Οι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουμε ότι ήρθε ο χειμώνας με την πρώτη γρίπη, η άνοιξη με την έξαρση της αλλεργίας και το φθινόπωρο μόλις αισθανθούμε ένα «γρατζουνισματάκι» στο λαιμό.
Τι γίνεται όμως με το καλοκαίρι; Είναι μήπως η εποχή που οι αρρώστιες πάνε διακοπές και αφήνουν ήσυχα τα παιδιά μας, τουλάχιστον για λίγους μήνες; Αυτό θα ήταν πολύ ωραίο! Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλές κοινές ασθένειες και το καλοκαίρι και δεν πλημμυρίζουν μόνο οι παραλίες από παιδιά αλλά και τα παιδιατρεία με αποτέλεσμα οι γονείς να ανησυχούν αρκετά.
Ο ιός της γρίπης χτυπά και το καλοκαίρι
Μία από τις πιο κοινές ασθένειες του καλοκαιριού είναι η γρίπη με συμπτώματα τον πυρετό που καμιά φορά συνοδεύεται με πόνο σε όλους τους μύες του σώματος. Οι περισσότεροι γονείς βέβαια όταν το παιδάκι τους έχει συμπτώματα υψηλού πυρετού ανησυχούν! Κρατήστε ωστόσο την ψυχραιμία σας. Το πιθανότερο είναι η γρίπη να κάνει τον κύκλο της και σε λίγες μέρες το παιδάκι σας να είναι μια χαρά χωρίς μάλιστα αντιβιοτικά.
Τα κύρια συμπτώματα του ιού της γρίπης το καλοκαίρι είναι:
• Πυρετός (καμιά φορά υψηλός και μπορεί να κρατήσει μέχρι και πέντε ημέρες.)
• Πονοκέφαλος
• Πονόλαιμος
• Πόνους στο σώμα
• Εμετός
Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
Για να πέσει ο πυρετός δεν είναι απαραίτητο να δώσετε στο παιδί αντιπυρετικό. Αυτό συνιστάται μόνο όταν ο πυρετός είναι υψηλός ή εάν το παιδί σας είναι ενοχλημένο και πονάει. Γενικότερα να έχετε κατά νου ότι τα αντιπυρετικά φάρμακα κυκλοφορούν σε ποικίλες μορφές (σιρόπια, υπόθετα, σταγόνες, χάπια κ.ά.). Καθεμία από τις μορφές αυτές περιέχει ορισμένο ποσό δραστικής ουσίας. Η δόση των αντιπυρετικών καθορίζεται ανάλογα με το βάρος του παιδιού, γι’ αυτό και πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο πρώτα.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς από την πλευρά σας είναι να του δίνετε πολλά υγρά προς κατανάλωση και να το κρατάτε δροσερό. Σε κάθε περίπτωση αν ο πυρετός είναι υψηλός και κρατάει περισσότερο από τρεις μέρες και το παιδί είναι ληθαργικό, κάνει εμετό και έχει έντονο πόνο στον αυχένα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.
Διάρροια
Η διάρροια είναι η πιο συχνή ασθένεια που μπορεί να βιώσουν τα παιδιά το καλοκαίρι και ειδικότερα στις διακοπές. Συνήθως κρατάει 2-5 ημέρες, αν και δεν είναι σπάνιο στα μικρότερα παιδιά να κρατήσει λίγες ημέρες παραπάνω.
Τα κύρια συμπτώματα της διάρροιας περιλαμβάνουν:
• Εμετός
• Ναυτία
• Αυξημένος αριθμός κενώσεων
• Κοιλόπονος
• Ανορεξία
• Αίσθημα αδυναμίας
• Πυρετός
Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
Θα πρέπει να αποφύγετε να δώσετε οποιοδήποτε τρόφιμο ή υγρό τουλάχιστον για μια ώρα μετά τον τελευταίο εμετό ή κένωση. Επιπλέον η πρώτη μέριμνα μόλις το παιδί αισθανθεί λίγο καλύτερα είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αρχίστε να του δίνετε νερό (ή διαλύματα ηλεκτρολυτών που θα συστήσει ο γιατρός σας) κουταλιά κουταλιά. Εφόσον σταματήσουν οι εμετοί μπορείτε να αυξήσετε προοδευτικά τις ποσότητες υγρών.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και υπάρχει αίμα, βλέννα ή πύον στις κενώσεις, πυρετός και έντονος κοιλόπονος πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.
Εξανθήματα
Το καλοκαίρι επειδή διάφορες ουσίες έρχονται σε επαφή με το δέρμα είναι εύκολο να βγουν τα εξανθήματα. Μάλιστα τα παιδιά επειδή τρέχουν όλη μέρα και παίζουν κοντά σε θάμνους και δέντρα π.χ στις κατασκηνώσεις μπορεί εύκολα να ερεθιστεί το δέρμα τους.
Υπάρχουν δύο τύποι εξανθημάτων:
• Ο πρώτος τύπος εμφανίζεται με κόκκινα εξογκώματα, μπορεί να έχει μια μικρή κρούστα στην επιφάνεια και προκαλεί μεγάλη φαγούρα. Από την πολύ φαγούρα μάλιστα τα παιδιά επειδή ξύνουν συνέχεια το σημείο προκαλούν συνήθως πληγές ή γρατζουνιές. Τα έντομα επίσης κάνουν πάρτι το καλοκαίρι οπότε και τα τσιμπήματα δεν λείπουν. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κρατήσετε μακριά τα μικρά σας από θάμνους, δέντρα και μέρη όπου μπορεί να κρύβονται σφηκοφωλιές ή άλλες φωλιές εντόμων. Διαφορετικά εφοδιαστείτε με ειδικές κρέμες από το φαρμακείο ενώ αν τα εξανθήματα δεν υποχωρούν, μία επίσκεψη στον δερματολόγο επιβάλλεται.
• Ο δεύτερος τύπος των εξανθημάτων είναι πιο γενικευμένος και μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα σαν κόκκινα σπυράκια ή μικρές κηλίδες. Το πιθανότερο είναι να ευθύνονται μια σειρά από ερεθιστικές ουσίες όπως τα ρούχα, τα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα, η ηλιοθεραπεία, ο ιδρώτας ή οτιδήποτε άλλο που έρχεται σε επαφή με το δέρμα του παιδιού σας. Τις περισσότερες φορές πάντως δεν προκαλούν φαγούρα και μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες, αλλά είναι ακίνδυνο και δεν απαιτούν καμία θεραπεία. Οι πλύσεις με χαμομήλι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσουν.
Κόκκινα μάτια
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες που μπορεί να προκαλούν το κοκκίνισμα στα μάτια αλλά το καλοκαίρι συνήθως συμβαίνει λόγω του νερού της πισίνας ή της θάλασσας και είναι ακίνδυνο.
Για να το αντιμετωπίσετε μπορείτε να ρίξετε λίγες σταγόνες φυσικού ορού στα ματάκια του παιδιού σας μετά το μπάνιο. Τις επόμενες μέρες μπορεί να συνεχίσει τις βουτιές του στην παραλία αλλά αυτό ενδέχεται και να παρατείνει την ερυθρότητα.
Εγκαύματα από τον ήλιο
Σε αυτό το σημείο θα σας υπενθυμίσουμε απλά να ανανεώνετε τακτικά το αντηλιακό στο παιδάκι σας και να φοράει απαραίτητα καπέλο και γυαλιά ηλίου. Επιπλέον αποφύγετε να βρίσκεστε έξω τις επικίνδυνες ώρες, δηλαδή μεταξύ 10:00 και 16:00, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ ισχυρές.
askdrsears.com