Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να γίνει υπεύθυνο και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του χωρίς τιμωρίες; Δείτε αναλυτικές παιδαγωγικές συμβουλές παρακάτω.
Ο όρος τιμωρία έχει καταργηθεί τα τελευταία χρόνια, αφού έχει αρνητικό πρόσημο. Πλέον λέμε ότι κάθε πράξη θετική ή αρνητική έχει και μία συνέπεια. Παρόλα αυτά, τα παιδιά μέχρι και την ηλικία των 5 ετών περίπου, δεν μπορούν να αντιληφθούν ακριβώς τον όρο συνέπεια.
Για παράδειγμα, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που δούλεψα, υπήρχε πάντα η σκεφτούλα. Μία γωνία, όπου το παιδί που δεν ήταν ήσυχο ή έκανε κάτι κακό, πήγαινε και καθόταν για 5 λεπτά, έτσι ώστε να σκεφτεί γιατί έκανε αυτό που έκανε και γιατί δεν πρέπει να το επαναλάβει.
Στη πραγματικότητα όμως το παιδί με το που κάτσει στη σκεφτούλα έχει ξεχάσει τον λόγο που έκατσε. Σίγουρα δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τί έκανε λάθος και να κάτσει να σκεφτεί. Απλά όταν έχεις να διαχειριστείς 15 και 20 παιδιά, σαν δασκάλα κι εσύ, προσπαθείς να θέσεις κάποια όρια και να διατηρήσεις την τάξη μέσα στη…τάξη.
Το παιχνίδι με το μαξιλάρι που βοηθά στην ισορροπία και τον συντονισμό του παιδιού
Πώς μπορούμε λοιπόν σε αυτές τις ηλικίες να μάθουμε στο παιδί να είναι συνεπές και υπεύθυνο, χωρίς τιμωρίες και χωρίς “σκεφτούλα”; Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας όλους τους τρόπους αλλά και όλα όσα πρέπει σαν γονείς να προσέξετε. Διαβάστε παρακάτω:
Να είστε ειλικρινής
Όπως είπαμε και πιο πάνω, τα παιδιά μέχρι και την ηλικία των 5 ετών δεν είναι σε θέση ακριβώς να κάτσουν και να σκεφτούν ότι κάθε πράξη έχει μία συνέπεια. Ξέρουν τί έκαναν λάθος, αλλά αυτές οι σκέψεις έρχονται και φεύγουν στο λεπτό.
Σε μία τέτοια ηλικία λοιπόν, που το παιδί μιμείται συμπεριφορές, το καλό παράδειγμα θα πρέπει να το δώσουμε εμείς πρώτοι από όλους. Θα πρέπει λοιπόν με το παιδί μας να είμαστε ειλικρινείς, έτσι ώστε κι αυτό όταν χρειαστεί, να νιώσει άνετα να παραδεχτεί το λάθος του, χωρίς δικαιολογίες και ανάθεση ευθυνών σε τρίτους.
Photo via: boro.gr
Η συζήτηση βοηθάει
Μπορεί τα παιδιά να κάνουν φευγαλέες σκέψεις σε αυτή την ηλικία, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ή να αποκομίσουν πράγματα από όμορφες συζητήσεις. Γι’ αυτό και θα πρέπει να συζητάτε πολύ μαζί με το παιδί και σε άκυρες στιγμές.
Συζητήστε μαζί του για το πόσο σημαντικό είναι να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας, γιατί όταν δεν είμαστε η ζωή μας πηγαίνει πίσω και δημιουργούνται παρεξηγήσεις, για το πόσο σημαντική είναι η ειλικρίνεια και η επικοινωνία. Για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε το θάρρος να παραδεχτούμε το λάθος μας, αν θέλουμε και να το διορθώσουμε.
Photo via: in.gr
Να επιβραβεύεται το παιδί όταν παραδέχεται το λάθος του
Ο παιδαγωγικός κανόνας λέει ότι λέμε 3-4 φορές στο παιδί ότι μία πράξη του είναι λάθος, προειδοποιούμε το παιδί ότι αν το ξανακάνει θα έχει αυτή την συνέπεια και στη συνέχεια αν το ξανακάνει, επιβάλλουμε τη συνέπεια, χωρίς αναβολές.
Σε αυτήν την ηλικία όμως μία απλή επιβολή συνέπειας δε θα πει πολλά στο παιδί. Αν το παιδί αναγνωρίσει το λάθος του και δείτε κι εσείς ότι πραγματικά έχει αντιληφθεί ότι αυτό που κάνει δεν θα έπρεπε να το κάνει, επιβραβεύστε το. Για να δει ότι η παραδοχή του λάθους, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.
Μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα
Φυσικά θα πρέπει γονείς και παιδαγωγοί να κάνετε υπομονή. Το κάθε παιδί έχει τους δικούς του χρόνους, γι’ αυτό και πρέπει από μικρή ηλικία να αφιερώνουμε χρόνο για συζήτηση μαζί του, να χτίσουμε σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.
Photo via: mothersblog.gr
Με μέτρο οι επιβραβεύσεις
Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από το να λέτε μπράβο στο παιδάκι σας. Όμως θα πρέπει αυτό να γίνεται με μέτρο, έτσι ώστε το παιδί να αντιληφθεί την πραγματική έννοια της επιβράβευσης. Για παράδειγμα αν του λέτε μπράβο σε οτιδήποτε κάνει ή λέει, όταν αυτό το μπράβο, πραγματικά θα το εννοείτε για το παιδί δε θα έχει και μεγάλη αξία.
8 Περίεργες Παιδικές Συμπεριφορές: Τι σημαίνουν και πως να τις αντιμετωπίσετε
Φυσικά δεν λέμε όλες τις υπόλοιπες μέρες να πιέζετε το παιδί να προσπαθεί περισσότερο. Απλά δεν χρειάζεται να του λέμε κάθε φορά πόσο καλό παιδί είναι, πόσο καλά τα κάνει όλα, πόσο ωραίο αυτό που έκανε, αν δεν το εννοούμε.
Δώστε το παράδειγμα
Και φυσικά το παιδί αντιγράφει τις συμπεριφορές των γονιών του, διότι τους θαυμάζει και είναι τα πρότυπά του. Μην περιμένετε λοιπόν το παιδί να είναι συνεπές, ειλικρινή, ψύχραιμο, να παραδέχεται τα λάθη του, αν εσείς δεν το κάνετε αυτό, τόσο στη σχέση με το παιδί σας όσο και γενικότερα.
Photo via: mothersblog.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το μωρό – νήπιο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια