Close

Πρότυπα ομορφιάς στην εφηβεία: Μάθε το παιδί να αποδέχεται και να αγαπάει το σώμα του

πως-να-προφυλάξουμε-τους-έφηβους-από-τα-πρότυπα ομορφιάς-

Τα πρότυπα ομορφιάς επηρεάζουν έντονα τους έφηβους, που προσπαθούν να βρουν που ανήκουν. Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να αγαπήσει το σώμα του και να θωρακίσει τον εαυτό του απέναντι στα πρότυπα;

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Αυτό σημαίνει πως έχει ανάγκη να ανήκει σε ομάδες άλλων ανθρώπων, να νιώθει ότι αγαπιέται και φυσικά να αγαπάει τόσο τον εαυτό του όσο και άλλους ανθρώπους. Υπάρχει μία ολόκληρη βιομηχανία, που εκμεταλλεύεται αυτή την ανάγκη και φυσικά μιλάμε για την βιομηχανία ομορφιάς.

Παλιότερα υπήρχαν τα περιοδικά, με τα μοντέλα που δεν είχαν καμία ατέλεια πάνω τους και τώρα έχουμε το Instagram και το TikTok. Πώς θα καταφέρουμε τα παιδιά μας να μείνουν ανεπηρέαστα από τα πρότυπα ομορφιάς, ειδικά σε μία τόσο ευαίσθητη ηλικία, όπως είναι η εφηβεία; Διαβάστε παρακάτω:

Δείτε ακόμα Μαμά μην ξαναμιλήσεις στις φίλες σου για τα προσωπικά μου

Προτού ξεκινήσουμε με τις συμβουλές μας σχετικά με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας δύο πράγματα. Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον και δεν γίνεται να μείνει ανεπηρέαστος από άλλους ανθρώπους που είτε θαυμάζει, είτε απλά συναναστρέφεται.

Το στιλ του κάθε ανθρώπου, δηλώνει πολλά για την προσωπικότητά του και σίγουρα το παιδί μεγαλώνοντας θα υιοθετήσει το δικό του. Ένα στιλ που σίγουρα θα έχει επηρεαστεί από άλλα πρότυπα ομορφιάς, είτε μιλάμε για τα καθιερωμένα είτε για τα πιο εναλλακτικά πρότυπα.

πως-να-προφυλάξουμε-τους-έφηβους-από-τα-πρότυπα ομορφιάς-

Photo via: Pinterest

Παρόλα αυτά, εμείς δεν αναφερόμαστε στα πρότυπα ομορφιάς που αφορούν ρούχα, παπούτσια, μαλλιά, μακιγιάζ και γενικότερα το styling. Αναφερόμαστε στα πρότυπα ομορφιάς του καλλίγραμμου σώματος χωρίς καμία ατέλεια, του αγγελικού προσώπου, της αψεγάδιαστης επιδερμίδας.

Δείτε ακόμα Το παιδί μου είναι 13, καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν διαβάζει και ακούει trap – Τί να κάνω;

Τα τελευταία χρόνια το Instagram έχει θέσει όρο να αναφέρεται στην λεζάντα κάθε φωτογραφίας, αν έχει χρησιμοποιηθεί φίλτρο ή αν έχει υποστεί ρετουσάρισμα, όταν αναφερόμαστε σε δημοσιεύσεις μοντέλων, influencers και διασημοτήτων γενικότερα και αυτό είναι θετικό.

Παρόλα αυτά το παιδί, συνεχίζει να βλέπει αυτά τα αψεγάδιαστα σώματα με τα ονειρικά μαλλιά και το ονειρικό πρόσωπο. Πετάγονται συνεχώς στην αρχική του άρθρα για το τέλειο σώμα, την πιο αποτελεσματική δίαιτα, το τέλειο χαμόγελο, την αψεγάδιαστη επιδερμίδα.

Σε μία ηλικιακή φάση όπως είναι η εφηβεία, όπου τα παιδιά πραγματικά προσπαθούν να ενταχθούν κάπου και να βρουν το δικό τους προσωπικό στιλ, που τώρα ξεκινούν να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν το σώμα τους, τα πρότυπα ομορφιάς μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αυτοπεποίθησή τους.

Δείτε ακόμα Έφηβος έτρωγε συνέχεια ετοιματζίδικο φαγητό και έχασε ακοή και όραση

Τί μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς για να τα προστατεύσουμε λοιπόν; Καταρχάς θα πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε παιδί στην εφηβεία μπορεί να αναπτύξει ανασφάλειες για το πως δείχνει, ακόμη κι αν αντικειμενικά ανήκει στα πρότυπα ομορφιάς.

Είναι σημαντικό λοιπόν να εξηγήσουμε στο παιδί ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του, είναι φυσιολογικές. Επίσης είναι καλό να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει τις δυνατότητες του σώματός του και όχι μόνο το πως δείχνει.

πως-να-προφυλάξουμε-τους-έφηβους-από-τα-πρότυπα ομορφιάς-

Phoro via: mamagers.gr

Για παράδειγμα αν το παιδί είναι πολύ ψηλό και νιώθει περίεργα με αυτό, ίσως να το ενθαρρύνετε να ασχοληθεί με το μπάσκετ ή με κάποια άλλη αθλητική και όχι μόνο εξωσχολική δραστηριότητα. Επίσης είναι σημαντικό να καταλάβουμε το εξής.

Δείτε ακόμα Ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία: Πώς μπορεί ο γονιός να στηρίξει το παιδί;

Εκτός από τα πρότυπα ομορφιάς, οι γονείς είναι αυτοί που δημιουργούν κόμπλεξ και ανασφάλειες στα παιδιά. Αν οι γονείς δεν αγαπούν το σώμα τους και το δείχνουν με κάθε τρόπο, λέγοντας κάθε τρεις και λίγο για το πόσο έχουν παχύνει, πόσο άσχημοι δείχνουν και πόσο σημαντικό είναι να αλλάξουν, το παιδί δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από αυτό.

Αν θέλεις το παιδί σου να αγαπήσει το σώμα του με όλες τις ατέλειές του, πρέπει να το κάνεις πρώτα από όλα εσύ και να του το μεταλαμπαδεύσεις μέσα από το δικό σου παράδειγμα. Και φυσικά δεν μιλάμε ποτέ προσβλητικά στο παιδί για το πόσο έχει παχύνει ή έχει αδυνατίσει.

Ατάκες όπως “αν δεν χάσεις μερικά κιλά πως θα φορέσεις το σορτσάκι και το μπικίνι;” ή “είναι δυνατόν να είσαι ολόκληρος άντρας και να έχεις μικροσκοπικά χεράκια;” απαγορεύονται ακόμη κι αν γίνονται “για πλάκα” ή “για το καλό του”.

Δείτε ακόμα Η κατανόηση της πραγματικότητας θα βοηθήσει τους εφήβους να διαχειριστούν τις άσχημες σκέψεις

Τέλος, όταν μιλάμε για αγάπη προς στο σώμα, φυσικά δεν αναφερόμαστε στα παχύσαρκα ή στα ανορεξικά παιδιά. Αυτό όμως είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση που χρειάζεται και διαφορετική προσέγγιση. Και πάλι η αγάπη για το σώμα πρέπει να υπάρξει, γιατί η έλλειψη αγάπης για το σώμα είναι που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.

πως-να-προφυλάξουμε-τους-έφηβους-από-τα-πρότυπα ομορφιάς-

Photo via: efiveia.gr

Ακόμη κι αν το παιδί λοιπόν χρειάζεται για ιατρικούς λόγους να χάσει ή να βάλει μερικά κιλά, πρέπει να γίνει με έναν τρόπο, που να του γίνει κατανοητό ότι είναι αγάπη για το σώμα και τον εαυτό μας και όχι για να δείχνουμε αψεγάδιαστοι και όμορφοι. Όμορφοι είμαστε ο καθένας με έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο και ποτέ δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους.

Κι επειδή τόσο η παχυσαρκία όσο και η νευρική ανορεξία είναι διατροφικές διαταραχές, το παιδί καλό θα ήταν να επισκεφθεί κάποιον ψυχολόγο και κάποιον διατροφολόγο προτού μπει σε αυτήν την διαδικασία.

Δείτε ακόμα Η κόρη μου μπήκε στην εφηβεία και παίζει ακόμα με κούκλες – Να ανησυχώ;

Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με μελέτες, η υποτίμηση των γονιών σχετικά με το σώμα τους αλλά και με το σώμα των παιδιών τους, οι ατάκες και η κριτική για το πόσο παχουλά ή αδύνατα δείχνουν και τα πρότυπα ομορφιάς, δημιουργούν ανασφάλειες και οι ανασφάλειες είναι καθοριστικό παράγοντας για την εξέλιξη διατροφικών διαταραχών. Είτε μιλάμε για παχυσαρκία, είτε για νευρική ανορεξία.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.