Σ3ξτινγκ: Η νέα μορφή φλερτ – Πώς το εξηγούμε στα παιδιά και οι σοβαροί κίνδυνοι. Παιδίατρος συμβουλεύει για το νέο φλερτ της εποχής που κάθε έφηβος το κάνει.
Όλοι οι γονείς πλέον περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουν στα παιδιά για το σ3ξ. Όμως τα πράγματα εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Τόσο ραγδαίους που δεν τα προλαβαίνουμε. Οπότε τα παιδιά πλέον, μπορεί να γνωρίζουν παραπάνω πράγματα για το σ3ξ από ότι οι γονείς, ενώ ταυτόχρονα το παραδοσιακό σ3ξ δεν είναι το μόνο στο κόσμο.
Το σ3ξτινγκ είναι μία νέα μορφή σ3ξουαλικής δραστηριότητας μέσω μηνυμάτων ή και κάμερας. Είναι η νέα μορφή φλερτ και όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι το επιλέγουν! Τί είναι το σ3ξτινγκ, τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς και πως να μιλήσουν γι’ αυτό στα παιδιά; Ο παιδίατρος Νίκος Βουδούρης εξηγεί. Διαβάστε παρακάτω:
Δείτε ακόμα Η κατανόηση της πραγματικότητας θα βοηθήσει τους εφήβους να διαχειριστούν τις άσχημες σκέψεις
Το S3xting είναι η αποστολή ή λήψη εικόνων, βίντεο ή μηνυμάτων σ3ξουαλικού περιεχομένου μέσω smartphone, υπολογιστή, tablet, βιντεοπαιχνιδιών ή ψηφιακής κάμερας.
Δεν είναι ούτε εύκολο αλλά ούτε και ευχάριστο για το γονέα να αποδεχτεί ότι το κάνει και το δικό του παιδί και ενδεχομένως να νιώθει και άβολα να το συζητήσουν . Το s3xting είναι κάτι που θα μάθουν τα παιδιά κάποια στιγμή και γι’ αυτό είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το παιδί σας από νωρίς.
► Πόσο συχνό είναι το s3xting;
Σημειώθηκε σημαντικό άλμα στον αριθμό των παιδιών και των εφήβων με πρόσβαση σε smartphone. Σύμφωνα με έρευνα του 2021 , εκτιμάται ότι το 88% των νέων ηλικίας 13 έως 18 ετών και το 43% των νέων 8 έως 12 ετών έχουν smartphone. Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι το s3xting είναι πιο συνηθισμένο μεταξύ των παιδιών και των εφήβων αυτές τις μέρες.
► Οι κίνδυνοι του s3xting
Ενώ το s3xting έχει γίνει καθημερινό μεταξύ των νέων, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τα παιδιά και τους εφήβους.
1) Ψυχική υγεία και σεξουαλική συμπεριφορά
Οι νέοι είναι πιο πιθανό :
– Να παρουσιάσουν κατάθλιψη ή/και άγχος
– Να διαπράττουν μικροαδικήματα
– Να κάνουν χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ή τσιγάρων
Δείτε ακόμα Πότε μπορεί το παιδί να κάνει μόνο του διακοπές;
– Να συμμετέχουν σε σ3ξουαλική δραστηριότητα και σ3ξ με πολλούς συντρόφους
– Να μην χρησιμοποιούν αντισύλληψη
– Οι νεότεροι έφηβοι που κάνουν s3xting μπορεί να είναι ακόμη πιο επιρρεπείς σε αυτούς τους κινδύνους λόγω άγνοιας και της ανωριμότητας.
– Τείνουν επίσης να είναι πιο ευάλωτοι σε διαδικτυακούς κινδύνους όπως ο εκφοβισμός ή ο «εκβιασμός».
2) Νομικοί κίνδυνοι
Δείτε ακόμα Πρότυπα ομορφιάς στην εφηβεία: Μάθε το παιδί να αποδέχεται και να αγαπάει το σώμα του
Υπάρχει πιθανό νομικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά, είτε στέλνουν είτε λαμβάνουν s3xts. Σε ορισμένες χώρες ασκούνται διώξεις ακόμη και σε ανηλίκους με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Οι ανήλικοι μπορούν επίσης να τοποθετηθούν μόνιμα σε λίστες σ3ξουαλικών παραβατών.
3) Άλλοι κίνδυνοι
Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που οι νέοι μπορεί να μην τους σκέφτονται, όπως: Δεν έχετε τον έλεγχο του βίντεο ή της εικόνας μετά την αποστολή του. Ακόμη και άτομα που εμπιστεύεστε μπορεί να το προωθήσουν σε άλλους.
Δείτε ακόμα Μαμά μην ξαναμιλήσεις στις φίλες σου για τα προσωπικά μου
Μπορεί να μετανιώσετε που στείλατε ένα s3xt, ειδικά αν το μοιραστείτε με άλλους. Μπορεί να νιώσετε ταπείνωση ή αμηχανία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή συναισθηματική δυσφορία.
► Πότε και πώς να συζητήσετε το s3xting με τα παιδιά σας?
Ακριβώς όπως θα κάνατε « τη συζήτηση για το σ3ξ », θα πρέπει να ξεκινήσετε και τη συζήτηση για το s3xting πριν εμφανιστεί το πρόβλημα.
Είναι καλύτερο να μιλήσετε στο παιδί σας μόλις μεγαλώσει και έχει κινητό τηλέφωνο. Ξεκινήστε τη συζήτηση – ακόμα κι αν πιστεύετε ότι το s3xting δεν έχει επηρεάσει το παιδί σας .
Ρωτήστε το παιδί σας εάν έχει ακούσει για το s3xting και τι πιστεύει ότι είναι. Είναι σημαντικό να μάθετε πρώτα ποια είναι η γνώμη-αντίδρασή του για το θέμα. Μετά από αυτό, μπορείτε να προσθέσετε πληροφορίες κατάλληλες για την ηλικία όπως απαιτείται.
Χρησιμοποιήστε παραδείγματα που ταιριάζουν στην ηλικία του παιδιού σας όταν του δίνετε πληροφορίες και καθοδήγηση. – Για τα μικρότερα παιδιά με κινητά τηλέφωνα που μπορεί να γνωρίζουν ελάχιστα για το σ3ξ, ενημερώστε τους ότι τα γραπτά μηνύματα δεν πρέπει ποτέ να περιέχουν φωτογραφίες ή βίντεο ανθρώπων χωρίς τα ρούχα τους, που φιλιούνται ή αγγίζουν ιδιωτικά μέρη.
Δείτε ακόμα Το παιδί μου είναι 13, καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν διαβάζει και ακούει trap – Τί να κάνω;
– Για τα μεγαλύτερα παιδιά, χρησιμοποιήστε τον όρο «s3xting» και ρωτήστε εάν έχουν εκτεθεί σε γυμνές εικόνες ή σ3ξουαλικές δραστηριότητες.
Να είστε πολύ συγκεκριμένοι —ειδικά με τους εφήβους— ότι το s3xting συχνά περιλαμβάνει φωτογραφίες ή βίντεο σ3ξουαλικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων γυμνών φωτογραφιών και σ3ξουαλικών δραστηριοτήτων.
Ορισμένα s3xts μπορούν να θεωρηθούν πορν0γραφία ή παιδική πορν0γραφία. Ανάλογα με το κράτος, τόσο οι αποστολείς όσο και οι παραλήπτες θα μπορούσαν να κατηγορηθούν και να διωχθούν ποινικά.
Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών κατανοούν ότι το s3xting είναι σοβαρό και θεωρείται έγκλημα.
Δείτε ακόμα Έφηβος έτρωγε συνέχεια ετοιματζίδικο φαγητό και έχασε ακοή και όραση
Μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για το s3xting, πιθανότατα με εμπλοκή της αστυνομίας. Οι έφηβοι μπορεί να τεθούν σε αναστολή από το σχολείο και να επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξή τους ή να βρουν δουλειά.
Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι τα κείμενα, οι εικόνες και τα βίντεο στο διαδίκτυο μπορούν να παραμείνουν εκεί για πάντα.
Αυτό ισχύει ακόμα κι αν έχουν αναρτηθεί σε εφαρμογές που «διαγράφονται» μετά από σύντομη διάρκεια. Οι παραλήπτες μπορούν επίσης να μοιράζονται αυτές τις αναρτήσεις με άλλους.
Οι αποστολείς που μπορεί να σκόπευαν τα s3xts τους να προβληθούν μόνο από ένα άτομο μπορεί να διαπιστώσουν ότι τις φωτογραφίες τους τις έχουν δει όλοι στο σχολείο μετά από ένα χωρισμό με έναν πρώην πιστό φίλο τους.
Δείτε ακόμα Ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία: Πώς μπορεί ο γονιός να στηρίξει το παιδί;
Βοηθήστε τον έφηβό σας να αντισταθεί στην πίεση των συνομηλίκων και να προστατευτεί λέγοντας όχι στο s3xting — και όχι στο να μοιράζεται τυχόν s3xts που προβάλλονται ή λαμβάνονται.
Διδάξτε στα παιδιά και τους εφήβους σας τα ψηφιακά δικαιώματα.
Αυτό περιλαμβάνει το σεβασμό για τους άλλους και τον εαυτό τους και τον τρόπο απόρριψης του διαδικτυακού εκφοβισμού. Ενθαρρύνετε τις ερωτήσεις και τις συζητήσεις με τα παιδιά σας. Βοηθήστε τους να είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο.
►Μιλήστε με τον παιδίατρό σας
Ο παιδίατρός σας μπορεί να βοηθήσει εσάς και τα παιδιά σας να προσεγγίσετε και να συζητήσετε αυτό το σημαντικό θέμα.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Νέο επίδομα ανεργίας : Νέες αλλαγές – Ποιοι το χάνουν και ποιοι το δικαιούνται
- Γιώργος Τσατραφύλλιας : Σε αυτές τις πόλεις το ύψος του χιονιού θα ξεπεράσει το μισό μέτρο
- Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Δευτέρα (13/1/2025) στην Αττική
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια