Πέμπτη νόσος: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παιδική ασθένεια που είναι σε έξαρση!
Προς το τέλος του χειμώνα και το τέλος της άνοιξης μια χαρακτηριστική νόσος κάνει την εμφάνισή της στα παιδιά που ακούει στο όνομα “πέμπτη νόσος”. Ακούγεται παράξενο σαν όνομα, αλλά η “πέμπτη νόσος” ή “λοιμώδες ερύθημα” είναι μια υπαρκτή και συχνή ίωση από την οποία μπορεί να κολλήσει και να νοσήσει ένα παιδί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο ιός που ευθύνεται για αυτή τη νόσο ονομάζεται “παρβο-Β19” και συνιστά μία από τις λεγόμενες “παιδικές ασθένειες”. Έχει ως χαρακτηριστικό της εξάνθημα στα μάγουλα και όπως πάντα ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί με απλά λόγια τι είναι και τι πρέπει να προσέξεις!
Πόσο συχνή είναι;
Είναι πάρα πολύ συχνή νόσος. Συνήθως εμφανίζεται στο τέλος της άνοιξης. Μπορεί να συμβεί σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, δηλαδή μεταξύ 4 και 12 χρονών αλλά και σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες.
Πώς μεταδίδεται;
Η μετάδοση από το ένα παιδί στο άλλο γίνεται μέσω του σάλιου με τα σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα ή με τα χέρια και μολυσμένα αντικείμενα. Από την ημέρα που θα κολλήσει ένα παιδί θα εμφανίσει τα συμπτώματα μέσα στις επόμενες 4 έως 14 ημέρες.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Πυρετός πάνω από 38 βαθμούς
Πονοκέφαλος σε οποιοδήποτε σημείο του κεφαλιού
Πόνος στην κοιλιά, διάχυτος
Πόνοι στους μύες
Πόνοι στα κόκκαλα
Εξάνθημα: Χαρακτηρίζεται από έντονο κοκκίνισμα στα μάγουλα σαν να έχουν χαστουκίσει το παιδί. Είναι απλό κοκκίνισμα χωρίς σπυράκια ή ξεφλούδισμα. Μερικές φορές το κοκκίνισμα μπορεί να φανεί και στην πλάτη, το στήθος, τα πόδια, τα χέρια με μορφή δαντέλας. Μπορεί να παραμείνει πολλές μέρες ή εβδομάδες και παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις και λογικά ανησυχεί τους γονείς που αυτή η ίωση δεν έχει τελειωμό!
Δείτε ακομη Έτσι δεν θα κολλήσουμε γρίπη
Πώς εξελίσσεται η νόσος;
Βασικά, δεν είναι πολύ σοβαρή ασθένεια και σπάνια κάνει επιπλοκές. Δεν χρειάζεται αντιβίωση καθώς πρόκειται για ίωση. Χορηγούνται αντιπυρετικά. Το παιδί χρειάζεται ανάπαυση και καλή διατροφή.
Πότε μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο;
Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα και μείνει απύρετο για δύο 24ωρα σταματάει να μεταδίδεται ο ιός και το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό!
Προσοχή στις έγκυες!
Οι έγκυες γυναίκες, ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο, θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με παιδιά που νοσούν από την πέμπτη νόσο. Υπάρχει κίνδυνος το μωρό να γεννηθεί με αναιμία. Επίσης έχουν αναφερθεί περιστατικά νεογέννητων με εμβρυϊκό ύδρωπα ή και νεκρό έμβρυο.
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Ο Στάθης εθίζεται άσχημα και τα χάνει όλα μαζί και την Ιουλία
- Καιρός : Πότε έρχεται Αρμαγεδδών ψύχους στην Ελλάδα
- Grand Hotel : Η Κυβέλη παραδέχεται ότι σκότωσε το Γαζή σε Πέτρο και Αλίκη