Τα παπούτσια που θα το συνοδεύσουν στα πρώτα του βήματα δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να λάβετε υπόψη σας διάφορα χαρακτηριστικά από την άνεση μέχρι το χρώμα και το σχέδιο για να επιλέξετε τα ιδανικά παπούτσια για το νήπιο που μόλις έχει αρχίσει να κινείται αυτόνομα. Και κυρίως να αποφύγετε 5 συχνά λάθη που γίνονται στην αγορά παιδικών παπουτσιών.
Λάθος 1ο :Επιλέγετε δύσκαμπτα και σκληρά παπούτσια για να προστατεύσετε τα πέλματά του.
Ωστόσο το πέλμα διαθέτει τους απαραίτητους μύες για να στηρίξει το σώμα και ένα σκληρό παπούτσι απλά θα τους αποδυναμώσει. Προτιμήστε παπούτσια που μπορούν να το προστατεύσουν από το ανώμαλο έδαφος ή από πέτρες και αιχμηρά αντικείμενα που πιθανόν να συναντήσει στο δρόμο του, αλλά που έχουν εύκαμπτη σόλα η οποία θα δώσει την απαραίτητη ελευθερία στους μύες του πέλματος. Για να διαπιστώσετε αν η σόλα είναι εύκαμπτη λυγίστε το παπούτσι στα δύο.
Λάθος 2ο :Διαλέγετε παιδικά παπούτσια που έχουν στυλ παπουτσιών ενηλίκων.
Δηλαδή παπούτσια που θα φοράγατε εσείς ή ο σύντροφός σας και τα οποία έχουν βγει σε παιδικά, όπως flip-flops, μπότες, τσόκαρα ή πέδιλα χωρίς λουρί στην φτέρνα. Τα παπούτσια λόγου χάρη που αποτελούν μινιατούρες γυναικείων παπουτσιών δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να βοηθήσουν ένα νήπιο στο περπάτημα και στη σωστή στήριξη του σώματος. Ειδικά αν ένα νήπιο φοράει παπούτσια που δεν έχουν λουράκι στη φτέρνα, προσπαθεί να στηρίξει το παπούτσι με τα δάχτυλά του για να μην του φύγει με αποτέλεσμα να καταπονεί τα πόδια και τη μέση του. Αποφύγετε λοιπόν όλα τα παραπάνω και επιλέξτε παπούτσια που αγκαλιάζουν όλο το πέλμα, που δεν ξεπερνούν σε ύψος τον αστράγαλο και δεν έχουν υπερυψωμένη σόλα. Επιλέξτε δηλαδή με βάση τη χρήση και τη λειτουργικότητά τους και όχι με βάση την εμφάνιση και το στυλ.
Λάθος 3ο :Αγοράζετε παπούτσια ένα νούμερο μεγαλύτερο.
Το να αγοράζετε παπούτσια ένα ή μισό νούμερο μεγαλύτερο για να τα κρατήσει το μικρό σας μεγαλύτερο διάστημα δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα. Αν το παπούτσι δεν του κάνει, απλά δεν θα μπορεί να περπατήσει, θα στραβοπατά και θα πέφτει. Φροντίστε λοιπόν να αγοράζετε κάθε φορά το σωστό νούμερο, ελέγχοντας να μην μπαινοβγαίνει στη φτέρνα όταν περπατάει και αφήνοντας ένα κενό όσο περίπου ο αντίχειράς σας από την άκρη του παπουτσιού μέχρι το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.
Λάθος 4ο :Του αγοράζετε παπούτσια με σόλα που γλιστράει.
Τα βρεφικά παπούτσια (δηλαδή τα μαλακά παπούτσια αγκαλιάς) συνήθως έχουν σόλα που δεν είναι τόσο σταθερή για περπάτημα. Ωστόσο όταν αρχίσει να περπατάει είναι καλύτερο να επιλέξετε αντιολισθητικές σόλες για να του δίνουν μεγαλύτερη σταθερότητα.
Λάθος 5ο :Θεωρείτε πως το παπούτσι δεν το στενεύει, αφού δεν διαμαρτύρεται.
Πολλοί γονείς θεωρούν πως από τη στιγμή που το νήπιο δεν διαμαρτύρεται, τα παπούτσια του είναι άνετα, του κάνουν, δεν το στενεύουν κ.λπ. Ωστόσο πολλά παιδιά υπομένουν σιωπηλά την ενόχληση περπατώντας με παπούτσια που τα στενεύουν. Τσεκάρετε κάθε δύο μήνες το μέγεθος του παπουτσιού για να βεβαιωθείτε ότι δεν αυξήθηκε απότομα το πέλμα του ώστε να χρειαστεί μεγαλύτερο νούμερο. Αν τα δάχτυλά του πιέζουν την άκρη του παπουτσιού τότε είναι ώρα να αγοράσετε ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια.
Πηγή: happyparenting.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά Σχολεία μέχρι και τα Χριστούγεννα – Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών
- Design Your Christmas Tree με DIY Στολίδια με τις Φωτογραφίες των Παιδιών
- Αστυνομικός της Βουλής : Μέλος σε σκοτεινή αίρεση ο 45χρονος
- Κώστας Δίγκας : Ο Πρωταγωνιστής της “Λάμψης” με τις φανατικές θαυμάστριες σήμερα στα 68 του παραμένει γοητευτικός
- Βήμα βήμα πως να φτιάξετε αλμυρό Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι