Γιατί οι σύγχρονοι γονείς δεν πιστεύουν πια στις ανταμοιβές και τις τιμωρίες για να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους. Οι σύγχρονοι γονείς έχουν πετάξει από πάνω τους τις τιμωρίες και τις ανταμοιβές.
Οι παιδαγωγικές μέθοδοι αλλάζουν ανά τα χρόνια. Γι’ αυτό και οι παιδαγωγοί ανά διαστήματα παρακολουθούν σεμινάρια για να γνωρίζουν τις εξελίξεις. Παλιότερα οι γονείς ακολουθούσαν την παιδαγωγική μέθοδο της ανταμοιβής και της τιμωρίας για να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους.
Πλέον όμως οι σύγχρονοι γονείς φαίνεται πως έχουν αλλάξει στρατηγική. Οι γονείς δεν ενδιαφέρονται να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους με ανταμοιβές ή τιμωρίες. Αν ανήκετε στην παλιά κάστα γονιών μπορεί αυτό να σας φαίνεται παράξενο. Διαβάστε παρακάτω γιατί οι νέοι γονείς έχουν απαρνηθεί την ανταμοιβή και την τιμωρία:
Οι ανταμοιβές και η τιμωρία είναι εκτός μόδας.
Το παλιό καλό «Φάε όλα τα λαχανικά σου ή δεν θα υπάρχει κανένα γλυκό για σένα», φαινόταν να είναι ένας κοινός κανόνας σε όλα τα νοικοκυριά μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες. Με την πρώτη ματιά, οι ανταμοιβές και η τιμωρία μοιάζουν με 2 εντελώς διαφορετικές έννοιες, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι 2 όψεις του ίδιου νομίσματος.
Και τα δύο είναι απλώς μια εξωτερική ώθηση που επικεντρώνεται στη συμπεριφορά του παιδιού και τείνει να έχει άμεσο αποτέλεσμα, στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν μόνο το κύριο αποτέλεσμα (υπακοή) χωρίς να συνειδητοποιούν τον μακροπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιου.
Δείτε ακόμα 10 πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να ακούει από τους γονείς του για να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του
Ευτυχώς, σύμφωνα με μια μελέτη, ακόμη και αν μια τέτοια χειραγωγική στάση απέναντι στα παιδιά ήταν πράγματι ο κανόνας για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επίγνωση της εκπαίδευσης των μικρών αυξήθηκε πολύ αργά με τα χρόνια. Οι γονείς στις μέρες μας τείνουν να μην χρησιμοποιούν τέτοιου είδους τεχνικές για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Οι αρνητικές επιδράσεις που δεν θέλει κανένας γονιός
Η Δρ Angela Nakab, ειδικός στην παιδιατρική και την εφηβεία και μέλος της Αργεντινής Εταιρείας Παιδιατρικής (SAP), είπε σε μια μελέτη ότι η προσωπικότητα του παιδιού διαμορφώνεται μέσω του δεσμού με τους γονείς του και το περιβάλλον (σχολείο, εκτεταμένη οικογένεια, φίλοι, και τα λοιπά.).
Επομένως, η τιμωρία δεν είναι ιδανική μέθοδος ως τρόπος διαπαιδαγώγησης στα παιδιά. Και αυτό γιατί, αντί να αντιμετωπίσουμε σωστά τις προβληματικές συμπεριφορές των παιδιών, αυτό που θα καταφέρουμε είναι να ενισχύσουμε το συναίσθημα της υποταγής στα παιδιά, προκαλώντας τα εξής:
Δείτε ακόμα Οι φωνακλάδες γονείς κάνουν τα παιδιά ανασφαλή: Πως θα πειθαρχήσουμε τα παιδιά χωρίς φωνές
Οι κακές συμπεριφορές δεν αλλάζουν.
Το παιδί βιώνει άγχος γιατί δεν ξέρει τι φταίει.
Δημιουργούνται προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Οι αρνητικές ιδέες ενισχύονται αντί για τις θετικές.
Υπάρχει μια διάβρωση στη σχέση μεταξύ παιδιών και γονέων.
Η θετική εκπαίδευση ως βάση για τα πάντα
Η θετική εκπαίδευση δίνει έμφαση στα θετικά συναισθήματα. Αυτό σημαίνει ότι εστιάζει σε πρακτικά χαρακτηριστικά χαρακτήρα καθώς και σε εξατομικευμένα κίνητρα για την προώθηση της μάθησης. Επομένως, κοιτάζοντας μόνο τις “επαινέσεις” που προέρχονται από την επίτευξη κάτι καλού δεν είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε.
Αντίθετα, η θετική διαπαιδαγώγησή αποσκοπεί στο να δείξει στο παιδί ότι η αγάπη που έχετε για αυτό είναι άνευ όρων. Ως εκ τούτου, το να δείξεις τα συναισθήματά σου και να αφήσεις το παιδί να εκφράσει τα δικά του είναι μια υγιής επίδειξη στοργής.
Δείτε ακόμη Χτυπας το παιδί σου στα χέρια ή στο ποπό; Δες τι προβλήματα υγείας μπορεί να αποκτήσει!
Οι φράσεις, όπως “Είμαι τόσο χαρούμενος με αυτό που έχετε πετύχει” ή “Είναι υπέροχο που τα καταφέρατε”, είναι περισσότερο κινητήριες από τις υλικές ανταμοιβές. Αυτό είναι πραγματικά θετική ενίσχυση, σύμφωνα με τη Δρ Angela Nakab.
Οφέλη της εκπαίδευσης χωρίς τιμωρία ή ανταμοιβές
Σύμφωνα με τους 5 πυλώνες της θετικής εκπαίδευσης, τα παιδιά που δεν τιμωρούνται ή ανταμείβονται για τη συμπεριφορά τους έχουν μεγαλύτερα οφέλη:
Μαθαίνουν γρηγορότερα επειδή, μέσω της θετικότητας, λαμβάνεται επίσης υπόψη αυτό που σκέφτεται, αισθάνεται και αποφασίζει το παιδί για τον εαυτό του ή τον κόσμο του.
Τα παιδιά αναπτύσσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, η οποία τους παρέχει μια πιο υγιή αίσθηση αυτοεκτίμησης.
Υπάρχει περισσότερη ικανοποίηση και ενθουσιασμός σχετικά με την προώθηση καλών πράξεων.
Ενισχύεται η αίσθηση της συνεργασίας.
Αναπτύσσονται βασικές και θεμελιώδεις κοινωνικές δεξιότητες για τη ζωή.
Οι γονείς μπορούν να αισθάνονται καλύτερα για την ανατροφή των παιδιών τους.
Πώς βελτιώνεται η σχέση γονέα-παιδιού
Οι ενήλικες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές λύσεις έναντι της ανταμοιβής και της τιμωρίας, αρκεί να δώσουν αξία σε μια ενέργεια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν μια άλλη.
Αυτό σημαίνει ότι αντί να πείτε, “Εάν δεν κάνετε την εργασία σας, δεν θα παίξετε βιντεοπαιχνίδια απόψε”, είναι καλύτερα να δείξετε στα παιδιά γιατί η μελέτη είναι μια ευκαιρία να μάθουν νέα χρήσιμα πράγματα.
Επομένως, η συμβουλή για τους γονείς είναι να μην δημιουργούν συναισθηματικές εξαρτήσεις, ούτε αρνητικές ούτε θετικές, για τις συμπεριφορές των παιδιών.
All photos via: brightside.me
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Παύλος καταστρέφει τον Κυριάκο
- Μαρινάδα για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
- Η Γη της Ελιάς : Δύσκολο το μέλλον της Ασπασίας με τον Δημοσθένη
- Grand Hotel : Ο Ρήγας αποπειράται να την σκοτώσει-Βγαίνουν στην φόρα τα μυστικά του
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές