Δυστυχώς τα θύματα bullying στα σχολεία είναι πολλά μέχρι και σήμερα. Μπορεί να προσπαθούν εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και τα Μέσα να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, όμως μέχρι τώρα τα αποτελέσματα δεν ήταν μεγάλα.
Στα σχολεία, στις σχολές ακόμη και στην καθημερινότητα, υπάρχουν παιδιά και φοιτητές που πέφτουν θύματα bullying. Μάλιστα πολλά από τα θύματα bullying τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχουν αποφασίσει να δώσουν τέλος στην ζωή τους.
Προσπαθούμε λοιπόν να εξαλείψουμε το bullying για να διαφυλάξουμε την ψυχολογία των παιδιών μας και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Πως μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε ότι το παιδί μας έχει πέσει θύμα bullying; Θα μοιραστούμε μαζί σας το κείμενο της ψυχολόγου Μαρίνας Μόσχα. Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα Μαθήτρια θύμα bullying μας δίνει ένα τεράστιο μάθημα ζωής
Σίγουρα όταν ο γονιός έχει αναπτύξει μία καλή σχέση με το παιδί του, μπορεί να γνωρίζει πολλά περισσότερα σε σχέση με κάποιον άλλον γονιό που δεν εκφράζεται, δεν μιλάει μαζί του παρά μόνο για τα απαραίτητα ή έναν γονιό που θεωρεί ότι θα αρχίσει να μιλάει μαζί του όταν αυτό …μεγαλώσει!
Όσο καλή όμως και αν είναι η σχέση γονιού – παιδιού, μπορεί το παιδί του να διστάσει να πει ότι παρενοχλείται, για να μην απογοητεύσει τον γονιό του, επειδή μπορεί να πιστεύει ότι το ίδιο προκαλεί τον εκφοβισμό, να νιώθει ένοχο δηλαδή, ένοχο που δεν μπορεί να αμυνθεί, να τα βγάλει πέρα μόνο του…
Χρειάζεται λοιπόν ο γονιός να παρατηρεί τη συμπεριφορά του παιδιού του:
αν αποφεύγει τη βλεμματική επαφή σε συζητήσεις γύρω από το σχολείο ή κάποιους φίλους του,
αν αποφεύγει να βρεθεί με άλλα παιδιά γενικά ή με συγκεκριμένα παιδιά,
αν έχει μελανιές ή μώλωπες στο σώμα του,
αν επιστρέφει με σκισμένα ρούχα,
αν δεν θέλει να πάει στο σχολείο,
αν παρουσιάζει δυσκολία στη συγκέντρωση,
αν παρουσιάζει νευρικότητα,
αν κλείνεται στον εαυτό του,
αν παραπονιέται για πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι, εμετούς, τη διάθεσή του, την όρεξη για συνηθισμένα πράγματα που του άρεσαν,
αν παρουσιάζει νυχτερινή ενούρηση
αν έχει διαταραχθεί ο ύπνος του, η όρεξή του για φαγητό…
Δείτε ακόμα 6 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού- Οι ιστορίες bullying που συγκλονίσαν την Ελλάδα
Επίσης παιδιά ή έφηβοι που πριν μπορεί να είχαν “στενή σχέση” με την τεχνολογία και τώρα αποφεύγουν ή ακόμη και το αντίθετο, να περνούν πολύ περισσότερες ώρες, αλλά με μία ένοχη και προβληματισμένη συμπεριφορά παράλληλα, με εκνευρισμό ή και έντονα ξεσπάσματα, ανησυχία, καλό είναι ο γονιός να μιλήσει με το παιδί του.
Να του πει ότι το βλέπει προβληματισμένο, ότι καταλαβαίνει πως κάτι του συμβαίνει. Μην ξεχνάμε πως αν πρόκειται για bullying όπου μπορεί να έχει γίνει με φωτογραφίες ή και βίντεο, το παιδί μπορεί να ντρέπεται ή και να φοβάται να το πει στο γονιό.
Αν λοιπόν το παιδί δεν θέλει να μιλήσει μπορεί ο γονιός να του ανοίξει μία συζήτηση γύρω από ταινίες που υπάρχουν με το συγκεκριμένο θέμα, να τις δουν μαζί, αν το ρωτήσει ποια είναι η γνώμη του για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο ήρωας της ταινίας, αν έχει βιώσει κάτι ανάλογο με αυτό που βλέπουν…
Δείτε ακόμα Εκφοβισμός στην εφηβική ηλικία μεταξύ κοριτσιών Πως αντιμετωπίζεται
Αν τελικά το παιδί του ανοιχτεί, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να του βάλει τις φωνές και να το ενοχοποιήσει, ίσα ίσα θα πρέπει να το στηρίξει και να τον ενισχύσει ότι καλά έκανε και του μίλησε, έτσι ώστε να τα κάνει να αισθανθεί την πολυπόθητη ασφάλεια που τόσο του είχε λείψει!
Να το διαβεβαιώσει ότι ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει να κάνει με το ίδιο το παιδί αλλά με τον θύτη και πως πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν το ίδιο.
Επίσης, χρειάζεται να του επισημάνει πως όταν νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά χρειάζεται να μιλήσει με τους γονείς, με τους δασκάλους ή τους καθηγητές του, γενικότερα με κάποιον που εμπιστεύεται. Μετά θα χρειαστεί να ενημερώσει το σχολικό περιβάλλον ή ακόμα και τους γονείς του θύτη αν τους γνωρίζει και έχει μαζί τους σχέσεις.
Δείτε ακόμα Η παιδική ταινία της Pixar για τον σχολικό εκφοβισμό που ΠΡΕΠΕΙ να δουν τα παιδιά μας!
Αν όλα αυτά δεν αποδώσουν, θα χρειαστεί να επισκεφτούν έναν ειδικό όπου θα μπορέσει το παιδί να ανοιχτεί και να μιλήσει μέσα από το πλαίσιο της σιγουριάς και της ασφάλειας.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Photo cover via: parentsgo.kidsgo.com.cy
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη (15/01) – Η Λίστα με τις περιοχές – Συνεχής ενημέρωση
- Φωτιά Λος Άντζελες : Πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλυγουντ βρήκε τραγικό θάνατο
- Βέφα Αλεξιάδου: Μόλις 8 άτομα στο μνημόσυνο της Εθνικής μας Μαγείρισσας
- Η Γη της Ελιάς : Εκτός από την Αρετή και την Μαρίνα αποχωρεί και τρίτη πρωταγωνίστρια από την σειρά
- Βάσω Λασκαράκη : Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της Λευτέρης Σουλτάτος – Τι συμβαίνει με την υγεία του τα τελευταία 4 χρόνια