Ωτίτιδα στα παιδιά: Μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ακοή και στον λόγο; Τι πρέπει να κάνουμε! Η ωτίτιδα είναι μία πάθηση που πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες κάποια στιγμή στην ζωή τους, έχουν προσβληθεί από αυτή.
Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για όλα αυτά που ένας γονιός πρέπει να ξέρει σχετικά με την ωτίτιδα στα παιδιά, έτσι ώστε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Σε ποιες περιπτώσεις η ωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ακοή και στην ομιλία του παιδιού. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Οι γονείς, είναι σε θέση να αντιληφθούν αν το παιδί τους, αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα στην ακοή. Γι’ αυτό σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής αν ο γονιός θεωρήσει ότι το παιδί του δεν ακούει τόσο καλά, θα πρέπει αμέσως να κλείσει ραντεβού με γιατρό. Διαβάστε παρακάτω:
Ωτίτιδα στα παιδιά: Τι είναι η ωτίτιδα;
Η ωτίτιδα είναι στην ουσία μία φλεγμονή του μέσου ωτός. Πιο συγκεκριμένα η περιοχή που προσβάλλει η φλεγμονή της ωτίτιδας, βρίσκεται στο πίσω μέρος του τυμπάνου. Συχνά συνδέεται με τη συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το υγρό, μπορεί να έχει μολυνθεί ή και όχι.
Δείτε ακόμα Δυσκοιλιότητα στα παιδιά: Αίτια, πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς & πως αντιμετωπίζεται
Τα συμπτώματα της ωτίτιδας, καθώς επίσης η σοβαρότητα, η συχνότητα και η διάρκειά της διαφέρουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, εκδηλώνεται ως ένα λεπτό, ρευστό, μη μολυσμένο υγρό, το οποίο δεν προκαλεί πυρετό ή πόνο. Απλά, επηρεάζει ελαφρώς την ακουστική ικανότητα.
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις από την άλλη, συμβαίνουν συνεχή επεισόδια εκκριτικής ωτίτιδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις το υγρό γίνεται παχύρρευστο. Τόσο παχύρρευστο που θυμίζει “κόλλα” . Σε αυτές τις περιπτώσεις η ωτίτιδα προδιαθέτει, σοβαρές επιπλοκές, που πολλές φορές περιλαμβάνουν την διαρκή απώλεια ακοής.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι σοβαρές κλινικές επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή η χειρουργική επέμβαση, αφού φυσικά υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.
Ωτίτιδα στα παιδιά: Πόσο συχνά είναι τα κρούσματα ωτίτιδας;
Η αλήθεια είναι ότι η ωτίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει την δεύτερη θέση συχνότητας όσων αφορά την εμφάνιση της στα παιδιά. Πρώτη θέση έχει το κοινό κρυολόγημα που είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.
Το 50% των παιδιών, έχει παρουσιάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο ωτίτιδας ως τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Από εκεί και πέρα μεταξύ του πρώτου και του τρίτου έτους της ζωής τους, το 35% των παιδιών θα έχει μερικά επαναληπτικά επεισόδια.
Ωτίτιδα στα παιδιά: Τί είναι αυτό που κάνει την ωτίτιδα τόσο συχνή;
Αξίζει να ξέρουμε ότι η ευσταχιανή σάλπιγγα, μικρής διαμέτρου και μήκους σωληνίσκος ανάμεσα στο μέσο αυτί και στον ρινοφάρυγγα, είναι μικρότερη και πιο οριζόντια στα παιδιά απ΄ ότι στους ενήλικες.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα όσων αφορά τα κρεατάκια και στα κρυολογήματα. Αν η ευσταχιανή σάλπιγγα αλλάξει ως προς το μέγεθος και την γωνία, τα παιδιά αυτομάτως γίνονται ευάλωτα στην ωτίτιδα.
Ωτίτιδα στα παιδιά: Με ποιον τρόπο η ωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ακοή;
Για να κατανοήσουμε τον λόγο που η ωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει ακουστικά προβλήματα, πρέπει πρώτα από όλα να κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί το αυτί. Τρία πολύ μικρά οστάρια στο μέσο αυτί μεταφέρουν τις ηχητικές δονήσεις από το τύμπανο στο εσωτερικό του αυτιού.
Όταν λοιπόν υπάρχει υγρό, οι δονήσεις αυτές δεν μεταφέρονται κανονικά κι έτσι το άτομο δεν μπορεί να ακούσει το ίδιο καλά. Αυτό, φυσικά έχει ως αποτέλεσμα μία μικρή ή μεγάλη ακουστική απώλεια. Μπορεί δηλαδή μερικοί ήχοι ομιλίας να μην ακούγονται καθαρά.
Αξίζει όμως να θυμόμαστε ότι σε γενικές γραμμές αυτή η μορφή ακουστικής απώλειας είναι προσωρινή.
