Close

Ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Ολες οι συμβουλές

Ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Ολες οι συμβουλές

Ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο!

Ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και πολλά “εκτάκια” περιμένουν πως και πώς να πάνε στο καινούργιο τους σχολείο.Το Γυμνάσιο.

Πολλές φορές , η μετάβαση δεν είναι τόσο ομαλή όσο θα θέλαμε.Πως θα βοηθήσουμε τα παιδιά να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον;

H Κυρία Καππάτου Αλεξάνδρα (Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας),επιστημονική συνεργάτης του daddy-cool.gr,μας δίνει τις οδηγίες για την ομαλή μετάβαση και προσαρμογή των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

 

Αρκετοί μαθητές συναντούν δυσκολίες, ακόμα και οι πιο «καλοί» κατά τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, στα δώδεκά τους χρόνια.

Τα παιδιά εξακολουθούν να χρειάζονται το συγκεκριμένο και καθοδηγητικό τρόπο διδασκαλίας που είχαν συνηθίσει στο Δημοτικό.
Στο Γυμνάσιο, όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Οι τάξεις είναι συνήθως μεγαλύτερες και τα περισσότερα παιδιά είναι άγνωστα.

Η διδασκαλία γίνεται πολύ πιο αφηρημένη, γεγονός που απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή και προσπάθεια από τα ίδια τα παιδιά. Αλλά και το περιβάλλον είναι διαφορετικό, το κτίριο του σχολείου είναι μεγαλύτερο , με περισσότερες τάξεις, οι καθηγητές είναι πολλοί και μάλιστα κάθε μάθημα διδάσκεται από διαφορετικό καθηγητή.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί:

-Αφιερώστε του χρόνο. Τα παιδιά αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου. Νιώθουν άβολα με την ανωνυμία τους στην αυλή του σχολείου, στις τάξεις μέσα σε τόσους άλλους άγνωστους συνήθως συμμαθητές. Στη Στ΄ δημοτικού ήταν τα μεγαλύτερα παιδιά, τώρα στην Ά γυμνασίου είναι τα πιο μικρά.
-Προτρέψτε το να έχει ελεύθερο χρόνο για το χόμπι του, για παιχνίδι, για τους φίλους του, για τις παλιές του γνωριμίες που δεν είναι μαζί του στο καινούργιο σχολείο.
-Ενθαρρύνετέ το. Δείξτε του την ευχαρίστηση και τη χαρά σας για όλα εκείνα που μπορεί να κάνει.
-Μην περιμένετε από το παιδί σας να αρχίσει ξαφνικά να συμπεριφέρεται, να μιλά και να αντιδρά σαν μεγάλος, μόνο και μόνο επειδή πήγε στο Γυμνάσιο.
-Δημιουργήστε και κρατήστε κάποια επαφή με καθέναν από τους καθηγητές που έχει το παιδί σας στο Γυμνάσιο. Ρωτήστε τους για το παιδί σας, ενημερώστε τους για τους δικού σας προβληματισμούς, ζητήστε τη συμβουλή τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΠΠΑΤΟΥ

https://www.akappatou.gr/

Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 (Πλατεία Μαβίλη) 11521 – ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 21064522542106455751

unnamed