Πως να προστατέψουμε τα παιδιά από Παιδόφιλους και Παιδεραστές. Ένας πλήρης οδηγός για γονείς , παιδιά και εκπαιδευτικούς. Τί είναι το Διαδικτυακό grooming, ποια τεχνάσματα χρησιμοποιούν οι παιδόφιλοι για να βρεθούν κοντά στα παιδιά
«Στις 9 Ιανουαρίου 2022, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Welt ότι εταιρείες πάροχοι του Ιντερνετ και μεγάλες πλατφόρμες των social media ανέφεραν ότι δέχθηκαν 22 εκατομμύρια καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μέσα στο 2020. Πέντε (5) εκατομμύρια περισσότερες σε σχέση με το 2019.»
Αυτή η παράγραφος σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters πριν από εννέα μήνες, υπήρξε και αφετηρία μίας δημοσιογραφικής έρευνας για την πορνογραφία ανηλίκων, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή Special Report (ANT1).
Ένα καμπανάκι για την «επιδημία μέσα στην πανδημία», καθώς ο εγκλεισμός λόγω Covid-19 συνοδεύτηκε από ένα κύμα σεξουαλικής βίας, με θύματα κυρίως και γυναίκες παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Δείτε επίσης : Τα σημάδια που δείχνουν ότι η ερωτική σχέση του έφηβου παιδιού μας είναι κακοποιητική
Συγκράτησα τρεις πληροφορίες και τις μοιράζομαι, ως δημοσιογράφος αλλά και ως γονέας:
1. Η πορνογραφία ανηλίκων
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, πηγαίνει «πακέτο» με την παιδεραστία ή την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Συνηθέστατα, μου εξήγησαν ορισμένοι από τους πλέον έμπειρους αστυνομικούς της Προστασίας Ανηλίκων και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο παιδόφιλος θα θελήσει να κρατήσει οπτικό υλικό από τις πράξεις του για να τις «ανταλλάξει» με άλλους παιδεραστές.
Εκεί κολλάει και ο ρόλος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται όλο και στενότερα με την Προστασία Ανηλίκων. Και, στο τέλος, ίσως την κρισιμότερη μάχη για να βρει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, θα δώσει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών ερευνών που αναλαμβάνει την «λάντζα»: Κάνει «φύλλο-φτερό» τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές των υπόπτων, ό που συχνότατα κρύβονται τα πειστήρια της εγκληματικής δράσης.
2. Και ποιοί είναι οι παιδόφιλοι/παιδεραστές;
Ανακαλώ από το αρχείο μου την απάντηση που μου είχε δώσει η Κωνσταντίνα Κωστάκου, αστυνόμος Β′ – ψυχολόγος της υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, σε μία συνέντευξη – αποκάλυψη για εμένα:
Κ. Κωστάκου: Να σας πω κατ’ αρχάς ότι υπάρχει πάντα θεωρητικά η προσέγγιση, όπου οι ίδιοι οι παιδόφιλοι επιλέγουν επαγγέλματα τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στα παιδιά, νιώθουν πιο άνετα δίπλα στα παιδιά. Αλλά και γενικότερα η σχέση μεταξύ δασκάλου ή προπονητή (με το παιδί), ενός ανθρώπου που περνά (σε τέτοιο ρόλο), είναι σε ένα επίπεδο ιεραρχικά πολύ κοντά στο γονικό ρόλο κι έχει και αυτό το κύρος στα μάτια του παιδιού… Δυστυχώς είναι σχέσεις στις οποίες βλέπουμε να υπάρχει συχνά το αδίκημα από παρενόχληση έως και κακοποίηση.
Δείτε επίσης : Μην το πεις στην μαμά, θα είναι το μυστικό μας: Μία φράση που καταστρέφει τα παιδιά
Ερώτηση: Τι επαγγέλματα είναι αυτά;
Κ.Κωστάκου: Έχουν πολύ συχνά σχέσεις με ανθρώπους από τον αθλητικό χώρο, με τους προπονητές τους, με ανθρώπους όπου οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους. Ανθρώπους που ασχολούνται με την εκπαίδευση των παιδιών είτε σε ιδιαίτερα μαθήματα, είτε σε σχολικά πλαίσια.
Την απάντηση αυτή συμπλήρωσε ένας αστυνομικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που μίλησε χωρίς να αποκαλύψει το επώνυμό του αφού συμμετέχει ενεργά (και σήμερα) σε αστυνομικές επιχειρήσεις για την σύλληψη/εντοπισμό παιδόφιλων.
Δημοσιογράφος: Θεωρητικά οι δράστες που βρίσκονται πίσω από υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων είναι κακοποιοί, ή είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας σαν κι εμας, σαν αυτούς που ζουν δίπλα μας;
Δημοσθένης (αστυνομικός): Είναι άτομα υπεράνω υποψίας, είναι άτομα της διπλανής πόρτας και είναι άτομα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επαγγελματική ενασχόληση, διαφόρων ειδικοτήτων. Θα μπορούσε να είναι και κάποιος γιατρός, κάποιος δικηγόρος, κάποιος ένστολος.
Δείτε επίσης: Όταν η συμπεριφορά ενός ενήλικα στο παιδί σάς αφήνει μια περίεργη αίσθηση, μην την αγνοείτε & δράστε έγκαιρα.
3. Και τι κάνω εγώ ως γονέας;
O Aλέξανδρος Φιλιππίδης, προϊστάμενος στον τομέα της Δίωξης Ηλεκτρνονικού Εγκλήματος, που ασχολείται συστηματικά με την Πορνογραφία Ανηλίκων, με είχε παραπέμψει σε μία σειρά αναλυτικών οδηγιών που υπάρχουν αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δεν είναι δίκαιο να γκρινιάζουμε μόνο. Όταν διάβασα όλες αυτές τις οδηγίες, οφείλω να πω ότι ήταν έκπληξη. Δεν περίμενα τόσο συστηματική, καλογραμμένη και συγκεκριμένη βοήθεια προς τους γονείς (όλους μας) για ένα τόσο «δύσκολο» θέμα. Κι όμως, είναι εκεί αναρτημένες και δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι «δεν γνωρίζουμε».
Ως γονέας δεν πρέπει να αφήνεις ποτέ το παιδί σου μόνο με έναν άλλον.
Ο Φιλιππίδης μου είχε δώσει και την προσωπική του συμβουλή, που υποσχέθηκα ότι δεν θα ξεχάσω: «Το πιο απλό είναι το πιο βασικό», μου είπε.
Δείτε επίσης : 10 τρόποι να προστατεύσετε τα παιδιά σας στο διαδίκτυο (και εσάς τους ίδιους)
«Ως γονέας δεν πρέπει να αφήνεις ποτέ το παιδί σου μόνο με έναν άλλον. Όποια ιδιότητα και αν έχει, όποιο επάγγελμα και αν κάνει, όσο καθαρός και αν σου φαίνεται. Αυτός είναι ο πρώτος κανόνας. Αν δεν έχει χρόνο ο παιδόφιλος να προσεγγίσει το παιδί σου, δεν θα μπορέσει να γίνει επικίνδυνος.
Γιατί ο παιδόφιλος με βάση την εμπειρία μας, δεν κάνει κάτι πριν σιγουρευτεί ότι το παιδί τον εμπιστεύεται και τον ακούει. Αυτό δεν θα συμβεί την πρώτη φορά που θα το δει. Θα γίνει μετά από περισσότερες συναντήσεις και συζητήσεις. Αν είναι, λοιπόν, να δώσω μία και μόνο συμβουλή, θα έδινα αυτήν: το παιδί μόνο με τους γονείς και ποτέ απομονωμένο με τρίτα πρόσωπα. Στα τρίτα πρόσωπα, συγκράτησε ότι συχνότατα η αποπλάνηση ανηλίκου γίνεται και από πρόσωπα του στενού φιλικού ή οικογενειακού κύκλου».
Δείτε επίσης : Μιλάει το παιδί μου με κάποιον επικίνδυνο στο internet: 8 σημάδια
Τί είναι το Διαδικτυακό grooming
Το διαδικτυακό «grooming» συµβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή µέσω του διαδικτύου µε ένα παιδί ή έφηβο προκειµένου να το συναντήσει από κοντά και να το εκµεταλλευτεί µε πολύ άσχηµο τρόπο. Το διαδικτυακό grooming ή αλλιώς η «αποπλάνηση» µέσω διαδικτύου είναι ένα έγκληµα που τιµωρείται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μπορεί να συµβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι πολύ δηµοφιλείς στους εφήβους και στα παιδιά όπως στα διαδικτυακά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα (π.χ. facebook, stardoll), στα δωµάτια συνοµιλίας (chat rooms) κ.λπ.
Κάποιοι διαδικτυακοί groomers µπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνοµίληκοι µε τα παιδιά (π.χ. βάζοντας ψεύτικη φωτογραφία προφίλ και δηλώνοντας ψευδή ηλικία). Γι’ αυτό είναι σηµαντικό να είµαστε πολύ προσεκτικοί µε ποιον συνοµιλούµε στο διαδίκτυο. Ακόµα, οι διαδικτυακοί groomers συνήθως έχουν γνώσεις στο να χειρίζονται ψυχολογικά και συναισθηµατικά τους εφήβους (π.χ. γνωρίζουν την εφηβική γλώσσα και τον εφηβικό τρόπο σκέψης) και γι’ αυτό µπορεί να χρησιµοποιούν διάφορες τεχνικές προκειµένου να αποκτήσουν αρχικά την εµπιστοσύνη του εφήβου.
Ας μάθουμε να αναγνωρίζουμε τη διαδικασία αυτή
Η διαδικασία αυτή µπορεί να περιλαµβάνει κάποιες από τις παρακάτω τεχνικές: Ας θυµόµαστε ότι τα παραπάνω παραδείγµατα µπορεί από περίπτωση σε περίπτωση να διαφέρουν! Άλλωστε, η συνοµιλία αυτή µπορεί να κρατήσει για πάρα πολύ καιρό έως και χρόνια προκειµένου ο θύτης να πείσει το παιδί και να το κάνει να τον εµπιστευτεί.
• «Ας µιλήσουµε πιο ιδιωτικά» (προκειµένου να γίνει η κουβέντα πιο ιδιωτική όπως σε ενα προσωπικό chat ή στο κινητό τηλέφωνο).
• «Πού βρίσκεται ο υπολογιστής; Από πού µου µιλάς τώρα;» (προκειµένου να δει εάν κάποιος ενήλικας ή γονέας είναι κοντά).
• «Ποιος είναι ο αγαπηµένος σου ηθοποιός; Συγκρότηµα; Τραγουδιστής;» (προκειµένου να εξοικειωθεί συναισθηµατικά το παιδί ή και να του κάνει δώρο κάποιο εισιτήριο για συναυλία)
• «Ξέρω κάποιον που µπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις καριέρα µοντέλου / χορεύτριας / ηθοποιού» (προκειµένου να φλερτάρει και να ενθαρρύνει προσωπική συνάντηση)
• «Ξέρω έναν τρόπο που µπορείς να βγάλεις εύκολα και γρήγορα χρήµατα» (προκειµένου να δείξει ότι ενδιαφέρεται για το παιδί και να το εκµεταλλευτεί)
• «Πες µου τι σε απασχολεί. Ακούγεσαι πολύ στεναχωρηµένος. Μπορώ να σε βοηθήσω» (προκειµένου να κερδίσει την εµπιστοσύνη του παιδιού και να χτίσει έναν ισχυρό συναισθηµατικό δεσµό)
• «Μην πεις σε κανέναν για την καινούργια µας γνωριµία. Ας την κρατήσουµε µυστική από όλο τον κόσµο. Μόνο εγώ και εσύ θα ξέρουµε» (προκειµένου να µην αποκαλύψει το παιδί σε κανέναν τι συµβαίνει)
• «Ποιος είναι ο αριθµός του κινητού σου/Η διεύθυνση του σπιτιού σου/σε ποιο σχολείο ή φροντιστήριο πηγαίνεις κ.λ.π.» (το να ζητήσει προσωπικές πληροφορίες συνήθως συµβαίνει σε µετέπειτα στάδιο όταν το παιδί ήδη νιώθει µεγάλη οικειότητα και εµπιστοσύνη)
• «Είσαι η αδερφή ψυχή µου. Ταιριάζουµε τόσο πολύ. Είσαι η αγάπη της ζωής µου» (προκειµένου το παιδί να δεσµευτεί συναισθηµατικά και να νιώσει παρόµοια συναισθήµατα) •«Έχεις κάνει ποτέ ερωτική σχέση;» (προκειµένου να αποφασίσει µε ποιο τρόπο θα το προσεγγίσει)
• «Θα σου στείλω κάτι που θα σου αρέσει, αλλά πρέπει να υποσχεθείς ότι δεν θα το δείξεις σε κανέναν άλλο. Θα είναι το κοινό µας µυστικό» (η αποστολή µπορεί να περιλαµβάνει βίντεο ερωτικού περιεχοµένου προκειµένου να εξοικειώσει το παιδί µε τέτοιες σκηνές)
•«Εάν δεν κάνεις… αυτό που σου ζητάω… τότε θα… στείλω τις φωτογραφίες που µου έστειλες στο σχολείο σου και στους γονείς σου» (προκειµένου να εκβιάσει το παιδί να κάνει αυτό που ζητάει, ούτως ώστε το παιδί να νιώσει φόβο και ενοχή και να µην αποκαλύψει σε κανένα τι συµβαίνει)
Ας δούµε όµως και ένα παράδειγµα
Ο Γιώργος είναι 16 ετών. Εδώ και έξι µήνες µιλάει µε µια συνοµίληκή του σε µια πολύ διάσηµη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Η γνωριµία τους έγινε τυχαία όταν αυτή του έκανε πρόταση φιλίας και ο Γιώργος χωρίς δεύτερες σκέψεις το αποδέχτηκε µιας και είχαν και κοινούς φίλους (άλλωστε πίστευε ότι ήταν συνοµίληκη και φαινόταν αρκετά ενδιαφέρουσα). Το κορίτσι δεν έµενε στην Ελλάδα και η συνοµιλία τους γινόταν κυρίως στα Αγγλικά. Έκτοτε µιλούσαν διαρκώς.
Σταδιακά ο Γιώργος άρχιζε να την εµπιστεύεται πολύ. Της εκµυστηρευόταν όλες τις σκέψεις, τα συναισθήµατα και τους προβληµατισµούς του, ενώ εκείνη φαινόταν ότι ενδιαφερόταν πολύ για εκείνον. Έλεγαν ότι ήταν αδερφές ψυχές γιατί ταίριαζαν τόσο πολύ. Μάλιστα, είχαν κανονίσει και συνάντηση σε µια χώρα της Ευρώπης όταν θα ενηλικιωνόντουσαν. Αφού ο Γιώργος δυσκολευόταν οικονοµικά, το κορίτσι θα κάλυπτε το εισιτήριό του.
Όταν κάποια στιγµή εκείνη του ζήτησε να της στείλει κάποιες πιο προσωπικές φωτογραφίες για να.. γνωριστούν καλύτερα, ο Γιώργος τις έστειλε χωρίς ίχνος υποψίας. Στη συνέχεια και αφού πέρασαν 2 χρόνια αποδείχτηκε ότι το κορίτσι ήταν ένας ενήλικας που είχε σκοπό την εκµετάλλευση νέων παιδιών.
Πώς µπορείς να αντιδράσεις έξυπνα και να παραµείνεις ασφαλής
• Θυµόµαστε πάντα ότι είναι εύκολο στο Διαδίκτυο να πει κάποιος ψέµατα για το ποιος πραγµατικά είναι.
• Ας είµαστε προσεκτικοί ποιους αποδεχόµαστε να γίνουν “φίλοι” και µε ποιους µιλάµε στο Διαδίκτυο.
• Χρησιµοποιούµε τις ρυθµίσεις απορρήτου στους ιστοχώρους που επισκεπτόµαστε. Προσαρµόζουµε τις ρυθµίσεις, έτσι ώστε να µη βλέπουν όλοι το προφίλ µας ή τις φωτογραφίες µας!
• Δε βάζουµε προκλητικά ονόµατα (username) στο προφίλ µας.
• Δεν κανονίζουµε ΠΟΤΕ συναντήσεις µε ανθρώπους που στην ουσία δεν γνωρίζουµε, ακόµα και αν έχουµε γίνει “φίλοι” στο Διαδίκτυο.
• Δεν ανταλλάσουµε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες. Μπορούν να µείνουν για πάντα στο Διαδίκτυο και να διανεµηθούν στον οποιονδήποτε!
• Δε δελεαζόµαστε ποτέ από τα χρήµατα και τα δώρα. Ακόµα και αν κάποιος σε πληρώσει για να κάνεις κάτι ακατάλληλο, παραµένει να είναι κακοποίηση.
• Ζητάµε τη συµβουλή και την υποστήριξη κάποιου ενήλικα που ξέρουµε ότι µας αγαπάει και που εµπιστευόµαστε (π.χ. γονέα, καθηγητή). Ακόµα και αν νιώθουµε άσχηµα γι΄αυτό όπως ντροπή, φόβο (ότι θα µου στερήσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή ότι θα µου φερθούν άσχηµα), ή και ενοχές (ότι θα στεναχωρήσω πολύ τους γονείς µου), θυµάµαι ότι η σωµατική µου και η ψυχική µου ακεραιότητα είναι προτεραιότητα και οφείλουµε εγώ και οι γονείς µου να την προστατεύουµε.
• Έχουµε στο νου µας ότι ακόµα και αν ο συνοµιλητής µας στο Διαδίκτυο είναι πραγµατικά αυτός που φαίνεται (π.χ. τον έχουµε δει σε web camera), υπάρχει πάντα η πιθανότητα να είναι µέλος ενός κυκλώµατος (δόλωµα) που εκµεταλλεύεται παιδιά.
• Σε κάθε περίπτωση δεν ενδίδουµε σε κανένα εκβιασµό και θυµόµαστε ότι µπορούµε να απευθυνθούµε και στους παρακάτω φορείς: Safeline.gr: Ελληνική Ανοιχτή Γραµµή για το παράνοµο περιεχόµενο στο Διαδίκτυο (www.safeline.gr) του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Στις κατά τόπους εισαγγελικές υπηρεσίες Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος
Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας μιλάει με κάποιον επικίνδυνο στο internet.
Προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού
Ένας επικίνδυνος άνθρωπος γνωρίζει πολύ καλά πως να προσεγγίζει ένα παιδί με σκοπό να ικανοποιήσει τα δικά του άρρωστα ένστικτα. Έτσι παρουσιάζει τον εαυτό του σαν ένα παιδί της ηλικίας του παιδιού που μιλάει και προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού.
Υποστηρίζει το παιδί σε ό,τι και να λέει, παρουσιάζει ένα προφίλ που για την ηλικία του παιδιού είναι πολύ cool και γενικότερα προσπαθεί να του αποδείξει ότι όχι μόνο είναι άξιος εμπιστοσύνης αλλά μπορεί να εμπιστευτεί τον συγκεκριμένο άνθρωπο παραπάνω από ότι θα εμπιστευόταν τους πραγματικούς του φίλους.
Κάνει πολλά κομπλιμέντα στο παιδί
Κάθε παιδί – ειδικότερα οι έφηβοι – έχει ανάγκη να νιώσει ότι είναι αρεστό. Ότι αυτά που κάνει και λέει είναι σημαντικά και πως ξεχωρίζει από το πλήθος. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να το κερδίσει τόσο εύκολα από τους πραγματικούς του φίλους και την οικογένειά του.
Επειδή αυτοί που πραγματικά το νοιάζονται το επαινούν όταν υπάρχει λόγος και δεν του χαϊδεύουν τα αυτιά. Ένα παιδί όμως δεν είναι σε θέση να το αντιληφθεί αυτό. Ο επικίνδυνος άνθρωπος που έχει πλησιάσει το παιδί θα εκμεταλλευτεί ακριβώς αυτή του την ανάγκη για επιβεβαίωση.
Θα επαινεί κάθε του προσπάθεια – ακόμη κι αν είναι λάθος – και θα δείχνει διαρκώς ότι το θαυμάζει. Προσπαθεί να του τονώσει το “εγώ” του και πολλές φορές συγκρίνει τον εαυτό του με την οικογένεια και τους φίλους του παιδιού με φράσεις όπως “απορώ πως εγώ σε θαυμάζω και οι δικοί σου όχι”.
Ανοίγει συζητήσεις για σÊξ
Ένας επικίνδυνος άνθρωπος θα ανοίξει σύντομα συζητήσεις για το σ3ξ. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού θα προσαρμόσει και τις συζητήσεις του. Σίγουρα δύο έφηβοι είναι πολύ συχνό να μιλούν για σ3ξ οπότε αυτό δεν κακοφαίνεται στο παιδί και δυστυχώς ούτε στους γονείς.
Ένας επικίνδυνος άνθρωπος θα το εκμεταλλευτεί αυτό. Δυστυχώς όταν μιλάμε για εφήβους οι γονείς δεν μπορούν να αναγνωρίσουν εύκολα αυτό το προειδοποιητικό σημάδι, διότι το σ3ξ απασχολεί ιδιαίτερα τους εφήβους.
Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν μεγαλώνετε παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία είναι να τους εξηγήσετε πολλές φορές ότι τέτοιες συζητήσεις δεν πρέπει να τις ανοίγουν με άτομα που δεν γνωρίζουν από το internet.
Ακόμη όμως κι αν γνωρίζουν τα άτομα δεν θα πρέπει να ανταλλάζουν πονηρές φωτογραφίες μαζί τους γιατί οι καιροί είναι πονηροί και πολλές φορές ακόμη και άνθρωποι που γνωρίζουμε προσωπικά θέλουν να μας κάνουν κακό.
Ζητάει από το παιδί να στείλει φωτογραφίες του – ακόμη και γυμνές –
Και ερχόμαστε να συμπληρώσουμε αυτό που λέγαμε παραπάνω. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων – κυρίως γυναικών – που εμπιστεύτηκαν γυμνές τους φωτογραφίες ή βίντεο σ3ξουαλικού περιεχομένου με ανθρώπους που είχαν σχέση και εμπιστευόντουσαν και παρόλα αυτά, αυτές οι προσωπικές στιγμές διέρρευσαν.
Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα παιδί που μιλάει με αγνώστους στο internet. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από το παιδί ότι τέτοια προσωπικά στιγμιότυπα δεν πρέπει να τα μοιράζεται με κανέναν στο διαδίκτυο ή και μη – πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν άγνωστο –
Λέει στο παιδί ότι η επικοινωνία τους πρέπει να είναι κρυφή
Ένας επικίνδυνος άνθρωπος δεν θέλει να ρισκάρει να μπει εμπόδιο κανένας σε αυτά που σχεδιάζει να κάνει. Βρίσκει λοιπόν αφορμές και λέει στο παιδί πως η επικοινωνία τους πρέπει να μείνει μυστικό. Ειδικά όταν το παιδί είναι ακόμη 12-13-14 ετών, όπου εμπιστεύεται εύκολα τους άλλους.
Θα πρέπει λοιπόν σαν γονείς να κάνετε στο παιδί σαφές ότι ανεξάρτητα από αυτά που του λένε, εσείς πρέπει να γνωρίζετε για να το προστατεύσετε. Και πως στην ουσία δεν υπάρχει κανένας λόγος ένα άλλο παιδί να μην θέλει να μάθουν οι γονείς του φίλου του, ότι μιλάνε, οπότε κάτι δεν πάει καλά.
Θέλει να βγει με το παιδί σε απόμερα σημεία
Ένα παιδί όταν κανονίζει να βγει βόλτα με ένα άλλο παιδί, κανονίζουν να πάνε για καφέ, βόλτα σε κάποιο κεντρικό σημείο ή μερικές φορές ακόμη και στο σπίτι του ενός. Όταν ένας άγνωστος λέει στο παιδί ότι θα προτιμούσε να βρεθούν σε δασάκια, ερημικές παραλίες και άλλα απόμερα μέρη κάτι δεν πάει καλά.
Το παιδί θα πρέπει να ξέρει ότι σε τέτοια σημεία δεν πρέπει να βρίσκεται με κανέναν, γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μπορεί να του συμβεί οτιδήποτε. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν άγνωστο.
Όταν το παιδί αρνείται να κάνει κάτι ο άγνωστος συνομιλητής νευριάζει
Οι επικίνδυνοι άνθρωποι εκεί έξω που έχουν ως στόχο τα παιδιά μας είναι αρκετά χειριστικοί. Οπότε όταν βλέπουν ότι το παιδί δεν τους κάνει το χατίρι, νευρίαζουν, το παίζουν θυμωμένοι, πληγωμένοι ή θιγμένοι για να καταφέρουν να πάρουν αυτό που θέλουν.
Με λίγα λόγια κάνουν ψυχολογικό πόλεμο στο παιδί “χτυπώντας τα” στο φιλότιμο όπως θα έλεγε και ο λαός. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ξέρει το παιδί από μικρή ηλικία ότι το ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ και πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μην σεβαστεί την απόφασή σου.
Ενώ θέλει το παιδί να μοιραστεί πράγματα μαζί του, εκείνος δεν μοιράζεται ποτέ πράγματα με το παιδί
Μπορεί να έχει στείλει πολλές φωτογραφίες που δήθεν ανήκουν σε αυτόν ή αυτήν όμως ποτέ δεν έχουν κάνει βίντεο κλήση. “Η κάμερα είναι χαλασμένη” , “είμαι με τους γονείς μου τώρα, δεν μπορώ να μιλήσω” κι άλλες τέτοιες δικαιολογίες.
Ο άγνωστος άνθρωπος δεν κάνει βίντεο κλήσεις με το παιδί και δεν δέχεται να μιλήσουν ούτε στο τηλέφωνο βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες. Αυτό από μόνο του είναι καμπανάκι, διότι φωτογραφίες υπάρχουν πολλές στο διαδίκτυο που μπορεί να κλέψει. Φωνή όμως και εμφάνιση δεν μπορεί να αλλάξει.
Αυτά είναι τα σύμβολα των παιδεραστών για να επικοινωνούν
H δίωξη κάνει λόγο μέχρι και για ειδικά σύμβολα αναγνώρισης μεταξύ των παιδεραστών αναφέροντας ταυτόχρονα και τα βασικά χαρακτηριστικά του προφίλ τους προς ενημέρωση των γονέων.
Οι ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές τονίζουν πως η παιδοφιλία-παιδεραστία είναι μια διαστροφή ατόμων που έχουν έντονες φαντασιώσεις για σεξουαλική δραστηριότητα με παιδιά τις οποίες δυστυχώς συχνά πραγματοποιούν. Τραγικό δεδομένο των ερευνών και των στατιστικών είναι πως το αντικείμενο της διαστροφής τους, το παιδί, μπορεί να είναι ακόμα και μέσα από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία τα γενικά χαρακτηριστικά του παιδόφιλου συνοψίζονται στα εξής: «είναι συνήθως άντρες, κατά 90%, άνω των 30 ετών, χωρίς ιδιαίτερες συναναστροφές με άτομα της ηλικίας τους. Ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και συχνά επιλέγουν επαγγέλματα που τους επιτρέπουν την καθημερινή επαφή με τα παιδιά (δάσκαλοι, γυμναστές, επιστάτες). Τις περισσότερες φορές μάλιστα έχουν τα δικά τους παιδιά και είναι άτομα «υπεράνω πάσης υποψίας, αφού πολλοί εξ’ αυτών είναι φίλοι, συγγενείς ή γνωστοί του παιδιού.
Κατά κύριο λόγο αρέσκονται σε πράγματα που αρέσουν στα παιδιά, όπως για παράδειγμα οι συλλογές ακριβών και δημοφιλών παιχνιδιών ή κατοικιδίων που τα χρησιμοποιούν ως «δολώματα». Επίσης τους αρέσει να κρατάνε ενθύμια από τα θύματά τους και συνήθως έχουν στην κατοχή τους μεγάλες συλλογές πορνογραφικού υλικού. Οι περισσότεροι έχουν κακοποιηθεί και οι ίδιοι στην παιδική τους ηλικία.
Τα σύμβολα των παιδόφιλων
Σύμφωνα με το 7ο κεφάλαιο του «Εγχειριδίου των Παιδόφιλων», στο οποίο εμπεριέχεται «Κώδικας» της μεταξύ τους επικοινωνίας, ο οποίος εντοπίστηκε στο «σκοτεινό διαδίκτυο» (Dark Web), ύστερα από πολύμηνες και στοχευμένες έρευνες εξειδικευμένων Αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τα μέλη των παιδοφιλικών «οργανώσεων» χρησιμοποιούν διάφορα είδη συμβόλων και λογότυπων για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό γνωστοποιούν στα υπόλοιπα μέλη τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις καθώς και τις ταυτότητες (γένος-ηλικία) των «στόχων» τους. Με βραχιόλια, δαχτυλίδια, τατουάζ ακόμα και νομίσματα υπηρετούν αυτό τον αρρωστημένο σκοπό.
BLogo: «boylover»
Το BLogo, «boylover» που συμβολίζεται από δύο μπλε τρίγωνα, το ένα μέσα στο άλλο, σε σπειροειδή μορφή. Το συγκεκριμένο σύμβολο αναφέρεται στους παιδόφιλους που προτιμούν μικρά αγόρια.
LBLogo: «littleboylover»
Το LBLogo, «littleboylover», που συμβολίζεται από ένα παρόμοιο σχέδιο του Blogo, χωρίς γωνίες, και υποδηλώνει την προτίμηση στα μικρά αγόρια.
Glogo : «Girllover»
Το Glogo, «Girllover», που συμβολίζεται από δύο καρδιές η μία μέσα στην άλλη και υποδηλώνει την προτίμηση στα κορίτσια.
Clogo : «Childlover»
Το Clogo, «Childlover», που συμβολίζεται από μια πεταλούδα που τα φτερά της έχουν σχήμα καρδιάς και υποδηλώνει την προτίμηση και στα δύο φύλα.
Πράγματι το μεγαλύτερο βήμα εξέλιξης στην ιστορία της παιδοφιλίας-παιδεραστίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το Διαδίκτυο. Τα δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms), καθώς και οι σελίδες κοινωνικής διαδικτύωσης (βλέπε Facebook), όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από τις συλλήψεις των τελευταίων χρόνων, παρέχουν στους παιδόφιλους τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να εντοπίζουν τους στόχους τους, καθώς και ένα ασφαλέστερο περιβάλλον που συμβάλλει στο να μην ανακαλυφθούν.
Το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, ενώ όπως αναφέρεται σε έρευνες, ο τζίρος της παιδικής πορνογραφίας στο σύνολο του Διαδικτύου υπερβαίνει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος και ο αριθμός τον ιστοσελίδων παιδικού πορνογραφικού υλικού τα τελευταία δέκα χρόνια αυξήθηκε κατά 345%.
Καταγγέλλονται μόνο τα μισά των περιστατικών κακοποίησης
Μετά την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης (Νόμος 3727/2008) τα πράγματα έγιναν πιο αυστηρά. Πλέον απαγορεύεται δια νόμου η άσκηση επαγγέλματος που συνεπάγεται επαφή με παιδιά στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα σε όσους όχι μόνο έχουν καταδικαστεί αλλά και σε όσους διώκονται για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας παιδιών και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής παιδιών.
Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός πως μόνο τα μισά περίπου θύματα βρίσκουν το κουράγιο να καταγγείλουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, με τον φόβο του στιγματισμού από την κοινωνία να αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες «συγκάλυψης» τέτοιων εγκλημάτων.
Η σωστή ενημέρωση των παιδιών από τους γονείς για τη διαφορά του καλού από το κακό άγγιγμα είναι ένα πρώτο βήμα προφύλαξης. Απαραίτητα όμως είναι και η εμπιστοσύνη στα λεγόμενα των παιδιών, καθώς το 95% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης καταγγέλλει πραγματικά γεγονότα.
Οι επικαιροποιημένες συμβουλές της ΕΛΑΣ για την Προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης
Χρήσιμες συμβουλές για την προφύλαξη και προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση
– Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων;
– Οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενηλίκου (ή μεγαλύτερου εφήβου) με έναν ανήλικο-η με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ανήλικοι κακοποιούνται από κάποιο άτομο που βρίσκεται στο κοντινό περιβάλλον τους.
Οδηγίες πρόληψης προς ενηλίκους (γονείς, εκπαιδευτικούς, κλπ.):
Κουβεντιάστε με τα παιδιά και ακούστε ό,τι έχουν να σας πουν.
Συζητήστε από πολύ νωρίς για τα μέρη του σώματος με το πραγματικό τους όνομα.
Μιλήστε μαζί τους και απαντήστε στις απορίες που έχουν για τις ανθρώπινες σχέσεις και το σεξ.
Μάθετε στα παιδιά τα όρια και εξηγήστε ότι κανείς δεν πρέπει να τα παραβιάζει. Τονίστε τους ότι το σώμα τους είναι δικό τους.
Κερδίστε την εμπιστοσύνη τους και δώστε τους το δικαίωμα να μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται.
Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους ενηλίκους, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.
Συνοδέψτε τα παιδιά στις δραστηριότητές τους και γνωρίστε όλους τους ενηλίκους και μεγαλύτερους εφήβους που ενδεχομένως έχουν επαφή και επικοινωνία με το παιδί σας.
Ζητήστε από το παιδί να σας υποδείξει το ίδιο ένα πρόσωπο αναφοράς εκτός της οικογένειας, στο οποίο να μπορεί να μιλήσει αν για οποιοδήποτε λόγο εσείς δεν είστε διαθέσιμοι.
Σημάδια που πρέπει να προσέξουμε:
Παρουσιάζει το παιδί κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του;
Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες;
Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο;
Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;
Έχει παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές, όπως ενούρηση και εγκόπρηση, ενώ είχε αποκτήσει έλεγχο των σφιγκτήρων;
Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα;
Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν;
Έχει χρήματα (ή καινούρια ρούχα, αντικείμενα, κλπ.) που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους;
Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος;
Έρχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;
Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;
Τι κάνουμε όταν υποψιαζόμαστε ότι ένα παιδί κακοποιείται:
Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και επιλέγουμε έναν ιδιωτικό και ασφαλή χώρο για να μιλήσουμε με το παιδί.
Πιστεύουμε ό,τι μας λέει και δεν προσπαθούμε να διερευνήσουμε την αλήθεια ή μη των λεγομένων του.
Κάνουμε μόνο ανοιχτές ερωτήσεις και δεν καθοδηγούμε το παιδί (π.χ. «τι συνέβη μετά;» και όχι «τι άλλο σου έκανε;»). Αποφεύγουμε οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να απαντηθεί με ένα σκέτο «ναι» ή «όχι» (π.χ. «σου είπε μετά να μην μιλήσεις σε κανέναν;»).
Δεν εκφράζουμε οποιαδήποτε κρίση για το δράστη και τις πράξεις του.
Δεν κάνουμε ποτέ και για κανένα λόγο καμία απολύτως ερώτηση που να ξεκινάει με τη λέξη «γιατί;» ή φράσεις όπως «για ποιο λόγο…», κλπ.
Τονίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά που τους έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, αλλά και ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν, ωστόσο αποφεύγουμε τις υποσχέσεις.
Εξηγούμε στο παιδί ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε στις αρμόδιες Αρχές για να το βοηθήσουν και το ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε με το να μας μιλήσει.
Αναφέρουμε οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης ανήλικου-ης αμέσως. Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε και καμία δικαιολογία να το αποκρύψουμε.
Οδηγίες προστασίας προς τους ανήλικους:
Το σώμα σου είναι δικό σου και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε αγγίζει με τρόπο που δε θέλεις ή που σε κάνει να νιώθεις άβολα.
Δεν υπάρχει κανένα καλό άγγιγμα που να είναι ταυτόχρονα και «μυστικό».
Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»: Δώρο είναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει, δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό.
Αν σε προβληματίζει ο τρόπος που σε προσεγγίζει ένας ενήλικος, μίλησε σε κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεσαι. Μίλα και μη σταματήσεις να μιλάς μέχρι κάποιος να σε ακούσει.
Πες «όχι» όταν:
– Κάποιος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
– Κάποιος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ.
– Κάποιος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς.
– Κάποιος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.
– Κάποιος σου ζητάει να κάνεις κάτι που αφορά το σώμα σου και θέλει να το κρατήσεις μυστικό.
Για αναφορές περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων μπορείτε να απευθυνθείτε:
– στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής – Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, τηλ. 210 6476370, email: [email protected]
– στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456.
– στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφάλειας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, διαβάστε περισσότερα εδώ. Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδοφιλίας ή πορνογραφίας ανηλίκων, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακολούθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 11188
Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: [email protected]
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ασφάλεια παιδιού στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ
- Η Γη της Ελιάς Επόμενα επεισόδια: Περιλήψεις επεισοδίων από 19/1/25 ως 21/01/25
- Η ιδανική θερμοκρασία για το σπίτι τον Χειμώνα για να μην πιάσει μούχλα και για να μην κρυώνουμε
- Πείτε αντίο στον πονόλαιμο και την βραχνάδα, φυσικά και χωρίς φάρμακα
- Άντα Λεούση Μηνιαίες προβλέψεις : Τυχερές και άτυχες μέρες Φεβρουαρίου 2025