Πολλές φορές τα παιδιά χάνουν τον έλεγχο. Κλαίνε, φωνάζουν, χτυπιούνται και μερικές από αυτές τις φορές, σε δημόσιο χώρο. Οι γονείς χάνουν την ψυχραιμία τους και αντιδρούν ακόμη πιο έντονα. Πώς νιώθουν τα παιδιά τότε;
Τα παιδιά μπορεί να είναι μικρά αλλά είναι άνθρωποι. Μερικές φορές ξυπνούν με κακή διάθεση ή νευριάζουν πιο εύκολα ή κλαίνε πιο εύκολα. Επίσης, ακόμη δεν έχουν μάθει να ελέγχουν τα συναισθήματά τους κι έτσι, μπορεί να αντιδράσουν υπερβολικά, ακόμη και σε κάτι μικρό.
Οι γονείς είναι επίσης άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές χάνουν την ψυχραιμία τους και νιώθουν ότι αν φωνάξουν πιο πολύ από το παιδί, το παιδί θα τρομάξει και θα ηρεμήσει αναγκαστικά. Αυτό όμως όντως ισχύει; Πώς νιώθει στην πραγματικότητα ένα παιδί που κλαίει και φωνάζει και βλέπει τον γονιό του να αντιδράει νευρικά. Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα Πώς θα επιλέξουμε τα σωστά κινούμενα σχέδια για τα παιδιά;
Τα παιδιά σε κάθε ηλικιακή φάση, μέχρι και την εφηβεία δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα και τα προβλήματα που προκύπτουν. Σίγουρα όσο μεγαλώνει το παιδί, τόσο πιο προσαρμοστικό γίνεται και τέτοια ξεσπάσματα μειώνονται, εκτός αν μπαίνουν οι ορμόνες της εφηβείας στη μέση.
Αλλά σίγουρα όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο εύκολα πελαγώνει. Μπορεί να θέλει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, εσείς να του το αρνηθείτε και αυτό να μη ξέρει πως να εκφράσει την δυσαρέσκειά του. Οπότε ξεκινά να κλαίει ή να χτυπιέται ή να φωνάζει.
Ο γονιός σε αυτή τη φάση θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Γνωρίζουμε ότι και οι γονείς άνθρωποι είναι και μερικές φορές είναι λογικό να χάσουν τον έλεγχο. Παρόλα αυτά, με το να φωνάζετε περισσότερο από το παιδί δεν κάνετε το παιδί να καταλάβει το λάθος του.
Δείτε ακόμα Πόσο πιο δυνατά, ανίδεε γονιε, να σου χτυπήσει τον κώδωνα του κίνδυνου το παιδί; Ενά κείμενο γροθιά στο στομάχι
Το τρομάζετε ή μπορεί και να το ωθήσετε να έχει χειρότερο ξέσπασμα. Επίσης μη περιμένετε ένα παιδί να μάθει να είναι ψύχραιμο, όταν εσείς οι ίδιοι δεν μπορείτε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Αν δει ότι κάθε φορά που χάνετε τον έλεγχο φωνάζετε, θα αντιγράψει αυτή τη συμπεριφορά.
Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε το παιδί μας να μας φοβάται. Θέλουμε να μάθει να διαχειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματα ή τα πρωτόγνωρα προβλήματα που αυτά προκύπτουν συνήθως στη προεφηβεία και στην εφηβεία.
Οπότε στο επόμενο ξέσπασμα του παιδιού διατηρήστε την ψυχραιμία σας, γονατίστε μπροστά του για να σας νιώθει πιο κοντά του και πείτε του με ήρεμη και αποφασιστική φωνή ότι δεν το ακούτε όταν φωνάζει, ότι δε θα αλλάξει απολύτως τίποτα επειδή φωνάζει και ότι καταλαβαίνετε πως νιώθει.
Δείτε ακόμα Αν πιστεύεις ότι το σώμα της κόρης σου είναι υπέροχο απλά μην της το πεις
Αφήστε το να σας πει πως νιώθει και δείξτε κατανόηση αλλά επισημάνετε του ότι στη ζωή δεν μπορούν να πηγαίνουν πάντα όπως τα θέλουμε και πρέπει μερικές φορές να κάνουμε υποχωρήσεις.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή