Close

Τα 12 είναι η πιο δύσκολη ηλικία και δείτε γιατί

τα-12-είναι-η-πιο-δύσκολη-ηλικία-και-δείτε-γιατί-

Τα 12 είναι η πιο δύσκολη ηλικία και δείτε γιατί. Τα 12 έτη είναι η στιγμή που αλλάζουν όλα και είναι η πιο δύσκολη ηλικία για κάθε παιδί. Θα μάθουμε μαζί τους λόγους.

Η εφηβεία είναι μία δύσκολη ηλικιακή φάση για κάθε παιδί αλλά και για κάθε γονιό. Από εκεί που το παιδί ήταν κολλημένο πάνω στους γονείς του, θέλει να παίζει συνέχεια και χαμογελάει διαρκώς, το παιδί ξεκινάει να πέφτει ψυχολογικά, να έχει εκρήξεις θυμού και να αγνοεί τους γονείς του.

Πολλοί γονείς δεν το συνειδητοποιούν αυτό. Ξαφνικά νιώθουν ότι το παιδί χάνετε από δίπλα τους και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί. Εμείς λοιπόν θα εξηγήσουμε σήμερα ότι δεν φταίει το παιδί. Φταίει η ηλικία του. Διαβάστε παρακάτω για ποιον λόγο τα 12 είναι η πιο δύσκολη ηλικία:

Τα 12 είναι η πιο δύσκολη ηλικία και δείτε γιατί: Τα παιδιά θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν

Κι ενώ το παιδί έχετε μάθει να είναι κολλημένο πάνω σας και να μην μπορεί στιγμή χωρίς εσάς, ξαφνικά προτιμάει να περνάει χρόνο με τους φίλους του ή και μόνο του, από το να είναι μαζί σας. Προτού σκεφτείτε ότι το παιδί σας έχει ψυχολογικά προβλήματα ή ότι εσείς κάνετε κάτι άλλο, θυμηθείτε πως είναι 12 ετών.

Στα 12 έτη τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία και κάνουν την πρώτη τους επανάσταση. Πολλά παιδιά θέλουν να περνούν χρόνο με τους φίλους τους ενώ άλλα παιδιά προτιμούν να είναι μόνα τους μέσα στο δωμάτιο και να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους.

Και στις δύο περιπτώσεις οι αντιδράσεις τους είναι φυσιολογικές και μερικές φορές μπορεί να αντιδρούν και με τους δύο τρόπους, ανά περίσταση.

Δείτε ακόμα Η πανέμορφη γιορτινή διαφήμιση για τα παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία

Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να είστε δίπλα τους αλλά αν το παιδί σας, είναι λίγο πιο μοναχικά, μέσα από την συζήτηση προσπαθήστε να τα πλησιάσετε και να τα κάνετε να βγαίνουν λίγο παραπάνω έξω.

Τα 12 είναι η πιο δύσκολη ηλικία και δείτε γιατί: Θέλουν ηρεμία

Στα 12 έτη το παιδί θέλει ηρεμία. Αυτό ισχύει σε όλη την διάρκεια της εφηβείας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει οι γονείς να είναι πιο συζητήσιμοι και να μην έχουν εκρήξεις θυμού για ψύλλου πήδημα. Πρώτον το παιδί έχει από μόνο του θλίψη και νεύρα.

Αυτό σημαίνει πως πληγώνετε εύκολα από τις αντιδράσεις του γονιού και μπορεί μία άσχημη αντίδραση του γονιού να οδηγήσει σε ομηρικούς καυγάδες μέσα στο σπίτι. Επίσης το παιδί όταν γυρίζει θυμωμένο από το σχολείο θα πρέπει να μπαίνει σε ένα σπίτι ήρεμο και γλυκό.

Τα 12 είναι η πιο δύσκολη ηλικία και δείτε γιατί: Στην ηλικία των 12 γίνεται αντιδραστικό και ξεκινάει τα ψέματα

Μπορεί να έχετε μεγαλώσει ένα παιδί που να λέει πάντα την αλήθεια και να μην σας φοβάται, όμως στην ηλικία των 12 θα πρέπει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των παιδιών από την αρχή. Στα 12 όπως είπαμε και πιο πάνω, το παιδί κάνει την επανάστασή του.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί να ξεκινήσει να λέει ψέματα, όχι μόνο επειδή θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές σας αλλά και τις δυνατότητές του, να λέει ψέματα αλλά και επειδή θέλει να νιώσει ανεξάρτητο και θεωρεί ότι με το να σας κρύβει που είναι ή που θα πάει, δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Εσείς λοιπόν θα πρέπει να του εξηγήσετε τους λόγους που πρέπει να σας λέει την αλήθεια. Μιλήστε του για τους κινδύνους που υπάρχουν εκεί έξω, μιλήστε του για την εμπιστοσύνη και ότι αν σας λέει την αλήθεια, θα του έχετε περισσότερη εμπιστοσύνη και αυτό μόνο σε καλό θα του βγει.

Δείτε ακόμα Ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία: Οι συμβουλές που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας

Επίσης μην διστάσετε να βάλετε όρια και να έχουν συνέπειες οι πράξεις τους. Αφού τους εξηγήσετε όλα αυτά, πείτε τους, ότι αν δεν υπακούσουν δεν θα βγουν βόλτα ή δε θα παίξουν με το αγαπημένο τους παιχνίδι για ένα χρονικό διάστημα. Αν δεν σας υπακούσουν, τηρήστε αυτά που είπατε.

Τα 12 είναι η πιο δύσκολη ηλικία και δείτε γιατί: Τα 12 είναι μία φάση και θα περάσουν

Γονείς ψυχραιμία. Μπορεί να σας ενοχλούν τα νεύρα τους και να σας αγχώνει η θλίψη τους. Μπορεί να σας λείπουν τα παιδιά σας και να νιώθετε πως τα χάνετε. Μπορεί μερικές φορές να νιώθετε πως τίποτα δε θα είναι ξανά το ίδιο και μέρα με τη μέρα απομακρύνεστε όλο και περισσότερο όμως τίποτα από αυτά δεν ισχύουν.

Μπορεί τα 12 να είναι μία ηλικία δύσκολη, όμως αν τα παιδιά πάρουν από εσάς, αγάπη, στήριξη, κατανόηση αλλά και όρια, σιγά σιγά οι σχέσεις σας θα γίνουν όπως πριν. Η εφηβεία βέβαια δε θα τελειώσει στα 13 οπότε η στήριξη, η κατανόηση και τα όρια θα πρέπει να κρατήσουν για χρόνια.

Όμως χρόνο με το χρόνο, όσο το παιδί ωριμάζει και μαθαίνει να ελέγχει τα νεύρα του εσείς θα συνηθίσετε στη νέα κατάσταση και οι εντάσεις σιγά σιγά θα μειωθούν. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού.

Δείτε ακόμα Διπολική διαταραχή και κατάθλιψη σε έφηβους: Αναγνωρίστε τα σημάδια

Δεν χάνετε το παιδί σας, δεν το έχετε μεγαλώσει λάθος, δεν είναι κακομαθημένα. Περνούν απλά εφηβεία. Κάτι που δεν είναι εύκολο όμως δεν είναι και ακατόρθωτο να το αντιμετωπίσουμε. Ξεκίνησε η φάση που πρέπει από μαμά και μπαμπάς να γίνετε εν μέρει φίλοι των παιδιών. Απολαύστε το.

Photo cover via: simerini.sigmalive.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.