Καραντίνα : Ψυχοσωματικά συμπτώματα στα παιδιά! Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό παρατηρήθηκε αύξηση στα ψυχοσωματικά προβλήματα στα παιδιά. Γιατί συμβαίνουν και πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, από άλλους τύπους συμπτωμάτων.
Η αλήθεια είναι πως μπορεί με τις τελευταίες εξελίξεις το στρες να έχει επηρεάσει τους ενήλικες, όμως και τα παιδιά δεν περνούν εύκολες στιγμές. Η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει με την καραντίνα και μαζί με άλλους παράγοντες, τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μία αύξηση στα ψυχοσωματικά συμπτώματα, που εμφανίζονται στα παιδιά.
Δείτε ακόμα Πως να μεγαλώσουμε τον γιο μας με ενσυναίσθηση και σεβασμό
Είναι λυπηρό μικρά παιδιά, που θα έπρεπε να είναι πιο ανέμελα και χαρούμενα από ποτέ να στρεσάρονται σε τέτοιο βαθμό που να εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα. Δυστυχώς όμως είναι μία πραγματικότητα και σαν γονείς, οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας.
Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης, παρατήρησε αυτή την αύξηση στα ψυχοσωματικά συμπτώματα των παιδιών και αποφάσισε να γράψει ένα εκτενές κείμενο. Σε αυτό το κείμενο αναφέρονται οι πιθανοί παράγοντες που μπορεί να έχουν αγχώσει το παιδί το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ψυχοσωματικά.
Επίσης μας εξηγεί πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε εν μέρει τα ψυχοσωματικά συμπτώματα από άλλα συμπτώματα, ενώ στο τέλος μας περιγράφει τον τρόπο που πρέπει να χειριστούμε την κατάσταση για να την αντιμετωπίσουμε. Διαβάστε παρακάτω:
Τις τελευταίες εβδομάδες, με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, παρατηρώ αύξηση στα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Παιδιά που εμφανίζουν πόνο στην κοιλιά, μυϊκά άλγη, πονοκέφαλο.
Παράγοντες που συμβάλλουν είναι η παρατεταμένη ακινησία της καραντίνας που προηγήθηκε, αλλαγές στις ρουτίνες και πιο ζόρικες ρουτίνες όπως τα πρωινά ξυπνήματα, αλλαγές στην διατροφή, στρες σε σχέση με την επιστροφή στο σχολείο και την αύξηση της δραστηριότητάς τους.
Αλλά και στρες στο πλαίσιο πάντα των γύρω συνθηκών με την απειλή του κορονοϊού και τα μέτρα να μπαίνουν σε διάφορες επεξεργασίες στο μυαλουδάκι τους. Ενδείξεις ότι το θέμα κλείνει προς το ψυχοσωματικό μπορεί να είναι: το ότι παρουσιάζονται περισσότερο τις καθημερινές και όχι τα σαββατοκύριακα.
Το ότι παρουσιάζονται περισσότερο στο σχολείο και προς το απόγευμα στο σπίτι υποχωρούν, το ότι οι πόνοι μπορεί να είναι διάφορου τύπου στο ίδιο παιδί – πονοκέφαλος, πονόκοιλος, “πόνος” στην καρδιά, μυϊκά άλγη – , το ότι οι πόνοι εμφανίζονται περισσότερο μετά από κάποια απότομη δραστηριότητα μυϊκή – πιο έντονη μέρα, γυμναστική κλπ -.
Η ασαφής εντόπιση του πόνου στην κοιλιά και η έλλειψη άλλων συνοδών συμπτωμάτων που μπορεί να παραπέμψουν σε άλλες σωματικές καταστάσεις – εμετοί, διάρροια, ανορεξία, κακή διάθεση, δέκατα, πυρετός.
Φυσικά αν τα συμπτώματα είναι επίμονα και εμποδίζουν την λειτουργικότητα του παιδιού – πχ φεύγει από το σχολείο -, η διάγνωση “ψυχοσωματικό” είναι πάντα εξ’αποκλεισμού και πρέπει πρώτα να γίνει πλήρης παιδιατρικός έλεγχος από κοντά – ιστορικό, κλινική εξέταση ή και παρακλινικές εξετάσεις.
Έτσι θα αποκλειστούν καταστάσεις όπως σκωληκοειδίτιδα, δυσκοιλιότητα, γαστρεντερίτιδα.
Διαβάστε όλα τα άρθρα που αφορούν την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι σήμερα στα 90 της η σπουδαία ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Η Παυλίνα μπαίνει στη μέση και χωρίζει Τζον και Αθηνά
- Τσορτέκης – Μαυρίδου σε σχέση: Η πρώτη αντίδραση των ηθοποιών στα δημοσιεύματα
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Κατονομάζει νέο πρόσωπο ως δολοφόνο του Παναγιωτάκη