Ωτίτιδα στα παιδιά: Μπορεί η ωτίτιδα να προκαλέσει προβλήματα ακοής και λόγου;
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν ακούγοντας άλλους ανθρώπους να το κάνουν. Τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών η ομιλία στα παιδιά αναπτύσσεται μιμούμενα τους γονείς και το περιβάλλον τους γενικότερα.
Γι’ αυτόν τον λόγο σύμφωνα με τους παιδαγωγούς, οι γονείς δεν πρέπει να χρησιμοποιούν “μωρουδίστικες” λέξεις για να μιλήσουν στα παιδιά τους. Αν λοιπόν υπάρξει μία ακουστική απώλεια το παιδί δεν παίρνει όλα αυτά που χρειάζεται από αυτά που ακούει από το περιβάλλον του.
Έτσι μπορεί να έρθει “πίσω” σχετικά με άλλα παιδιά της ηλικίας του, που ακούν και την παραμικρή λεπτομέρεια, που βγαίνει από τα χείλη των μεγαλύτερων. Η εκκριτική ωτίτιδα χωρίς μόλυνση είναι ένα ειδικό πρόβλημα, γιατί τα συμπτώματα του πόνου και του πυρετού συνήθως δεν υπάρχουν.
Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν γονείς που κατάλαβαν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα, ολόκληρες εβδομάδες ή και μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το παιδί, μπορεί να χάσει λέξεις και εκφράσεις που θα το βοηθούσαν υπό άλλες συνθήκες με την ομιλία του. Φυσικά αυτό, είναι απαραίτητο για την φυσιολογική του ανάπτυξη.
Ωτίτιδα στα παιδιά: Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου έχει ωτίτιδα;
Αυτή η ερώτηση φυσικά και είναι εύλογη και είμαστε σίγουροι ότι διαβάζοντας αυτό το άρθρο σας “γεννήθηκε” αυθόρμητα. Όταν λοιπόν η ωτίτιδα στα παιδιά δεν παρουσιάζει συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο πόνος σίγουρα θα υπάρχουν άλλα σημάδια που θα μπορείτε να ελέγξετε.
Αυτά τα σημάδια είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη χρόνιου ή προσωρινού υγρού στο αυτί του παιδιού. Τέτοια σημάδια είναι η διάσπαση προσοχής, το να ζητάει να βάζετε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο πολύ δυνατά. Μερικές φορές αργεί να καταλάβει τις οδηγίες που του δίνετε, είναι ανεξήγητα ζωηρό ή απαθές, τραβά και πιάνει τ’ αυτιά του.
Ωτίτιδα στα παιδιά: Τί μπορώ να κάνω αν αντιληφθώ ότι υπάρχει πρόβλημα στην ομιλία;
Για αρχή ο γιατρός θα πρέπει να χειριστεί την ιατρική θεραπεία. Οι μολύνσεις του αυτιού χρειάζονται την άμεση προσοχή μας. Το παιδί αν έχει μολύνσεις ή χρόνιο υγρό στο αυτί, θα πρέπει αρχικά να συμβουλευτείτε τρεις ειδικούς. Αυτοί οι ειδικοί είναι ο παιδίατρος ο ωτορινολαρυγγολόγος και ο παθολόγος Λόγου και Ομιλίας.
Ο ωτορινολαρυγγολόγος θα κάνει εκτίμηση σχετικά την σοβαρότητα της ακουστικής βλάβης του παιδιού ακόμη κι αν είναι πολύ μικρό το παιδί ή καθόλου συνεργάσιμο. Επίσης είναι σε θέση γενικότερα να σας πει αν υπάρχει ωτίτιδα στο παιδί ή όχι.
Από την άλλη ο παθολόγος Λόγου και Ομιλίας θα εκτιμήσει με ακρίβεια τις ικανότητες λόγου και ομιλίας του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο θα σας συστήσει μια αποτελεσματική θεραπεία αποκατάστασης εάν αυτή είναι απαραίτητη.
Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σαν γονείς μπορείτε να αναζητήσετε τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι το παιδί έχει φτωχή ακουστική ικανότητα.
Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής το αναγνωρίζει αυτό όταν επισημαίνει ότι ‘Κάθε παιδί, του οποίου ο γονιός ανησυχεί για το αν το παιδί του ακούει, θα πρέπει να παραπέμπεται για ακοομετρική εξέταση χωρίς καθυστέρηση’.
Γι’ αυτό, δεν πρέπει να φοβάστε να ακολουθείτε τα ένστικτα σας σχετικά με την υγεία του παιδιού σας. Αυτά τα ένστικτα μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να κάνουν αφάνταστο καλό στην υγεία και στην ανάπτυξη του παιδιού σας.
Photo cover via: palmosnews.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Πέθανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
- Grand Hotel : Η Ελένη χάνει τα λογικά της
- Άγιος Έρωτας : Μόνο εσάς έχω στο μυαλό και την καρδιά μου – Η Χλόη παραδίδεται στον πατέρα Νικόλαο
- Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Παρασκευή (22/11/2024) στην Αττική
- Η καλύτερη συνταγή για γεμιστό κοτόπουλο για το 2024