Όσο και να προσέχουμε την υγεία του παιδιού μας, και ανεξάρτητα από τα εμβόλια που του κάνουμε, ένα παιδί θα αντιμετωπίσει μέχρι να μεγαλώσει, τουλάχιστον 40 διαφορετικές λοιμώξεις.
Ο παιδικός σταθμός, το σχολείο ή οι κούνιες που θα πηγαίνει μέχρι να μεγαλώσει αποτελούν το βασικό λόγο για την εμφάνιση των λοιμώξεων. Δεν έχει σημασία πόσο συχνά αρρώσταινε το παιδί μωρό, μεγαλώνοντας όμως οι ιώσεις θα έρθουν. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού. Είναι κάτι σύνηθες που τονώνει στην πορεία και το ανοσοποιητικό του παιδιού.
Δειτε ακομα Οδηγός επιβίωσης για τις ιώσεις (του παιδικού σταθμού)
Τα βρέφη και τα παιδιά που αργούν να πάνε παιδικό σταθμό έχουν ένα καλό επίπεδο υγείας καθώς η πιθανότητα να κολλήσει κάτι είναι περίπου μία ελαφριά ίωση ανά έναν ή δύο μήνες. Ο οργανισμός του εξασθενεί για λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια της ίωσης, έχει λίγη παροδική ανορεξία που τελειώνει στην εβδομάδα, τα συμπτώματα όπως συνάχι και βήχας υποχωρούν μέσα σε 7-10 ημέρες και έπειτα αναρρώνει πλήρως, με ζωηράδα και όρεξη για φαγητό, έτσι που η επόμενη ίωση συνήθως το πετυχαίνει σε άριστη κατάσταση υγείας.
Αντίθετα, υπάρχει και η άλλη περίπτωση όπου έχουμε ένα βρέφος από μηνών έως μικρό παιδί 2-3 ετών που ξεκινάει πρώτη χρονιά σε βρεφονηπιακό σταθμό (με επιβαρυντικούς πρόσθετους παράγοντες να είναι μεγάλο ωράριο που βρίσκεται στον παιδικό, κακός αερισμός και συνθήκες υγιεινής, κλείσιμο στους τέσσερις τοίχους χωρίς να προαυλίζονται, πολλά βρέφη στο ίδιο τμήμα, χειμώνας, δεν παραμένει σπίτι αρκετές μέρες για να αναρρώσει από κάθε ίωση κα), ή για ένα βρέφος και μικρό παιδί με μεγαλύτερο αδερφάκι που εκείνο πηγαίνει πρώτη – ή και δεύτερη – χρονιά σε παιδικό σταθμό.
Σχεδόν κάθε βδομάδα το παιδί κολλάει μια καινούργια, ιογενή συνήθως λοίμωξη, με τα συνήθη αρχικά συμπτώματα, πυρετό, συνάχι, βήχα, διάρροια κα.
Δειτε ακομα Πως μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τα μικρόβια των θρανίων;
Πριν ο οργανισμός του προλάβει να αναρρώσει πλήρως από την πρώτη ίωση έρχεται μια δεύτερη, έτσι που, όπως συχνά αναφέρουν οι γονείς, υποτροπιάζουν συνεχώς τα συμπτώματα βήχα, καταρροής ή πυρετού. Μετά τα 2-3 συνεχόμενα επεισόδια λοιμώξεων το γενικό επίπεδο υγείας του αρχίζει να πέφτει – με κακό ύπνο, ανορεξία, στασιμότητα ή μείωση βάρους.
Οι επόμενες ιώσεις θα βρουν την άμυνά του πιο πεσμένη, με αποτέλεσμα να έχουν ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο, πχ να προκαλέσουν κάποια επιπλοκή, όπως ωτίτιδα, πυώδη αμυγδαλίτιδα, ιογενή βρογχόσπασμο κα.
Καθώς ο βομβαρδισμός ιώσεων συνεχίζεται, μπορεί στο 4ο ή 5ο επεισόδιο να προκύπτουν σημαντικά θέματα, όπως πνευμονιοκοκκική λοίμωξη, βρογχιολίτιδα, πνευμονία, μηνιγγίτιδα ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Όλα τα παραπάνω αφορούν ιογενείς λοιμώξεις και όχι κάποια εποχιακή γρίπη κλπ.
Με πληροφορίες από 4moms.gr
Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια