Σύνδρομο Παραίτησης:Το φαινόμενο στην Σουηδία όπου έφηβοι πρόσφυγες κοιμούνται ακατάπαυστα για μήνες ακόμη και για χρόνια.
Είχαμε αναφερθεί και στο παρελθόν στο σύνδρομο της παραίτησης. Το σύνδρομο της παραίτησης, κάνει παιδιά να κοιμούνται ακατάπαυστα εξαιτίας της κακής τους ψυχολογίας.
Με τον όρο «σύνδρομο παραίτησης» ορίζεται η κατάσταση της πλήρους απόσυρσης ενός ατόμου, που μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια, και παρατηρείται στο πλαίσιο ισχυρού ψυχικού τραύματος. Δυστυχώς έχουν καταγραφεί εκατοντάδες τέτοια περιστατικά σε καταυλισμούς προσφύγων.
Πρόσφυγες και άνθρωποι που αιτούν άσυλο στην Σουηδία, εκδηλώνουν το σύνδρομο της παραίτησης ενώ έχουν σημειωθεί και μερικά περιστατικά στην Αυστραλία τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Παιδιά που εκδηλώνουν το σύνδρομο της παραίτησης, κλείνουν τα μάτια τους, σταματούν να μιλούν, να τρώνε και να πίνουν και οι μύες τους αποδυναμώνονται.
Δείτε ακόμα Ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά, που δεν μεγαλώνουν με τους σωστούς γονείς;
Αυτά τα παιδιά ήταν συνήθως πλήρως υγιή πριν μερικούς μήνες και πλέον πρέπει να φορούν πάνες και να τρώνε από καθετήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε παρατηρηθεί κι ένα παρόμοιο φαινόμενο στους ανθρώπους που ήταν έγκλειστοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και έχαναν κάθε ελπίδα για την ζωή.
Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε την αφήγηση της Σούζαν Ο’ Σάλιβαν, η οποία ήρθε σε επαφή με κέντρα αποκατάστασης παιδιών προσφύγων στην Σουηδία. Ένα φαινόμενο που μας έχει ανησυχήσει πολύ και πρέπει να διαβαστεί. Διαβάστε παρακάτω:
Τι συμβαίνει στην Σουηδία;
Εδώ και καιρό καταγράφονται εκατοντάδες παιδιά που αποτελούν ασυνόδευτοι μετανάστες στην Σουηδία να εκδηλώνουν το σύνδρομο της παραίτησης. Συγκεκριμένα, υποφέρουν από ένα σπάνιο σύνδρομο που τους κρατά σε κατάσταση ύπνου για πολύ καιρό. Ίσως και χρόνια.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο, κλήθηκε να διερευνήσει η κορυφαία νευρολόγος Suzanne O’Sullivan, η οποία επισκέφθηκε ένα κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στην Σουηδία.
Η εμπειρία της νευρολόγου
«Είχα μόλις περάσει το κατώφλι και ένιωθα ήδη μια αίσθηση κλειστοφοβίας να με τυλίγει», εξηγεί σε άρθρο των Sunday Times. «Μπορούσα να δω τη Νόλα ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι στα δεξιά μου. Υπολόγισα ότι δεν θα ήταν παραπάνω από δέκα χρονών.
Πέντε άτομα και ένα σκυλί είχαν μόλις μπει στο δωμάτιο, αλλά δεν είχε αντιδράσει καθόλου στους θορύβους. Ούτε ένα μικρό τρεμόπαιγμα στα κλειστά βλέφαρα για όσα συνέβαιναν όσο εκείνη κοιμόταν. Ήταν απλώς ξαπλωμένη, με τα μάτια της κλειστά, φαινομενικά γαλήνια».
Η Νόλα και η αδερφή της Ελάν είναι δύο από τα εκατοντάδες παιδιά που έφτασαν στην Σουηδία μέσα στα τελευταία 20 χρόνια και παρουσίασαν το σύνδρομο της παραίτησης. Ενός ύπνου δηλαδή, που δεν τελειώνει ποτέ.
Τι συμβαίνει με την Νόλα;
Η μικρή Νόλα κοιμάται εδώ και ενάμιση χρόνο. Τρέφεται μόνο με ορούς και παρακολουθείτε με επιμέλεια από μία ομάδα ειδικών. Αυτή η ομάδα ειδικά στην Σουηδία δυστυχώς έχει δει πολλά παιδιά να στρέφονται στον ύπνο. Κάτι που αποτελεί ένα σημάδι, ότι αυτά τα παιδιά επιθυμούν να τερματίσουν την ζωή τους.
Λίγα λόγια για το σύνδρομο της παραίτησης
Το σύνδρομο της παραίτησης, είναι ένα σύνδρομο που μάλλον έχει ύπουλη έναρξη σύμφωνα με την ειδικό. Τα παιδιά στην αρχή εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές και στην συνέχεια κατάθλιψη. Σταματούν να παίζουν με τ άλλα παιδιά και κλείνονται στον εαυτό τους. Πολύ γρήγορα δεν έχουν δυνάμεις να πάνε ούτε στο σχολείο.
Μιλούν όλο και λιγότερο μέχρι που πλέον δεν είναι σε θέση να κάνουν τίποτα. Εν τέλει καταλήγουν στο κρεβάτι του όπου αποτελεί και το τελευταίο στάδιο της εξέλιξης του συγκεκριμένου συνδρόμου. Δεν μπορούν να φάνε ούτε να ανοίξουν τα μάτια τους.
«Πρόκειται για το Uppgivenhetssyndrom», λέει η νευρολόγος, γνωστό στις μέρες μας ως «σύνδρομο παραίτησης». «Είναι μία διαταραχή που επηρεάζει αποκλειστικά τα παιδιά οικογενειών που ζητούν άσυλο, που έχουν ζήσει αλλεπάλληλες ταλαιπωρίες μετανάστευσης.
Δείτε ακόμα Χαρακιές στα χέρια και αυτοτραυματισμός στην εφηβεία
Τα περισσότερα από αυτά υποφέρουν από το σύνδρομο πολύ πριν το εκδηλώσουν. Τα περισσότερα από αυτά άρχισαν να αποσύρονται απ’ όλες τις δραστηριότητές τους, όταν οι οικογένειες τους μπήκαν στη διαδικασία ταλαιπωρίας της μακρόχρονης αίτησης ασύλου».
Στην Σουηδία λοιπόν αυτοί οι ασθενείς είναι γνωστοί και ως “οι απαθείς”. Δεν παρουσιάζουν υποκείμενες σωματικές ή νευρολογικές ανωμαλίες, Κατά την διάρκεια του μακρύ τους ύπνου δεν παρουσιάζουν αυξομειώσεις της πίεσής τους. Όμως αν στο δωμάτιό τους μπουν πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν αυξομειώσεις παλμών και αλλάζει ο ρυθμός της αναπνοής τους.
Η εμπειρία της Σούζαν Ο’ Σάλιβαν
«Ήμουν στο Horndal της Σουηδίας – είναι ένας μικρός δήμος, 100 μίλια βόρεια της Στοκχόλμης. Η δρ Olssen φρόντιζε τη Νόλα ήδη από την πρώτη φορά που ασθένησε, οπότε γνώριζε καλά την οικογένεια. Παραμέρισε τις κουρτίνες για να αφήσει το φως να μπει στο δωμάτιοκαι μετά στράφηκε στους γονείς της και είπε: «Τα κορίτσια πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι μέρα. Χρειάζονται ήλιο στο δέρμα τους. ”
«Ξέρουν ότι είναι μέρα», απάντησε αμυντικά η μητέρα τους. «Τις βγάζουμε έξω το πρωί. Βρίσκονται στο κρεβάτι επειδή θα τις επισκεφθείτε εσείς», λέει. Στο δωμάτιο, δίπλα στη Νόλα, κοιμόταν η αδερφή της, η Ελάν, η οποία ήταν περίπου ένα χρόνο μεγαλύτερη.
Τη βλέπω ξαπλωμένη στο κάτω μέρος ενός σετ από κουκέτες στα αριστερά μου. Εκεί που στεκόμουν, μπορούσα να δω μόνο τα πέλματα των ποδιών της. Η επάνω κουκέτα – το κρεβάτι του αδελφού τους – ήταν άδειο.
