Παιδίατρος προειδοποιεί: Οι αντιβιώσεις δεν είναι παίξε γέλασε για να τις δίνουμε όποτε θέλουμε. Η προειδοποίηση του παιδίατρου που όλοι οι γονείς πρέπει να διαβάσουν.
Τα τελευταία χρόνια περάστηκε ένας νόμος που δεν επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να δίνουν αντιβιώσεις στους ασθενείς χωρίς την συνταγή γιατρού. Πάντα γιατροί και φαρμακοποιοί προειδοποιούσαν ότι οι αντιβιώσεις δεν είναι παίξε γέλασε και δεν μπορεί ο καθένας να τις παίρνει χωρίς συνταγή γιατρού.
Παρόλα αυτά στην Ελλάδα τουλάχιστον αυτές τις προειδοποιήσεις δεν τις πήραμε σοβαρά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ιοί πλέον να είναι ανθεκτικοί σε πολλές αντιβιώσεις. Όσων αφορά την παιδική υγεία που θα μας απασχολήσει στο σημερινό μας άρθρο οι αντιβιώσεις αποτελούν ισχυρά φάρμακα.
Δείτε ακόμα Πως να πιει το παιδί μου την αντιβίωση; Παιδίατρος συμβουλεύει
Μπορεί συχνά τα παιδιά μας να χρειάζονται αντιβίωση όμως ο γιατρός ξέρει ποια αντιβίωση χρειάζεται κάθε φορά, για πόσο καιρό πρέπει να την παίρνει, υπό ποιες συνθήκες και φυσικά με ποια ποσότητα. Δεν μπορεί ο γονιός να γίνει γιατρός και να δίνει αντιβίωση στο παιδί απλά για να του πέσει ο πυρετός.
Κάτι που δυστυχώς πολλοί γονείς κάνουν. Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης λοιπόν προχώρησε μία δημοσίευση μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, κατά την οποία εξηγεί για ποιον λόγο οι αντιβιώσεις δεν είναι παίξε γέλασε και δεν γίνεται να κάνουμε αλόγιστη χρήση. Διαβάστε παρακάτω:
ΜΙΑ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ . . .
Κι όμως καλά διαβάζετε! Όπως βλέπουμε στο πόστερ της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής, τις περισσότερες φορές που τα παιδιά λαμβάνουν αντιβίωση δεν πληρούν τα κριτήρια για την χορήγηση αυτής.
Οι λόγοι που οι γονείς ζητούν συχνά αντιβίωση για τα παιδιά τους είναι γνωστοί:
– «Γιατρέ να του δώσουμε μία αντιβίωση να καθαρίσει, ταλαιπωρείται πολλές μέρες.»
Δείτε ακόμα Δερματοπάθειες στη παιδική ηλικία που μιμούνται την εικόνα της ατοπικής δερματίτιδας
– «Το παιδί βήχει συνέχεια εδώ και 1 μήνα, ας του δώσουμε μία αντιβίωση να γίνει καλά.»
– «Μόλις τώρα γίναμε καλά και σήμερα ανέβασε πάλι δέκατα. Ας του δώσουμε μία αντιβίωση να το προλάβουμε, δεν αντέχω να ξαναπεράσω τα ίδια.»
Ο γιατρός, αφού έχει εξετάσει το παιδί, έχει πολλές δεύτερες σκέψεις απέναντι σε αυτά που του ζητάτε. Για παράδειγμα θα ήθελε αμέσως να σας απαντήσει τα εξής:
Δείτε ακόμα Βομβαρδισμός λοιμώξεων: Η άγνοια γονιών και εκπαιδευτικών που βάζει σε κίνδυνο τα παιδιά
– Δυστυχώς δεν θα καθαρίσει έτσι το παιδί σας, η λοίμωξη είναι ιογενής και όπως είναι γνωστό τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν τις ιώσεις, μόνο τα βακτήρια.
– Ο βήχας του παιδιού δεν είναι συνεχής εδώ και ένα μήνα, αντίθετα έχει υφέσεις και πάνω που πάει να του περάσει, το παιδί κολλάει κάτι καινούργιο και ο βήχας ξαναρχίζει. Δεν θα το κάνει καλά η αντιβίωση.
– Η αντιβίωση δεν προλαμβάνει την εξέλιξη των ιογενών λοιμώξεων, ούτε τις κάνει να τις «περάσουμε πιο ελαφριά»
Θα μου πείτε ότι ο γονιός δεν είναι γιατρός. Ο γιατρός δίνει τελικά την αντιβίωση. Θα πρέπει λοιπόν ο γιατρός να έχει το χρόνο και τη διάθεση να εξηγήσει στους γονείς για πιο λόγο η αντιβίωση στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα βοηθήσει. Να εξηγεί επίσης πως τα αντιβιοτικά δεν είναι «παίξε-γέλασε» και πως έχουν σοβαρές παρενέργειες.
Δείτε ακόμα Παιδίατρος προτείνει: Πως να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις στα παιδιά που πάνε παιδικό σταθμό
Θα πρέπει να μην διστάζει να πει την άποψη του. Και να μην επιλέγει την εύκολη λύση, να δώσει αντιβιοτικό, να είναι και ο ίδιος καλυμμένος, να είναι ευχαριστημένος και ο γονιός. Θα πρέπει και ο γονιός να έχει ανοιχτά αυτιά για να ακούσει, να πειστεί, να καταλάβει τι είναι καλύτερο για το παιδί του.
Κι επειδή εδώ στη χώρα μας έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να τα πετύχουμε όλα αυτά, ας δούμε τι λένε αυτοί οι σοφοί Αμερικάνοι παιδίατροι σχετικά με τις ενδείξεις χορήγησης αντιβίωσης στα παιδιά :
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΣΕ:
• Έναν βήχα ο οποίος δεν βελτιώνεται μετά από 14 συνεχόμενες μέρες.
• Bακτηριακή πνευμονία ή Kοκκυτοειδή βήχα
• Μία παραρρινοκολπίτιδα η οποία δεν βελτιώνεται μετά από 10 μέρες
• Πρασινοκίτρινο ρινικό έκκριμα ΜΑΖΙ με παρουσία πυρετού (τουλάχιστον 38.8 C) για αρκετές συνεχόμενες μέρες.
• Στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα επιβεβαιωμένη με strep test ή καλλιέργεια φαρυγγικού.
Photo cover via: govastileto.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ανοιχτά σχολεία το Σαββατοκύριακο : Έντονες οι αντιδράσεις για το νέο μέτρο
- Θολά τζάμια αυτοκινήτου από τη βροχή και το κρύο: Πως να τα ξεθολώσετε χωρίς να κινδυνεύσετε
- Άντα Λεούση : Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 13/01/25 ως 19/1/2025 για όλα τα ζώδια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Μούχλα στα μαλλιά: Ο Λόγος που δεν πρέπει να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά