6 λόγοι που τα παιδιά τσιρίζουν και πως να το χειριστείτε. Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά ξεκινούν να τσιρίζουν και να έχουν άσχημα ξεσπάσματα. Οι γονείς όσο ψύχραιμοι κι αν είναι στη θέα και στο άκουσμα του παιδιού τους να τσιρίζει χάνουν την ψυχραιμία τους τις περισσότερες φορές.
Πολλές φορές οι γονείς αγχώνονται όταν βλέπουν το παιδί τους να τσιρίζει. Άλλες φορές νευριάζουν και έχουν κι εκείνοι ξεσπάσματα. Ενώ άλλες φορές οι γονείς ξεκινούν να σκέφτονται ότι τα παιδιά τους είναι κακομαθημένα και αναρωτιούνται τι λάθος έχουν κάνει.
Δείτε ακόμα Πως να πείσουμε το παιδί να κάνει εμβόλιο; Παιδίατρος συμβουλεύει
Προτού βιαστείτε να κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας, στο σημερινό άρθρο θα σας μάθουμε ποιοι είναι οι πιθανοί 6 λόγοι που μπορούν να κάνουν ένα παιδί να τσιρίζει. Επίσης θα σας δείξουμε ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι για να διαχειριστείτε ένα παιδί που προσπαθεί να ακουστεί μέσω της τσιρίδας. Διαβάστε παρακάτω:
Τα παιδιά τσιρίζουν για να σας κάνουν να τα προσέξετε
Πολλές φορές ένα παιδί έχει άσχημα ξεσπάσματα για να κάνει τους γονείς του να το προσέξουν. Μπορεί να μην το έχετε παρατηρήσει αλλά μπορεί να παραμελείτε το παιδί σας έστω και άθελά σας. Ένα παιδί λοιπόν όταν νιώθει παραμελημένο ξεκινάει να τσιρίζει και να κάνει αταξίες για να το προσέξουν οι γονείς του, ακόμη και μέσω της τιμωρίας.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο παιδί. Όταν ξεκινάει να τσιρίζει, αφήστε ό,τι κάνετε πλησιάστε το όμορφα και μιλήστε του με ήρεμο τόνο φωνής λέγοντάς του τι το απασχολεί και γιατί κάνει έτσι. Στην συνέχεια εξηγήστε του ότι είστε εκεί για να το ακούσετε χωρίς να χρειαστεί να φωνάζει τόσο.
Τις επόμενες μέρες παίξτε περισσότερο μαζί με το παιδί και γενικότερα αφιερώστε του χρόνο. Είμαστε σίγουροι ότι θα δείτε σύντομα αλλαγή συμπεριφοράς από μεριάς του.
Το παιδί δοκιμάζει τα ντεσιμπέλ του.
Τα παιδιά πολλές φορές όταν είναι μικρά ξεκινούν να τσιρίζουν, να γελούν δυνατά και να κλαίνε δυνατά για να δοκιμάσουν τα όρια της φωνής τους. Μέσα από αυτές τις τεχνικές τα παιδιά μαθαίνουν την φωνή τους, τα όριά της και φυσικά ανακαλύπτουν το σώμα τους. Μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους γονείς αλλά είναι μέρος της ανάπτυξής τους.
Προσπαθήστε λοιπόν να κάνετε υπομονή. Τα παιδιά εκτός από την τσιρίδα ίσως σπάσουν κάτι για να δοκιμάσουν την δύναμη των χεριών ή να κλωτσήσουν κάτι για να δοκιμάσουν αν πονούν ή μέχρι που μπορούν να φτάσουν με τα πόδια τους και άλλα. Εσείς μπορείτε να τους κάνετε παρατήρηση αλλά πολιτισμένα.
Μην ξεχνάτε ότι είναι μέρος της ανάπτυξής τους. Σίγουρα πρέπει να μπουν κάποια όρια γιατί δεν είναι λίγα τα παιδιά που χτυπούν άλλα παιδιά για να δοκιμάσουν την δύναμή τους ή τραβούν τα μαλλιά ή κάνουν πράγματα που μπορεί να είναι ενοχλητικά για εμάς και επικίνδυνα για εκείνα.
Τα παιδιά τσιρίζουν στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν μαζί σας.
Όπως είπαμε και πιο πάνω τα παιδιά στην νηπιακή ηλικία ξεκινούν να ανακαλύπτουν το σώμα τους αλλά και να μαθαίνουν κοινωνικούς κανόνες. Μπορεί λοιπόν ενώ προσπαθεί να μιλήσει μαζί σας, να φωνάζει και να τσιρίζει για να μάθει αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να μιλάμε στον άλλον.
Σε αυτή την περίπτωση εξηγείτε ήρεμα στο παιδί ότι το ακούτε και χωρίς να φωνάζει και ότι δεν πρέπει να τσιρίζουμε όταν μιλάμε με κάποιον άλλον. Μιλήστε του με ήρεμη φωνή για να ακολουθήσει το παράδειγμά σας.
Το παιδί εξωτερικεύει τα αρνητικά του συναισθήματα όταν τσιρίζει
Τα παιδιά όταν είναι μ@ρά ή νήπια πολλές φορές δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους γιατί δεν ξέρουν πως να τα ερμηνεύσουν. Στην νηπιακή ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξέρει να μιλάει αλλά να μην μπορεί να καταλάβει ότι το άγχος, ο μικρός στομαχόπονος και η κακή διάθεση οφείλονται στην πείνα.
Έτσι θα έχουν νεύρα, θα τσιρίζουν και θα τους φταίνε όλα. Σε αυτή τη περίπτωση οι γονείς προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Σίγουρα μπορείτε να τους πείτε ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν αυτό κάθε φορά που πεινούν αλλά σαν παιδαγωγός το βρίσκω λίγο αχρείαστο.
Αχρείαστο γιατί το παιδί θα μάθει να ερμηνεύει τα αρνητικά του συναισθήματα ενστικτωδώς. Ακόμη κι αν του το πείτε και καταλάβει ότι είναι λάθος, δε θα μπορέσει στην πορεία να ερμηνεύσει και πάλι το συναίσθημα της πείνας, έτσι ώστε να μην επαναλάβει την συμπεριφορά. Θα το καταλάβει από μόνο του, όταν έρθει ο καιρός.
Τα παιδιά τσιρίζουν όταν νιώθουν άβολα!
Τα περισσότερα παιδιά όταν ντρέπονται είναι αμίλητα και αγέλαστα. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλά παιδιά που όταν ντρέπονται τους πιάνει μία αντιδραστικότητα. Ξεκινούν να τσιρίζουν, να φωνάζουν, να τρέχουν μέσα στο χώρο, να μην ακούν τους μεγάλους.
Σε αυτή την περίπτωση παίρνετε το παιδί σας και προσπαθείτε να του τραβήξετε την προσοχή αλλιώς. Πείτε μαζί το αγαπημένο του τραγούδι, ξεκινήστε να μιλάτε μαζί του για τον χώρο, για την μέρα του, για την δική σας μέρα. Μέχρι να περάσει λίγο η ώρα και να νιώσει άνετα.
Το παιδί σας έχει πολύ ενέργεια!
Ειδικά τώρα με την καραντίνα ξέρετε για τι πράγμα μιλάω. Τα παιδιά έχουν πολύ ενέργεια και πρέπει να την ξεσπάσουν κάπου. Όταν ένα παιδί μένει συνεχώς κλεισμένο μέσα στο σπίτι, παίζοντας ηλεκτρονικά είναι λογικό όλη αυτή η ενέργεια από ένα σημείο και μετά να το “πνίγει” και να την ξεσπάει με τσιρίδες.
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή