Σίγουρα η εξωτερική εμφάνιση μας μας απασχολεί όλους μεγάλους και μικρούς και συγκεκριμένα το θέμα των παραπανίσιων κιλών. Ειδικότερα όταν πρόκειται για τα παιδιά μας και όταν βρίσκονται στην εφηβεία που έτσι και αλλιώς το σώμα τους αλλάζει.
Βεβαία παίζουν ρόλο και ο διατροφικές συνήθειες του παϊδιού,η άσκηση και γενικότερα ο τρόπος ζωής του. Μην ξεχνάμε την κληρονομικότητα.
Παρακάτω θα δούμε έναν προβληματισμό μιας αναγνώστριας σχετικά η με την κòρη της η οποία έχει πάρει κάποια κιλά παραπάνω και δεν ξέρει πως να την βοηθήσει, απαντούν οι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Κωνσταντίνα Κατσανά και Δρ. Αναπτυξιακής και η Ψυχοθεραπεύτρια Ευφροσύνη Αλεβίζου.
Ερώτημα αναγνώστριας:
Η 16χρονη κòρη μου έχει πάρει πολύ βάρος τα τελευταία 2-3 χρόνια, τουλάχιστον 10 κιλά. Είναι όμορφη κοπέλα αλλά είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τον αδύνατο σωματότυπο σχεδόν όλων των κοριτσιών της εποχής μας. Αυτό την εμποδίζει στο να ντύνεται εύκολα όπως θέλει. Κατά τ αλλά δείχνει σαν να μην τη νοιάζει. Και σαν να μην έχει αίσθηση του κολακευτικού για εκείνη.
Έχω δοκιμάσει τα πάντα χωρίς αποτέλεσμα. Συζητήσεις, επιχειρήματα, συνεργασία της με διατροφολόγο. Ώρες ώρες θεωρώ ότι δε μπορεί να γίνει τίποτα παρά μόνο να αναμένω.
Δείτε ακόμα: Έτσι κατάφερα να χάσω τα 40 κιλά της εγκυμοσύνης!
Η απάντηση της Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, MsC, Κωνσταντίνας Κατσανά
Το συγκεκριμένο ερώτημα αποτελεί μία εξαιρετική αφορμή για να αναφερθούμε σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο συχνά παραμελείται τόσο από την πλευρά των γονιών όσο και από την σκοπιά των επιστημόνων υγείας.
Πολλές φορές έχουμε την τάση να εστιάζουμε την προσοχή μας στην εφαρμογή όλων εκείνων των διατροφικών συνηθειών που θεωρούνται υγιεινές και ωφέλιμες, παραβλέποντας τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο έφηβος.
Συνεπώς, η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν μπορεί να ευνοήσει την προσπάθεια του εφήβου να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του. Ακόμη, η ενδεχόμενη δική μας απογοήτευση ενισχύει ακόμη περισσότερο τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχει ο έφηβος για τον εαυτό του, ειδικά εάν εισπράττει από το περιβάλλον του ότι «δεν είναι έτσι όπως θα έπρεπε να είναι».
Η αλήθεια είναι, ότι κανένας δεν μπορεί να ορίσει πώς «θα έπρεπε να είναι» ένας έφηβος. Ακόμη και η επιστήμη της δικαιολογίας & διατροφής είναι πολύ προσεκτική στους ορισμούς και τις διατυπώσεις της, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τόσο ευαίσθητα θέματα, όπως είναι όλα όσα αφορούν την εφηβεία.
Στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένας επίσημος ορισμός για το ιδανικό σωματικό βάρος, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς οργανισμοί υγείας προωθούν εκστρατείες που υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου ξεχωριστά.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η προσκόλληση στα υποτιθέμενα «πρότυπα» που προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κυριότερους υπαίτιους που ευθύνονται για την αύξηση των περιστατικών νευρικής ανορεξίας στην εφηβεία.
Ανθυγιεινά πρότυπα ομορφιάς που θρέφονται από συμπεριφορές μίσους απέναντι στο ίδιο τους το σώμα και αναπτύσσονται εκεί ακριβώς όπου υπάρχει ελλιπής αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό, εκεί όπου απουσιάζει η αποδοχή των ατελειών μας και ευδοκιμεί το εκ των προτέρων χαμένο κυνήγι της τελειομανίας.
Δείτε ακόμα: Συμβουλές για παιδιά που είναι «δύσκολα» στη διατροφή
Αναμφισβήτητα, όταν ένας έφηβος καταναλώνει τρόφιμα φτωχής θρεπτικής αξίας συχνά και σε μεγάλη ποσότητα, ενώ παράλληλα επιλέγει σε πολύ μικρότερο βαθμό όλα εκείνα τα τρόφιμα που μπορούν να του προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, είναι καλό να γίνει μία σωστή και συστηματική προσπάθεια για τη βελτίωση των διατροφικών του συνηθειών.
Ένας από τους κυριότερους λόγους που είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της εφηβείας δεν είναι μόνο η αύξηση βάρους που μπορεί να παρατηρηθεί, αλλά το γεγονός ότι, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οι συνήθειες αυτές να διαμορφώσουν τον μελλοντικό τρόπο ζωής του ατόμου και έτσι, να είναι ακόμη πιο δύσκολο για τον ίδιο να βελτιώσει τη διατροφή του αργότερα.
Σχετικά με την αύξηση του σωματικού βάρους της κόρης σας…
Θα ήταν παράτολμο να επιχειρήσουμε να χαρακτηρίσουμε αυτή την αύξηση βάρους ως «ανησυχητική» ή όχι, χωρίς να λάβουμε υπόψη και άλλα σημαντικά στοιχεία που επηρεάζουν την ανάπτυξή της. Όπως γνωρίζουμε, η εφηβεία αποτελεί την χρονική περίοδο με τις εντονότερες αλλαγές στη ζωή ενός ατόμου, οι οποίες δημιουργούνται σε σημαντικό βαθμό λόγω του ορμονικού προφίλ που παρατηρείται σε αυτές τις ηλικίες, ειδικά των κοριτσιών.
Ένας εύκολος και έγκυρος τρόπος για να πάρετε πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη της κόρης σας είναι να χρησιμοποιήσετε τις ειδικά διαμορφωμένες για κορίτσια καμπύλες ανάπτυξης του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ως προς το ύψος και την ηλικία, οι οποίες χρησιμοποιούνται μέχρι την ηλικία των 20 ετών.
Σε περίπτωση που σας φαίνεται λιγάκι περίπλοκος ο τρόπος χρήσης των καμπύλων και η σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ώστε να σας εξηγήσει λεπτομερώς τον τρόπο, με τον οποίο μεταβάλλεται το βάρος σε σχέση με το ύψος, αλλά και την ηλικία και στη συνέχεια να παρακολουθείτε πώς εξελίσσεται η ανάπτυξη της κόρης σας ως προς τα εκατοστημόρια με την πάροδο του χρόνου.
Πιστεύω ότι, σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή στη ζωή της κόρης σας, το πιο σημαντικό και ουσιώδες από όλα είναι να εστιάσετε το ενδιαφέρον σας στο να χτίσετε μαζί τα πιο γερά θεμέλια για να αναπτύξει μία υγιή και ακλόνητη σχέση απέναντι στο σώμα και τον εαυτό της και στη συνέχεια μία υγιή και απαλλαγμένη από άγχος και κριτική στάση απέναντι στο φαγητό.
Το πολύτιμο ζητούμενο είναι να μάθει να αγαπά το σώμα της πραγματικά, να χαίρεται για όλα όσα καταφέρνει χάρη σε αυτό, να νιώθει όμορφα και άνετα μέσα στο σώμα της και να θέλει να το φροντίζει, επειδή χάρη σε αυτό και μέσα σε αυτό βιώνει και θα συνεχίσει να βιώνει όλες τις χαρές της ζωής της.
Η αποδοχή της εικόνας του σώματος μας δε σημαίνει ότι, ένα άτομο δεν επιθυμεί να βελτιώσει την διατροφή του και κατ’ επέκταση να αλλάξει και η όψη του σώματός του. Η αποδοχή του σώματος σημαίνει ότι, το άτομο αυτό θα βελτιώσει τη διατροφή του ακριβώς επειδή αγαπάει το σώμα του και όχι με σκοπό να το αγαπήσει μόνο εάν και εφόσον αλλάξει η όψη του.
Όλοι μας θέλουμε να προσφέρουμε τα καλύτερα σε όσους αγαπάμε και αφοσιωνόμαστε πραγματικά σε ό,τι πιστεύουμε.
Δείτε ακόμα:Αυτή η ερώτηση δείχνει αν κουβαλάτε κάποιο ξεχασμένο παιδικό τραύμα!
Προσκαλέστε την κόρη σας να συμπεριφερθεί και στο σώμα της με αντίστοιχο τρόπο. Μόνο που η πρόσκληση αυτή δεν μπορεί να γίνει –μόνο– λεκτικά, αλλά κυρίως εμπράκτως.
Πιστέψτε και εσείς αυτή την προσέγγιση, υιοθετήστε και εισάγετε αυτή τη νέα οπτική στον τρόπο που σκέφτεστε και ξεκινήστε να νιώθετε αποδοχή και εμπιστοσύνη όχι μόνο για το σώμα της κòρης σας, αλλά και το δικό σας.
Η πρακτική εφαρμογή αυτού του τρόπου σκέψης θα σας κάνει να δείτε πόσα εκπληκτικά πράγματα θα αρχίσουν να συμβαίνουν σχεδόν «από μόνα τους».
Καθώς, λοιπόν, προσπαθείτε να εμπλουτίζετε δημιουργικά τον νέο τρόπο προσέγγισης, ψάχνοντας να βρίσκετε ευφάνταστους τρόπους που να δείχνουν στην κόρη σας πώς να χαίρεται για το σώμα της και να υποδέχεται οποιαδήποτε θετική αλλαγή θέλει να κάνει, με σκοπό να το χαίρεται ακόμη περισσότερο….
Μπορείτε παράλληλα να κάνετε μία προσπάθεια, ώστε να έχετε στο σπίτι σας πάντοτε εύκολα διαθέσιμες θρεπτικές επιλογές τροφίμων (άφθονα φρούτα σε εμφανή σημεία, γιαούρτι και γάλα στο ψυγείο, πολύχρωμα λαχανικά και ανάλατους ξηρούς καρπούς), ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ρωτήσετε τη γνώμη της κòρης για την εβδομαδιαία διαμόρφωση ενός θρεπτικού μενού!
Ζητήστε τις ιδέες της για το πώς θα ήθελε να δοκιμάσει τα όσπρια που κάνουν καλό στη λειτουργία του εντέρου, ποιο ψάρι προτιμά για να τονώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου της, ποια είναι η αγαπημένη της σαλάτα που θα θωρακίσει το ανοσοποιητικό της με αντιοξειδωτικά και ποιο ζυμαρικό θα ήθελε να δοκιμάσει στην ολικής αλέσεως εκδοχή του για να διαπιστώσει και μόνη της την ευεργετική τους αξία.
Μπορείτε, επίσης, να πηγαίνετε μερικές φορές μαζί για να κάνετε τις αγορές σας και να την παροτρύνετε να περιηγηθεί ανάμεσα στα ζηλευτά χρώματα της μαναβικής εξερευνώντας στην πράξη την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών, αλλά και να κάνετε μαθήματα δημιουργικής μαγειρικής προετοιμάζοντας τα πιο νόστιμα και θρεπτικά σνακ που θα έχει μαζί της στο σχολείο.
Τέλος, παρακινήστε την να αφήσει το κορμί της να κινηθεί στους ρυθμούς που θέλει εκείνη, ρωτώντας την τι μορφή άσκησης θα ήθελε να κάνει και ενθαρρύνοντάς τη να τολμήσει αυτό που θέλει πραγματικά, δείχνοντας πίστη στις απεριόριστες δυνατότητες του σώματός της.
Συνοψίζοντας, η αύξηση του βάρους αυτή κάθε’ αυτή δεν μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις αιτίες που έπαιξαν ρόλο σε αυτή την αλλαγή, ούτε μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη ροή της ανάπτυξης της ως προς το ύψος και την ηλικίας της.
Επενδύστε στην ενίσχυση της θετικής αυτό-εικόνας της κòρης σας και προσπαθήστε να γίνετε η αλλαγή, με την οποία θέλετε να την εμπνεύσετε. Πιστέψτε στο δικό σας σώμα και μόνο έτσι στη συνέχεια θα πιστέψετε και στο δικό της. Φροντίστε τις δικές σας διατροφικές συνήθειες ως ένδειξη «ευχαριστώ» προς τον εαυτό σας και να είστε σίγουρη πως θα κάνει το ίδιο και εκείνη για τον εαυτό της.
Οι πράξεις μιλούν πιο ηχηρά από τα λόγια!
Γι’ αυτό… βροντοφωνάξτε όλα όσα θέλετε μέσα από αυτές!
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην κοινή σας προσπάθεια, με θετική και αισιόδοξη διάθεση!
Η απάντηση της Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπεύτριας Ευφροσύνης Αλεβίζου
Εφόσον έχετε ήδη συνεργαστεί με διατροφολόγο, υποθέτω πως γνωρίζετε αν η κòρη σας είναι υπέρβαρη σε σχέση με τις αναπτυξιακές καμπύλες για την ηλικία της. Υποθέτω επίσης ότι γνωρίζετε πόσο βάρος χρειάζεται να χάσει και ότι σας έχουν δοθεί προτάσεις για μια ισορροπημένη διατροφή με στόχο την σταδιακή και ελεγχόμενη απώλεια βάρους.
Τέλος, υποθέτω ότι έχει διερευνηθεί επαρκώς και έχει αποκλειστεί η ύπαρξη παθολογικών παραγόντων που συντελούν στην αύξηση του βάρους όπως για παράδειγμα προβλήματα του θυρεοειδή και άλλα ορμονικά θέματα. Αυτά τα ζητήματα βέβαια δεν άπτονται άμεσα της δικής μου ειδικότητας.
Θα επικεντρωθώ λοιπόν στα ζητήματα που αφορούν την επικοινωνία σας με την κòρη σας μια και από την περιγραφή σας διακρίνω κάποια δυσκολία σε αυτό τον τομέα. Αν και τα στοιχεία που παρέχετε, δεν είναι επαρκή για να αποκτήσω μια ολοκληρωμένη εικόνα της προσωπικότητας της κòρης σας και της μεταξύ σας σχέσης, πιστεύω πως η αλλαγή στα επικοινωνιακά σας πρότυπα θα συνέβαλλε θετικά στην κινητοποίηση της κóρης σας ως προς τον έλεγχο του βάρους της.
Αρχικά θα σας επισημάνω κάποια σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ηλικία στην οποία βρίσκεται η κòρη σας και που πρέπει να γνωρίζετε. Η ηλικία αυτή είναι πολύ κρίσιμη για την διαμόρφωση εικόνας σώματος και για το επίπεδο αυτοεκτίμησης που πηγάζει από την ικανοποίηση με το σώμα.
Ταυτόχρονα είναι πολύ κρίσιμη ηλικία για την εμφάνιση διαταραχών διατροφής. Με αυτά τα δεδομένα, αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη συζήτηση για το θέμα του βάρους για να μην πυροδοτηθεί κάποια ευαλωτότητα που θα οδηγήσει την κòρη σας σε ανεπαρκή εικόνα και χαμηλή αυτοεκτίμηση που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες.
Αναρωτηθείτε λοιπόν πώς έχετε ως τώρα προσεγγίσει το ζήτημα της αύξησης του βάρους της κòρης σας. Μήπως λόγω του δικού σας αυξημένου άγχους έχετε μεταδώσει άθελά σας στην κòρη σας ένα μήνυμα απογοήτευσης για την εμφάνισή της;
Τι σημαίνει για σας το γεγονός ότι η κòρη σας δεν ανταποκρίνεται ως σωματότυπος στα πρότυπα της ευρύτερης κουλτούρας; Ποιον σωματότυπο θεωρείτε εσείς ιδανικό; Επίσης θα πρέπει να διερευνήσετε τη δική σας συνολικότερη στάση απέναντι σε ζητήματα εμφάνισης.
Τι σημαίνει για σας «ελκυστικό» και «κολακευτικό» ως προς το ντύσιμο και το στυλ; Πώς έχετε επιχειρήσει να περάσετε προς την κòρη σας αυτές σας τις αντιλήψεις;
Δίνοντας απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, θα κατανοήσετε πού σας έχει οδηγήσει η ως τώρα επικοινωνία σας για αυτά τα ζητήματα. Μήπως έχετε προσεγγίσει την κòρη σας από μια οπτική απολυτότητας προσπαθώντας να επιβάλετε την άποψή σας; Συχνά οι έφηβοι αντιδρούν όταν αισθάνονται ότι τους γίνεται «κήρυγμα».
Όταν νιώθουν ότι κατηγορούνται, υιοθετούν αμυντική στάση και κλείνουν την δίοδο της επικοινωνίας. Γι’ αυτό και συχνά συμβουλεύω τους γονείς να μην θίγουν καθόλου το θέμα του βάρους με τους εφήβους.
Μπορεί εύκολα, χωρίς πρόθεση από πλευράς του γονέα, αλλά από λάθος χειρισμό ο έφηβος να αισθανθεί ότι κατηγορείται για κάτι ή και ότι δεν είναι αποδεκτός. Αν συμβεί αυτό, η οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης από πλευράς του γονέα πέφτει στο κενό γιατί ο έφηβος δεν είναι πια δεκτικός στην επικοινωνία.
Δεν χρειάζεται λοιπόν να προσεγγίσουμε τον έφηβο με ένα πακέτο συμβουλών και προτάσεων που δεν μας έχουν ζητηθεί προκειμένου να τον παρακινήσουμε να ελέγξει το θέμα του σωματικού του βάρους.
Αυτού του είδους η προσέγγιση το πιθανότερο είναι να απομακρύνει τον έφηβο και να περιορίσει σταδιακά την πρόσβασή μας προς αυτόν και για άλλα σημαντικά ζητήματα.
Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κρατάμε ανοιχτή τη δίοδο επικοινωνίας ως πλαίσιο μέσα στο οποίο ο έφηβος αισθάνεται ότι έχει τη δυνατότητα να μας εμπιστευτεί για οτιδήποτε τον απασχολεί.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα προκύψουν αβίαστα και οι δικές του ανησυχίες για το βάρος και τη σωματική του εικόνα και από αυτή την βάση που το ίδιο το παιδί θα μας παρέχει θα μπορέσουμε να βρούμε μια προσέγγιση υποστηρικτική και όχι πιεστική ή επικριτική.
Δεν χρειάζεται δηλαδή ούτε και πρέπει ως γονείς να διαχωρίσουμε το ζήτημα της διατροφής και του βάρους από τα άλλα ζητήματα στη ζωή του παιδιού μας.
Αν το παιδί φτάσει χωρίς πίεση σε έναν τέτοιο βαθμό εσωτερικής κινητοποίησης ώστε να επιδιώξει αλλαγές για τον εαυτό του, τότε το ρόλο του ανθρώπου που θα τον κατευθύνει θα τον παίξει ο ειδικός.
Φυσικά και ο ρόλος του διατροφολόγου είναι να παρακινήσει τα άτομα προς την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών και να τα βοηθήσει να θέτουν και να εκπληρώνουν στόχους σε σχέση με το επιθυμητό βάρος.
Μην ξεχνάτε όμως ότι συχνά το φαγητό καλύπτει συναισθηματικές ανάγκες και εκεί χρειάζεται η παρέμβαση του ψυχολόγου.
Ο ρόλος του ψυχολόγου είναι να διερευνήσει μαζί με το άτομο τους παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση του βάρους, να το βοηθήσει να σπάσει το φαύλο κύκλο μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και πρόσληψης τροφής και να το παρακινήσει προς την υιοθέτηση λειτουργικών συναισθηματικών διεξόδων.
Επίσης, ο ψυχολόγος θα βοηθήσει τον έφηβο να διαχειριστεί ζητήματα που συνδέονται με την εικόνα σώματος και το αίσθημα για τον εαυτό του και να αποκαταστήσει την αυτοεκτίμηση του ώστε να μπορέσει να υιοθετήσει θετικά πρότυπα ζωής και σχετίζεσθαι.
Δείτε ακόμα:Σταθείτε όρθιοι και χάστε κιλά! Δείτε πως!
Γνωρίζετε ποιοι λόγοι έχουν συμβάλλει στην αύξηση του βάρους της κòρης σας; Μήπως υπάρχουν ψυχολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε ανεξέλεγκτη πρόσληψη τροφής;
Για παράδειγμα, η καταθλιπτική συμπτωματολογία συνδέεται συχνά με αύξηση της όρεξης για φαγητό και του σωματικού βάρους. Επίσης, μπαίνοντας στην εφηβεία τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από τις παρέες τους σε θέματα στυλ και δραστηριοτήτων και αποκτούν μια κοινωνική ζωή που περιλαμβάνει και γεύματα εκτός σπιτιού.
Έτσι, απομακρύνονται από τον έλεγχο και την οριοθέτηση της οικογένειας σε θέματα διατροφής.
Μπορεί ακόμα η επιρροή των συνομηλίκων να λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς την ενασχόληση με αθλήματα και τη σωματική άσκηση γενικά. Όπως και με άλλα ζητήματα στη ζωή του, μπορεί να μεσολαβήσει ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι ο έφηβος να βρει και να υιοθετήσει μηχανισμούς που να λειτουργούν θετικά ως προς την πρόσληψη τροφής και τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους και την εκτίμηση της σπουδαιότητας της σωματικής άσκησης.
Για να διαπιστωθούν όλα αυτά, χρειάζεται μια προσεκτική εκτίμηση και του συναισθηματικού κόσμου της κòρης σας και της κοινωνικής της ζωής. Αν έχετε την υποψία ότι το παιδί σας μπορεί να βρίσκεται σε κατάθλιψη ή να αντιμετωπίζει άλλου είδους συναισθηματικές δυσκολίες, απευθυνθείτε άμεσα στον ειδικό.
Μήπως οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας δεν ευνοούν την διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα; Μην ξεχνάτε ότι το διατροφικό περιβάλλον του σπιτιού παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών. Και ότι εμείς οι γονείς μέσα από τις διατροφικές μας επιλογές λειτουργούμε ως πρότυπα για τα παιδιά μας.
Θα σας επισημάνω ότι και για τους ενήλικες και για τους εφήβους η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από εσωτερική κινητοποίηση που θα συμβάλλει και σε θετικές αλλαγές στο συνολικότερο στυλ ζωής.
Για να φτάσει το άτομο να κινητοποιηθεί εσωτερικά, πρέπει να του δοθεί το ανάλογο περιθώριο ώστε να μην νιώθει ότι απαιτούνται πράγματα από αυτό. Κανένας δεν λειτουργεί μέσα σε πλαίσιο εξαναγκασμού.
Με λίγα λόγια λοιπόν στην παρούσα φάση – είτε μόνη σας είτε με τη βοήθεια του ψυχολόγου- διερευνήστε τη δική σας στάση και επιχειρείστε να τροποποιήσετε την προσέγγισή σας προς το παιδί σας και να καλλιεργήσετε θετικά πρότυπα επικοινωνίας ώστε ο παράγοντας «σωματικό βάρος» να μην λειτουργεί ούτε ως πόλος δικής σας ματαίωσης, ούτε ως πηγή σύγκρουσης και αντιπαράθεσης με το παιδί σας.
Πηγή: efiveiaΕιδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Ανακαλούνται γαριδάκια – Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία
- Σχολεία : Τι θα ισχύει με τις απουσίες λόγω γρίπης
- Ζωή Ναλμπάντη : “Γέννησα τη μία μου κόρη στο χαλάκι του μπάνιου, ο άνδρας μου έκοψε τον ομφάλιο λώρο”
- Η Γη της Ελιάς : Το κάνεις όλο και χειρότερο Στάθη- Η Ιουλία τον κατακεραυνώνει