Οι επισκέψεις στον παιδίατρο τακτικά, σας δίνουν την ευκαιρία όχι μόνο να συζητήσετε τις όποιες ανησυχίες έχετε για το μωρό σας αλλά και να καταλάβετε πως αναπτύσσεται. Το ζήτημα είμαι όμως πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνετε στον παιδίατρο και τι πρέπει να ρωτάτε στις επισκέψεις αυτές.
Κλινικές επισκέψεις
Από την στιγμή που θα έρθει το μωρό στον κόσμο συστήνεται να το πηγαίνετε στον γιατρό τακτικά για να ελέγχετε την υγεία του και την ανάπτυξή του. Παρακάτω υπάρχουν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κλινικές επισκέψεις:
Έλεγχος υγείας μωρού
- 1η επίσκεψη> 15 ημερών
- 2η επίσκεψη> 1ο μήνα
- 3η επίσκεψη> 2ο μήνα
- 4η επίσκεψη> 4ο μήνα
- 5η επίσκεψη> 6ο μήνα
- 6η επίσκεψη> 9ο μήνα
- 7η επίσκεψη> 12ο μήνα
- 8η επίσκεψη> 15ο μήνα
- 9η επίσκεψη> 18ο μήνα
- 10η επίσκεψη> 24ο μήνα
- 1 φορά κάθε χρόνο μέχρι 6 χρονών
- 1 φορά κάθε 2 χρόνια μέχρι 10 χρονών
- 1 φορά κάθε χρόνο μέχρι 14 χρονών
Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με κάποιο ζήτημα της υγείας ή της ανάπτυξη του παιδιού σας, ανάμεσα στα προγραμματισμένα ραντεβού με τον γιατρό, θα ήταν καλύτερα να κλείσετε ένα ραντεβού για να δει το μωρό και να συζητήσετε τις ανησυχίες σας, παρά να περιμένετε.
Προσωπικό Αρχείο Υγείας
Σε κάθε μωρό που γεννιέται δίνεται ένα προσωπικό αρχείο υγείας. Αυτό το αρχείο παρέχει καταγραφή των εμβολίων και τους ελέγχους υγείας, καθώς επίσης και τη χαρτογράφηση των αλλαγών στην ανάπτυξη ( καμπύλες ανάπτυξης) του μωρού σας για τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του.
Το προσωπικό αρχείο υγείας επίσης περιέχει οδηγούς ηλικίας για:
- Το βάρος
- Το μάκρος ( ή το ύψος, όταν πια το μωρό μπορεί να σταθεί)
- Την όραση
- Την ακοή
- Την περιφέρεια του κεφαλιού
Επειδή τα μωρά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, η καμπύλη ανάπτυξης θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως οδηγός. Το προσωπικό αρχείο υγείας πρέπει να το κρατάτε σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό, για να έχετε την δυνατότητα να του παρέχεται ένα πλήρες ιστορικό του μωρού σας.
Καμπύλες ανάπτυξης
Όπως είπαμε και πριν όλα τα μωρά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς , έτσι υπάρχει μεγάλη διακύμανση μεταξύ τους. Σε όλες τις καμπύλες ανάπτυξης οι τιμές μετριούνται με ποσοστά, τα οποία καλύπτουν τις φυσιολογικές διακυμάνσεις.
Τα διαγράμματα ανάπτυξης έχουν γραμμές και κάθε μία εκπροσωπεί την 5η, 10η, 25η, 50η, 75η, 85η, 90η και 95η εκατοστιαία θέση για παιδιά άνω των 2 ετών, αλλά και για τα παιδιά κάτω των 2 ετών.Η 5η εκατοστιαία θέση δίνει μια ένδειξη για το που βρίσκεται το κατώτερο όριο του φυσιολογικού εύρους. Για παράδειγμα αν πάρουμε 100 υγιή παιδιά στην ίδια ηλικία με το παιδί σας, τότε τα 5 θα έχουν μικρότερο βάρος από αυτό του παιδιού σας και τα άλλα 95 μεγαλύτερο.Η 50η εκατοστιαία θέση αντιπροσωπεύει το 50% του πληθυσμού. Για παράδειγμα αν πάρουμε 100 υγιή παιδιά στην ίδια ηλικία με το παιδί σας, τα 50 θα έχουν βάρος μικρότερο από το βάρος του παιδιού σας και τα άλλα 50 θα έχουν βάρος μεγαλύτερο.Η 95η εκατοστιαία θέση δίνει μια ένδειξη για το που βρίσκεται το ανώτερο όριο του φυσιολογικού εύρους. Αυτό σημαίνει ότι αν πάρουμε 100 υγιή παιδιά στην ίδια ηλικία με το παιδί σας, τα 95 θα έχουν βάρος μικρότερο από το βάρος του παιδιού σας και τα άλλα 5 θα έχουν βάρος μεγαλύτερο.Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις καμπύλες ανάπτυξης ύψους, δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ.) και περιμέτρου κεφαλής.
Επειδή τα όρια αυτά αντιπροσωπεύουν το φυσιολογικό, το πιθανότερο είναι το παιδί να μην έχει κάποιο πρόβλημα αν βρίσκεται μέσα στα όρια των καμπυλών. Αυτό, όμως, που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η ανάπτυξη του παιδιού με την πάροδο του χρόνου.
Ειρήνη Γερογιαννάκη
Ειδήσεις σήμερα
- Πασίγνωστη Ελληνίδα τραγουδίστρια ξυλοκοπήθηκε άγρια από την σύζυγο της κρυφής της σχέσης
- Αμαλιάδα : Η Ειρήνη προσπαθούσε να κάνει Λευκούς Γάμους με Πακιστανούς
- Γιώργος Αγγελόπουλος : Περπάτησε ξυπόλυτος 8 ολόκληρα χλμ για να πάει στην Παναγία (βίντεο)
- Άγιος Έρωτας : Δώσε μου την Χριστίνα και καθάρισες – Η Χυδαία απαίτηση του Βλάσση
- Χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια με 6 υλικά