι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι μια καλή εποχή για να μιλήσετε με το παιδί για το χρηματιστήριο. Μπορείτε να προσποιηθείτε ότι επενδύετε σε εταιρείες με τις οποίες το παιδί σας είναι εξοικειωμένο, όπως η Nike, η Coca-Cola και άλλες.
Παρακολουθήστε τα οικονομικά νέα μαζί με το παιδί και εξηγήστε του τα πάντα με απλούς όρους. Προσπαθήστε να του κινήσετε το ενδιαφέρον συζητώντας το κέρδη που θα μπορούσατε να είχατε. Μην ξεχάσετε όμως να του αναφέρετε όλους τους κινδύνους.
Οι έφηβοι είναι επίσης σε θέση να συζητήσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς και τις ανάγκες έναντι των επιθυμιών.
All photos via: brightside.me
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα