Με την συνεχώς αυξανόμενη εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι γεγονός ότι τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία διαθέτουν κινητά τηλέφωνα. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί, και οι γονείς οφείλουν να προστατεύσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά.
Συχνά ακούγονται περιστατικά για παιδιά, θύματα διαδικτυακής kακοποίησης και βiaς. Ας ενημερωθούμε λοιπόν για το πως μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοια δυσάρεστα συμβάντα και να χρησιμοποιούν τα παιδιά μας το διαδίκτυο με ασφάλεια.
Η άγνοια κινδύνου και η ημιμάθεια είναι τα συχνότερα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, σύμφωνα με το csii.gr.
Τα kορίτσια, συνήθως, είναι εκείνα που στέλνουν ευκολότερα αποκαλυπτικές φωτογραφίες τους ή μηνύματα σεksουαλικού περιεχομένου και για αυτό το λόγο θα επιστήσουμε τη προσοχή σας κυρίως σε αυτή την κοινωνική ομάδα.
Με αφορμή την καμπάνια ευαισθητοποίησης #DigitalRespect4Her της Ε.Ε. σχετικά με τη βiα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο διαδίκτυο, το CSI Institute όπως πάντα είναι εδώ να σας συμβουλεύσει πώς να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο, το οποίο αφορά όλους μας και ίσως λίγο παραπάνω τα νέα kορίτσια.
Δείτε επίσης “Τι λένε πια σε αυτό το τηλέφωνο με τις ώρες;;;”- H ανεξέλεγκτη χρήση του κινητού τηλεφώνου
Ενημερωνόμαστε επαρκώς και ενημερώνουμε και τα παιδιά μας.
Προσπαθούμε πάντα με επιχειρήματα να περάσουμε το μήνυμα που θέλουμε.
Υπενθυμίζουμε ότι η διαμοίραση των φωτογραφιών μας πρέπει να είναι προσεκτική, έτσι ώστε να μη χρησιμοποιηθεί κακοβούλως.
Το sexting, μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, πρέπει να έχει όρια. Όλοι έχουμε υπάρξει ερωτευμένοι και είναι λογικό να μιλάμε λίγο πιο ανοιχτά με το σύντροφο μας, αλλά πρέπει να υπάρχει όριο στο τι λέμε μέσω μηνυμάτων καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας με σκοπό τον εξευτελισμό μας, όταν κάτι «στραβώσει» στη σχέση με το άλλο άτομο. Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή όταν γίνεται με άτομα που δεν γνωρίζουμε αρκετά καλά!
Εφιστούμε τη προσοχή των μικρότερων ηλικιακά παιδιών να μη μιλούν με αγνώστους και προ πάντων να μη στέλνουν φωτογραφίες τους, ειδικά που να απεικονίζουν προσωπικά στοιχεία, όπως διεύθυνση, χαρακτηριστικά σημεία του σώματος κλπ.
Οι κίνδυνοι είναι πολλοί αλλά η ευαλωτότητά μας σε αυτούς εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο χρήσης που κάνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να γνωρίζουν τις απειλές και να αναπτύσσουν κριτική σκέψη.
Δείτε επίσης Συμπεριφορές Εξάρτησης από το Διαδίκτυο-Σημάδια εθισμού, συνοσηρότητα και βασικές συμβουλές προς τους γονείς
Τι πρέπει να θυμόμαστε;
- Το να μοιράζομαι μια φωτογραφία σεksουαλικού περιεχομένου δεν δείχνει στον άλλο ότι νοιαζόμαστε περισσότερο γι’ αυτόν.
- Μια φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους γι’ αυτό καλό είναι να σκεφτόμαστε πολύ καλά τις πιθανές συνέπειες μια τέτοιας κίνησης.
- Το sexting δεν είναι πιο αθώο από την αποστολή φωτογραφιών, καθώς και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας.
- Τα ίχνη που αφήνουμε στο διαδίκτυο μένουν για πάντα και μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στο μέλλον μας, είτε σε επαγγελματικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο.
- Σε περίπτωση που πέσουμε θύμα εκδικητικής πορνογραφίας, καταγγέλλουμε αμέσως το περιστατικό και ζητάμε ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.
Το CSI Institute και η ομάδα του είναι πάντα δίπλα σας για να σας στηρίξει και να σας λύσει όλες τις απορίες!
Με πληροφορίες από csii.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Ο Στάθης εθίζεται άσχημα και τα χάνει όλα μαζί και την Ιουλία
- Καιρός : Πότε έρχεται Αρμαγεδδών ψύχους στην Ελλάδα
- Grand Hotel : Η Κυβέλη παραδέχεται ότι σκότωσε το Γαζή σε Πέτρο και Αλίκη