Συμβουλές για τις μαμάδες που έχουν πρωτάκια στο δημοτικό.
Με την Λένα μπορεί να μιλάμε 15 φορές την μέρα στο τηλέφωνο. Από το πρωί που αυτή θα πάει στην δουλειά και γω θα ξυπνήσω, θα πιούμε το πρωινό μας καφεδάκι. Ακόμη και 2 η ώρα τα μεσάνυχτα επειδή μπορεί κάτι να μας νευρίασε ή μια ιδέα που μας ήρθε για το site ή επειδή έχουμε αϋπνία. Γελάμε , νευριάζουμε, καβγαδίζουμε , γενικά συζητάμε τα πάντα. Το καλοκαίρι αυτό σχεδόν κάθε μέρα στο μυαλό της Λένας υπάρχουν σκέψεις για την Ηρώ μιας και ξεκινάει σχολείο. Πως θα ξεκινήσει, τι θα κάνει η Λένα επειδή δουλεύει πολλές ώρες και διάφορα άγχη σχολικά που έχουμε οι περισσότερες μαμάδες όταν τα μικρά μας αγγελούδια γίνονται πρωτάκια .
Έτσι λοιπόν σαν μαμά μιας έφηβης 14 χρονών σκέφτηκα να σας δώσω μερικές συμβουλές μέσα από την δική μου εμπειρία.
Καταρχάς θα ξεκινήσω με μια απλή φράση και πολύ κοινότυπη αλλά άκρως αληθινή:
ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ!
Όλο αυτό το άγχος να ξέρει το παιδί να διαβάζει, να γράφει και να μετράει ως το 100 πριν ακόμη πάει στο σχολείο είναι περιττό και ιδιαίτερα ψυχοφθόρο και για σας αλλά και πιο πολύ για το ίδιο το παιδί. Αν ήταν έτσι τα παιδιά θα πήγαιναν κατευθείαν στην Β΄δημοτικού και όχι στην Α΄. Το δημοτικό δεν είναι Λύκειο ,χαλαρώστε!
Μην προσπαθείτε να συγκρίνετε το δικό σας παιδί με κάποιο άλλο
Στην γνώση που ακόμη δεν του έχει δοθεί. Θυμάμαι την πρώτη μέρα της δικής μου κόρης στο δημοτικό και τα πηγαδάκια που κάναμε με τις μαμάδες πριν την προσευχή. Την πρώτη μέρα μετά τον αγιασμό με ρώτησε μία μαμά αν ξέρει η κόρη μου να γράφει το όνομα της. Εγώ της απάντησα πως δεν ξέρει και τότε είδα το επικριτικό βλέμμα του ροφού στα μάτια της. Ειλικρινά δεν με άγγιξε καθόλου. Όλα τα έμαθε η κόρη μου και έγινε και πολλή καλή μαθήτρια.
Μην γίνεστε κουραστικές στους δασκάλους με καθημερινές ερωτήσεις τύπου: «πως πήγε το παιδί σήμερα;»
Οι δάσκαλοι θα σας καλέσουν για ενημέρωση μετά τον πρώτο μήνα. Και από κει και πέρα αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα με την συμπεριφορά του παιδιού ή με την πρόοδο του, να στε σίγουρες ότι θα σας ειδοποιήσουν. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και κουραστικό κάθε μέρα στο σχόλασμα και μετά από μια μέρα με τόσα παιδιά μέσα στην τάξη να κρατάτε τον εκπαιδευτικό και να τον ρωτάτε τα ίδια και τα ίδια. Σκεφτείτε ότι σχολάτε από την δουλειά σας, πεινάτε, είστε κουρασμένες και έρχεται ένας πελάτης και σας κρατάει μια ώρα παραπάνω μόνο και μόνο για να πιάσει κουβέντα. Ε σίγουρα από μέσα σας θέλετε να τον διώξετε.
Αφήστε το παιδί να δημιουργήσει τον δικό του κοινωνικό κύκλο
Αφήστε το παιδί να δημιουργήσει τον δικό του κοινωνικό κύκλο με τα παιδάκια, να παίξει, να διαφωνήσει ,να καβγαδίσει. Έτσι φτιάχνει την προσωπικότητα του και ξεκινάει να γίνεται αυτόνομο. Μην επεμβαίνετε με το παραμικρό αν καβγαδίσει με κάποιο άλλο παιδί και τρέχετε την επόμενη μέρα να λύσετε το πρόβλημα ή να μαλώσετε το άλλο παιδάκι. Να θυμάστε ότι μονός καβγάς δεν υπάρχει και μην ξεχνάτε ότι και τα άλλα παιδιά έχουν γονείς .Φανταστείτε την εικόνα σας στα μάτια των παιδιών και των δασκάλων δυο γονείς να καβγαδίζουν για τα παιδιά τους.
Να το επαινείτε πάντα.
Ακόμη και αν δεν έχει κάνει κάτι σωστά μην του πείτε ότι είναι λάθος. Επιβραβεύστε το για την προσπάθεια και προτρέψτε το να κάνει ακόμη μια προσπάθεια για καλύτερο αποτέλεσμα. Μην του βάζετε ταμπέλες και το συγκρίνετε με συμμαθητές του ή με τα αδέρφια του.
Φτιάξτε το πρόγραμμα της μελέτης και μείνετε πιστοί σε αυτό.
Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι δεν διαβάζει τυχαίες ώρες. Για να έχει καλύτερη αποδοτικότητα θα πρέπει να διαβάζει καθημερινά τις ίδιες ώρες.
Περιορίστε του τον χρόνο διαβάσματος.
Σίγουρα το κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες χρόνου για να μάθει κάτι. Δοκιμάστε το κόλπο με το ρολόι που έκανα εγώ στην κόρη μου και σίγουρα θα αρχίσει να μπαίνει σε ένα ρυθμό μόνο του. Πιο είναι αυτό; Τικ τακ το ρολόι χτυπά…… το παιδί πρέπει να μάθει να αξιοποιεί το χρόνο του διαβάσματος μόνο του. Είναι κουραστικό να ξεκινάει να μελετάει και να σταματάει συνέχεια. Εμένα η κόρη ξεκίνησε έτσι…. μαμά διάλειμμα γιατί κουράστηκα… μαμά διάλειμμα για νερό… διάλειμμα για το ένα για το άλλο και μας έπαιρνε το βράδυ … και φυσικό και επόμενο να κουραζόταν οπότε ξεκίναγε η γκρίνια και τα κλάματα. Έτσι σκέφτηκα να της περιορίσω τον χρόνο της μελέτης αφήνοντας να τον διαχειριστεί μόνη της. Αγόρασα ένα ρολόι με ξυπνητήρι και της είπα ότι από την στιγμή που θα καθίσει μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι θα πρέπει να έχει τελειώσει τα μαθήματα της. Αν τελείωνε στην ώρα της θα την άφηνα να κερδίσει κάτι.. π.χ. να δει την αγαπημένη της ταινία ή να παίξει με μια φίλη της ή κάτι που ήθελε πάρα πολύ. Αν δεν κατάφερνε να τελειώσει το ρολόι ξανά ρυθμιζόταν για το επόμενο μισάωρο μέχρι να τελειώσει. Σας πληροφορώ ότι τελείωνε πριν ακόμη χτυπήσει το κουδουνάκι του ρολογιού .
Οργανώστε τον χώρο που θα διαβάζει….
Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο χώρο για διάβασμα και μην αλλάζετε κάθε φορά σημείο. Το γραφείο του ή το τραπεζάκι που θα διαβάζει πρέπει να είναι σε ένα ήσυχο δωμάτιο και να μην έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικά ή τηλεόραση. Όταν η δική μου κόρη ήταν στο δημοτικό ξεκίνησε και ζήταγε το αγαπημένο της κουκλάκι για παρέα να διαβάσει. Το αποτέλεσμα ήταν να παίζει με το κουκλάκι και να περνάει η ώρα χωρίς να μπορεί να συγκεντρωθεί. Το κουκλάκι τελικά πήγε σε ένα άλλο δωμάτιο που την περίμενε για να παίξουν. Ούτως ή άλλως δεν είχε ανάγκη να μάθει να διαβάζει γιατί έμαθε η μικρή μου να του διαβάζει παραμύθια. Αυτός ήταν και ο στόχος .
Να μην είστε υπερβολικά απαιτητικοί από τα παιδιά σας.
Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τις δυνατότητες του και τα χαρίσματα του. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΣΕ ΟΛΑ! Το ίδιο και εσείς. Γι αυτό λοιπόν χαμηλώστε τον πήχη της τελειότητας και αφήστε το να βρει τις ικανότητες τους και να τις χαρεί.
Δείξτε του τον τρόπο….
Στην αρχή όλα τα πρωτάκια χρειάζονται βοήθεια, όμως ο στόχος είναι να του δείξετε τεχνικές που σιγά σιγά θα καταφέρει μόνο του να διαβάζει ,θα γίνει αυτόνομο και σιγά σιγά θα μειωθεί ο χρόνος ο δικός σας δίπλα του.
Αφήστε το να παίξει ή να έχει δραστηριότητες που το ευχαριστούν!
Μην το φορτώνεται και του περιορίζετε τον χρόνο.
Στο τέλος θα κουράζεται , δεν θα έχει διάθεση για τίποτα και θα μειώνετε η επίδοση του.
Κάντε την επανάληψη μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα ώστε να είναι ξεκούραστο το παιδί ή το πρωί . Εμένα η κόρη μου είχε μάθει να την κάνει το πρωί παράλληλα με το πρωινό της γάλα.
Αν βλέπετε ότι είναι αρνητικό να κάνει τις εργασίες του αφήστε το μια μέρα να πάει στο σχολείο έτσι. Εκεί θα πάρει τον ρόλο του ο εκπαιδευτικός επισημαίνοντας του ότι πρέπει να φέρνει τις εργασίες του για να μάθει και σίγουρα την επομένη φορά θα το ξανά σκεφτεί καλύτερα ώστε να είναι συνεπής.
Συνεργαστείτε με τον εκπαιδευτικό.
Ποτέ μη μειώνετε στα μάτια του παιδιού τον δάσκαλο ή την δασκάλα του. Έτσι δυσκολεύεται το έργο του που στόχο έχει την μάθηση του παιδιού σας. Γιατί όταν ένα παιδί ακούει άσχημα λόγια από τον στόμα του γονιού του για τον δάσκαλό του αυτόματα δεν τον σέβεται και δεν τον παρακολουθεί με το ίδιο ενδιαφέρον που πρέπει να έχει.
Μην ξεχνάτε ότι είναι παιδιά και αυτό που θέλουν πιο πολύ απ’ όλα είναι να παίζουν. Δώστε τους χρόνο και οπλιστείτε με υπομονή και σίγουρα θα πάνε όλα καλά. Και αν το δικό σας παιδί δεν είναι τόσο επιμελής όσο της φίλης σας , βρείτε τον τρόπο χωρίς εντάσεις και φωνές .
«Ο καθρέφτης μας είναι τα μάτια και οι συμπεριφορές των παιδιών μας»
Καλή σχολική χρονιά!
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός : Μετά τις καταιγίδες έρχονται τα πρώτα χιόνια – Αναλυτικά οι περιοχές
- Ξεκινάει σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων : Τι είναι το Σαρανταλείτουργο
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη ξεκαθαρίζει στον Αργύρη πως δεν τον θέλει πια
- Άση Μπήλιου : Πανσέληνος Νοεμβρίου 2024 – Πώς θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024