Παιδίατρος συμβουλεύει τους γονείς πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τσιμπήματα εντόμων στο σπίτι και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα τσιμπήματα εντόμων στα παιδιά.
Το Καλοκαίρι είναι μία υπέροχη εποχή και σίγουρα αποτελεί την αγαπημένη εποχή των παιδιών. Μπορεί το Καλοκαίρι να έχει χίλια καλά, όμως στα αρνητικά του είναι ότι τα έντομα βρίσκονται σε έξαρση. Σφήκες, μέλισσες, σκνίπες, κουνούπια, μπάμπουρες και άλλα έντομα που μπορεί να τσιμπήσουν τα παιδιά μας.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα τσιμπήματα των εντόμων στο σπίτι και γενικότερα; Τί πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με επιπλοκές και αλλεργικές αντιδράσεις; Η παιδίατρος Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc, εξηγεί. Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα Έβγαλε εξάνθημα το παιδί λόγω ιδρώτα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τα περισσότερα τσιμπήματα εντόμων δεν είναι δηλητηριώδη και συνήθως προκαλούνται από κουνούπια, μύγες, ψύλλους, αράχνες, τσιμπούρια, σφήκες, μέλισσες και σκαθάρια.
Κατά κανόνα, το μέγεθος μιας αντίδρασης από επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα εντόμων (όπως τα κουνούπια) είναι μεγαλύτερο στην πρώιμη παιδική ηλικία και στη συνέχεια μειώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει.
Όλα τα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Το μέγεθος της αντίδρασης εξαρτάται επίσης από τον βαθμό αλλεργίας που έχει το κάθε παιδί.
Δείτε ακόμα Στρεπτόκοκος: Παιδίατροι προειδοποιούν γιατί το strep test δεν πρέπει να διενεργείται στο σπίτι
Πολύ περιστασιακά, τα παιδιά μπορεί να έχουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση, που ονομάζεται αναφυλαξία. Εάν το παιδί σας έχει σημάδια αναφυλαξίας, καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο.
Σημεία και συμπτώματα στα τσιμπήματα εντόμων στο παιδί
- Μικρή δερματική αντίδραση επώδυνη με φαγούρα στο σημείο του τσιμπήματος
- Πιο έντονη αντίδραση, με μεγαλύτερο πρήξιμο και ερυθρότητα
- Τοπικά και μερικές φορές φουσκάλες
Εάν το παιδί σας έχει σοβαρή αλλεργική αντίδραση, μπορεί να εμφανίσει τα ακόλουθα σημάδια αναφυλαξίας: γενικευμένο εξάνθημα (κνίδωση) ή σοβαρός κνησμός βήχας, συριγμός δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση δυσκολία στην ομιλία ή / και βραχνή φωνή.
Επίσης πρήξιμο των χειλιών ή της γλώσσας, λιποθυμία, ωχρότητα. Εάν το παιδί σας έχει σημάδια αναφυλαξίας, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο.
Ένα τσίμπημα από έντομο στα παιδιά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει μόλυνση του γύρω δέρματος (κυτταρίτιδα) και αυτό απαιτεί αντιβιοτικά.
Δείτε ακόμα Παντοτινά χημικά: Βρίσκονται σε αυτά τα προϊόντα και απειλούν τα παιδιά με ηπατικές βλάβες, παθήσεις του θυρεοειδούς και καρκίνο
Εάν το δέρμα γύρω από το τσίμπημα μολυνθεί, θα γίνει όλο και πιο ζεστό, κόκκινο και επώδυνο στην αφή. Αυτό μπορεί να συμβεί ώρες ή ημέρες μετά το τσίμπημα. Σε αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε στον Παιδίατρό σας.
Φροντίδα στο σπίτι μετά από τσίμπημα από έντομο στο παιδί
Τα περισσότερα τσιμπήματα εντόμων μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.
Για όλα τα τσιμπήματα:
Πλύνετε το δέρμα γύρω από το τσίμπημα. Αφαιρέστε το κεντρί, το τσιμπούρι ή τις τρίχες εάν εξακολουθούν να βρίσκονται στο δέρμα. Χρησιμοποιήστε δροσερές, υγρές πετσέτες για να βοηθήσετε στον πόνο και το πρήξιμο.
Ανυψώστε την πληγείσα περιοχή εάν είναι δυνατόν, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος. Αποφύγετε το ξύσιμο της περιοχής για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Μια απλή ενυδατική κρέμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φαγούρας.
Εφαρμόστε τοπικά μικρή ποσότητα αντιισταμινικού τζελ. Εάν το παιδί σας συνεχίσει να ξύνει το σημείο του νυγμού, μπορείτε να του δώσετε ένα αντιισταμινικό φάρμακο από το στόμα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, ή να εφαρμόσετε τοπικά κρέμα με στεροειδές.
Πότε να δείτε γιατρό
Αν το παιδί έχει πολύ πόνο στο σημείο του τσιμπήματος που δεν υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες ή εάν το πρήξιμο ή ο κνησμός επιδεινώνονται μετά από 24–48 ώρες.
Αν ανησυχείτε για οποιονδήποτε λόγο
Εάν το παιδί σας είχε σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε τσίμπημα εντόμου, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη χρήση ειδικότερων φαρμάκων, όπως στεροειδών από του στόματος ή στυλό αδρεναλίνης για μελλοντικά τσιμπήματα.
Αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να μεταφέρονται μαζί με το παιδί σας ανά πάσα στιγμή. Όλοι οι άνθρωποι που φροντίζουν το παιδί σας πρέπει να γνωρίζουν πότε και πώς να δώσουν το φάρμακο εάν το παιδί σας τσιμπηθεί.
Πρόληψη για τσιμπήματα εντόμων
Σε εξωτερικό χώρο
Κρατήστε το φαγητό καλυμμένο για να μην προσελκύει έντομα. Ντύστε το παιδί σας με μακρυμάνικα πουκάμισα και παντελόνια που ταιριάζουν άνετα στους καρπούς και τους αστραγάλους. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά φορούν παπούτσια όταν παίζουν έξω.
Βεβαιωθείτε ότι οι κάδοι σκουπιδιών είναι καλά στερεωμένοι έτσι ώστε το περιεχόμενο να μην προσελκύει έντομα. Μείνετε μακριά από λίμνες στάσιμου νερού, οι οποίες είναι χώροι αναπαραγωγής κουνουπιών.
Εντομοαπωθητικά: χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά ειδικά για παιδιά από το φαρμακείο. Εφαρμόστε ξανά εντομοαπωθητικό στο παιδί σας μετά το κολύμπι ή δραστηριότητες που το κάνουν να ιδρώνουν.
Στο σπίτι
Μην ανάβετε τα φώτα στα υπνοδωμάτια μέχρι να κλείσουν τα παράθυρα. Τοποθετήστε σίτες στα παράθυρα. Οι κλασικές κουνουπιέρες είναι πολύ αποτελεσματικές, ιδιαίτερα για τα μικρά σας βρέφη.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.