Πλησίασα το κρεβάτι της Νόλα.
Ήταν υγιής. Τον είχα δει να κοιτάζει έξω από μια γωνία καθώς περπατούσα στο δωμάτιο των κοριτσιών. Ήμουν εκεί γιατί ήμουν νευρολόγος, ειδική στις εγκεφαλικές παθήσεις και κάποιος που είναι εξοικειωμένος με τη δύναμη του νου πάνω στο σώμα – περισσότερο από τους περισσότερους γιατρούς, ίσως.
Πλησίασα το κρεβάτι της Νόλα. Κοιτώντας την Ελάν, διαπίστωσα έκπληκτη ότι είχε τα μάτια της ανοιχτά. Με κοίταξε μόλις για ένα δευτερόλεπτο για να με κοιτάξει και μετά τα έκλεισε ξανά. «Είναι ξύπνια», είπα στη δρ Όλσεν. “Ναι, η Ελάν είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο”, μου απάντησε.
Η Νόλα δεν έδειξε καν ξυπνάει. Φορούσε ροζ νυχτικό και ασπρόμαυρο καλσόν. Τα μαλλιά της ήταν πυκνά και γυαλιστερά, αλλά το δέρμα της ήταν χλωμό. Τα χείλη της ήταν σχεδόν άχρωμα. Τα χέρια της ήταν διπλωμένα στο στομάχι της.
Έσκυψα δίπλα στο κρεβάτι της και άρχισα να της μιλάω.
Φαινόταν γαλήνια, σαν την πριγκίπισσα που είχε φάει το δηλητηριασμένο μήλο. Το μόνο σίγουρο σημάδι της ασθένειας ήταν ένας ρινογαστρικός σωλήνας τροφοδοσίας που περνούσε από τη μύτη της, στερεωμένος στο μάγουλό της με ταινία. Το μόνο σημάδι της ζωής, το απαλό ανεβοκατέβασμα της αναπνοής στο στήθος της.
Έσκυψα δίπλα στο κρεβάτι της και άρχισα να της μιλάω. Το ήξερα ότι, ακόμα κι αν μπορούσε να με ακούσει, μάλλον δεν θα μπορούσε να καταλάβει. Ήξερε πολύ λίγα αγγλικά και δεν μιλούσα σουηδικά ή τη μητρική της γλώσσα, κουρδικά, αλλά ήλπιζα ότι ο τόνος της φωνής μου θα την καθησύχαζε.
Τα πρώτα παιδιά που επλήγησαν από το σύνδρομο είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο. Υποβλήθηκαν σε εκτεταμένες ιατρικές έρευνες, όπως αξονικές τομογραφίες, εξετάσεις αίματος, EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράμματα ή εγγραφές εγκεφαλικού κύματος) και οσφυϊκές παρακεντήσεις για να εξεταστεί το νωτιαίο υγρό.
Τρέφονταν μέσω σωλήνων, ενώ οι φυσιοθεραπευτές κρατούσαν τις αρθρώσεις τους ζεστές και τους πνεύμονές τους καθαρούς.
Τα αποτελέσματα επέστρεφαν πάντα κανονικά, με τις εγγραφές εγκεφαλικού κύματος να έρχονται σε αντίθεση με την προφανή ασυνείδητη κατάσταση των παιδιών.
Ακόμα και όταν τα παιδιά φάνηκαν να μην ανταποκρίνονται βαθιά, τα κύματα του εγκεφάλου τους έδειξαν τους κύκλους του ξυπνήματος και του ύπνου που θα περίμενε κανείς σε ένα υγιές άτομο.
Μερικά από τα πιο σοβαρά προσβεβλημένα παιδιά πέρασαν χρόνο υπό στενή παρακολούθηση σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να τα ξυπνήσει. Επειδή δεν βρέθηκε ασθένεια, η βοήθεια που μπορούσαν να προσφέρουν οι γιατροί και οι νοσοκόμες ήταν περιορισμένη.
Το νοσοκομείο δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο γι’ αυτά τα παιδιά.
Τρέφονταν μέσω σωλήνων, ενώ οι φυσιοθεραπευτές κρατούσαν τις αρθρώσεις τους ζεστές και τους πνεύμονές τους καθαρούς και οι νοσοκόμες φρόντιζαν να μην αναπτύξουν τραύματα κατάκλισης.
Τελικά, το να βρίσκονται στο νοσοκομείο δεν είχε πια τόση σημασία, οπότε πολλά παιδιά στάλθηκαν στο σπίτι με μόνη φροντίδα αυτή των γονιών τους. Οι ηλικίες των παιδιών κυμαίνονταν από 7 έως 19 ετών. Οι τυχεροί της υπόθεσης ήταν άρρωστοι για μερικούς μήνες, αλλά πολλοί δεν ξύπνησαν για χρόνια. Μερικοί ακόμα δεν έχουν ξυπνήσει…
Όταν άρχισε να συμβαίνει αυτό, ήταν άνευ προηγουμένου. Κανείς δεν ήξερε πώς να το αποκαλέσει. Κάποια παιδιά φαίνονταν ότι είχαν πέσει σε κώμα, αλλά μερικά από αυτά έδειχναν σποραδικά να αναγνωρίζουν το περιβάλλον τους.
Τελικά το σύνδρομο της παραίτησης είναι…βαθύς ύπνος;
Οι δοκιμές έδειξαν ότι ο εγκέφαλός τους ανταποκρινόταν σε εξωτερικά ερεθίσματα. Ο ύπνος σίγουρα δεν ήταν η σωστή λέξη γι’ αυτό που συνέβαινε.
Ο ύπνος είναι κάτι το φυσικό, αλλά αυτό που συνέβαινε στα παιδιά δεν ήταν. Στο τέλος, Σουηδοί γιατροί μιλούσαν για «κλινική απάθεια». Αυτή η περιγραφή ταιριάζει με αυτό που αντιμετώπιζαν τόσο καιρό.
Μετά από λίγα χρόνια, η απάθεια μετατράπηκε σε επίσημο ιατρικό χαρακτηρισμό – Uppgivenhetssyndrom – που κυριολεκτικά σημαίνει «το να τα παρατάει κάποιος». Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως σύνδρομο παραίτησης.
Δείτε ακόμα Ποιος είναι ο Jonathan Galindo που ωθεί παιδιά στην αυτοκτονία;
Η δρ Olssen σήκωσε το φόρεμα της Νόλα, εκθέτοντας το γυμνό της στομάχι και αποκαλύπτοντας ότι φορούσε μια πάνα κάτω από τα καλσόν της. Η Νόλα δεν αντιστάθηκε στην κίνηση. Η Δρ Olssen πιέζει το στομάχι της και το αφουγκράζεται με ένα στηθοσκόπιο και στη συνέχεια αφουγκράζεται την καρδιά και τους πνεύμονες.
Ο καρδιακός ρυθμός της είναι 92, λέει. Πολύ υψηλός για παιδί αυτής της ηλικίας που κοιμάται. Που έχει να κινηθεί για πάνω από ένα χρόνο. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα έχει ασυνείδητο έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.
Τα παρασυμπαθητικά νεύρα επιβραδύνουν τα πάντα όταν ένα άτομο είναι σε ηρεμία, ενώ το συμπαθητικό σύστημα ενισχύει τον μηχανισμό μάχης, επιταχύνοντας την καρδιά σε προετοιμασία για δράση.
Τι προετοιμάζει το σώμα της Νόλα γι’ αυτή την κατάσταση, λοιπόν;
Η δρ Όλσεν γύρισε το μανίκι της Νόλα και εξέτασε την αρτηριακή της πίεση. Ήταν φυσιολογική για ένα παιδί αυτής της ηλικίας σε χαλαρή κατάσταση. Ανασήκωσε το χεράκι της για να μου δείξει πόσο αδύναμο ήταν. Το χέρι έπεσε βαρύ στο κρεβάτι όταν το άφησε.
Η Δρ Olssen ήταν συνταξιούχος γιατρός ωτορυνολαρυγγολόγος, που ήθελε πολύ να βοηθήσει τα παιδιά και να στηρίξει τις οικογένειες του. Ήλπιζε ότι ως νευρολόγος, θα μπορούσα να βρω μια εξήγηση για αυτό που μέχρι στιγμής ήταν ανεξήγητο.
