Παιδί με επιθετική συμπεριφορά και τρόποι που θα το τιθασεύουν. Είναι αρκετά τα παιδιά που κάποιες φορές μπορεί να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά. Η επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι φυσικά η οικογένεια και το πως λειτουργούμε μέσα σε αυτή και τι ερεθίσματα παίρνουν τα παιδιά μέσα από τη οικογένεια στην οποία μεγαλώνουν.
Μέσα από το κείμενο που διαβάσαμε στο thepsychologysecrets.blogspot.com θα δούμε κάποιους από τους παράγοντες που συμβάλουν στην παιδική επιθετικότητά και μερικούς τρόπους για να την αντιμετωπίσουμε.
«Το παιδί μου χτυπάει κάθε φορά που δεν γίνεται το δικό του» , «Η Νικολέτα με δαγκώνει όταν δεν μπορεί να κάνει αυτό που θέλει», «Ο Γιώργος κλωτσάει συνέχεια την αδερφή του». Αυτές είναι μερικές από τις συνηθισμένες φράσεις που ακούμε για την καθημερινότητα των γονέων με τα παιδιά τους.
Τι κρύβεται όπως πίσω από αυτήν την επιθετικότητα που εκδηλώνουν τα παιδιά είτε σε μεμονωμένες περιπτώσεις είτε κατ’ εξακολούθηση και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;
Δείτε ακόμα: Γιατί πρέπει να παρηγορούμε πάντα τα παιδιά όταν κλαίνε!
Πολλές φορές, οι γονείς, κάνοντας χάδια στα μ@ράκια τους, μπορεί να τα τσιμπήσουν, να τα δαγκώσουν, να τα ρουφήξουν · παρόλο που όλα αυτά τα χαριτωμένα χαδάκια γίνονται καλοπροαίρετα από του γονείς, δεν παύουν να θεωρούνται ως μία μορφή «βίας», καθώς προκαλούν πόνο – έστω και μικρό – στα σώματα των παιδιών.
Τα παιδιά συνηθίζουν σε αυτήν την εκδήλωση «βίας» που συνδυάζεται με πόνο και ενόχληση από τα παιδιά αλλά και χαρά από την πλευρά των γονέων, κι έτσι μπορεί να καταφύγουν στον ίδιο τρόπο για να σχετιστούν/αλληλοεπιδράσουν με άλλα συνομήλικα παιδάκια.
Επιπλέον, παρόλο που η σωματική κακοποίηση θεωρείται ότι τραυματίζει τόσο ψυχικά όσο και συναισθηματικά το παιδί, δεν είναι λίγοι οι γονείς που ισχυρίζονται πως «τι ζημιά να κάνει μία ξυλιά στον ποπό;».
Το μικρό χτύπημα στον ποπό, στο χέρι, στο κεφάλι, όσο μικρό κι αν είναι, δεν είναι ούτε αστείο ούτε φυσικό αποτελεί και αυτό μία μορφή βίας, που χρησιμοποιείται από τους γονείς κατά κύριο λόγο για να «μάθει» το παιδί να μην χτυπάει.
Δείτε ακόμα: 10 ψυχολογικά προβλήματα που προκαλούνται στα παιδιά από τις συμπεριφορές των γονέων
Λένε, ουσιαστικά, στο παιδί, «σε χτυπάω για να μάθεις να μην χτυπάς». Το βρέφος, όμως, από την στιγμή που δεν είναι σε θέση ακόμα να ελέγξει τις κινήσεις των άκρων του, αλλά θέλει να έρθει σε επαφή με τη μαμά, μπορεί να εκτελεί κάποιες άγαρμπες κινήσεις που μοιάζουν με χτυπήματα. Είναι προτιμότερο να του πούμε ότι «αυτό πονάει» ή «δεν μου αρέσει να πονάει η αδερφή σου», από το να το χτυπήσουμε «για το καλό του».
Η επιθετικότητα πολλές φορές ξεκινάει από συναισθήματα που δεν μπορούν να εκδηλωθούν. Ένας θυμός «απαγορευμένος» μπορεί να εξωτερικευτεί με χτυπήματα του παιδιού είτε προς τον εαυτό του είτε προς άλλα άτομα του περιβάλλοντός του. «Είσαι πολύ μικρή για να βάζεις μόνη σου την μπλούζα», «Είναι χαζό να κλαις για μια εκδρομή», «Έλα τώρα, μην θυμώνεις για ένα αυτοκινητάκι! Τόσα έχεις!»
Δείτε επίσης : Οι σοβαρές επιπτώσεις της καραντίνας στην υγεία την ψυχολογία των παιδιών Γιατρός προειδοποιεί
Το κλειδί, εδώ, βρίσκεται στην αποδοχή των συναισθημάτων των παιδιών και της έντασής τους. Κανένα συναίσθημα δεν είναι παράλογο, υπερβολικό ή άκαιρο όλα έχουν τον δικό τους λόγο ύπαρξης, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να τον ανιχνεύσουμε. «Δυσκολεύεσαι να φορέσεις την μπλούζα σου;» «Λυπήθηκες που δεν πήγαμε εκδρομή;» «Απογοητεύτηκες που χάθηκε το αυτοκινητάκι;»
Τα παιδιά λειτουργούν σαν καθρέφτες των γονιών τους. Αν ο πατέρας φωνάζει και καταστρέφει ό,τι υπάρχει γύρω του όταν έχει θυμώσει, το ίδιο θα κάνει και το παιδί. Αν η μητέρα χτυπάει το παιδί για κάθε ζημιά που κάνει, το παιδί θα ξεκινήσει χτυπώντας τα παιχνίδια του και εν συνεχεία χτυπώντας τους συμμαθητές του ή άλλα παιδάκια κ.ο.κ.
Αλλάζοντας τη δική μας συμπεριφορά, επομένως, θα βοηθήσουμε το παιδί να αλλάξει και τη δική του. Τα μακροσκελή «κηρύγματα» και οι συμβουλές δεν βοηθούν τόσο όσο να είμαστε εμείς το κατάλληλο παράδειγμα προς μίμηση.
Κάθε φορά που το παιδί μας χτυπάει θα μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε σαν μια έκκληση για αγάπη, για επαφή, για άγγιγμα, για μεγαλύτερο πλησίασμα και να έρθουμε πιο κοντά του, να ανακαλύψουμε τις ανάγκες του και να το βοηθήσουμε δείχνοντάς του ενδιαφέρον και αγάπη.
Νίκη Λιώτη, Ψυχολόγος, Συστημική – Οικογενειακή Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τρίτη (14/01) – Η Λίστα με τις περιοχές -συνεχής ενημέρωση
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Ο μικρός Παναγιωτάκης έφυγε από στέρηση οξυγόνου – Τα νέα αποτελέσματα των ιστολογικών
- Πές μου το ζώδιο σου να σου πω ποιον Τοξικό άνθρωπο πρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου το 2025
- Grand Hotel Επόμενα επεισόδια: 45, 46, 47
- Θολά τζάμια αυτοκινήτου από τη βροχή και το κρύο: Πως να τα ξεθολώσετε χωρίς να κινδυνεύσετε