Close

Πολύτιμες οδηγίες στο παιδί για το τι να κάνει σε περίπτωση που χαθεί!

Πολύτιμες οδηγίες στο παιδί για το τι να κάνει σε περίπτωση που χαθεί!

Και μόνο στην ιδέα οτί το παιδί μας μπορεί να χαθεί από κοντά μας και να μην το βλέπουμε στο οπτικό μας πεδίο τρελαινόμαστε. Και δεν σημαίνει ότι φταίει ο γονιός για ένα τέτοιο περιστατικό, αρκεί μία μόνο στιγμή για να αφήσει το χέρι του το παιδί και να τρέξει μακρυά. Το θέμα λοιπόν, είναι πως το διαχειριζόμαστε και ακόμη περισσότερο τι θα κάνει το παιδί.

Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να ενημερώσουμε και να συμβουλεύσουμε το παιδί μας για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει σε περίπτωση που χαθεί, και να το διδάξουμε, ώστε να πράξει σωστά.

Πρέπει να καταρτίσετε ένα οικογενειακό σχέδιο έτσι ώστε να μην επικρατήσει σύγχυση αν το παιδί βρεθεί κάποτε σε αυτή την κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει να υπερπροστατεύετε το παιδί σας ούτε να το κάνετε νευρικό. Πρέπει απλώς να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας ξέρει τι πρέπει να κάνει και πώς να παραμείνει ασφαλές.

Δείτε επίσης 8+1 απλοί κανόνες ασφαλείας που θα σώσουν το παιδί από κάθε κίνδυνο

Έτσι του παρέχετε εργαλεία που θα του φανούν χρήσιμα καθώς μεγαλώνει και θα γίνει πιο ανεξάρτητο.

Ποιος πρέπει να διδάξει το παιδί;
Είτε πρόκειται για το παιδί σας, το ανίψι σας ή το παιδί του γείτονα, είναι σημαντικό να ασκήσετε καλή επιρροή στους γύρω σας έτσι ώστε το συγκεκριμένο παιδί να μην προστεθεί στη λίστα των χαμένων παιδιών. Υπάρχουν καθιερωμένες προληπτικές μέθοδοι που μπορείτε να κοινοποιήσετε στην οικογένειά σας και στους φίλους σας που έχουν μικρά παιδιά.

Οι δάσκαλοι, οι νταντάδες, οι προπονητές και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για παιδιά θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους, αν κάποιο παιδί χαθεί. Εξάλλου η προσοχή των παιδιών αποσπάται εύκολα.

Δείτε επίσης Πρώτες βοήθειες: Τι να κάνετε αν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του

Πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας, ανάλογα με την ηλικία του, κάποια πράγματα χρησιμοποιώντας γλώσσα που θα καταλάβει. Επομένως οι κανόνες και οι οδηγίες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από σαφήνεια και απλότητα.

Πολύτιμες οδηγίες στο παιδί για το τι να κάνει σε περίπτωση που χαθεί!

Ποιες είναι οι βασικές οδηγίες που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας;
Αν κάποια στιγμή το παιδί χαθεί, ακόμα και για μερικά λεπτά μόνο, το άγχος και ανησυχία δεν αντέχονται. Παρά τις προειδοποιήσεις που μπορεί να δώσετε ή να τονίσετε, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ένα παιδί να χαθεί.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά μεταξύ 3 και 5 ετών. Η περιέργειά τους τα παρασύρει εύκολα μακριά μας.

Δείτε επίσης Τραύμα πρόσδεσης του μωρού – πως δημιουργείται

Πείτε του τι πρέπει να κάνει
Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει στο σπίτι. Ακόμα και αν το παιδί σας είναι με κάποιον άλλον, είναι ζωτικό να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει αν χαθεί.

Ο σκοπός δεν είναι να το φοβίσετε. Οι οδηγίες θα πρέπει να δοθούν ήρεμα και θετικά.

Μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί ότι είναι πολύ εύκολο να αφαιρεθεί για μερικά δευτερόλεπτα και να απομακρυνθεί από έναν ενήλικα. Το παιδί θα πρέπει να καταλάβει ότι, αν ακολουθήσει τις οδηγίες σας, θα σας είναι πιο εύκολο να το βρείτε ξανά, αν χαθεί.

Διδάξετε στο παιδί σας να ζητάει βοήθεια με ασφάλεια
Πάντα λέμε στα παιδιά μας να μη μιλούν σε αγνώστους. Ωστόσο, αν χαθούν, πρέπει να τους πούμε πώς να βρουν κάποιον τον οποίον μπορούν να πλησιάσουν με ασφάλεια.

Δείτε επίσης Πως μαθαίνει το βρέφος!

Πείτε στο παιδί ότι μπορεί να προσεγγίσει κάποιον που είναι με παιδιά.
Αν δεν βρίσκει κανέναν ενήλικα με παιδιά, μπορεί να πλησιάσει είτε κάποια γυναίκα είτε κάποιον/α αστυνομικό.
Το παιδί πρέπει να πει σε αυτό το άτομο ότι έχει χαθεί, να δώσει το πλήρες όνομά του, τα ονόματα των γονιών του και τους αριθμούς των τηλεφώνων τους. Προφανώς θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί να απομνημονεύσει τέλεια αυτά τα στοιχεία.

Πολύτιμες οδηγίες στο παιδί για το τι να κάνει σε περίπτωση που χαθεί!
Πείτε στο παιδί να μείνει σε ένα σημείο, αν χαθεί
Μερικές φορές αυτό που χειροτερεύει την κατάσταση είναι ότι, όταν το παιδί χαθεί, αρχίζει να απομακρύνεται.

Πρέπει να διδάξετε στο παιδί ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να παραμείνει στο σημείο όπου σας είδε για τελευταία φορά. Πρέπει να του το θυμίζετε αυτό κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι.Διαβεβαιώστε το παιδί ότι θα προσπαθήσετε να το βρείτε όπου και αν είναι.

Ένας απλός τρόπος να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει καταλάβει είναι να εξασκηθείτε μαζί του. Κάθε φορά που βγαίνετε έξω, ζητήστε του να σας πει τι θα κάνει αν χαθεί.

Δείτε επίσης Έχετε καρέ μαλλιά; Έχουμε πέντε τέλειες ιδέες για χτενίσματα

Μπορείτε να του θέσετε τα παρακάτω ερωτήματα: Σε ποιον θα πήγαινες, αν δεν έβλεπες κανέναν με παιδιά τριγύρω; Τι θα έκανες αν κάποιος άντρας σού ζητούσε να τον ακολουθήσεις για να βρείτε τους γονείς σου;

Εξασκηθείτε με ερωτήσεις όπως αυτές για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει.

Πολύτιμες οδηγίες στο παιδί για το τι να κάνει σε περίπτωση που χαθεί!

Μερικές τελευταίες συστάσεις
Πέρα από τις παραπάνω οδηγίες, είναι επίσης συνετό να παροτρύνετε το παιδί σας να περπατάει μαζί σας κρατώντας το χέρι σας. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να σημειώσετε στις ετικέτες των ρούχων του το όνομά του, το όνομά σας και τον αριθμό τηλεφώνου σας.

Με τα πολύ μικρά παιδιά, που δυσκολεύονται πολύ να απομνημονεύσουν όλες αυτές τις πληροφορίες, μια καλή ιδέα είναι να τους δώσετε ένα χαρτί με όλα τα στοιχεία γραμμένα σε αυτό. Έτσι θα μπορέσουν να δείξουν αυτό το χαρτί σε κάποιον ενήλικα, αν χαθούν.

Δείτε επίσης «9 συμπεριφορές του γιου μου που δεν είχα καταλάβει ότι ήταν συμπτώματα αυτισμού»: Μια μαμά γράφει

Επιπλέον πρέπει να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε όταν τελικά βρείτε το παιδί σας. Θα ήταν πολύ άδικο να θυμώσετε και να του βάλετε τις φωνές. Να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν χάνονται επίτηδες.

Τέλος, η στιγμή που θα βρείτε το παιδί είναι η καλύτερη για να του δείξετε πόσο το αγαπάτε και πόσο χαίρεστε που το βρήκατε. Αργότερα, όταν όλα είναι πιο ήρεμα, μπορείτε να αναλύσετε μαζί τα πράγματα.

Με πληροφορίες από το meygeia.gr