Close

Πολύτιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση του καύσωνα με παιδιά στο σπίτι, από τον παιδίατρο Κώστα Νταλούκα

Πολύτιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση του καύσωνα με παιδιά στο σπίτι, από τον παιδίατρο Κώστα Νταλούκα

Δυστυχώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν συνεχώς σε σημείο που γίνονται επικίνδυνες για την υγεία μας, και κυρίως των παιδιών μας. Γι’αυτό βασική προτεραιότητά μας είναι να τα προστατέψουμε όσο μπορούμε από τη θερμοπληξία και όλα όσα προκαλεί ο καύσωνας!

Ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας μας δίνει μερικές πολύτιμες συμβουλές για να το πετύχουμε αυτό και να μην αντιμετωπίσουμε θέματα υγείας των παιδιών μας.

Όσο το καλοκαίρι προχωράει, τόσο ο κίνδυνος για καύσωνες θα μεγαλώνει.
Όλοι εσείς που έχετε μικρά παιδιά, όπως και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, θα πρέπει να λειτουργείτε με τρεις κατευθύνσεις στην σκέψη σας.

1. Αναζήτηση δροσερού μέρους
2. Ενυδάτωση
3, Ενημέρωση

Δείτε επίσης Αιτίες και συμπτώματα της αφυδάτωσης

Αναζήτηση δροσιάς
– Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων. Πολλοί γονείς με βρεφάκια μέχρι ενός έτους φοβούνται τα κλιματιστικά και συχνά με ρωτούν αν επιτρέπονται. Τα κλιματιστικά μπορούν και ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιούνται ακόμα και όταν στο σπίτι υπάρχει νεογέννητο βρέφος. Φροντίστε μόνο η θερμοκρασία να είναι ρυθμισμένη στους 25-27 βαθμούς, καθώς και για την συντήρηση των κλιματιστικών. Τα φίλτρα του κλιματιστικού πρέπει να καθαρίζονται καλά με νερό μία φορά στις 15 ημέρες. Φροντίστε να μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι.
Φροντίστε επίσης η έξοδος του αέρα από το κλιματιστικό να μην περνάει πάνω από την κούνια του βρέφους.
– Θυμηθείτε ότι όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή οι ανεμιστήρες δεν θα σας προφυλάξουν από την θερμοπληξία. Προτιμήστε τα κλιματιστικά ή αν δεν έχετε είναι καλύτερα τα δροσερά μπάνια ή ντους στο σπίτι.
– Κρατήστε τα βρέφη εντελώς γυμνά και βρέξτε τα περιοδικά με δροσερό νερό.
– Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν στο ύπαιθρο τις μεσημεριανές ώρες, ή καλύτερα, όταν υπάρχει καύσωνας κρατήστε και απασχολείστε τα μέσα στο σπίτι με επιτραπέζια παιχνίδια. Αν βγουν έξω προτιμήστε τις πρωινές ή απογευματινές ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
– Φροντίστε να παίζουν στην σκιά και ότι δεν παίζουν ανταγωνιστικά παιχνίδια όπως ποδόσφαιρο, κυνηγητό κλπ.
– Πείτε τους περιοδικά να σταματούν και να κάνουν διαλείμματα.
– Φροντίστε να είναι ντυμένα με ελαφριά ρούχα, να έχουν βάλει αντηλιακό και να φορούν καπέλο.
– Αποφύγετε να τους δίνετε ζεστά γεύματα που θα προσθέσουν ζέστη στο σώμα τους.
– ΠΟΤΕ μην αφήσετε μέσα στο σταθμευμένο αυτοκίνητο, ακόμα και με μισάνοιχτο το τζάμι, ζώα ή μικρά παιδιά να περιμένουν. Όταν βγείτε από το αυτοκίνητο σιγουρευτείτε ότι όλα τα παιδιά έχουν βγει και δεν έχετε ξεχάσει ή δει κάποιο που αποκοιμήθηκε. Τα αυτοκίνητα θερμαίνονται πάρα πολύ γρήγορα και μπορεί ένα παιδί να πάθει θερμοπληξία ή και να κινδυνεύσει να πεθάνει.

Διατηρηθείτε Ενυδατωμένοι
– Πιείτε άφθονα υγρά.
– Πιείτε ανεξάρτητα με την σωματική δραστηριότητα που έχετε και μην περιμένετε να διψάσετε.
– Αν για κάποιο λόγο εσείς ή τα παιδιά σας δεν πρέπει να πίνετε πολλά υγρά ή παίρνετε κάποια φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό σας να σας συμβουλεύσει.
– Αποφύγετε να καταναλώσετε εσείς ή τα παιδιά σας αλκοολούχα (για όσους έχετε έφηβους) ή ζαχαρούχα ποτά. Μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη απώλεια υγρών από το σώμα σας.
– Αποφύγετε να πιείτε παγωμένα υγρά γιατί μπορεί να προκαλέσουν κράμπες στο στομάχι σας.
– Η υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν πολύ την παραγωγή ιδρώτα και επομένως την απώλεια ηλεκτρολυτών. Φροντίστε να τους αναπληρώσετε πίνοντας κάποιο ενεργειακό ρόφημα. ΑΝ πάσχετε εσείς ή το παιδί σας από κάποιο χρόνιο νόσημα μιλήστε πριν με τον γιατρό σας να σας ενημερώσει αν μπορείτε να καταναλώστε ένα ενεργειακό ρόφημα.
– Φροντίστε όσοι έχετε ζώα να τους έχετε πάντοτε άφθονο δροσερό νερό σε σκιερό μέρος.

Δείτε επίσης Παιδί και εγκαύματα από τον ήλιο το καλοκαίρι-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε από τον παιδίατρο Σ. Μαζάνη

Μείνετε Ενημερωμένοι
– Φροντίστε να ακούτε τις ειδήσεις για την άνοδο και την διάρκεια του καύσωνα.
– Φροντίστε να αναγνωρίζετε τα “σημάδια” της θερμοπληξίας
– Αν έχετε κάποιο άτομο άνω των 65 ετών, που μένει μόνο του, τηλεφωνείστε του, ή βάλτε κάποιο άλλο συγγενικό σας πρόσωπο, δύο φορές την ημέρα για να δείτε ότι είναι καλά και δεν χρειάζεται κάτι. Προτιμότερο, επισκεφτείτε τα άτομα αυτά 2 φορές την ημέρα και παρατηρείστε προσεκτικά ότι δεν έχουν κάποια από τα σημάδια της θερμοπληξίας.

Τα νεογέννητα, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά χρειάζονται βέβαια πολύ μεγαλύτερη προσοχή και επιτήρηση.

Με πληροφορίες από την προσωπική σελίδα του Παιδιάτρου Κώστα Νταλούκα