Close

Σκύλοι & Γάτες: Από ποιο δάγκωμα είναι πιο πιθανό να μολυνθεί ένα παιδί; Παιδίατρος εξηγεί

Σκύλοι & Γάτες: Από ποιο δάγκωμα είναι πιο πιθανό να μολυνθεί ένα παιδί; Παιδίατρος εξηγεί

Οι σκύλοι και οι γάτες είναι πανέμορφα, πανέξυπνα και αξιαγάπητα ζώα. Και τα δυο έχουν την δική τους ξεχωριστή χάρη. Παρόλα αυτά, όπως κάθε ζώο πάνω σε αυτό τον πλανήτη έχει μάθει να αμύνεται και να προστατεύει τον εαυτό του. Από ποιο δάγκωμα είναι πιο πιθανό να μολυνθεί ένα παιδί;

Πολλές φορές λοιπόν ένας σκύλος ή μια γάτα, θεώρησαν ως απειλή κάποια απότομη κίνηση που κάναμε και μας δάγκωσαν. Άλλες φορές πάλι, τα ζώα αυτά μας τραυμάτισαν πάνω στο παιχνίδι τους. Τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στα ζώα.

Δείτε ακόμα “Παραλίγο να χάσω το παιδί μου από αλλεργικό σοκ, από ένα γλειφιτζούρι” Μητέρα προειδοποιεί

Είναι λογικό λοιπόν όταν βρίσκουν γάτα ή σκύλο σε ένα μαγαζί ή σε ένα σπίτι να θέλουν να τα χαϊδέψουν και να παίξουν μαζί τους. Πολλές φορές όμως τα παιδιά κάνουν απότομες κινήσεις προς τα ζώα και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου τα ζώα αμύνθηκαν, δαγκώνοντας ‘τα.

Σαν γονείς πρέπει να ξέρουμε σε αυτές τις περιπτώσεις ποιο από τα δυο δαγκώματα είναι περισσότερο επικίνδυνο να μολυνθεί. Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου με μια πολύ κατατοπιστική δημοσίευση του στο Facebook εξηγεί αναλυτικά τους κίνδυνους που κρύβουν και τα δυο δαγκώματα για την υγειά του παιδιού.

Εξηγεί επίσης, ποιο από τα δυο μολύνεται πιο εύκολα. Διαβάστε παρακατω και πάρτε τα μέτρα σας:

❓Ποιό δάγκωμα είναι πιό πιθανό να μολυνθεί🦠, του σκύλου🐶 ή της γάτας🐱;

❗Της γάτας🐱! Αντίθετα με τους σκύλους🐶 που έχουν στρογγυλεμένα δόντια🦷 και δυνατές γνάθους, οι γάτες έχουν μικρά κοφτερά δόντια τα οποία μπορεί να ενοφθαλμίσουν πολύ πιό εύκολα το μικρόβιο🐛 μέσα από το τραύμα!

Το δάγκωμα από σκύλο🐶, ωστόσο, μπορεί λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκεί να καταστρέψει βαθύτερες δομές όπως οστά🦴, αγγεία, τένοντες, μύες💪 και νεύρα.

🔺Η Pasteurella multocida είναι το βακτήριο🐛 που προκαλεί τις πιο συχνές λοιμώξεις🦠 μετά από δάγκωμα γάτας🐱. Αυτές μπορούν να εξελιχθούν σε κυτταρίτιδα, απόστημα, οστεομυελιτιδα🦴, σηπτική αρθρίτιδα, ακόμα και σηψαιμία. Τα δύο τελευταία, μάλιστα, δεν είναι και τόσο σπάνια.

❓Σε ποια περιοχή το δάγκωμα από σκύλο ή γάτα σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο⚠️ λοίμωξης🦠;

Στα χέρια🙌! Αυτό συμβαίνει λόγω της σχετικά μικρότερης αιματωσης στην περιοχή και της δυσκολίας στον καθαρισμό σε βάθος λόγω ανατομικής κατασκευής. Τα πόδια🦵, οι μεγάλες αρθρώσεις, το κρανίο και το πρόσωπ😀ο είναι επίσης περιοχές που μπορεί να επιμολυνθούν🦠.

❓Τι κάνω σε περίπτωση που με δαγκώσει σκύλος🐶 ή γάτα🐱;

🔺Σύμφωνα με την AAFP (American Academy of Family Physicians) τα δαγκώματα από σκύλο🐶 ή γάτα🐱 που είναι υψηλού⚠️ κινδύνου για επιμόλυνση θα πρεπει – αφού καθαριστούν – να αφηνονται ανοιχτά, χωρίς να γίνει συρραφή, ακόμη κι αν αυτό καταλήξει σε μεγαλύτερη ουλή.

❓Πότε χρειάζεται να πάρω αντιβίωση💊;

🔺Αντιβιοτική προφύλαξη💊 συνίσταται σε όλα τα δαγκώματα υψηλού⚠️ κινδύνου για μόλυνση🦠, καθώς και σε αρκετά μέτριου κινδύνου (το βαθμό κινδύνου λοίμωξης θα τον προσδιορίσει ο γιατρός σου μετά από εξέταση του τραύματος).
Όλα τα δαγκώματα γάτας θεωρούνται υψηλού κινδύνου εξαιτίας του ότι τείνουν να είναι πιό βαθιά και διαπεραστικά!

🔺Επίσης, πιθανώς να υπάρχει ανάγκη χορήγησης αντιτετανικού ορού ή/και μίας δόσης του εμβολίου💉 εναντίον του τετάνου, αναλόγως του μεγέθους και της ρυπαρότητας του τραύματος και της εμβολιαστικής κατάστασης του ατόμου.
.
Κάνε κοινοποίηση μία φίλη/φίλο σου σαν σχόλιο. Είναι η
κινητήριος δύναμη💪 για να προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε📺 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Photo cover via: trixes.gr