Close

Πυρετός στα παιδιά: Οι 15 μύθοι που πρέπει να ξέρετε

πυρετός-στα-παιδιά-μύθοι-

Πυρετός στα παιδιά: Οι 15 μύθοι που πρέπει να ξέρετε. 15 αλήθειες και μύθοι σχετικά με τον πυρετό στα παιδιά που πρέπει να ξέρετε.

Τα παιδιά σηκώνουν πολύ συχνά πυρετό και αυτό είναι πάντα ένα σύμπτωμα που ανησυχεί τους γονείς. Ακόμη και το Καλοκαίρι τα παιδιά μπορεί να σηκώσουν πυρετό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση σχετικά με τον πυρετό στα παιδιά αλλά και για άλλα προβλήματα υγείας που αφορούν μικρούς και μεγάλους.

Ομάδες στα social media που μαμάδες και μπαμπάδες μοιράζονται απόψεις, που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, άρθρα στο διαδίκτυο σχετικά με την υγεία που δεν είναι έγκυρα και άλλοι παράγοντες έχουν οδηγήσει γονείς να έχουν κάποιους μύθους σχετικά με την παιδική υγεία σαν αληθινούς στο μυαλό τους.

Δείτε ακόμα Οι πιο σοβαρές καλοκαιρινές παιδικές ασθένειες: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε 15 μύθους και 15 αλήθειες σχετικά με τον παιδικό πυρετό. Έτσι θα βοηθηθούμε να ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να μας ανησυχεί και τι δεν πρέπει να μας ανησυχεί σχετικά με τον παιδικό πυρετό. Διαβάστε παρακάτω: 

Πώς εμφανίστηκε η…πυρετοφοβία;

Όπως αναλύσαμε και στην εισαγωγή, τα τελευταία χρόνια η έξαρση του διαδικτύου στις ζωές μας είχε τα θετικά του αλλά και τα αρνητικά του. Οι άνθρωποι πάντα είχαν την τάση να αμφισβητούν τις επικρατέστερες απόψεις της επιστημονικής κοινότητας και να εμπιστεύονται περισσότερο πληροφορίες από ανώνυμες πηγές χωρίς επιστημονική βάση.

Το διαδίκτυο όμως αύξησε αυτήν την τάση. Δεν αύξησε μάλιστα μόνο την τάση αλλά και τις λανθασμένες πληροφορίες. Μαμάδες στο Facebook ανταλλάζουν απόψεις για την υγεία των παιδιών που άκουσαν από μη ειδικούς. Άρθρα με παραπληροφόρηση, μύθοι που ακούσαμε από μία γιαγιά 25 χρόνια πριν και άλλοι παράγοντες συντέλεσαν σε αυτό.

Έτσι πλέον οι γονείς φοβούνται τον πυρετό διότι έχουν ακούσει ότι ο πυρετός είναι σύμπτωμα πολλών και σοβαρών ασθενειών. Ότι είναι κάτι κακό για το παιδί. Στην πραγματικότητα ο πυρετός είναι ο τρόπος του σώματος να δείξει ότι έχει μολυνθεί από κάποια λοίμωξη και πιο σπάνια, από άλλες ασθένειες.

Δείτε ακόμα Πονόλαιμος στα παιδιά το Καλοκαίρι: Αντιμετώπιση

Επίσης ο πυρετός μπορεί να ταλαιπωρεί το σώμα όμως στην πραγματικότητα το προστατεύει. Το σώμα προσπαθεί να φτιάξει αντισώματα για να αντιμετωπίσει τον εχθρό του και αυτό έχει ως συνέπεια τον πυρετό. Οπότε μάλλον καλός είναι, παρά κακός.

πυρετός-στα-παιδιά-μύθοι-

Photo via: kyriakakou.gr

Το παιδί μου είναι ζεστό όταν το πιάνω οπότε έχει και πυρετό: Μύθος

Όντως σε μερικές περιπτώσεις και όταν ο πυρετός είναι αρκετά υψηλός έχει αντίκτυπο και στην θερμοκρασία δέρματος ενός παιδιού και είμαστε σε θέση να τον αντιληφθούμε και με γυμνά χέρια. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως πρέπει να του βάλουμε θερμόμετρο για να είμαστε σίγουροι.

Η θερμοκρασία της επιδερμίδας διαφέρει από την θερμοκρασία του σώματος. Πολλοί είναι οι λόγοι που το παιδί μπορεί να έχει αυξημένη θερμοκρασία επιδερμίδας. Μπορεί από το παιχνίδι, το τρέξιμο, το υπερβολικό ντύσιμο ή το σκέπασμα με πολλές κουβέρτες.

Επίσης μην ξεχνάτε ότι η δική μας θερμοκρασία δέρματος μπορεί να μας παραπλανήσει. Αν πιάσουμε με δροσερά χέρια το μέτωπο ενός παιδιού, θα μας φανεί ζεστό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Πάντα λοιπόν βάζουμε θερμόμετρο αν θέλουμε να σιγουρευτούμε.

Ο πυρετός είναι επικίνδυνος για το παιδί μου: Μύθος

Όπως εξηγήσαμε και στην εισαγωγή ο πυρετός όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνος για το παιδί, τις περισσότερες φορές, αλλά είναι για το καλό του. Είναι ο τρόπος του σώματος να αντιμετωπίσει την λοίμωξη. Βέβαια όταν ο πυρετός ανεβαίνει πάνω από 39 βαθμούς, τότε σίγουρα πρέπει να πάρει αντιπυρετικό ή να μιλήσετε με τον παιδίατρό του.

Ο υψηλός πυρετός δημιουργεί εγκεφαλικές βλάβες: Μύθος

Άλλος ένας μύθος που είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε. Αυτός ο μύθος ξεκίνησε να κυκλοφορεί από την περίοδο των αυξημένων κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας στα παιδιά. Τα παιδιά που έπασχαν από εγκεφαλίτιδα ανέβαζαν για συνεχόμενες μέρες υψηλό πυρετό και στην συνέχεια εμφάνιζαν εγκεφαλικές βλάβες.

Όμως δεν ήταν υπεύθυνος ο πυρετός ακόμη και στις περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας, γι’ αυτό. Ο πυρετός βοηθάει το σώμα να αντιμετωπίσει την λοίμωξη. Για να καταφέρει ο πυρετός να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη, θα πρέπει να ξεπεράσει τους 42,2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.

Ο μόνος τρόπος που ένα παιδί μπορεί να σηκώσει τόσο υψηλό πυρετό είναι το σώμα του να βρεθεί σε έναν χώρο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως ένα κλειστό αυτοκίνητο, κάτω από τον ήλιο, ένα μεσημέρι του Καλοκαιριού. Οι φλεγμονές, οι λοιμώξεις και οι ιοί δεν ανεβάζουν τόσο πολύ τον πυρετό στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Όλα τα παιδιά έχουν σπασμούς όταν ανεβάζουν πυρετό: Μύθος

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά που εκδηλώνουν σπασμούς όταν ανεβάζουν πυρετός αγγίζουν ένα ποσοστό του 2-4% και είναι παιδιά που έχουν γονείς με παρόμοιες αντιδράσεις.

Οι σπασμοί κατά τον πυρετό μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο παιδί: Μύθος

Φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι αυτοί οι σπασμοί κρατούν παρά μόνο λίγα λεπτά. Δεν επηρεάζουν το παιδί στην ανάπτυξη της ομιλίας του ή άλλων δεξιοτήτων, δεν θέτουν το παιδί σε κίνδυνο να εμφανίσει κάποια μορφή νοητικής υστέρησης και φυσικά δεν θέτει την ζωή του παιδιού σε κίνδυνο γενικότερα.

Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν αντιπυρετικά αμέσως: Μύθος

Σύμφωνα με τους παιδίατρους ένα παιδί πρέπει να πάρει αντιπυρετικό όταν η θερμοκρασία του φτάσει στο 38.9 και αυτό, επειδή το σώμα του ταλαιπωρείται και το ίδιο ταλαιπωρείται εξίσου. Επειδή ο πυρετός είναι ο τρόπος του σώματος να φτιάξει αντισώματα, δεν πρέπει να τον κόβουμε από τα δέκατα.

πυρετός-στα-παιδιά-μύθοι-

Photo via: mitera.gr

Αν το παιδί δεν πάρει αντιπυρετικό θα ανέβει κι άλλο ο πυρετός: Μύθος

Ακόμη κι αν αφήσουμε ένα παιδί με 38.9 χωρίς αντιπυρετικό το πολύ πολύ να φτάσει μέχρι τους 41 βαθμούς. Δεν είναι επικίνδυνο για το παιδί αυτό, απλά το ταλαιπωρεί ποτέ.

Ο πυρετός παρόλα αυτά δεν ανεβαίνει επειδή δεν πήραμε αντιπυρετικό εγκαίρως αλλά γιατί το σώμα έχει κάποια φλεγμονή που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει. Δεν πρέπει να μας ανησυχεί λοιπόν ο πυρετός αλλά πρέπει να βρούμε την αιτία που τον προκαλεί.

Με το που ξεκινήσει το παιδί αγωγή πρέπει να του πέσει ο πυρετός: Μύθος

Αυτό δεν ισχύει σε κάθε περίπτωση. Το κάθε σώμα έχει τους δικούς του χρόνους να συνέλθει και φυσικά το κάθε φάρμακο έχει εξίσου τους δικούς του χρόνους να δράσει. Αν λοιπόν τα δύο πρώτα 24ωρα δείτε ότι το παιδί έχει λίγα δέκατα ή και πυρετό μην ανησυχήσετε.

Αν ο πυρετός αργεί αν πέσει με αντιπυρετικό τότε το παιδί έχει κάποια σοβαρή ασθένεια: Μύθος

Τόσο οι ιογενείς όσο και οι μικροβιακές λοιμώξεις είναι σε θέση να δημιουργήσουν πυρετό στο παιδί που δεν πέφτει εύκολα με τα αντιπυρετικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί έχει κάποια σοβαρή ασθένεια. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας μήπως χρειάζεται να αλλάξετε φάρμακο ή να αυξήσετε την δόση του.

Πρέπει να παίρνουμε την θερμοκρασία του παιδιού συχνά διότι είναι πολύ σημαντική πληροφορία αυτό: Μύθος

Αναφέρθηκε και παραπάνω ότι ο πυρετός αποτελεί σύμπτωμα ύπαρξης λοίμωξης στο σώμα και μέχρι εκεί. Δεν αποτελεί ένδειξη για τίποτα παραπάνω. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι ανάγκη να είστε με ένα θερμόμετρο στο χέρι. Ανάγκη είναι να βρείτε την αιτία που τον προκαλεί.

Όταν το παιδί έχει πυρετό δεν πρέπει να φάει συγκεκριμένα πράγματα: Μύθος

Αυτός είναι ένας μύθος που πρέπει επιτέλους να καταρριφθεί. Ο πυρετός δεν επηρεάζεται από καμία τροφή σύμφωνα με τους παιδιάτρους. Απλά το παιδί πρέπει να πίνει πολλά υγρά διότι ο πυρετός κάνει το σώμα να χάνει υγρά και να τρώει ελαφριά φαγητά, μαγειρεμένα στο σπίτι. Φυσικά δεν πρέπει να πιεστεί να φάει οτιδήποτε.

Το 37 είναι δέκατα: Μύθος

Η αλήθεια είναι ότι η θερμοκρασία του σώματος αλλάζει μέσα στην μέρα. Μπορεί να είναι 36., 36,8, 37 ή ακόμη και 37,5. Δέκατα θεωρείται όταν το παιδί έχει πάνω από 37,5. Αν λοιπόν το παιδί έχει 37 ή 37.5 μπορεί να είναι επειδή ζεστάθηκε ή ακόμη κι επειδή έφαγε πολύ. Αν δεν νιώθει κάποια αδιαθεσία, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε.

Ο πυρετός δεν είναι ανησυχητικός σε καμία ηλικία: Μύθος

Μπορεί για τα παιδιά να ισχύουν τα παραπάνω όμως στην περίπτωση των βρεφών αν το παιδί ανεβάζει >38 βαθμούς Κελσίου θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον παιδίατρο διότι είναι σύμπτωμα σοβαρής λοίμωξης.

πυρετός-στα-παιδιά-μύθοι-

Photo via: paidiatreio.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.