Aισθάνεστε χαρούμενοι που το παιδί σας πηγαίνει σε χώρους άσκησης και απασχόλησης όπως γυμναστήριο, μπαλέτο, κολυμβητήριο. Πιστεύετε ότι η υγεία του είναι ασφαλής. Και όμως, κάνετε λάθος! Οι χώροι άσκησης είναι εστίες μικροβίων και χρειάζεται να τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν κάποιο άθλημα ή γενικότερα κάποια δραστηριότητα εκτός σπιτιού και σχολείου, προκειμένου να ψυχαγωγηθούν και να αθληθούν. Γυμναστήρια για μικρά παιδιά, σχολές μπαλέτου, πισίνες κλπ, είναι χώροι όπου συγχρωτίζονται αρκετά παιδιά, προκειμένου να βελτιώσουν τη σωματική τους υγεία.
Ωστόσο, όσο καλή και αν είναι αυτή η συνήθεια, στους χώρους αυτούς, μπορεί το παιδί να αρρωσταίνει και τελικά να προστίθενται μέρες νοσηλείας στο σπίτι, με τους γονείς να απορούν γιατί το παιδί τους αρρωσταίνει τόσο συχνά.
Η εξήγηση είναι καθαρά υγειονομική: το παιδί έρχεται σε επαφή με τα μικρόβια που άφησαν πίσω τους τα προηγούμενα παιδιά που πέρασαν από τους χώρους άσκησης και άθλησης.
Τι πρέπει να προσέξετε λοιπόν για να προστατέψετε το παιδί σας; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί!
Πού βρίσκονται τα μικρόβια;
1) ΧΕΙΡΟΛΑΒΕΣ (όπως μπάρες μπαλέτου, μπάρες στο γυμναστήριο κλπ):Είναι η βασική εστία μικροβίων. Σκεφτείτε πόσα χεράκια τις πιάνουν μεταφέροντας τα μικρόβια από διάφορα άλλα μέρη. Η ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών, είναι ευάλωτη στην είσοδο μικροοργανισμών που θα πολλαπλασιαστούν στο δέρμα τους ή θα εισχωρήσουν βαθύτερα στην κυκλοφορία του αίματος.
Ποια είναι η λύση; Όλα τα σύγχρονα γυμναστήρια και μπαλέτα πρέπει να διαθέτουν αντισηπτικά μαντιλάκια και να εκπαιδεύονται τα παιδιά ώστε μετά το τέλος της άσκησης να καθαρίζουν τα σημεία που ακουμπούσαν ή έπιαναν, ώστε να παραδοθούν καθαρά στα επόμενα παιδιά.
2) ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΡΩΣΙΔΙΑ: Ο ιδρώτας, η σκόνη και τα μικρόβια κάνουν πάρτι στα στρώματα! Είτε είναι του γυμναστηρίου είτε είναι δικά σας. Το ίδιο συμβαίνει αν το παιδί διαθέτει δική του πετσέτα για να ξαπλώνει. Επίσης στις μοκέτες φωλιάζουν μικρόβια και ακάρεα.
Ποια είναι η λύση; Το κάθε παιδί πρέπει να έχει το δικό του στρώμα ή υπόστρωμα ή πετσέτα. Μετά την άσκηση απαιτείται πλύσιμο με σφουγγάρι και απορρυπαντικό για το στρώμα και πλύσιμο στο πλυντήριο για την πετσέτα.
3) ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ: Η υγρασία, η ζέστη και ο συνωστισμός καθιστούν το κάθε είδος αποδυτηρίου χώρο βακτηρίων και μυκήτων. Τα παιδιά είναι ευάλωτα σε μυκητιάσεις, δερματίτιδες και μυρμηγκιές.
Ποια είναι η λύση;
α) Να μην πατάνε πουθενά ξυπόλητα.
β) Να φοράνε τουλάχιστον σαγιονάρες.
γ) Να φυλάνε τις σαγιονάρες ή τα βρεγμένα παπούτσια σε πλαστικές σακούλες και έπειτα να τις βάζουν στο σακίδιο.
δ) Να μην κάθονται με τα εσώρουχα στους πάγκους των αποδυτηρίων ή να τυλίγονται με μία πετσέτα.
ε) Στο σπίτι πλένουμε και στεγνώνουμε τις σαγιονάρες.
4) ΣΑΚΟΙ ΚΑΙ ΣΑΚΙΔΙΑ: Ό,τι μπαίνει στο σάκο μετά το γυμναστήριο είναι γεμάτο μικρόβια. Πετσέτες, φόρμες, παπούτσια μπαλέτου κλπ, μεταφέρουν βακτηρίδια και μύκητες.
Ποια είναι η λύση;
α) Μόλις φτάσετε σπίτι αδειάστε το σάκο.
β) Αερίστε καλά τα πράγματα που δε θα μπουν στο πλυντήριο.
γ) Αερίζετε και πλένετε συχνά και το σάκο.
δ) Εκπαιδεύστε το παιδί να μην αφήνει το σάκο στο πάτωμα του αποδυτηρίου, αλλά πάνω σε πάγκους ή να τον κρεμάει.
5) ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΝΕΡΟΥ: Συνηθίζουν να έχουν μαζί τους μπουκάλια πλαστικά με νερό για να ξεδιψάνε. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν για να το ανοίξει, το ξεβιδώνει απρόσεκτα με τα χέρια του, που προηγουμένως έχει πιάσει αντικείμενα με μικρόβια, τα οποία εύκολα μπορούν να εισχωρήσουν στο στόμα του και να πάθει τοπικές λοιμώξεις στο στόμα, γενικευμένες ιώσεις, διάρροια κλπ.
Ποια είναι η λύση;
α) Επιλέγετε μπουκάλια με βιδωτό καπάκι και όχι καπάκια πολλαπλής χρήσης (παγούρια).
β) Να καθαρίζει τα χέρια πριν το ανοίξει ή τουλάχιστον να το ανοίξει προσεκτικά ώστε τα χέρια του να μην ακουμπήσουν στο στόμιο του μπουκαλιού.
γ) Να μην ξαναγεμίζει το άδειο μπουκάλι.
6) ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΣΜΑΤΑ: Οι ανοιχτές πληγές και τα γδαρσίματα στο δέρμα του παιδιού αποτελούν είσοδο μικροβίων, που μπορεί να δημιουργήσουν τοπικές ή συστηματικές λοιμώξεις.
Ποια είναι η λύση; Περιποιηθείτε τις πληγές από το σπίτι και κλείστε τες με τις ειδικές αυτοκόλλητες γάζες ή τους επιδέσμους.
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός : Μετά τις καταιγίδες έρχονται τα πρώτα χιόνια – Αναλυτικά οι περιοχές
- Ξεκινάει σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων : Τι είναι το Σαρανταλείτουργο
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη ξεκαθαρίζει στον Αργύρη πως δεν τον θέλει πια
- Άση Μπήλιου : Πανσέληνος Νοεμβρίου 2024 – Πώς θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024