Ότι θα ερμήνευα τα κλινικά στοιχεία και, με αυτόν τον τρόπο, θα νομιμοποιούσα τα δεινά των κοριτσιών και θα έπειθα κάποιον να τα βοηθήσει. Έτσι λειτουργεί η σύγχρονη ιατρική: η ασθένεια εντυπωσιάζει τους ανθρώπους. η ασθένεια χωρίς ενδείξεις ασθένειας πάλι, όχι.
Τα απαθή παιδιά
Πήρα τα πόδια της Nola στα χέρια μου και ένιωσα τον μυϊκό όγκο. Κίνησα τα άκρα της για να εκτιμήσω την κινητικότητα και τον τόνο. Οι μύες της φαίνονταν υγιείς. Τα αντανακλαστικά της ήταν φυσιολογικά. Εκτός από την κατάσταση στην οποία βρισκόταν, δεν υπήρχε κάτι ασυνήθιστο.
«Η Nola ήταν η πρώτη που αρρώστησε», εξήγησε η δρ Όλσεν. «Η Ελάν είχε συμπτώματα μόνο μετά την τρίτη άρνηση ασύλου, όταν η οικογένεια τους είπε ότι έπρεπε να φύγουν από τη Σουηδία».
Παρά την αδυναμία της δρ Όλσεν να αποκαλύψει τον εγκεφαλικό μηχανισμό για να εξηγήσει την απάθεια των παιδιών, όλοι – οικογένεια, γιατροί, αξιωματούχοι – ήξεραν γιατί οι δύο αδελφές ήταν άρρωστες. Και ήξεραν ακριβώς τι απαιτείται για να τα βελτιώσουν.
Πότε εμφανίστηκε το σύνδρομο της παραίτησης για πρώτη φορά στην Σουηδία;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο παραίτησης καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ενώ περισσότερες από 400 περιστατικά αναφέρθηκαν στο διάστημα 2003-2005.
Τα «απαθή παιδιά» κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών αποτέλεσαν μείζον πολιτικό ζήτημα για τη Σουηδία, ενώ οι γονείς των παιδιών πολλές φορές κατηγορήθηκαν για «μηχανορραφία» και κόλπο προκειμένου να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο άσυλο.
Ωστόσο, η ιατρική παρακολούθηση των παιδιών απέδειξε πως πρόκειται για υπαρκτό πρόβλημα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας της Σουηδίας να τοποθετείται επί του θέματος και να δηλώνει ότι ειδικά για το χρονικό διάστημα 2015-2016 καταγράφηκαν 169 περιπτώσεις παιδιών με το συγκεκριμένο σύνδρομο.
Γιατί, όμως, αποκλειστικά παιδιά προσφύγων και μεταναστών;
Βάσει των στατιστικών το σύνδρομο κατά το παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι πλήττει συγκεκριμένες ομάδες, μεταξύ των οποίων παιδιά της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, των Βαλκανίων, των Ρομά και των Yazidi.
Οι ειδικοί έκαναν λόγο για μία κατάσταση εκδήλωσης φόβου επιστροφής στις χώρες προέλευσης, όπου δεν θα είναι ασφαλή και ταυτόχρονα φόβου προσαρμογής σε μια νέα κοινωνία.
Ιστορικά, το σύνδρομο για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου έγκλειστοι, έχοντας χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή, τελικώς κατέληξαν.
Η καταγωγή της Nola
Όσο για την οικογένεια της Nola, είναι όλοι τους Γιεζίντι, πληθυσμός εθνοτικής μειονότητας στο Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία. Ο παγκόσμιος αριθμός Yazidis εκτιμάται ότι είναι λιγότερος από 700.000 και η μειονότητα έχει υποστεί αιώνες διώξεων.
Μόνο τον 19ο και τον 20ο αιώνα υπέστησαν 72 γενοκτονικές σφαγές, ενώ τον 21ο αιώνα υπήρξαν θύματα πολλών αιματηρών επιθέσεων στο Ιράκ και τη Συρία. Γυναίκες και παιδιά έχουν β@αστεί ομαδικά και έχουν ληφθεί ως σ3ξουαλικοί σκλάβοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 70.000 Yazidi ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη.
Πριν η οικογένεια έρθει στη Σουηδία από ένα υπανάπτυκτο αγροτικό χωριό στη Συρία, είχαν βιώσει απίστευτο φόβο και βία, οπότε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Φτάνοντας στα σουηδικά σύνορα δεν είχαν καμία απόδειξη για το ποιοι ήταν ή από πού προέρχονταν.
Η Nola και τα αδέρφια της ταλαιπωρήθηκαν πολύ στην Σουηδία.
Οι αρχές εκτίμησαν τότε ότι η Νόλα ήταν δυόμισι ετών, η Ελάν τριάμισι και ο μικρότερος αδερφός τους ενός έτους. Ανίκανοι να μιλήσουν Σουηδικά ή να διαβάσουν ένα λατινικό αλφάβητο, δυσκολεύτηκαν να επικοινωνήσουν και δεν είχαν κανένα τρόπο να επαληθεύσουν από πού προέρχονταν και γιατί ζητούσαν άσυλο.
Εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Σουηδία φάνηκε γενναιόδωρη στους αιτούντες άσυλο και στην οικογένεια της Νόλα, δόθηκε προσωρινή άδεια παραμονής. Η επακόλουθη διαδικασία υποβολής αίτησης για μόνιμο άσυλο ήταν απίστευτα χρονοβόρα.
Η Νόλα και η Ελάν είχαν ήδη ξεκινήσει να πηγαίνουν σχολείο. Μετά από αρκετά χρόνια, η αίτηση της οικογένειας για άσυλο εξετάστηκε και απορρίφθηκε, αν και είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, όχι μία αλλά δύο φορές.
“Ήταν άρρωστη για λίγους μόνο μήνες, αφού η τρίτη και τελευταία αίτηση ασύλου της οικογένειας απορρίφθηκε.”
Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο συριακός πόλεμος είχε αρχίσει, καθιστώντας τη γενέτειρά τους ακόμη πιο επικίνδυνη. Σε αυτό το σημείο η Νόλα εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου.
Τα παιδιά είχαν ζήσει στη Σουηδία για περισσότερο από ό, τι είχαν ζήσει οπουδήποτε αλλού. Δεν ξέρω τι γνώριζαν η Νόλα και η Ελάν για τον τόπο που γεννήθηκαν, αλλά, ακόμα κι αν δεν συζητήθηκε ποτέ ρητά, πρέπει να είχαν αισθανθεί τον φόβο που σχετίζεται με την επιστροφή εκεί.
Κοίταξα την Ελάν. Όπως η Νόλα και η μητέρα της, είχε μια μακρά χαίτη από πυκνά μαύρα μαλλιά. Ήταν άρρωστη για λίγους μόνο μήνες, αφού η τρίτη και τελευταία αίτηση ασύλου της οικογένειας απορρίφθηκε.
“Τι θα συμβεί στην αδερφή μου;”
«Όταν έφτασε η τρίτη επιστολή απόρριψης, η Ελάν είπε: « Τι θα συμβεί στην αδερφή μου;», μου είπε η δρ Όλσεν. «Στη συνέχεια άρχισε να σωπαίνει και είδαμε να αρρωσταίνει. Είπα στους γονείς της να μην την αφήσουν να μείνει στο κρεβάτι. Τους είπα να προσπαθήσουν να την κάνουν να φάει και να τη κρατήσουν στο σχολείο, αλλά ήταν αδύνατο»…
Οι αρχές πίστευαν ότι η οικογένεια ήταν Τούρκοι, μου είπε η ίδια. Δεν θα μπορούσαν να απελαθούν πίσω στη Συρία που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση, όμως, αν ήταν Τούρκοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν εκεί.
Δεν μπορούσα να φανταστώ πώς πρέπει να αισθάνεται ένα παιδί που του λένε ότι πρέπει να φύγει από το σπίτι του για να πάει σε ένα μέρος που υπήρχε μόνο ως μια τρομακτική ιστορία στο μυαλό του.
Ο δρόμος για την αποκατάσταση αυτών των παιδιών είναι αργός και κουραστικός.
Οδηγώντας μέχρι το συγκρότημα διαμερισμάτων της οικογένειας, κατά μήκος ενός μεγάλου δεντρόφυτου δρόμου, με εντυπωσίασε η υπέροχη περιοχή τριγύρω. Τα τρία παιδιά μοιράζονταν όλα ένα δωμάτιο, αλλά το διαμέρισμά τους ήταν ευρύχωρο και είχε θέα σε μια καταπράσινη παιδική χαρά.
Ο σύζυγος της δόκτορος Όλσεν, ο Σαμ, γνώριζε τις οικογένειες των παιδιών με σύνδρομο παραίτησης, όπως και η σύζυγός του. Ήταν ένας ευγενικός γενειοφόρος παππούς, ένας Αμερικανός πολίτης από τη γέννηση και ένας καταρτισμένος ψυχολόγος.
Το προηγούμενο βράδυ μου είχε πει πώς, ο δρόμος προς την αποκατάσταση τέτοιων παιδιών βελτίωση ήταν τόσο αργός και κουραστικός όσο η έναρξη της απάθειας. Μπορεί να χρειαστούν μήνες ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο καιρό το παιδί ήταν άρρωστο.
Τα παιδιά κοιμούνται μέχρι να νιώσουν πραγματική ασφάλεια
Όπως λέει, θαυματουργή αφύπνιση από αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει. Τα παιδιά μοιάζουν να συνέρχονται κάπως, όταν ενημερώνονται ότι αποκτήθηκε το άσυλο ή ότι δεν θα χρειαστεί να φύγουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Όμως, ο ύπνος συνεχίζεται για λίγο καιρό ακόμη, μέχρι να νιώσουν πραγματική ασφάλεια.
Ο Σαμ θυμάται εδώ ένα άλλο παιδί που φρόντιζαν, ένα κορίτσι που ονομάζεται Aliya, και είχε διωχθεί από μια πρώην Σοβιετική Δημοκρατία ως μέλος μιας διωκώμενης μειονότητας.
Είχε υποφέρει από σύνδρομο παραίτησης για περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς να δείχνει σημάδια ανάκαμψης μέχρι τη μέρα που της είπαν ότι είχε μόνιμη κατοικία στη Σουηδία. Τότε ήταν που άνοιξε τα μάτια της για μια στιγμή.
Οι περιγραφές παιδιού που είχε σύνδρομο παραίτησης και επανήλθε
Τις επόμενες εβδομάδες ξύπνησε πλήρως και, μετά από μερικούς μήνες, επέστρεψε στο σχολείο. Παρά το ότι εισήλθε αργά στο σχολικό σύστημα της Σουηδίας και είχε μεγάλα κενά στην εκπαίδευσή της, διακρίθηκε στις εξετάσεις της και τώρα σπούδαζε για πτυχίο νομικής.
«Σου είπε πώς ένιωσε επιστρέφοντας από αυτό το σύνδρομο;», ρώτησα. «Είπε ότι ήταν σαν όνειρο που δεν ήθελε να ξυπνήσει», μου εξηγεί. Προτιμούσα αυτή την περιγραφή που έκανε την κατάσταση των παιδιών να μοιάζει λιγότερο τρομακτική.
Την προτιμούσα, γιατί λίγο καιρό νωρίτερα είχα διαβάσει την εμπειρία ενός νεαρού αγοριού που ήταν βαθιά τραυματική. «Ένιωθα σα να βρισκόμουν σε ένα γυάλινο κουτί στα βάθη του ωκεανού.
Δείτε ακόμα Μικρά προσφυγόπουλα από τη Συρία και τα συγκινητικά, γεμάτα ελπίδα όνειρα τους για το μέλλον
Αν μιλούσα ή έκανα να κινηθώ, θα δημιουργούνταν μία δόνηση, η οποία θα προκαλούσε το γυαλί ρωγμές. Το νερό θα έμπαινε μέσα στο κουτί και θα με σκότωνε», είχε περιγράψει χαρακτηριστικά.
Πίσω στην κρεβατοκάμαρα η μητέρα της Νόλα με μία βούρτσα έτριβε το σώμα της κόρης της. Έκανε μασάζ στις αρθρώσεις για να μη γίνουν άκαμπτες. Μία αισθητηριακή εμπειρία για να μη χάσει το παιδί τον μυικό τόνο του και την αίσθηση της αφής.
Μια καθημερινή ρουτίνα για όλο του το σώμα: τα γόνατα, τα ισχία, τους καρπούς, κάθε κλείδωση. Μια αγωνία να μην αγκυλωθεί μαζί με το πνεύμα και το σώμα του κοριτσιού. Αυτές ήταν μερικές ασκήσεις που τους είχε δείξει ένα φυσιοθεραπευτής για να αποφύγουν τα χειρότερα από την παρατεταμένη ακινησία.
Δείτε ακόμα Προδοσία του εαυτού στα παιδιά: Τι είναι και πως την αντιμετωπίζουμε.
Η οικογένεια πλένει και ντύνει τα κορίτσια κάθε μέρα. Προσπαθούν να δημιουργούν μια ρουτίνα καθημερινότητας, έτσι τα κορίτσια να έχουν –ακόμη και έτσι- μια αίσθηση πρωινού, απογεύματος και βραδιού. Τις μετακινούν πάνω στο κρεβάτι για να προστατεύσουν το σώμα τους από έλκη και πληγές.
Τις βάζουν σε αναπηρικές καρέκλες δίπλα στο τραπέζι, για να μην ξεχάσουν ότι είναι μέρος μιας οικογένειας και βάζουν μεζέδες φαγητού στη γλώσσα τους με την ελπίδα ότι θα τις δελεάσουν να φάνε.
Βρέχουν τα χείλη τους με νερό. Η Ελάν κάποτε δείχνει να αντιδρά, η Νόλα όχι. Καθώς βγαίνουμε από το δωμάτιό τους, και τα δύο κορίτσια είναι ξαπλωμένα ακριβώς όπως τα βρήκαμε.
Η απελπισία της δρ Όλσεν
Ήξερα ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η δρ Όλσεν ήταν απελπισμένη και αποζητούσε μία επιστημονική εξήγηση για την κατάσταση των παιδιών ήταν για να τους βοηθήσω να ξεφύγουν από την κατηγορία της «ενορχήστρωσης» μίας τέτοιας κατάστασης.
Ήξερε επίσης ότι μια διαταραχή του εγκεφάλου είχε καλύτερη πιθανότητα να γίνει σεβαστεί από τις αρχές από μια ψυχολογική διαταραχή. Η αναφορά στο σύνδρομο παραίτησης ως προκαλούμενο από άγχος θα μείωνε τη σοβαρότητα της κατάστασης των παιδιών στο μυαλό των ανθρώπων.
Η σύγκριση του συνδρόμου παραίτησης με το σύνδρομο διάχυτης απόρριψης
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο παραίτησης το έχουν συγκρίνει και με το σύνδρομο διάχυτης απόρριψης (PRS), μια ψυχιατρική διαταραχή παιδιών και εφήβων στην οποία αρνούνται αποφασιστικά να τρώνε, να μιλήσουν, να περπατήσουν ή να ασχοληθούν με το περιβάλλον τους.
Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά το PRS έχει συνδεθεί με το άγχος και το τραύμα. Η απόσυρση στο PRS είναι ενεργή, όπως υποδηλώνει η λέξη «άρνηση», δεν είναι απαθές. Ωστόσο, ως προϋπόθεση που σχετίζεται με την απελπισία, ισχύει».
Υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό το σύνδρομο;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μόνο η ασφάλεια και η σταθερότητα που μπορεί να προσφέρει μία υγιής οικογένεια μπορεί να σώσει αυτά τα παιδιά. Ο ανήλικοι ασθενείς σταδιακά σταματούν να τρέφονται από τον ορό και μέρα με την μέρα κοιμούνται όλο και λιγότερο και μέσα σε μερικές εβδομάδες επανακάμπτουν.
Σίγουρα τα παιδιά προσφύγων και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που παρουσίασαν το σύνδρομο της παραίτησης, αφού επανέλθουν παρουσιάζουν προβλήματα στην γλώσσα, στην προσαρμογή, στην κατανόηση αυτών που τους λένε. Όμως με την βοήθεια της οικογένειας και τον ειδικών επανέρχονται.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
All photos via: The Sunday Times