Close

Στένωση του πυλωρού στα βρέφη

Στένωση του πυλωρού στα βρέφη

Πυλωρική Στένωση Στα Βρέφη

Αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία, ένα οικογενειακό ιστορικό της πάθησης μπορεί να αποτελέσει παράγοντα στην εμφάνιση του. Η πυλωρική στένωση εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια προσβάλλοντας περίπου 1 στα 4.000 μωρά.

Αν το παιδί σας εμφανίσει πυλωρική στένωση, τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν κατά τη διάρκεια της.
δεύτερης ή τρίτης εβδομάδας της ζωής. Τα αρχικά συμπτώματα και σημεία περιλαμβάνουν ανάρροια και πιθανώς βίαιο εμετό.
Αφού τα συμπτώματα συνεχίζονται για μία εβδομάδα περίπου, το βρέφος αρχίζει να κάνει εμετο με δύναμη (ρουκετοειδής εμετός). Σπάνια ο εμετός μπορεί να περιέχει αίμα. Ο εμετός συνήθως λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά από το γεύμα, αλλά μπορεί και να καθυστερήσει για ώρες.
Μετά τον εμετό το μωρό πεινάει και θέλει να τραφεί ξανά.
Ένα βρέφος με πυλωρική στένωση έχει πολύ λίγα κόπρανα, καθώς η ποσότητα της τροφής που φτάνει στα έντερα είναι μικρή. Το μωρό μπορεί να χάνει βάρος και να αφυδατώνεται. Τα μάτια του μπορεί να φαίνονται βαθουλωμένα και τα μάγουλα ζαρωμένα.
Τα βρέφη με πυλωρική στένωση μπορεί να νιώθουν δυσφορία, αλλά δεν πονούν πολύ.
Η διάγνωση της πυλωρικής στένωσης γίνεται από το ιστορικό διατροφής του παιδιού και από την εξακρίβωση μίας πυλωρικής μάζας κατά την κοιλιακής χώρας. Ενίοτε γίνεται και μια με υπέρηχους.

Η θεραπεία συνήθως απαιτεί χειρουργική επέμβαση, αφού προηγηθεί αποκατάσταση της ενυδάτωσης με ενδοφλέβια υγρά. Μέσα σε 6 ώρες μετά την εγχείρηση τα μωρά συνήθως μπορούν να συνεχίσουν με γεύματα από το στόμα. Η ποσότητα της τροφής αυξάνεται σταδιακά. Τα περισσότερα βρέφη επιστρέφουν στο σπίτι 2 ημέρες περίπου μετά την επέμβαση.

Μία άλλη επιλογή είναι μία μη χειρουργική προσέγγιση που είναι ενδοσκοπική διαστολή με μπαλόνι.
Η πρόγνωση ενός βρέφους με πυλωρική στένωση είναι γενικά καλή, ανάλογα με το πόσο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση καθώς και με τη συνολική υγεία του βρέφους.

Η πυλωρική στένωση είναι ένα στένωμα της εξόδου του στομαχιού (πυλωρού) μέσω του οποίου τα περιεχόμενα του στομαχιού περνούν στο λεπτό έντερο. Η κατάσταση συνήθως απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Πηγή www.healthyliving.gr
Υπεύθυνη Ύλης Σούτα Μελπομένη [email protected]
Το διαβάσαμε στο paidiatros.gr