Ο χειμώνας, μπορεί να είναι μια πανέμορφη εποχή αλλά ενέχει κινδύνους! Δεν αερίζουμε τόσο συχνά τους χώρους, τα παιδιά μας έρχονται σε επαφή με πολλά παιδιά κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια του σχολείου και όλα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν συχνά!
Ο παιδίατρος Κώστας Δαλούκας, με μια πολύ επεξηγηματική δημοσίευση του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ενημερώνει τους γονείς για τα πιο συχνά συμπτώματα ιώσεων, που εμφάνισαν τα παιδιά τις τελευταίες μέρες!
Επίσης, επισημαίνει τους τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισης μιας ίωσης! Μια δημοσίευση, που κάθε γονιός πρέπει να διαβάσει για να είναι προετοιμασμένος!
Διαβάστε παρακάτω τη δημοσίευση του παιδιάτρου Κώστα Δαλούκα:
Την εποχή αυτή έχουμε αύξηση της νοσηρότητας που εμφανίζεται με:
- Εμετούς 1-2 ημερών
- Έντονο βήχα που κρατάει πολλές ημέρες
- Μπούκωμα και καταρροικά
- Πυρετό που κρατάει αρκετές ημέρες (4-6) και μερικές φορές είναι πολύ υψηλός (39-40)
- Πονόλαιμο
- Ωταλγία
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται είτε μεμονωμένα είτε και σε συνδυασμό μεταξύ τους.
Συνήθως οφείλονται σε αθώες ιώσεις και θα υποχωρήσουν μόνα τους χωρίς ιδιαίτερη αγωγή με φάρμακα σε μερικές ημέρες. Σπανιότερα οφείλονται σε βακτήρια.
Δώστε αντιπυρετικά αν υπάρχει πυρετός, λίγο μέλι για τον βήχα και καθαρή ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι, ορό για την μύτη και σπανιότερα αντιβιοτικά αν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη πχ αμυγδαλίτιδα, πνευμονία ή ωτίτιδα.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Μην δίνετε φάρμακα όπως για παράδειγμα είναι τα αντιβιοτικά χωρίς την σύσταση του γιατρού σας. Μπορεί να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά παρά να βοηθήσετε να γίνει καλά ο άρρωστος. Αν ήταν έτσι θα υπήρχαν μόνο τα φαρμακεία και ο καθένας από εμάς θα πήγαινε στο φαρμακείο και θα έλεγε “δώσε μου σε παρακαλώ ένα αντιβιοτικό και ένα αντιβηχικό γιατί έχω πυρετό και βήχα” κλπ. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Ο σωστός τρόπος είναι να μας εξετάσει ο γιατρός, να βρει από τι πάσχουμε και να προτείνει το κατάλληλο φάρμακο, ΑΝ αυτό χρειάζεται.
ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ.
Είναι επομένως λάθος να χορηγήσετε αντιβιοτικά σε μια ίωση. Μερικές φορές οι ιώσεις επιπλέκονται με βακτήρια και μόνο τότε ο άρρωστος χρειάζεται να πάρει αντιβίωση.
ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ (πχ Aerolin ή Flixotide) ΣΤΟΝ BHXA ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΣΕ.
Τα φάρμακα αυτά είναι για ειδικού τύπου προβλήματα του αναπνευστικού και έχουν συγκεκριμένη ένδειξη, τρόπο, δόση και χρόνο χορήγησης.
ΑΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΕΜΕΤΟΙ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΓΙΑ 2-3 ΩΡΕΣ.
Αν μετά τον 1ο εμετό κάνετε το λάθος και δώσετε στο παιδί τροφή ή νερό, το πιθανότερο είναι οι εμετοί να μην σταματούν και να καταλήξετε στο νοσοκομείο με αφυδάτωση.
Σταματήστε αμέσως την τροφή και το νερό από το στόμα και ΜΙΛΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.
Τα περισσότερα περιστατικά γαστρεντερίτιδας είναι ελαφρά αλλά μην ξεχνάτε ότι κάποια μπορεί να είναι πολύ σοβαρά ή και να εξελιχτούν έτσι. Επίσης οι εμετοί δεν σημαίνουν πάντοτε ότι το πρόβλημα είναι γαστρεντερίτιδα.
ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ για την αφυδάτωση, τουλάχιστον στην αρχή των εμετών.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ Η ΔΥΟ ΕΜΕΤΟΥΣ ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ 2-4 ΩΡΕΣ.
Την περίοδο αυτή υπάρχουν ακόμα κρούσματα κοξάκι με πυρετό και εξάνθημα στο στόμα, στις παλάμες και τα πέλματα. Πρόκειται για αθώα μεταδοτική ίωση, κυρίως στους παιδικούς σταθμούς, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία.
Η ΓΡΙΠΗ έχει εμφανιστεί και περιμένουμε τα περισσότερα κρούσματα να εμφανιστούν μέσα τους δύο επόμενους μήνες.
ΟΛΟΙ εσείς που ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και όλοι όσοι θέλετε να προφυλαχτείτε από την γρίπη, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΗΝΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΑΜΕΣΑ.
ΤΕΛΟΣ είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε με τον παιδίατρό σας όταν το παιδί σας αρρωστήσει, έστω και τηλεφωνικά.
Σίγουρα το καλύτερο είναι το παιδί να εξετάζεται κλινικά, για να αποκλείονται σοβαρά νοσήματα ή για να προλαμβάνονται σοβαρές επιπλοκές.
Να θυμάστε!!!
ΚΑΘΕ ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΙΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΚΙΝΔΥΝΗ.
Οι ιώσεις, ταλαιπωρούν κάθε χρόνο πολλά παιδιά! Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προφυλλάσουμε τα παιδιά μας από αυτές, μένοντας ενημερωμένοι και δείχνοντας εμπιστοσύνη στον παιδίατρο μας!
Ειδήσεις σήμερα
- Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι σήμερα στα 90 της η σπουδαία ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Η Παυλίνα μπαίνει στη μέση και χωρίζει Τζον και Αθηνά
- Τσορτέκης – Μαυρίδου σε σχέση: Η πρώτη αντίδραση των ηθοποιών στα δημοσιεύματα
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Κατονομάζει νέο πρόσωπο ως δολοφόνο του Παναγιωτάκη