Τα παιδιά σχολικής ηλικίας γίνονται σωματικά όλο και πιο αδύναμα, σύμφωνα με ερευνητές στη Μ. Βρετανία που μελέτησαν το πώς άλλαξε τα τελευταία χρόνια η μυϊκή δύναμη 10χρονων παιδιών. Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Έσσεξ που διεξήγαγε την εν λόγω μελέτη λέει, ότι τα σημερινά 10χρονα είναι πιο βαριά και πιο ψηλά από το 1998, εξηγώντας ότι κατά μέσο όρο ο δείκτης μάζας σώματος των παιδιών έχει παραμείνει σχετικά σταθερός. Ωστόσο, η δύναμη και η αντοχή τους έχει μειωθεί.
«Προκειμένου να αποκτήσει κανείς δύναμη, πρέπει να χρησιμοποιεί τους μυς του –πρέπει να τους χρησιμοποιεί επαναλαμβανόμενα και συστηματικά», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Gavin Sandercock και συνεχίζει: «Τα παιδιά σήμερα δεν ασχολούνται με δραστηριότητες που ενισχύουν τη δύναμη.»
Δείτε επίσης: 6 Σημάδια που Δηλώνουν Παιδική Κατάθλιψη!
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές «μέτρησαν» παιδιά ηλικίας 10 ετών, από το Έσσεξ της Αγγλίας: Έλεγξαν τη σωματική τους διάπλαση, την απόσταση που μπορούν να διανύσουν τρέχοντας, το πόσο ψηλά και μακριά μπορούν να πηδήξουν, πόσες έλξεις μπορούν να κάνουν στο μονόζυγο και πόσα βαθιά καθίσματα σε 30 δευτερόλεπτα.
Τα παιδιά ερωτήθηκαν, επίσης, πόσες ώρες αφιερώνουν κάθε εβδομάδα σε σωματικές δραστηριότητες.
Τα αποτελέσματα, έπειτα, συγκρίθηκαν με άλλες μετρήσεις που είχαν γίνει το 1998 και το 2008 σε αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες, οπότε αποκαλύφθηκε, ότι τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια έχουν γίνει πιο βαριά και ψηλά, αλλά πιο αδύναμα αναφορικά με τον μυικό τους τόνο. Η πτώση αυτή, μάλιστα, είναι εντονότερη σε συγκεκριμένες ασκήσεις, π.χ. στη δύναμη της λαβής (στα χέρια) και στα βαθιά καθίσματα και χειρότερη στα κορίτσια, παρά στα αγόρια.
Συνολικά, η πτώση της μυϊκής δύναμης στα 10χρονα σε βάθος 16 χρόνων είναι 20% και στην αντοχή είναι 30%.
Σύμφωνα με τον Sandercock, ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για την πρώτη αυτή πιθανότατα είναι η μείωση της σωματικής δραστηριότητας σε αγόρια και κορίτσια τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι χειρότερες επιδόσεις ειδικά στη λαβή και στα βαθιά καθίσματα, εξηγείται από το γεγονός, ότι τα σημερινά παιδιά είναι πολύ λιγότερο ανεκτικά στον πόνο και τη δυσφορία. «Δεν είναι συνηθισμένα τα σημερινά παιδιά σε αυτές τις ασκήσεις, π.χ. δεν τους ζητά ποτέ κανείς να σηκώσουν το βάρος τους», εξήγησε.
Δείτε επίσης: Εντεροιοι στα παιδιά τι είναι και πως αντιμετωπίζονται
Ο Sandercock είπε, ακόμα, ότι τα παιδιά δεν παίζουν αρκετά εκτός σπιτιού στις μέρες μας, για λόγους ασφαλείας, οπότε δεν εξασκούνται π.χ. στο να σκαρφαλώσουν δέντρα, ενώ αντίθετα, αφιερώνουν πολύ χρόνο σε υπολογιστές και social media.
Τόνισε δε, ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στις δραστηριότητες που χρειάζονται τα παιδιά για να παραμείνουν υγιή: «Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, τα παιδιά χρειάζονται 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, ενώ τρεις ημέρες τις εβδομάδας έχουν ανάγκη από σωματική ενδυνάμωση.»
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια