Η ιστορία ενός 4χρονου κοριτσιού, που νοσηλεύτηκε πρόσφατα για “ξηρό πνιγμό” εγείρει την σημασία να γνωρίζουν όλοι οι γονείς του “κρυφούς” κινδύνους που έχει για τα παιδιά το κολύμπι και το παιχνίδι στην πισίνα. Η μητέρα της 4χρονης Elianna Grace από την πόλη Sarasota της Φλόριντα στις ΗΠΑ, επειδή είχε ακούσει τυχαία για άλλες περιπτώσεις παιδιών, τα οποία είχαν πεθάνει μετά την κατάποση νερού από πισίνα.
Ευτυχώς, ο ξηρός πνιγμός, όπως είναι γνωστό αυτό το φαινόμενο, είναι σπάνιος και τα παιδιά που το παθαίνουν έχουν συχνά συμπτώματα που ωθούν τους γονείς να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.
Τι είναι ο ξηρός πνιγμός;
Ο όρος “ξηρός πνιγμός” περιγράφει μια σειρά από πιθανά σενάρια, που περιλαμβάνουν περιστατικά που κυμαίνονται από “σχεδόν-πνιγμό” έως “ασυνήθιστο πνιγμό”.
Ο δευτερογενής πνιγμός, όπως η περίπτωση του 4χρονου κοριτσιού στην Φλόριντα, αναφέρεται σε μια διαδικασία όπου η κατάποση μικρής ποσότητας νερού στον λαιμό προκαλεί σπασμούς των φωνητικών χορδών και των αεραγωγών.
Αυτοί οι σπασμοί δημιουργούν αρνητική πίεση στους πνεύμονες, η οποία μπορεί να τους βλάψει και να προκαλέσει τη δημιουργία πρωτεϊνών και υγρών. Αυτό εμποδίζει την ανταλλαγή οξυγόνου με διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Η διαδικασία συνήθως επιδεινώνεται για μερικές μέρες και τα παιδιά μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα μέχρι και 12 έως 24 ώρες αφότου ήταν στην πισίνα, ή στην θάλασσα.
Ευτυχώς, ο ξηρός πνιγμός είναι εξαιρετικά σπάνιος. Από τα συνολικά 4.000 περιστατικά πνιγμού παιδιών στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι μόλις το 5% οφείλεται σε δευτερεύον πνιγμό.
Η 4χρονη Elianna ανέπτυξε πυρετό την επόμενη μέρα, κάτι που μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης των πνευμόνων -πιθανή δευτερογενής πνευμονία- και εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 10% των περιπτώσεων.
Ποια είναι τα συμπτώματα του ξηρού πνιγμού;
Τα κύρια σημάδια δευτερογενούς πνιγμού είναι ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή εξαιτίας του υγρού και της πρωτεΐνης στους πνεύμονες.
Τα μικρά παιδιά, τα οποία μπορεί να μην είναι τόσο εκφραστικά, μπορεί να φαίνεται να αναπνέουν σημαντικά ταχύτερα από το φυσιολογικό με γρήγορες κινήσεις του στομαχιού προς τα πάνω και προς τα κάτω. Ο εμετός μπορεί επίσης να συνοδεύει τις αναπνευστικές δυσκολίες. Οι πονοκέφαλοι μπορούν επίσης να προκύψουν από εισπνοή λιγότερου οξυγόνου και την εκπνοή λιγότερου διοξειδίου του άνθρακα.
Τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά, ή και να έχουν υπνηλία, λόγω της συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, ή να μοιάζουν πολύ αναστατωμένα, επειδή “πασχίζουν” για να πάρουν ανάσες. Η διάρροια είναι ένα πολύ ασυνήθιστο σύμπτωμα δευτερογενούς πνιγμού.
Ξηρός πνιγμός: Πώς γίνεται διάγνωση;
Ένα μικρό παιδί με δευτερογενή πνιγμό εμφανίζεται συνήθως άρρωστο και έχει μη φυσιολογικά ζωτικά σημεία. Οι γιατροί μπορεί να ακροαστούν κάποιο πρόβλημα στους πνεύμονες του παιδιού κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Συνήθως χρησιμοποιούν και ακτινογραφίες στήθους για περαιτέρω αξιολόγηση, οι οποίες θα παρουσιάζουν περιοχές “υγρού” στους πνεύμονες.
Η διάγνωση μπορεί να απαιτήσει αρκετές επισκέψεις στον γιατρό, ή στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου, ωστόσο, επειδή σε πρώιμο στάδιο η νόσος μπορεί να μην εμφανίζει αρκετά εμφανή συμπτώματα για εξειδικευμένη εξέταση ή ακόμα και μια ακτινογραφία θώρακα.
Οι γονείς πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν πρόσθετες επισκέψεις στο γιατρό εάν η κατάσταση του παιδιού τους δεν βελτιώνεται.
Πώς αντιμετωπίζεται ο ξηρός πνιγμός;
Η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε παιδί. Μερικά παιδιά μπορεί να χρειαστούν μόνο μια παροχή από 100% οξυγόνο μέσω μιας μάσκας για μια ορισμένη χρονική περίοδο. Η μάσκα μπορεί να έχει ή να μην έχει επιπλέον πίεση για να διευρύνει τους πνεύμονες.
Εάν ένα παιδί είναι πολύ άρρωστο, μπορεί να χρειαστεί έναν αναπνευστικό σωλήνα, ή ακόμα και ένας αναπνευστήρα για σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο για ένα παιδί να απαιτεί πρόσθετες επεμβάσεις πέρα από τον αναπνευστήρα, αλλά είναι κάτι πιθανό, εάν η αστοχία του πνεύμονα είναι εκτεταμένη.
Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών με ξηρό πνιγμό θα βελτιωθεί με απλή υποστήριξη της αναπνοής. Μερικά παιδιά μπορεί να χρειάζονται αντιβιοτικά για μια χρονική περίοδο, εάν υπάρχει δευτερογενής μόλυνση.
https://abcnews.go.com
Πηγή: iatropedia.grΕιδήσεις σήμερα
- Γρίπη Α: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολίου σύμφωνα με τους ειδικούς
- Άρτα-Θάνατος 5χρονης: Τα ευρήματα που προβλημάτισαν – Είναι το 2ο παιδί της οικογένειας που φεύγει από τη ζωή
- Η Γη της Ελιάς επόμενα επεισόδια Δ’ κύκλος : 77, 78, 79α, 79β, 80, 81, 82α
- Θύμα Βεντέτας ο Στέφανος Καλογιάννης πρώην παίχτης Reality – Τον Πυροβόλησαν στο κεφάλι
- Σκουριασμένα ταψιά: Με αυτά τα tips τα ταψιά σας θα μοιάζουν με καινούργια