Το παιδί ετοιμάζεται να πάει Α’ Γυμνασίου και έχει αγχωθεί για το τί το περιμένει. Ποιοι είναι οι τρόποι να προετοιμάσετε το παιδί να προσαρμοστεί στο νέο σχολείο, στο νέο περιβάλλον και στο νέο πρόγραμμα.
Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι δύσκολη για πολλά παιδιά. Έχουν συνηθίσει έξι χρόνια σε ένα συγκεκριμένο σχολικό περιβάλλον και ξαφνικά βρίσκονται σε ένα άλλο σχολείο, που αντί για δασκάλους και δασκάλες έχουν καθηγητές και καθηγήτριες.
Οι παλιοί τους φίλοι μπορεί να μην είναι πια εκεί, πολλά είναι τα παιδιά που δεν τα ξέρουν ούτε φατσικά, το σχολείο είναι μεγαλύτερο, το πρόγραμμα πιο πιεστικό και οι συνθήκες διαφορετικές. Είναι λογικό λοιπόν ένα παιδί που ετοιμάζεται να πάει Α’ Γυμνασίου να αγχώνεται για το τί το περιμένει.
Back to school 2024: Άντε κάνε πιο γρήγορα – Η φράση που απαγορεύεται να λέμε στα παιδιά
Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα αναλυτικό άρθρο σχετικά με το πως να προετοιμάσετε ψυχολογικά και πρακτικά ένα παιδί που ετοιμάζεται να πάει πρώτη φορά στο Γυμνάσιο. Αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν το παιδί να ηρεμήσει και να απολαύσει τις νέες εμπειρίες. Διαβάστε παρακάτω:
Πάρτε και το παιδί μαζί στην εγγραφή
Συνήθως οι γονείς πηγαίνουν μόνοι τους και κάνουν την εγγραφή διότι θεωρούν ότι τα παιδιά δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν σε μία διαδικασία ρουτίνας. Παρόλα αυτά, είναι πιο σημαντικό να είναι τα παιδιά στην εγγραφή, παρά οι γονείς.
Διότι με αφορμή την εγγραφή, το παιδί θα γνωρίσει το νέο σχολικό περιβάλλον από κοντά, θα γνωριστεί με κάποιους εκπαιδευτικούς και με τη διεύθυνση του σχολείου και θα δει ότι δεν είναι τόσο τρομαχτικό όσο το φαντάζεται.
Photo via: efiveia.gr
Περιγράψτε του πως λειτουργεί το Γυμνάσιο
Τα παιδιά φοβούνται το άγνωστο, όπως και κάθε άνθρωπος. Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να περιμένετε να ξεκινήσουν τα σχολεία για να δει τις αλλαγές που το περιμένουν από κοντά. Εξηγήστε του τα νέα μαθήματα, τις νέες συνθήκες με τους καθηγητές, τις απουσίες, τις αποβολές.
Μιλήστε του για τα θετικά του καινούριου του σχολείου, όπως είναι η πιο χαλαρή σχέση με τους εκπαιδευτικούς, οι νέες φιλίες, οι νέες γνώσεις. Επίσης υπογραμμίστε του ότι το Γυμνάσιο δεν είναι καμία φυλακή που με το παραμικρό παίρνεις αποβολή και απουσίες.
Απλά θέλει λίγη παραπάνω υπευθυνότητα. Επίσης περιγράψτε του τα καινούρια μαθήματα. Μιλήστε του για την ομορφιά των αρχαίων ελληνικών, για τις νέες γνώσεις στα μαθηματικά και την γεωμετρία, για το πόσο ωραία κείμενα θα διαβάζουν στη λογοτεχνία κλπ.
Photo via: e-didaskalia.blogspot.com
Φέρτε το παιδί σε επαφή με τα νέα βιβλία
Πλέον το παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με τα σχολικά του βιβλία, προτού μοιραστούν από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Μπορείτε να επισκεφθείτε μαζί την σελίδα http://ebooks.edu.gr/ebooks και δείτε αναλυτικά τα νέα του βιβλία, πριν τα πάρει στα χέρια του.
Photo via: infokids.cy
Εξηγήστε του πως να διαχειρίζεται τις νέες υποχρεώσεις
Στο Γυμνάσιο προστίθενται οι απουσίες και οι αποβολές. Θα πρέπει λοιπόν να εξηγήσετε αναλυτικά στο παιδί πως λειτουργούν αυτά τα πράγματα, γιατί είναι τα μόνα που το αγχώνουν πραγματικά. Μιλήστε του για την αξία της υπευθυνότητας και εξηγήστε του ότι δεν θα παίρνει αποβολές για ψύλλου πήδημα, όπως φαντάζετε.
Ενθάρρυνέ το να κάνει νέους φίλους
Αυτό που αρέσει περισσότερο στα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά Γυμνάσιο είναι ότι έχουν τόσες επιλογές για νέες γνωριμίες. Στο Δημοτικό υπάρχουν λιγότερα παιδάκια ενώ στο Γυμνάσιο μπορούν να κάνουν πολλές φιλίες, πολύ πιο αξιόλογες από ότι στο Δημοτικό.
Φιλίες που μπορεί να το ακολουθήσουν ακόμη και για όλη του την ζωή. Όλα αυτά το παιδί πρέπει να τα ξέρει προτού πάει στο καινούριο του σχολείο. Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει νέες γνωριμίες και να είναι κοινωνικό και φιλικό προς όλα τα παιδιά.
Photo via: infokids.cy
Μην φορτώνετε το παιδί με δικές σας προσδοκίες
Πολλοί γονείς όταν ξεκινούν τα παιδιά το Γυμνάσιο ξεκινούν να χτίζουν την επαγγελματική καριέρα των παιδιών. Λένε στα παιδιά ποια μαθήματα είναι πιο σημαντικά και ποια πιο ασήμαντα, με ποια παιδιά θα κάνουν παρέα κλπ.
Όμως τα παιδιά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθερα να επιλέξουν τα ίδια, ποια μαθήματα θεωρούν ότι είναι τα αγαπημένα τους και με ποια παιδιά θέλουν να κάνουν παρέα. Επίσης δεν είναι αναγκαστικό το παιδί να αριστεύει στα μαθήματα. Αρκεί να προσπαθεί για το καλύτερο σύμφωνα με τα δικά του όρια και τις δικές του δυνατότητες.
Βάλε τα μεγαλύτερα αδέρφια ή ξαδέρφια να του εξηγήσουν πως είναι το Γυμνάσιο
Όταν πήγαινα Έκτη Δημοτικού, στο φροντιστήριο Αγγλικών, στο τμήμα μας, είχαμε ένα παιδί που πήγαινε Α’ Γυμνασίου. Οπότε λίγο πριν τελειώσει η σχολική χρονιά ρώτησα αυτόν τον φίλο μου, πως είναι το Γυμνάσιο και μου τα εξήγησε όλα.
Μου μίλησε για τους καινούριους φίλους, ότι δεν βαριέσαι ποτέ επειδή κάθε μέρα γνωρίζεις νέα άτομα, για το πόσο διαφορετικά σε αντιμετωπίζουν οι καθηγητές και οι καθηγήτριες εκεί. Δεν είσαι πια “παιδάκι” αλλά “υπεύθυνος έφηβος” και με τους εκπαιδευτικούς έχει πιο φιλικές σχέσεις.
Back to school: Η Δανία μας δίνει το παράδειγμα με υποχρεωτικά μαθήματα ενσυναίσθησης
Με έκανε να χαλαρώσω αρκετά. Διαφορετικά θα εξηγήσει ένα παιδί σε ένα άλλο παιδί τις εμπειρίες του και διαφορετικά ένας γονιός στο παιδί του. Οπότε ξαδέρφια και αδέρφια μεγαλύτερα σε ηλικία, θα κάνουν το παιδί σας να χαλαρώσει από το άγχος.
Photo via: afterbell.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τα σχολείο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια