Οι γονείς είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν αποχωρίζονται για πρώτη φορά τα παιδιά στον παιδικό σταθμό και όχι το αντίθετο. Γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί πρέπει να σταματήσει.
Όλο και περισσότεροι γονείς πλέον γράφουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό ακόμη και από βρέφη. Φυσικά οι λόγοι είναι ότι τις περισσότερες φορές οι γονείς δουλεύουν και δεν έχουν κάποιον να τους κρατήσει το παιδί.
Παρόλα αυτά μετά τα 2μιση έτη, το παιδί πρέπει να πάει στον παιδικό σταθμό αν θέλουμε να το βοηθήσουμε στη κοινωνικοποίησή του, στο να ανακαλύψει το σώμα του ακόμη περισσότερο και τις δυνατότητές του και φυσικά να είναι πιο εξοικειωμένο με το πρόγραμμα και το σχολείο.
Δείτε ακόμα Back to school 2023 : Το μυαλό των παιδιών αλλάζει ολοκληρωτικά όταν πάνε πρώτη φορά στο Δημοτικό
Όμως οι γονείς αγχώνονται όταν το παιδί τους πάει για πρώτη φορά παιδικό σταθμό. Μιλάμε λοιπόν συνέχεια για την προσαρμογή των παιδιών σε μία καινούρια κατάσταση και για το άγχος τους, που πρέπει να μάθουμε πως να το διαχειριστούμε και κανείς δεν μιλάει για το άγχος του αποχωρισμού που νιώθει ο γονιός. Διαβάστε παρακάτω:
Το άγχος του αποχωρισμού…που αφορά τον γονιό
Είτε είναι το πρώτο σου είτε το τέταρτο παιδί σου όταν το παιδί πηγαίνει πρώτη φορά σχολείο, ένα άγχος και μία συγκίνηση τα νιώθεις. Ακόμη και στο νηπιαγωγείο, που η φοίτηση είναι υποχρεωτική, ο γονιός θα πρέπει να προσαρμοστεί με την ιδέα ότι το παιδί μεγαλώνει.
Ότι θα φύγει από τις υπερπροστατευτικές σου φτερούγες και θα βρεθεί σε ένα άγνωστο μέρος με άγνωστους ανθρώπους. Θα νιώσει πως είναι να κάνεις φίλους αλλά και να μαλώνεις μαζί τους, θα έχει έναν άλλον άνθρωπο να του κάνει παρατηρήσεις και εσύ δε θα είσαι από μία μεριά να τα επιβλέπεις όλα.
Πόσο μάλλον όταν πηγαίνεις το παιδί για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό, σε μία ακόμη πιο τρυφερή ηλικία. Τύψεις, γιατί οι παλιές μαμάδες είχαν χρόνο, τύψεις που δουλεύεις, άγχος με το πως θα του φερθούν οι δασκάλες.
Δείτε ακόμα Back to school 2023: Τί θα γινόταν αν υπήρχε η ψυχική υγεία σαν μάθημα;
Τύψεις που το παιδί κλαίει και κοπανιέται ζητώντας σε. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με το αιώνιο κουσούρι της Ελληνίδας μάνας, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά σαν ιός.
Γιατί ο παιδικός σταθμός είναι η καλύτερη λύση για το παιδί
Στον παιδικό σταθμό από την ηλικία των 2μιση και μετά το παιδί μαθαίνει να κάνει φίλους. Αναπτύσσεται πιο γρήγορα αφού εξελίσσει το λεξιλόγιό του, ανακαλύπτει τα ταλέντα του, ξεσπάει την ενέργειά του, μαθαίνει να συμβαδίζει με κανόνες και να μοιράζεται τα πράγματά του.
Επίσης παίρνει μέρος σε δραστηριότητες όπως εκδρομές, βόλτες στην παιδική χαρά, χειροτεχνίες, κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι. Μαθαίνει να εκφράζεται σωστότερα και όταν πάει στο νηπιαγωγείο θα προσαρμοστεί πιο εύκολα από τα παιδιά που δεν είχαν καμία επαφή με κανένα σχολείο μέχρι και τα 4 χρόνια.
Δεν πρέπει να αμφισβητείς τους δασκάλους
Το κουσούρι της Ελληνίδας μάνας είναι ότι πιστεύει ότι κατέχει την μέγιστη αλήθεια σχετικά με το παιδί της και κανένας άλλος δεν ξέρει τίποτα περισσότερο από την ίδια. Το κουσούρι της σύγχρονης Ελληνίδας μάνας είναι ότι εκτός αυτού πιστεύει ότι το μοσχαναθρεμμένο της είναι το πιο εύθραυστο πλάσμα του κόσμου.
Δεν δέχεται κανένας άλλος να προσπαθήσει να βάλει όρια στα παιδιά – πάντα με σωστούς παιδαγωγικούς τρόπους – και μέχρι το παιδί να φτάσει Λύκειο, όλοι είναι εναντίον του και όλοι το αδικούν. Όταν το παιδί πετάει τουβλάκι στο κεφάλι της δασκάλας, άσε την δασκάλα να του κάνει μία επίπληξη.
Και όταν αύριο μεθαύριο πάρει κάτω από την βάση στο διαγώνισμα, κατά πάσα πιθανότητα το παιδί δεν το αδίκησε. Απλά δεν διάβασε. Αφήστε τα παιδιά να μεγαλώσουν και να εξελιχθούν.
Γιατί δεν πρέπει να αγχώνεσαι
Μπορεί το παιδί τις πρώτες μέρες, ακόμη και τους πρώτους μήνες να δυσκολεύεται με το πρωινό ξύπνημα ή με τον αποχωρισμό αλλά από ένα σημείο και μετά θα το συνηθίσει. Επειδή είμαι βρεφονηπιοκόμος μπορώ να σου υπογράψω ότι κάθε μέρα θα είναι και πιο εύκολη.
Είχα παιδάκι που για 6 μήνες, δυσκολευόταν να αποχωριστεί τη μαμά του. Και είχαμε βρει τον τρόπο να φεύγει η μαμά κρυφά. Κλαψούριζε λίγο και του περνούσε. Οι εκπαιδευτικοί ξέρουν πως να το ηρεμήσουν και πως να το κάνουν να προσαρμοστεί. Οπότε πήγαινε στη δουλειά σου χωρίς άγχος. Σίγουρα θα προσαρμοστεί και θα γίνει πιο ανεξάρτητο.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή